Home » Archive for "UTILE"

Engleza este la putere

Limba engleza este una dintre cele mai vorbite pe glob, iar scolile de pe intreaga planeta au introdus-o ca disciplina de studiu. Pana si in statele africane sau asiatice se vorbeste corect si nuantat engleza. Pe de o parte ea a cucerit lumea fiindca este foarte usoara gramatical, pe de alta parte sa nu uitam cat de puternica a fost si este inca Marea Britanie. Fostele colonii ale Angliei au pastrat cu fidelitate acest cod lingvistic. Sunt state care au doua limbi oficiale: limba materna si engleza sau franceza.

Sa zicem ca te duci intr-un circuit intr-o tara indepartata de pe glob si nu iti este deloc la indemana sa inveti limba tarii respective. Acum esti sigur ca acolo se vorbeste engleza, de aceea trebuie sa iti indemni copilul sa comunice in limba lui Shakespeare cat de timpuriu, fiindca acest cod lingvistic este un adevarat pasaport de comunicare oriunde in lume.

Sunt copii care invata limbi straine de la gradinita si asa prind drag de aceste discipline de studiu, iar cand vor ajunge adulti vor vorbi la fel de bine, cum vorbesc limba materna.

In copilarie este timp suficient de studiu, mai tarziu apar multe obligatii, iar timpul este limitat. La liceu se fac numai finisaje ale cunostintelor acumulate an de an, fiindca sunt examenele de bacalaureat de pregatatit, plus permisul de conducere si dobandirea abilitatilor de operare pe computer.

Dar nu numai timpul este un argument, ci si mintea. Se spune ca dupa cum un sportiv care aspira la celebritate si rezultate la nivel mondial sau national incepe antrenamentele de mic, la fel stau lucrurile si cu engleza sau franceza.

Iata motivul pentru care parintii trebuie sa comande pentru copiii lor engleza clasa 8 de pe site-ul librariei Delfin.ro. Aici se afla cele mai bune manuale din tara, iar procesul cumpararii decurge repede si usor. In mai putin de 5-9 minute ai finalizat comanda indicand si adresa de livrare.

Engleza clasa a 8 a este la fel de importanta ca romana sau matematica dat fiind ca omul viitorului va calatori fara oprelisti in toata lumea.

Mobilitatea si globalizarea impun utilizarea unor coduri lingvistice de circulatie internationala.

Sa nu uitam ca anglicismele au patruns masiv in romana simultan cu terminologia anumitor domenii de activitatea umana, cum ar fi: It, economie, finante-banci, infrumusetare, fast-food.

 Limba engleza clasa 8 ajuta elevii sa comunice corect si cursiv, dar si sa  decodifice mesaje, sa traduca documente necesare.

In prezent stapanirea limbii engleze asigura si utilizarea corecta a anglicismelor, care sunt dificile prin statului lor inconsecvent, unele se adapteaza sistemului fonetic al limbii romane, in timp ce altele nu.

Libraria online Delfin.ro este una dintre cele mai aprovizionate din tara si acorda importanta manualelor scolare la toate ciclurile de invatamant.

Sa comandati exclusiv manualul de engleza inseamna sa nu profitati de oferta exceptionala de manuale pe care le gasiti pe stoc in acesta librarie.

Nu fortati copiii sa invete, ci faceti-i sa inteleaga ca fara scoala viata lor va fi foarte grea!

Procedati cu diplomatie si ajutati-i sa obtina succesul pe toate planurile. Limba engleza este o cheie care deschide multe usi.

 

Minivacanță de Sfânta Maria. Guvernul dă liber și pe 16 august bugetariilor

Unii angajați români vor avea minivacanță, în perioada 15-18 august, după ce Guvernul a aprobat zi liberă și pe 16 august. Joi, 15 august, se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, fiind zi liberă prin lege. Guvernul a acordat zi liberă și vineri, 16 august, astfel că bugetarii se vor putea bucura de o minivacanță de patru zile. Așadar în ziua de 16 august 2019 angajații instituțiilor publice vor avea o zi liberă, iar aceștia iși vor prelungii corespunzător timpul de lucru până la data de 31.8.2019 privind planificărilor stabilite. Nu vor beneficia de zi liberă angajaţii care trebuie să asigure permanenţa şi magistraţii care au termene în procese în data respectivă. În aceste cazuri, Codul muncii prevede că salariaților li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu se acordă zile libere, salariații beneficiază, pentru munca din zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază de minimum 100% din salariul de bază. Angajatorii care nu dau liber în zilele nelucrătoare sau care nu recompensează munca în timpul acestora riscă amenzi de mii de lei din partea inspectorilor muncii.

 

Lista locurilor de cazare pentru concurenții care vor participa la Mediaș Bike Marathon

Întrucât se apropie cu pași repezi mult așteptata ediție a Mediaș Bike Marathon, mai jos veți găsi o listă cu recomandări de cazare. Vă recomandăm să vă faceți rezervare cât mai repede posibil. Participanților la concurs, care nu sunt din localitate, se oferă cazarea în următoarele locații:

CH4 Apartament Mediaș
Str. Metanului nr. 1, Sc.A, Ap. 8
Tel: 0746240506

Bassen Pension – Bazna (13 km de Mediaș)
str. Principală 237
Tel: 0269 839 681
www.bassen.ro

Pensiunea Casa Honterus ** Mediaș
Capacitate: 47 locuri
Adresa: Str. Honterus, nr. 11
Telefon: 0269 833 833

Fabini Apartments
Adresa: Piața Regele Ferdinand I, Nr. 5
Telefon: 0728 714 340
Website: www.fabiniapartments.eu

Hotel Binder Bubi ****
Capacitate: 86 locuri
Adresa: Str. Plopului nr. 30
Telefon: 0269 843 089
Website: www.binderbubimedias.ro

Hotel Dennis ***
Adresa: Str. Baznei FN
Telefon: 0369 803 321
Website: www.dennishotel.ro

Hotel Edelweiss ***
Capacitate: 54 locuri
Adresa: Str. Aurel Vlaicu, nr. 5
Telefon: 0269 844 944
Website: www.edelweissmedias.ro

Hotel Select ***
Capacitate: 33 locuri
Adresa: Str. Petofi Sandor, nr. 3
Telefon: 0269 834 874
Website: www.hotelrestaurantselect.ro

Hotel Traube ***
Capacitate: 30 locuri
Adresa: Piața Regele Ferdinand I, nr. 16
Telefon: 0269 844 898
Website: www.hoteltraube.ro

Hotel Vila Flora ***
Capacitate: 25 locuri
Adresa: Str. Hermann Oberth, nr. 43
Telefon: 0269 835 665
Website: www.vila-flora.ro

Motel L&G ***
Capacitate: 22 locuri
Adresa: Str. Brateiului, nr. 8
Telefon: 0269 832 291
Website: www.motel-lg.ro

Pensiunea Casa Schuller
Capacitate: 10 locuri
Adresa: Piața Regele Ferdinand I, nr. 25
Telefon: 0269 831 347

Pensiunea Mimi
Adresa: Str. Titu Maiorescu, Nr. 14
Telefon: 0744 567 595

Mai multe informații găsiți AICI.

 

O nouă testare a mijloacelor de alarmare, miercuri în municipiul Mediaș

Miercuri, 7 august 2019, în municipiul Mediaș se va desfășura din nou acțiunea denumită generic „Miercurea sirenelor”, activitate care are loc, începând din luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, pentru testarea mijloacelor tehnice existente la nivel național și pentru îmbunătățirea timpului de reacție a autorităților în situații speciale de urgență. Acțiunea se desfășoară în toată țara, sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Exercițiul de alarmare are loc între orele 10:00 – 11:00. În acest interval, sirenele sună 4 minute, 2 minute unul din semnalele alarmă la dezastre (cinci sunete), prealarmă aeriană (trei sunete) și alarmă aeriană (15 sunete), urmate apoi de sunetul de încetare (un sunet continuu de 2 minute). Tipul de semnal introdus se stabilește de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice sunt inundațiile, semnalând iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. Sirenele Municipiului Mediaș sunt cuprinse într-un sistem integrat, într-un arbore ierarhic: municipiu, ISU Sibiu, IGSU. În Mediaș sunt 8 sirene electronice și 5 electrice, toate cuprinse într-un sistem de acționare centralizat, mai puțin sirena electrică aflată în proprietatea SC Armax Gaz SA.

 

Coșul cu „Bucate din proximitate” – bunătățuri locale de la producători din satele din Podișul Mediașului

Ești interesat de produse locale, gustoase și sănătoase? Îți pasă de alimentația ta și a celor dragi? Începând de vineri, 26 iulie 2019, vă puteți abona la coșul cu „Bucate din proximitate” – bunătățuri locale de la producători din satele din Podișul Mediașului. Proiectul „Bucate din proximitate” are ca obiectiv general facilitarea cooperării între producătorii locali din teritoriul GAL Podișul Mediașului pentru comercializarea produselor locale prin lanțuri alimentare scurte și înființarea unei cooperative. Livrarea este gratuită în zona Mediaș + 60 km iar detalii despre fiecare coș găsiți AICI. Prin intermediul proiectului vor identifica producători locali împreună cu care vor forma „Coșul țărănesc”. Acest coș cu bunătățuri îl vor livra gratuit consumatorilor interesați. Coșul țărănesc va conține diverse produse locale, atent alese: legume, fructe, produse lactate, apicole, paste făinoase, delicatese din carne, sucuri și siropuri ș.a.m.d. Vor fi mai multe tipuri de coșuri în funcție de cerere și piață. Pentru cunoașterea producătorilor locali, promovarea produselor acestora și a lanțurilor alimentare scurte prin intermediul proiectului se vor organiza diverse evenimente de-a lungul întregului an. Acestea vor fi anunțate din timp pe site și în rețelele de socializare. Pentru produse locale, sănătoase și gustoase alegeți coșurile „Bucate din Proximitate”!
Persoana de contact: Anamaria Teglas-Coordonator Proiect
Tel: 0742387976
E-mail: contact@bucatedinproximitate.ro

 

Sâmbătă și duminică restricții de circulație de la ACR până la Hanul Greweln

Primăria Municipiului Mediaș organizează Festivalul „Mediaș, Cetate Medievală” la Hanul Greweln, în perioada 19-21 iulie. În zilele de 20 și 21 iulie, în intervalul orar 12:00 – 22:00, accesul autoturismelor pe strada Greweln este restricționat. Pe perioada aplicării restricțiilor accesul riveranilor se face pe baza prezentării documentului de identitate. Invităm medieșenii la o plimbare prin pădure spre han, pe alee desfășurându-se diferite ateliere pentru copii. S.C. Meditur S.A. pune la dispoziția cetățenilor microbuze ce facilitează accesul spre han din jumătate în jumătate de oră. Plecarea microbuzelor se face din stația ACR. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă invităm, în număr cât mai mare, să luați parte la Festivalul „Mediaș, Cetate Medievală 2019”.

 

ATENȚIE! Sâmbătă, se va întrerupe furnizarea de energie electrică pe 9 străzi din Mediaș

Din cauza unor lucrări în instalațiile electrice, se va întrerupe furnizarea energiei electrice a consumatorilor. SDEE Transilvania Sud, anunţă întreruperea furnizării energiei electrice în timpul lucrărilor în municipiul Mediaș, după programul indicat mai jos.

Sâmbătă 22 iunie 2019:
– între orele 8:00 – 13:00 în Mediaș pe străzile: Gravorilor – parțial, Vulcan, Bâlea, Teilor, Caraiman, Tudor Vladimirescu, Școlii, Sticlei, Brădet.

Aceste lucrări sunt necesare pentru repararea instalaţiilor şi creşterea gradului de siguranţă în alimentarea cu energie electrică. În cazul apariţiei unor situaţii neprevăzute, lucrările pot fi reprogramate. Informaţii actualizate despre întreruperile programate sunt disponibile şi pe pagina de web a societăţii: www.sdeets.ro rubrica „Întreruperi programate – SDEE Sibiu” sau la „Call Center”, telefon 0800-801-929.

 

Un nou inceput

Clasa a IX-a este un nou inceput pentru toata lumea. Pentru copii in special este ceva inedit. Acestia trec intr-o noua etapa a vietii, adolescenta si incep frumosii ani de liceu.

Sunt acei ani din viata pe care si-i vor aminti pentru tot restul zilelor. Sunt anii in care se asimileaza multe lucruri noi, se fac poate cele mai trainice prietenii si in care incep sa isi faca o idee despre destinatia lor in viata.

Caracterele si personalitatile elevilor incep sa se defineasca. Copiii de clasa a IX-a sunt ca niste flori care incep sa isi deschida petalele si sa zambeasca catre soare. Au toata viata inainte si un nou capitol inedit se deschide in drumul lor.

Nici pentru parinti si profesori lucrurile nu sunt usoare. Parintii au emotii privindu-si copii cum parasec cuibul pentru a deveni mai independenti, mai vocali si mai intreprinzatori. Profesorii intalnesc o noua generatie pe care, timp de patru ani, trebuie sa o cunoasca si sa o calauzeasca spre viitor.

Liceul este de acum inainte ceva ce ii va defini pentru totdeauna. Se aleg profilele si elevii isi vor face deja o idee despre telul lor si meseria pe care o vor avea.

Cum spuneam, liceele au fiecare cate un profil. Totusi, exista materii care sunt comune pentru toata lumea. De aceea, manualele sunt in principiu aceleasi. Librariadelfin.ro este o librarie online, care pune la dispozitia bobocilor manuale clasa 9 la preturi bune.

Pe site sunt disponibile manualele de Limba si Literatura Romana, de Matematica, Fizica, Chimie, Limbi straine, Geografie, Istorie si asa mai departe. Insa, cum spuneam, liceele deja au un profil al lor bine stabilit. Tot mai apreciate sunt liceele cu profil tehnologic.

Copiii vor putea iesi de pe bancile scolii cu o meserie frumoasa, ce le va asigura un viitor stabil. De aceea, librariadelfin.ro are in stoc, chiar din acesta vara, manualele specifice acestui profil, iar reducerile sunt extraordinare.

Iata cateva exemple de manuale pe care le poti gasi pe site:

  1. Circuite electrice. Manual pentru clasa a IX-a. Manualul este realizat in conformitate cu programa scolara aprobata in anul 2016. Se adreseaza elevilor si profesorilor din liceele cu profil tehnologic sau chiar si celor din invatamantul profesional. Domeniul de pregatire este Electromecanica pentru clasa a IX-a. Manualul este imparitit in 3 capitole: capitolul 1 “Marimile electrice din instalatiile electromecanice”, capitolul 2 “Circuite simple de curent continuu” si capitolul 3 “Analiza circuitelor electrice”. Acest manual are o structura flexibila si prezinta aspectele fundamentale si pe cele aplicative. La fiecare sfarsit de capitol exista teste de evaluare.
  2. Constructii. Manual pentru clasa a IX-a. Este un manual care se ridica la cele mai inalte standarde de pregatire profesionala. Se bazeaza pe metode moderne de predare-invatare, indicatori standard, evaluarile sumative, finale etc. In carte, cunostintele din domeniul matematicii si al fizicii se intersecteaza si se suprapun cu cele pur ingineresti si asta presupune o abordare diferentiata si complexa, pluridisciplinara. Modulele din manual au fost elaborate pentru a oferi elevilor notinuni si tehnici moderne, usor de inteles si de valorificat in viitoarea meserie.

Pe site-ul librariadelfin.ro mai sunt disponibile si manuale pentru fabricarea produselor din lemn, industria alimentara, textila si pielarie etc.

 

 

Astăzi, pe strada Greweln este restricționată circulația în intervalul orar 13:00 – 20:00

Vă aduce la cunoștință că sâmbătă, 18 mai 2019, în intervalul orar 13:00 – 20:00 circulația pe strada Greweln este restricționată, accesul fiind permis: locatarilor, taximetrelor și mijloacelor de transport în comun. Organizatorii evenimentului Festivalul de Dansuri Populare “Vándorcsizma” ediția a XVII-a, vă pun la dispoziție gratuit un mijloc de transport în intervalul menționat care circulă din 10 în 10 minute de la stația ACR până în stația de la Parcul Greweln. Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri și vă mulțumim pentru înțelegere.

 

Licitație publică pentru închirierea unui număr de 162 parcări la domiciliu pe strada Feleac

Primăria Municipiului Mediaș cu sediul în Mediaș, Piața Corneliu Coposu nr.3, anunță organizarea licitației publice cu strigare, pentru închirierea unui număr de 162 locuri de parcări la domiciliu aflate pe domeniul public al municipiului Mediaș, pe strada Feleac. Licitația va avea loc în data de 15.05.2019 la sediul Primăriei Municipiului Mediaș, Piața Corneliu Coposu nr.3, în sala mică de ședințe începând cu orele 9:00. În situația în care nu se vor adjudeca toate parcările, licitația se va relua în data de 29.05.2019 ora 9:00. Procurarea documentației de licitație și depunerea ofertelor de licitație se va face în perioada 02.05.2019 – 13.05.2019, între orele 8:00-15:00 de luni până joi, iar vineri între orele 8:00 – 13:00 pentru prima licitație, iar pentru a doua licitație procurarea documentelor se va face din data de 16.05.2019, ofertele se depun până în data de 27.05.2019 între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi, iar vineri între orele 8:00 – 13:00 la Centrul de informare Cetățeni. Informații suplimentare se pot obține zilnic de la Primăria municipiului Mediaș telefon 0269/803847.