Patronii, președinții și finanțatorii din fotbalul nostru cer implicarea Guvernului pentru „salvarea fotbalului”. Fie că este vorba de subvenții, vie că este vorba de scutiri de impozite, fie că este vorba de amânări ale dărilor către stat, toți doresc un răspuns imediat. Dacă unele echipe au totuși resurse și jucători pe care i-ar putea da pe sume mari în străinătate, celelalte echipe din Liga 1 nu au aceeași situație. Gaz Metan Mediaș a și amenințat, de altfel, că dacă nu se face nimic, în 2-3 săptămâni este posibil chiar să se și retragă din campionat. „Salariile trebui plătite conform contractelor semnate cu jucătorii, dar de unde să scoatem bani dacă bani nu intră deloc în club? Contabilitatea clubului este complet dată peste cap. Trebuie să plătești cu bani pe care nu-i ai, că nu au de unde să vină”, spunea Edi Iordănescu. S-au mai discutat variatele fie de înghețare a campionatului, anularea lui integral sau anularea play-off și play-out cu păstrarea ierarhiei de la finalul sezonului regulat. Niciuna din aceste soluții nu va aduna o majoritate printre conducătorii cluburilor. În fiecare din ele, câștigătoare ar fi CFR Cluj.

Răzvan Burleanu cere ajutorul guvernului

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a anunțat că dorește ca toate cluburile de fotbal care au suferit pierderi financiare din cauza coronavirusului să fie despăgubite. Acesta speră ca Ministerul Tineretului și Sportului să accepte solicitarea pe care FRF a făcut-o, cu privire la o posibilă schemă financiară.
„Am solicitat Ministerului Tineretului și Sportului crearea unei scheme financiare de ajutor pentru a compensa organizatorii de evenimente sportive cu peste o mie de participanți, care au fost anulate sau suspendate din cauza izbucnirii COVID-19. Sub această schemă, organizatorii ar avea dreptul de a fi compensați pentru pierderile suferite drept consecință a anulării sau suspendării evenimentelor pentru care, de exemplu, biletele au fost deja vândute. Fotbalul se va relua cu porțile închise doar în momentul în care vom fi siguri că siguranța și sănătatea jucătorilor și a staff-ului nu sunt în pericol. Suporterii vor putea să revină pe stadion, doar atunci când vom fi siguri că nu există niciun risc pentru aceștia. Siguranța și sănătatea înainte de toate!”, a spus Răzvan Burleanu, în cadrul unei videoconferințe susținută de la domiciliu.

Ministerul Sportului: Cluburile sportive şi federaţiile vor beneficia de amânarea plăţilor pentru utilităţi

Ministrul Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că federaţiile şi cluburile sportive vor fi scutite de la plata utilităţilor. În baza unei hotărâri adoptate de Guvern, cluburile şi federaţiilor vor beneficia de o amânare la plată a serviciilor de utilităţi, electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, dar şi a chiriei imobilelor în perioada stării de urgenţă. Precizarea a fost făcută de Ionuţ Stroe şi va dura pe perioada stării de urgenţă.
„Pentru cluburile care se află în dificultate acum am obţinut amânare de la plată pe timpul perioadei stării de urgenţă a serviciului de utilităţi, electricitate, gaze naturale, apă, servicii de telefonie, internet, precum şi amânarea la plată a chiriei pentru imobilele care au ca destinaţie sediu social şi toate celelalte. Este valabil şi pentru cluburi şi pentru federaţii”, a declarat Stroe. Ministrul consideră că adoptarea acestei hotărâri ar putea salva unele cluburi afectate de criza pandemiei COVID-19.
„Dar obligatoriu trebuie să fie cluburi organizate legal, cu Certificat de Identitate Sportivă şi activitatea lor să fie afectată de aceste măsuri luate pentru combaterea virusului. Este vorba despre toate federaţiile naţionale, cluburile sportive care deţin Certificat de Identitate Sportivă. Printre măsurile luate de Guvern sunt mai multe măsuri la care se pot încadra cluburile, dar trebuie să fie agenţi economici. Eu nu spun că doar ajută sportul românesc aceste măsuri, îl salvează. Cel puţin pentru ligile inferioare, pentru discipline precum rugby, volei, baschet, care au jucători pe sume mici”, a mai spus ministrul.