Home » Archive for "UTILE"

Un nou inceput

Clasa a IX-a este un nou inceput pentru toata lumea. Pentru copii in special este ceva inedit. Acestia trec intr-o noua etapa a vietii, adolescenta si incep frumosii ani de liceu.

Sunt acei ani din viata pe care si-i vor aminti pentru tot restul zilelor. Sunt anii in care se asimileaza multe lucruri noi, se fac poate cele mai trainice prietenii si in care incep sa isi faca o idee despre destinatia lor in viata.

Caracterele si personalitatile elevilor incep sa se defineasca. Copiii de clasa a IX-a sunt ca niste flori care incep sa isi deschida petalele si sa zambeasca catre soare. Au toata viata inainte si un nou capitol inedit se deschide in drumul lor.

Nici pentru parinti si profesori lucrurile nu sunt usoare. Parintii au emotii privindu-si copii cum parasec cuibul pentru a deveni mai independenti, mai vocali si mai intreprinzatori. Profesorii intalnesc o noua generatie pe care, timp de patru ani, trebuie sa o cunoasca si sa o calauzeasca spre viitor.

Liceul este de acum inainte ceva ce ii va defini pentru totdeauna. Se aleg profilele si elevii isi vor face deja o idee despre telul lor si meseria pe care o vor avea.

Cum spuneam, liceele au fiecare cate un profil. Totusi, exista materii care sunt comune pentru toata lumea. De aceea, manualele sunt in principiu aceleasi. Librariadelfin.ro este o librarie online, care pune la dispozitia bobocilor manuale clasa 9 la preturi bune.

Pe site sunt disponibile manualele de Limba si Literatura Romana, de Matematica, Fizica, Chimie, Limbi straine, Geografie, Istorie si asa mai departe. Insa, cum spuneam, liceele deja au un profil al lor bine stabilit. Tot mai apreciate sunt liceele cu profil tehnologic.

Copiii vor putea iesi de pe bancile scolii cu o meserie frumoasa, ce le va asigura un viitor stabil. De aceea, librariadelfin.ro are in stoc, chiar din acesta vara, manualele specifice acestui profil, iar reducerile sunt extraordinare.

Iata cateva exemple de manuale pe care le poti gasi pe site:

  1. Circuite electrice. Manual pentru clasa a IX-a. Manualul este realizat in conformitate cu programa scolara aprobata in anul 2016. Se adreseaza elevilor si profesorilor din liceele cu profil tehnologic sau chiar si celor din invatamantul profesional. Domeniul de pregatire este Electromecanica pentru clasa a IX-a. Manualul este imparitit in 3 capitole: capitolul 1 “Marimile electrice din instalatiile electromecanice”, capitolul 2 “Circuite simple de curent continuu” si capitolul 3 “Analiza circuitelor electrice”. Acest manual are o structura flexibila si prezinta aspectele fundamentale si pe cele aplicative. La fiecare sfarsit de capitol exista teste de evaluare.
  2. Constructii. Manual pentru clasa a IX-a. Este un manual care se ridica la cele mai inalte standarde de pregatire profesionala. Se bazeaza pe metode moderne de predare-invatare, indicatori standard, evaluarile sumative, finale etc. In carte, cunostintele din domeniul matematicii si al fizicii se intersecteaza si se suprapun cu cele pur ingineresti si asta presupune o abordare diferentiata si complexa, pluridisciplinara. Modulele din manual au fost elaborate pentru a oferi elevilor notinuni si tehnici moderne, usor de inteles si de valorificat in viitoarea meserie.

Pe site-ul librariadelfin.ro mai sunt disponibile si manuale pentru fabricarea produselor din lemn, industria alimentara, textila si pielarie etc.

 

 

Astăzi, pe strada Greweln este restricționată circulația în intervalul orar 13:00 – 20:00

Vă aduce la cunoștință că sâmbătă, 18 mai 2019, în intervalul orar 13:00 – 20:00 circulația pe strada Greweln este restricționată, accesul fiind permis: locatarilor, taximetrelor și mijloacelor de transport în comun. Organizatorii evenimentului Festivalul de Dansuri Populare “Vándorcsizma” ediția a XVII-a, vă pun la dispoziție gratuit un mijloc de transport în intervalul menționat care circulă din 10 în 10 minute de la stația ACR până în stația de la Parcul Greweln. Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri și vă mulțumim pentru înțelegere.

 

Licitație publică pentru închirierea unui număr de 162 parcări la domiciliu pe strada Feleac

Primăria Municipiului Mediaș cu sediul în Mediaș, Piața Corneliu Coposu nr.3, anunță organizarea licitației publice cu strigare, pentru închirierea unui număr de 162 locuri de parcări la domiciliu aflate pe domeniul public al municipiului Mediaș, pe strada Feleac. Licitația va avea loc în data de 15.05.2019 la sediul Primăriei Municipiului Mediaș, Piața Corneliu Coposu nr.3, în sala mică de ședințe începând cu orele 9:00. În situația în care nu se vor adjudeca toate parcările, licitația se va relua în data de 29.05.2019 ora 9:00. Procurarea documentației de licitație și depunerea ofertelor de licitație se va face în perioada 02.05.2019 – 13.05.2019, între orele 8:00-15:00 de luni până joi, iar vineri între orele 8:00 – 13:00 pentru prima licitație, iar pentru a doua licitație procurarea documentelor se va face din data de 16.05.2019, ofertele se depun până în data de 27.05.2019 între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi, iar vineri între orele 8:00 – 13:00 la Centrul de informare Cetățeni. Informații suplimentare se pot obține zilnic de la Primăria municipiului Mediaș telefon 0269/803847.

 

Licitație publică pentru închirierea unui număr de 75 parcări la domiciliu pe strada Păltiniș

Primăria Municipiului Mediaș cu sediul în Mediaș, Piața Corneliu Coposu nr.3, anunță organizarea licitației publice cu strigare, pentru închirierea unui număr de 75 parcări la domiciliu aflate pe domeniul public al municipiului Mediaș pe strada Păltiniș. Licitația va avea loc în data de 16.05.2019 la sediul Primăriei Municipiului Mediaș, Piața Corneliu Coposu nr.3, în sala mică de ședințe începând cu orele 9:00. În situația în care nu se vor adjudeca toate parcările, licitația se va relua în data de 30.05.2019 ora 9:00. Procurarea documentației de licitație și depunerea ofertelor de licitație se va face în perioada 02.05.2019 – 13.05.2019, între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi, iar vineri între orele 8:00 – 13:00 pentru prima licitație, iar pentru a doua licitație procurarea documentelor se va face din data de 17.05.2019, ofertele se depun până în data de 27.05.2019 între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi, iar vineri între orele 8:00 – 13:00, la Centrul de informare Cetățeni. Informații suplimentare se pot obține zilnic de la Primăria municipiului Mediaș telefon 0269/803847.

 

Se va întrerupe furnizarea energiei electrice joi și vineri în Mediaș pe mai multe străzi

Pentru efectuarea unor lucrări programate, se va întrerupe furnizarea energiei electrice, joi și vineri în Mediaș pe străzile după cum urmează:

– Joi, 2 mai 2019 între orele 8:30 – 14:30 pe străzile: Gh. Șincai și Liliacului.
– Vineri, 3 mai 2019 între orele 8:30 -14:30 pe străzile: Șlefuitorilor, M. Sadoveanu, Șt. Manciulea, Liliacului – parțial, Gravorilor – parțial, A. Cehov și G. Bacovia.

În cazul apariţiei unor situaţii neprevăzute, lucrările pot fi reprogramate. Informaţii actualizate despre întreruperile programate sunt disponibile şi pe pagina de web a societăţii: www.sdeets.ro rubrica „Întreruperi programate – SDEE Sibiu” sau la „Call Center”, telefon 0800-801-929.

 

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea de 1 mai

Vremea se va răci treptat în următoarele zile, astfel încât, pe 1 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 18 grade. Apoi vremea se va mai încălzi. Se anticipează o nouă răcire până pe 6 mai, dar până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni se va ajunge treptat la medii ale maximelor termice în jurul a 22 de grade. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse și local mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil și în intervalul 5-7 mai.

TRANSILVANIA

În primele trei zile de prognoză, vremea se va răci astfel încât, pe 1 mai, media temperaturilor maxime va coborî la 13 grade, apoi procesul de încălzire va determina, pe datele de 3 și 4 mai, temperaturi maxime, în medie, de 18 grade. Va urma o nouă răcire în zilele de 5 și 6 mai, când media maximelor prognozată va fi în jur de 11 grade. Ulterior, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni, maximele termice vor reveni treptat la medii ale maximelor termice apropiate de cele climatologic specifice acestei regiuni, în jurul a 20 de grade. Temperaturile minime, în prima săptămână vor avea mici variații în jurul mediei de 5 grade, apoi vor urma 3 nopți mai reci, când media lor se va situa în jurul a 2 grade, iar după data de 8 mai, tendința minimelor termice va fi de creștere treptată, spre medii de 5 grade. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse și mai însemnat cantitativ, cel mai probabil pe 30 aprilie, dar posibil și pe 5 și 6 mai. În celelalte zile vor fi ploi de scurtă durată, în general pe spații mici, cu probabilitate mai ridicată de apariție după-amiaza și seara.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

 

 

29 de străzi din municipiul Mediaş rămân joi, 18 aprilie, fără gaze naturale

Compania Delgaz Grid informează că pentru efectuarea unor lucrări de cuplare a unor conducte noi la sistemul de distribuţie este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale joi, 18 aprilie, începând cu ora 9:00, pe mai multe străzi din municipiul Mediaş. Este vorba despre străzile Stejarului, Oituz, Iazului, Fântânii, Valea Adâncă, Alunului, Răchitei, Ulmului, Şerpuită, Pinului, Piatra Craiului, Buzdului, Seşului, I. B. Deleanu, Gheorghe Lazăr, Târgului, Alexandru cel Bun, Florilor, 9 Mai, Frasinului, Fagului, Principe Bathory, Carpenului, Căpşunilor, Plopului, Fundătura Plopului, Panorama, Virgil Popoviciu şi Marin Ciortea. Reluarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale se va efectua treptat, imediat după finalizarea acestor lucrări, cel mai probabil începând cu ora 18:00. Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute. În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anun-ţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie). Lucrările de cuplare a conductelor şi branşamentelor noi la sistemul de distribuţie constituie o etapă a unui proiect de investiţii al companiei Delgaz Grid care a vizat înlocuirea de conducte şi branşamente de gaze naturale în lungime de peste 3 kilometri pe străzile Fagului, Plopului, Bathory, 9 Mai, Alexandru Cel Bun, Florilor, Panorama, Carpenului şi Frasinului. Investiţia, în valoare totală de peste 1,8 milioane de lei, are ca scop îmbunătăţirea siguranţei şi a calităţii serviciului de distribuţie a gazelor naturale pentru clienţii din Mediaş.

 

Anunț de licitație publică cu strigare pentru parcări la domiciliu pe strada Alba Iulia din Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș cu sediul în Mediaș Piața Corneliu Coposu nr.3, anunță organizarea licitației publice cu strigare, pentru închirierea unui număr de 87 parcări la domiciliu aflate pe domeniul public al municipiului Mediaș strada Alba Iulia. Licitația va avea loc miercuri 17.04.2019 la sediul Primăriei Municipiului Mediaș Piața Corneliu Coposu nr.3, în sala mică de ședințe orele 9:00. În situația în care nu se vor adjudeca toate parcările, licitația se va relua în data de 08.05.2019 ora 9:00. Procurarea documentației de licitație și depunerea ofertelor de licitație se va face în perioada 22.03.2019 – 12.04.2019, între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi iar vineri între orele 8:00 – 13:00 pentru prima licitație, iar pentru a doua licitație procurarea documentelor se va face din data de 18.04.2019, ofertele se depun până în data de 03.05.2019 între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi iar vineri între orele 8:00 – 13:00 la Centrul de informare Cetățeni. Informații suplimentare se pot obține zilnic de la Primăria municipiului Mediaș telefon 803847.

 

Continuă procedurile pentru închirierea de locuri de parcare în municipiul Mediaş

Primăria Municipiului Mediaș cu sediul în Mediaș Piața Corneliu Coposu nr.3, anunță organizarea licitației publice cu strigare, pentru închirierea de parcări la domiciliu aflate pe domeniul public al municipiului Mediaș.

1. Strada Sadu, Bucium și Arieș: 117 locuri de parcare la domiciliu. Licitația va avea loc joi, 18.04.2019 la sediul Primăriei Municipiului Mediaș Piața Corneliu Coposu nr.3, în sala mică de ședințe orele 9:00. În situația în care nu se vor adjudeca toate parcările, licitația se va relua în data de 09.05.2019 ora 9:00. Procurarea documentației de licitație și depunerea ofertelor de licitație se va face în perioada 22.03.2019 – 12.04.2019, între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi iar vineri între orele 8:00 – 13:00 pentru prima licitație, iar pentru a doua licitație procurarea documentație se va face din data de 19.04.2019, ofertele se depun până în data de 06.05.2019 între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi iar vineri între orele 8:00 – 13:00 la Centrul de informare Cetățeni.
2. Strada Bastionului și După Zid: 265 de locuri de parcare la domiciliu. Licitația va avea loc joi, 14.03.2019 la sediul Primăriei Municipiului Mediaș Piața Corneliu Coposu nr.3, în sala mică de ședințe la orele 10:00. În situația în care nu se vor adjudeca toate locurile de parcare, licitația se va relua în data de 03.04.2019 ora 10:00. Procurarea documentației de licitație și depunerea ofertelor de licitație se va face în perioada 25.02.2019-11.03.2019, între orele 8:00 – 15:00 pentru prima licitație, iar pentru a doua licitația din data de 03.04.2019 ofertele se depun până în data de 29.03.2019 între orele 8:00 – 15:00 la Centrul de informare Cetățeni.  
3. Strada Cibin: 168 de locuri de parcare la domiciliu. Licitația va avea loc joi, 11.04.2019 la sediul Primăriei Municipiului Mediaș Piața Corneliu Coposu nr.3, în sala mică de ședințe de la orele 9:00. În situația în care nu se vor adjudeca toate parcările, licitația se va relua în data de 24.04.2019 ora 9:00. Procurarea documentației de licitație și depunerea ofertelor de licitație se va face în perioada 22.03.2019-05.04.2019, între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi iar vineri între orele 8:00 – 13:00 pentru prima licitație, iar pentru a doua licitația procurarea documentelor se face din data de 12.04.2019, ofertele se depun până în data de 19.04.2019 între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi iar vineri între orele 8:00 – 13:00 la Centrul de informare Cetățeni.
4. Strada Lotru: 98 de locuri de parcare la domiciliu. Licitația va avea loc în 10.04.2019 la sediul Primăriei Municipiului Mediaș Piața Corneliu Coposu nr.3, în sala mică de ședințe de la orele 9:00. În situația în care nu se vor adjudeca toate parcările, licitația se va relua în data de 23.04.2019 ora 9:00. Procurarea documentației de licitație și depunerea ofertelor de licitație se va face în perioada 22.03.2019 – 05.04.2019, între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi iar vineri între orele 8:00 – 13:00 pentru prima licitație, iar pentru a doua licitație procurarea documentelor se va face din data de 11.04.2019, depunerea ofertelor se va face până în data de 19.04.2019 între orele 8:00 – 15:00 de luni până joi iar vineri între orele 8:00 – 13:00 la Centrul de informare Cetățeni.

Informații suplimentare se pot obține zilnic de la Primăria municipiului Mediaș tel.803847.

 

Duminică, 31 martie, trecem la ora de vară 2019. Uniunea Europeană va renunța la ora de vară din anul 2021

România trece la ora de vară în acest weekend. În noaptea de sâmbătă spre duminică, adică 30 spre 31 martie 2019, românii trec la ora de vară, când ora 3:00 va deveni ora 4:00. Ziua de 31 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene. Această schimbare are ca principal scop folosirea luminii naturale cât mai mult timp, modalitate prin care poate fi economisită energia electrică folosită pentru iluminat.

Uniunea Europeană va renunța la ora de vară din anul 2021

Parlamentul European a votat marţi, 26 martie, în favoarea renunţării la sistemul orei de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ”ora de iarnă”, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021. Ţările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor. Inițial, propunerea era ca schimbarea să se facă din acest an.