Home » Archive for "ȘTIRI"

Elevii de la Clubul Copiilor Mediaș pe podium la Festivalul Internațional “Hermannstadtfest”

Festivalul Internațional de Muzică pentru Copii și Adolescenți “Hermannstadtfest”, a ajuns la cea de a șasea ediție, și s-a desfășurat în perioada 22-24 iunie 2018, la Sibiu. Organizatorii sprijină și încurajează participarea la festival a copiilor talentați cu dizabilități și din centre de plasament. Festivalul, de o înaltă ținută artistică, reunește mici artiști din țară și străinătate – soliști de muzică ușoară, populară. Secțiunea „Remember” a fost dedicată compozitorului Dumitru Lupu . Evenimentul a fost organizat de Asociația „Domy Music Star” Sibiu, Palatul Copiilor Sibiu, Arhiepiscopia Ortodoxa Romana Sibiu, Departamentul Mass Media Radio Trinitas Sibiu. În parteneriat cu: Inspectoratul Școlar Sibiu, Casa Corpului Didactic Sibiu, Academia Forţelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”, Asociația „David Petrovici pentru copii” București. Festivalul Internațional Hermannstadtfest s-a desfășurat pe mai multe secțiuni : muzică populară interpretare pe categori de vârste, costume populare și obiceiuri vechi de 100 de ani cu ocazia Centenarului , secțiunea în memoriam Florin Bogardo care au fost premiați de către Stela Enache. Președintele Juriului a fost Adrian Ordean fondatorul trupei A.S.I.A , cântăreț ci compozitor în trupa Compact. Medieșenii au participat cu 7 elevi de la Clubul Copiilor Mediaș , 3 elevi la muzică populară și 4 elevi la muzică ușoară. Premiile au fost următoarele:
MUZICĂ POPULARĂ
-Muzică Populară Interpretare: Locul 1 Lăpădat Iulia, Locul 3 Muntean Antonia, Mențiune Matiaș Natalia
-Secțiunea Costume Populare vechi 100 de ani : Cel mai autentic Costum Premiul de excelență Iulia Lăpădat, Locul 2 Matiaș Natalia, Locul 3 Muntean Antonia.
-Promovare de către Komma Media: Matiaș Natalia.
-Invitație în Marea finală la Festivalul Internațional desfășurat la Petroșani 6-8 Septembrie 2018: Matiaș Natalia și Muntean Antonia.
MUZICĂ UȘOARĂ
-Locul 2 Interpretare: Varga Emanuel
-Premii Speciale: Mărginean Adriana, Stăncioi Andrei, Gașpar Denis
-Invitație în Marea finală la Festivalul Internațional desfășurat la Petroșani 6-8 Septembrie 2018: Gașpar Denis. 

 

FOTO: Pompierii din cadrul Secției Mediaș în sprijinul cetățenilor din satul Șard, județul Alba,

Drumurile din satul Șard, comuna Ighiu, județul Alba, se află de vineri, sub ape, fiind grav afectate de viituri. De asemenea, zeci de case au fost inundate, iar grădinile oamenilor, acoperite de ape. Localnicii se tem că le vor fi compromise toate culturile. DJ 107, în Ighiu, este blocat între Cricău și Bucerdea. Pompierii din cadrul ISU Sibiu au intervenit în sprijinul cetățenilor afectați de inundații. Pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor localității Șard, județul Alba, s-au deplasat 18 pompieri cu autospeciale și mijloace de intervenție din cadrul Secției Mediaș. În data de 22.06.2018, pe raza județului Alba s-au manifestat fenomene meteo periculoase, averse de 35-40 l/mp însoțite de rafale de vânt, grindină, care au provocat revărsări de pe versanți, creșteri rapide ale debitelor râurilor și deversări ale albiilor sau canalizărilor în municipiul Alba Iulia, Municipiul Blaj, Comuna Ighiu (satele Șard, Ighiu, Bucerdea, Țelna), comuna Cricău, inundații ale gospodăriilor, colmatări de poduri, podețe, blocare de persoane în locuințe.

 

Patru răniți în urma unui accident produs la ieşirea din Copşa Mică spre Mediaş

Ambulanţele SMURD au transportat la spitalul din Mediaş trei femei şi un bărbat răniţi într-un accident produs duminică, pe DN14, la ieşirea din Copşa Mică spre Mediaş. Potrivit IPJ Sibiu, un șofer de 61 de ani, din Mediaș, în timp ce conducea autoturismul dinspre Sibiu, pe fondul neatenției în conducere, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un turism condus regulamentar, din sens opus. În urma impactului, șoferul mașinii lovite și pasagerul său, ambii din Alba, au fost răniți. De asemenea, au suferit leziuni alte două persoane din autoturismul care a produs accidentul. Toți patru au fost transportați la spital. „Una dintre femei prezintă un traumatism cranio-cerebral deschis şi se afla într-o stare de somnolenţă”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Sibiu, Ramona Nistor.

Adrian Volintiru, este noul director general al Romgaz pe o perioadă de 4 luni

Adrian Volintiru a fost numit în funcţia de director general al companiei Romgaz pe o perioadă de patru luni, în urma unei decizii a Consiliului de Administrație. Adrian Volintiru are o experienţă profesională de 18 ani în domeniul energie, petrol şi gaze, el urmând să exercite mandatul pe o perioadă de patru luni până la finalizarea, conform legii, a procedurii de selecţie a directorului general pe o perioadă de patru ani.
„Consiliul de Administraţie îşi reafirmă angajamentul pentru dezvoltarea societăţii Romgaz, cu respectarea procedurilor legale şi cu apărarea intereselor legitime ale societăţii. Compania trebuie şi îşi va atinge obiectivele investiţionale importate aflate în derulare, respectând toate principiile legale şi de guvernanţă corporativă”, se mai arată în comunicat.
Volintiru îl înlocuieşte la şefia Romgaz pe Corin-Emil Cindrea, care fusese numit în decembrie 2017, cu un mandat de patru luni, cu posibilitatea prelungirii acestuia, pentru motive temeinice, până la maximum şase luni.
„Pentru o corectă informare a opiniei publice, Consiliul de Administraţie precizează că domnul Corin Emil Cindrea, care a deţinut funcţia de director general interimar, nu a mai fost nominalizat”, susţin reprezentanţii Romgaz, în comunicatul de vineri, 15 iunie.
„L-am numit pe domnul Adrian Volintiru pe 4 luni, timp în care se va derula selecţia pentru numirea directorului general pe patru ani în conformitate cu OUG 109 (privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice – n. r.). Selecţia va fi deschisă, participă orice persoana interesată şi care se califică, şi din afara societăţii. Adrian Volintiru are o experienţă de peste 18 ani în domeniul energie, petrol, gaze, în poziţii de top management în companii de prestigiu din această industrie şi sunt convins că va fi un factor catalizator în îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale societăţii. Sediul Romgaz va rămâne la Mediaş şi nu se va muta la Bucureşti pentru că nu există o raţiune funcţională sau economică în acest sens – şi fac această precizare pentru a înlătura orice speculaţii care s-au făcut pe acest subiect”, a declarat Liviu Nistoran, preşedintele Consiliului de Administraţie al Romgaz.

Huse pentru Allview P9 Energy

Telefoanele Allview P9 Energy sunt printre preferatele tinerilor din ziua de azi, deoarece sunt accesibile si foarte versatile. Acestea incorporeaza majoritatea functiilor pe care le putem gasi pe un iPhone. Allview este o companie romaneasca fondata in 2004 si de atunci se bucura de un succes enorm in numarul clientilor. Aceste telefoane accesibile oricui, incorporeaza aproape orice functie pe care am gasit-o pe un telefon major brand.

Modul cel mai bun de a intretine un astfel de telefon este prin achizitionarea unei huse de protectie pentru a asigura o buna mentenanta a telefonului smartphone de lunga durata.

Aceste huse le putem gasi pe magazinul online al celor de la Huseok avand o gama foarte variata de huse de protectie pentru diverse brand-uri de telefoane, inclusiv Allview.

Husele pentru P9 Energy variaza in culori si modele si astfel acestea raman accesibile tuturor in fucntie de buget si preferinte.

Recomand husa Allview P9 Energy flip din piele Eco, de culoarea neagra, deoarece acesasta incorporeaza mai multe beneficii precum, un aspect foarte placut si elegant iar telefonul va ramane protejat, deoarece husa se clipeaza asemnea unei carti.

De asemenea, husa este prevazuta de un ecran transparent pentru a avea acces la display-ul telefonului.

Husele comercializate pe site-ul magazinului online Huseok sunt de cea mai buna calitate, deoarece materialele folosite la fabricarea acestora sunt special concepute pentru o utilizare cat mai indelungata.

De asemenea, aceste huse au preturi foarte accesibile pentru buzunarul tuturo, astfel smartphone-ul vostru va avea o viata indelungata iar aspectul se va schimba radical, deoarece unele huse sunt, asa cum spuneam, in culori si modele diferite pentru a schimba forma initiala a dispozitivului smartphone.

Recomand produsele Huseok celor care sunt pasionati de accesoriile pentru telefoanele smartphone dar si celor care au nevoie de protectie pentru a a-si asigura o viata mai indelungata a dispozitivului.

A început Evaluarea Națională a absolvenților clasei a VIII-a

Luni, miercuri și joi absolvenții clasei a VIII-a susțin examenele la Evaluarea Națională, de rezultatele cărora depinde dacă aceștia vor păși spre învățământul liceal. Examenul a început luni, 11 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Miercuri, 13 iunie, este programată proba la Matematică, iar joi, 14 iunie, proba de limba şi literatura maternă. Primele rezultate vor fi afişate pe 19 iunie, până la ora 12:00, iar în aceeaşi zi se pot depune contestaţii (în intervalul orar 14:00 – 19:00). Rezultatele finale vor fi afişate pe data de 23 iunie. În Mediaș în sălile de examinare sunt așteptați 348 de tineri. Conform Ordinului Ministerului Educației Naționale privind organizarea și desfășurarea Evalurării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2017-2018, examenele se desfășoară în conformitate cu prevederile Metodologiei din anul școlar 2010-2011. Toate sălile în care se vor desfășura examene sunt dotate cu camere de supraveghere video și audio. Candidaților la Evaluarea Națională li se mai interzice să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și nici alte obiecte cum ar fi manuale, culegeri, notițe, însemnări, ciorne etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Președintele comisiei județene de Evaluare Națională din județul Sibiu este inspectorul școlar Dorel Băilă. Pentru sesizarea oricărei nereguli, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţie Tel Verde: 0800 801 100, la care se poate suna în perioada 11-15 iunie, între orele 08:00-16:00, de luni până joi, iar vineri, în intervalul 08:00 – 14:00.

CALENDAR EXAMENE LA EVALUAREA NAŢIONALĂ 2018:

11 iunie 2018: Limba şi literatura română – probă scrisă
13 iunie 2018: Matematica – probă scrisă
14 iunie 2018: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
19 iunie 2018: Afişarea rezultatelor obtinute la evaluarea naţională înaintea contestaţiilor (până la ora 12:00)
19 iunie 2018: Depunerea contestaţiilor (orele 14:00 – 19:00)
20-22 iunie 2018: Soluţionarea contestaţiilor
23 iunie 2018: Afişarea rezultatelor finale ale evaluării naţionale după soluţionarea contestaţiilor

Tipografia- schimbă aspectul și simțul prezentarii

În peisajul digital de astăzi – mai mult ca niciodată – oamenii sunt conștienți de tipografie, de design și de modul cum arată lumea în jurul lor. Când lucrați cu o tipografie, este important să fiți pregătiți să discutați fonturile în timpul procesului de creație.

Dintr-un punct de vedere descriptiv și simplist, tipografia este arta și tehnica de creaţie grafică, tipar offset şi print digital. Cei mai mulți oameni nu se gândesc niciodată la tipografie. Ei nu înțeleg efectul psihologic pe care îl are în legătură cu transmiterea unui mesaj. Design-ul este extrem de important- este ca o forță motrică în toate formele de artă de comunicare. Vă puteți imagina citirea unei reviste, verificarea unui site web, redarea unei aplicații sau vizionarea unui film fără text?

Poate fi ceva ce adesea ignorăm, dar tipografia joacă un rol esențial în procesul de prezentare. Fiecare logo pe care îl vedem este proiectat special cu un font pentru a se potrivi cu marca. Tipografia poate schimba aspectul și simțul unei prezentări, motiv pentru care am decis să oferim câteva motive pentru care tipografia este atât de importantă.

De ce tipografia este importantă:

  1. Transmite un „sentiment”

Alegerea tipului de text poate afecta modul în care este înţeles un mesaj. Tipografia poate transmite o anumită stare de spirit sau senzație. Audiența trebuie să înțeleagă mesajul pe care încercați să îl trimiteți.

  1. Ţine oamenii să citească

O tipografie bună este utilă în sensul că ar trebui să permită cititorului să se concentreze asupra conținutului și nu asupra formatului.

  1. Este ușor de citit

Utilizarea de fonturi care sunt “curate” și ușor de citit sunt cheia oricărei prezentări. Dacă fonturile sunt prea mici sau sunt înghesuite, prezentarea dvs. va fi imediat ignorată. Este distractiv să aveți un proiect rece și complex, dar audiența ar trebui să poată înțelege cu ușurință ce vă spune prezentarea.

  1. Tipografia stabilește o ierarhie a informațiilor

Folosind dimensiuni diferite de fonturi și tipuri diferite de fonturi, publicul poate determina cele mai importante puncte ale prezentării dvs., doar dacă le privește. Acest lucru facilitează audiența dvs. să urmărească și să acorde mai multă atenție prezentării dvs.

  1. Creează și construiește recunoașterea

Fonturile pe care le utilizați în prezentarea dvs. sunt imaginile pe care publicul dvs. şi le va aminti cel mai mult. Doriți ca publicul dvs. să poată recunoaște marca companiei dvs. în orice loc sau în orice moment? O tipografie “marchează” compania dvs. și este singurul lucru pe care” spectatorul” îl va identifica din când în când.

Elemente de tipografie bună

Consistență – în orice lucrare tipografică, utilizarea critică a tipurilor de fonturi, de cerneală, de conducere, și de formatare este esențială. Consistența face munca să arate profesională și îi ține pe cititorii dvs. să se concentreze asupra conținutului și nu asupra formatării.

Ierarhie – este important ca textul dvs. să fie citit în ordinea în care trebuie să fie citit. Luați o carte pentru examinare; titlul este primul lucru pe care îl vede un cititor, apoi numele autorului, urmat de capitole și apoi de poveste. Ierarhia ghidează intenționat cititorul prin conținut. Adesea, autorii celor mai vândute cărţi vor avea afişat numele mai mare sau la aceeași dimensiune ca și titlul cărții. Acest lucru se datorează faptului că designerul este conștient că autorul are o bază de fani existentă care va fi interesată de carte, indiferent de titlu și cel mai probabil o va cumpăra din acest motiv.

Transgaz Mediaş a început lucrările la sectorul românesc al conductei regionale BRUA

Transgaz a demarat luni construcţia conductei BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), Faza 1 – un proiect susţinut de Comisia Europeană, important la nivel naţional şi regional pentru că duce la diversificarea surselor de gaz. Proiectul BRUA – Faza 1 presupune  construcţia conductei de transport gaze naturale Podişor-Recaş, în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) şi presiunea de proiectare de 63 bar. Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.   În cadrul BRUA – Faza I, Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele 3 staţii de comprimare gaze de la Podişor, Jupa şi Bibeşti, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.  Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, s-a declarat mulţumit de modul în care Transgaz a gestionat până în prezent lucrările pentru proiectul BRUA şi a subliniat importanţa respectării calendarului lucrărilor. “Proiectul este unul strategic pentru România, pentru Ministerul Economiei şi pentru Transgaz. Calendarul lucrărilor trebuie respectat cu stricteţe, pentru că este un proiect de investiţii mult prea important ca să existe devieri de la grafic. Ştiu că Transgaz este implicat şi în alte proiecte de anvergura, cum este cel din Republica Moldova, şi am încredere în capacitatea companiei de a acorda proiectului BRUA importanţa cuvenită”, a afirmat Dănuţ Andruşcă. Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat la rândul său că transportatorul naţional de gaze are resursele şi capacitatea necesare pentru finalizarea proiectului BRUA, cu respectarea angajamentelor financiare şi a termenelor  asumate. “Lucrările le supraveghem cu exigenţă şi la firul liniar, adică la conductă şi la staţiile de comprimare. Suntem în contact permanent cu constructorii ca să ne asigurăm că lucrările sunt în grafic şi că îndeplinesc standardele de calitate şi siguranţă necesare. Segmentul BRUA de pe teritoriul Românei ne va permite  să  încasăm sume importante de bani din tarifele de transport şi tranzit”, a spus Ion Sterian, Directorul Generl al Transgaz.     La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecţional de gaze naturale spre: Bulgaria – prin interconectorul Giurgiu – Ruse,  1,5 miliarde Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniţă şi Ungaria – prin interconectorul Horia – Csanadpalota, a 1,75 miliarde Smc/an (200.000 Smc/h), la 40 bar la graniţă.   Proiectul BRUA Faza I este prioritar la nivel naţional şi regional. El este inclus în lista proiectelor Central East South Europe Gas Connectivity (CESEC), pentru că aduce o contribuţie semnificativă la creşterea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională.   SNTGN Transgaz SA Mediaş este una dintre cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei. Operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale, asigură îndeplinirea strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate.

sursa

VIDEO: Biserica din comuna Brateiu, a fost resfințită de Mitropolitul Ardealului

În Duminica Tuturor sfinților, credincioșii din Parohia Brateiu, au participat în număr mare la slujba de sfințire a lăcașului de cult din localitate, care a trecut în ultimii ani prin mai multe lucrări de restaurare. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a sfințit locașul de cult precum și catapeteasma nouă și icoanele de pe aceasta. După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă amenajată în fața bisericii, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei din Mediaș. În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit celor prezenți despre modelul de viață pe care ni-l dau sfinții.
„Cu ajutorul Bunului Dumnezeu am împlinit astăzi, în Duminica Tuturor Sfinților, o lucrare de binecuvântare și de reînnoire a bisericii din Brateiu. Am zidit altarul și am oferit credincioșilor posibilitatea de a liturghisi împreună cu noi prin intrarea în Sfântul Altar și sărutarea Sfintei Mese, care este Mormântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos și de a duce această bucurie în casele lor”, a spus ierarhul.
Locașul de cult închinat Schimbării la Față a Mântuitorului a fost zidit la 1873, însă vitregiile vremurilor au făcut să se degradeze. După mai mulți ani de trudă din partea comunității, prin care locașul de cult a fost renovat complet, restaurat și înfrumusețat, comunitatea de credincioși a primit binecuvântarea arhierească prin vizita IPS Mitropolit Laurențiu.

Parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate din comuna Tîrnava

În data de 16.02.2018 a fost semnat contractul de finanțare POCU 138/4/1/114591, cod SMIS 114591, titlul proiectului: ,,Un parteneriat pentru incluziunea economico-sociala a comunității marginalizate Tîrnava”, beneficiar Fundația Centrul European de Integrare a Romilor, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Comuna Tîrnava, Liceul Tehnologic Stănescu Valerian Tîrnava, UAT Județul Sibiu, CIT – IRECSON Centrul de Informare Tehnologica SRL și Social COM S.R.L.. Data finalizării proiectului este 18.02.2021. Valoarea totală a proiectului: 15.047.569,18 lei, din care 12.598.383,14 lei finanțare nerambursabilă din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, 2.100.854,21 lei finanțare nerambursabilă din buget național și 348.331,83 contribuție proprie lider și parteneri. Obiectivul general al proiectului: creșterea gradului de incluziune a membrilor comunității marginalizate care include populație de etnie romă, prin măsuri integrate de ocupare, locuire, educație, formare profesională, sănătate și asistență socială în scopul reducerii fenomenului de sărăcie generalizată. Rezultate așteptate: 50 de copii sprijiniți și 30 de părinți informați și consiliați pe probleme legate de dezvoltarea și educarea părinților, 150 de copii beneficiari de servicii de consiliere și orientare școlară, 150 de copii beneficiari de servicii educaționale și 50 de părinți implicați în activități educaționale, 300 de persoane de etnie romă implicate în măsuri active în vederea stimulării și asigurării ocupării pe piața muncii, 300 de persoane de etnie romă informate și consiliate în carieră, 250 de persoane mediate pentru asigurarea angajabilității, 70 de persoane de etnie romă integrate pe piața muncii și pentru care se vor subvenționa locurile de muncă, 100 de persoane formate competente antreprenoriale, 100 de persoane participante la sesiunile de mentorat, 15 câștigători desemnați și 15 afaceri subvenționate, funcționale și sustenabile, 30 de locuri de muncă create, un Centru Comunitar de Incluziunea Socială înființat, 570 de persoane selectate și înscrise în grupul țintă, 30 de persoane vârstnice sprijinite prin servicii sociale integrate, 200 copii și 370 de adulți beneficiari de un pachet integrat de servicii sociale, 200 de persoane beneficiare de servicii socio-medicale de prevenție, 10 locuințe consolidate și refăcute, 120 de persoane conciliate d.p.d.v. juridic, 570 de persoane de etnie romă implicate activ in viața comunitară, un parteneriat comunitar și parteneriate bilaterale cu actori instituționali relevanți realizate, 80 de tineri de etnie romă conștientizați cu privire la problematica drepturilor omului și luptei împotriva discriminării. Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020