Home » Archive for "ȘTIRI"

VIDEO: Unii angajaţi ai Primăriei Mediaş ar putea intra în şomaj tehnic sau ar putea avea salariile diminuate

Primarul municipiului Mediaş, Gheorghe Roman, a anunţat, miercuri, că va convoca săptămâna viitoare o şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru a adopta măsuri de reducere a fondului de salarii. Roman anunţă că unii angajaţi ar putea intra în şomaj tehnic sau ar putea avea salarile diminuate.
„După cum ştiţi, toate localităţile se confruntă cu probleme legate de bugetul local, iar unele dintre ele au luat deja măsuri privind reducerea salariilor sau trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic. Acest lucru se va întâmpla şi la Mediaş. Sunt în discuţii cu Direcţia Economică, Direcţia Juridică şi cu sindicatul pentru a găsi soluţii soluţii eficiente, dar şi legale”, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, rimarul unicipiului Mediaş, Gheorghe Roman. Acesta a explicat că, la începutul săptămânii viitoare, va convoca în regim de urgenţă o şedinţă extraordinară a Consiliului Local.
”Le voi cere consilierilor să hotărască asupra măsurilor ce se impun a fi luate pentru diminuarea fondului de salarii la nivelul administraţiei locale”, a mai spus primarul Mediaşului.

 

FOTO: La Mediaș se continuă atât programul de investiții cât și cel de întreținere a drumurilor

La nivelul municipiului Mediaș și satului aparținător Ighișul Nou continuă în această perioadă lucrările planificate de către municipalitate. Acestea sunt efectuate de către firmele care nu au făcut apel la clauza de forță majoră din contractele avute cu Primăria Mediaș. Primarul municipiului Mediaș, domnul Gheorghe Roman, a postat cu această ocazie pe o rețea de socializare, stadiul programului de întreținere a drumurilor.
„Dragi medieșeni,
Chiar dacă parcurgem o perioadă extrem de grea pentru noi toți, încercăm să continuăm atât programul de investiții cât și cel de întreținere a drumurilor (covoare și plombe asfaltice). Astfel acolo unde firmele nu s-au folosit de forța majoră din contract pentru a-și sista activitatea, lucrările se derulează în condiții acceptabile pentru această perioadă. Se lucrează în această perioadă în cartierul Vitrometan pe str. Sticlei și str. Școlii, în cartierul Gura Câmpului pe str. Sovata , în cartierul Moșnei pe str. Ulmului, str. István Báthory, str. Fagului, în zona centrală pe str. M. Weiss, în zona Aviației se efectuează lucrări de modernizare a rețelei de canalizare pluvială, la podul peste Târnava Mare se finalizează lucrările de montare cu panouri fonice. De asemenea se efectuează lucrări de investiții și de reparații la Autogara Mediaș dar și la unele instituții de învățământ din oraș. În sfârșit, în satul aparținător Ighișul Nou se desfășoară lucrări de remediere a investițiilor ce se află în perioada de garanție. Vom continua aceste lucrări dar vom începe și altele atât cât legal ne este permis și cât firmele cu care administrația a încheiat contracte nu își sistează activitatea. Vă mulțumesc tare mult atât pentru înțelegere cât și pentru susținerea dumneavoastră constantă.”

 

Coronavirus România, 4 aprilie 2020: 3613 de cazuri în România, 141 de decese, 329 de pacienți vindecați

De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.479 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 53 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile. Până astăzi, 4 aprilie, ora 12:00, pe teritoriul României, au fost confirmate 3.613 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 329 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 141 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș și Mehedinți, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 430 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 119 pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 15.252 de persoane. Alte 113.449 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 36.092 de teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 893 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.164 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 300 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 7.824 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.917.600 de lei. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 317 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 129 în Spania, 152 în Italia, 15 în Franța, 8 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 26 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 7 în Franța, 4 în Marea Britanie, 5 în Spania și unul în Germania, au decedat.

 

COVID-19: Care sunt cele mai afectate zone din țară. Situația pe județe

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis și vineri situația pe județe în privința cazurilor confirmate cu COVID-19 în țara noastră. Pe primul loc rămâne Suceava, care a înregistrat, în ultimele 24 de ore, peste 150 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Dacă joi era primul oraș în top cu 701 cazuri, vineri în Suceava s-au înregistrat 866 de cazuri confirmate. Pe al doilea loc se menține Capitala, cu 544 de cazuri de coronavirus anunțate în total vineri, comparativ cu joi când avea 505 cazuri. Momentan în județul Sibiu sunt 27 de cazuri cu coronavirus confirmate.
Iată topul celor mai afectate județe din țară:
1. Suceava – 866 de cazuri
2. București – 544 de cazuri
3. Neamț – 150 de cazuri
4. Timiș – 126 de cazuri
5. Brașov – 124 de cazuri
La polul opus, cel mai puțin afectat județ este Harghita, care de joi până vineri a confirmat un singur caz de infectare cu COVID-19. Apoi, urmează Tulcea, cu 6 cazuri confirmate, Sălaj cu 7 cazuri și județele Vâlcea, Gorj și Olt, unde sunt câte 8 cazuri confirmate în fiecare. Iată situația pe județe:

 

FOTO: Ultimele amănunte privind situația pandemiei de coronavirus (Covid-19) din municipiul Mediaș

Primarul municipiului Mediaș, Gheorghe Roman, a postat astăzi pe o rețea de socializare, ultimele amănunte privind situația pandemiei de coronavirus (Covid-19) din municipiul Mediaș.

„Dragi medieșeni,
1. Continuăm să desfășurăm la nivelul municipiului Mediaș acțiuni specifice prevenirii răspândirii și contaminării cu noul coronavirus. Astfel, începând de astăzi, 3 aprilie demarăm acțiunea de dezinfecție a tuturor scărilor de bloc din municipiul Mediaș. Am luat legătura cu Asociațiile de locatari și am convenit ca această operațiune să se desfășoare în timpul nopții în intervalul orar 22:00 – 6:00. Motivele pentru care am luat acesta decizie sunt acelea că dezinfectantul folosit este unul de grad înalt și este obligatoriu ca după dezinfecție locatarii să nu între sau să iasă din bloc pentru cel puțin o oră maximum două. Consider că astfel venim în sprijinul populației, nu încurcăm bunul mers al lucrurilor și viața cotidiană a fiecăruia, iar firma va fi mai operativă în execuție. La fiecare scară de bloc va fi postat un afiș cu data și ora la care s-a realizat dezinfecția și cu recomandările firmei referitoare la aerisirea spațiilor și obligațiile locatarilor. În paralel continuăm programul de dezinfecție a locurilor publice – stații de autobuz, piață, străzi sau alte zone intens circulate.
2. În urma anunțului pe care l-am afișat în oraș, 120 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani ne-au contactat și au fost trecute în baza de date a Direcției de Asistență Socială. Multe dintre aceste persoane nu au aparținători și nici o altă formă de sprijin, motiv pentru care începând de luni le vom asigura o masă caldă pe zi. Este o perioadă grea pentru noi toți și consider că acum este momentul când trebuie să îi ajutăm pe cei care sunt cu adevărat lipsiți de orice formă de sprijin. În același timp, colegii mei de la Direcția de Asistență Socială și cei 43 de voluntari continuă să facă cumpărături persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani care solicitat acest lucru. Fac un apel la dvs să nu vă lăsați păcăliți, colegii mei sunt echipați, au legitimații și pot fi verificați sunând la numerele de telefon făcute publice.
3. Vă fac cunoscut faptul că în ultima perioadă tot mai mulți medieșeni au decis să se întoarcă acasă. Astăzi în evidențele noastre 308 persoane se află în izolare la domiciliu, iar 233 de medieșeni au ieșit din izolare pentru ca la finalul celor 14 zile în care au stat în casă nu au prezentat simptome specifice infectării cu Covid-19. Îi îndemn pe toți medieșenii să stea în casă și le cer tuturor celor aflați în izolare să respecte regulile impuse. Doar dând dovadă de responsabilitate putem trece cu bine peste acesta perioadă. Am văzut în alte orașe ale țării cum situația poate escalada extrem de rapid și vă îndemn să respectați cu strictețe normele și regulile impuse prin Ordonanțele militare emise.
4. Am fost informat de către managerul spitalului din Mediaș că personalul din triaj este echipat corespunzător cu halate de unică folosință, măști chirurgicale, mănuși, ochelari și viziere de protecție. În plus, m-a asigurat că există o procedură bine pusă la punct de triere a medieșenilor care merg la spital în regim de urgent în această perioadă. Am fost asigurat că în acest moment, în spital personalul medical are echipamentele de protecție necesare pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță. O veste bună este că, de astăzi s-a primit autorizarea pentru a se putea realiza la Spitalul municipal Mediaș examinările de computer tomograf. Vă reamintesc că așa cum s-a hotărât la nivel central, Spitalul din Mediaș tratează doar pacienții non-coronavirus, cei care sunt suspecți de a fi infectați sunt transferați în regim de siguranță și urgență la Spitalul județean Sibiu.” 

 

VIDEO: Consiliul Judeţean Sibiu încurajează consumul local şi lansează platforma www.gusturisibiene.ro

Consiliul Judeţean Sibiu susţine consumul produselor locale ale judeţul Sibiu si lansează site ul www.gusturisibiene.ro, o platforma care aduce laolaltă toţi producători locali, pentru a facilita accesul cumpărătorilor în mediul on line, dar şi de a promova produsele sibiene. Structura platformei este adaptată judeţului Sibiu şi a celor cinci microregiuni Valea Târnavelor, Valea Hârtibaciului, Ţara Secaşelor, Mărginimea Sibiului, în mijlocul cărora se află microregiunea Sibiului. Astfel încât vizitatorii platformei Gusturi Sibiene îşi vor putea selecta în funcţie de preferinţe, atât zona, cât şi ce fel de produse îşi doresc să achiziţioneze. Gusturi Sibiene a integrat în cadrul platformei, atât producători ce se regăsesc de 7 ani în Piaţa Volantă Transilvania, dar şi producători cu reţete certificate sau producători certificaţi ecologic. Deşi platforma nu este un magazin on line, Gusturi Sibiene conţine toate detaliile producătorului, de la datele de contact, până la date cu privire la produsele pe care le comercializează, făcând astfel facil accesul cumpărătorilor la consumul de produse locale.
„Platforma Gusturi Sibiene a fost gândită iniţial ca un gastro map, în care să fie localizaţi pe harta judeţului toţi producătorii din judeţul nostru, cu scopul de a promova produsele locale, autentice şi sănătoase. Azi, lansarea acestei platforme este însoţită şi de un îndemn pe care îl adresez tuturor: haideţi să susţinem producătorii şi să cumpărăm local. Produsele proaspete comercializate de aceştia sunt binevenite în cămările noastre şi în această perioadă grea pe care o traversăm, dar şi când lucrurile se vor linişti, spune preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.
Platforma Gusturi Sibiene este rezultatul proiectului european EUREGA Interreg Europe, proiect accesat de Consiliul Judeţean Sibiu şi creat pentru a accelera, a spori şi a asigura recunoaşterea şi includerea produselor alimentare şi gastronomiei în strategii şi politici de la nivel regional, naţional şi, eventual, european, referitoare la patrimoniul cultural, dezvoltarea economică, turism, ocuparea forţei de muncă şi educaţia, ca parte a unui efort de dezvoltare integrat, bazat pe oferta locală. Îl puteți accesa de AICI.

 

VIDEO: Declarația Primarului Municipiului Mediaș de astăzi. Începe acțiunea de dezinfecție a scărilor de bloc

Primarul Gheorghe Roman a susținut o nouă conferință de presă online în care a prezentat ultimele măsuri luate de municipalitate pentru a asigura buna funcționare a Mediașului. Începând de mâine seară se va efectua acțiunea de dezinfecție a scărilor de bloc. Dezinfecția se va efectua între orele 22:00 – 06:00. Mai multe detalii puteți urmări în înregistrarea video. 

 

Proiect pentru reabilitarea străzii Gheorghe Pop de Băsești

Strada Gheorghe Pop de Băsești din municipiul Mediaș va intra într-un amplu proces de modernizare și reabilitare. Aleșii locali din oraș vor discuta la ședința din această lună proiectul privind reabilitarea respectivei străzi, care se află într-o avansată stare de degradare din cauza intervențiilor la rețelele de utilități și a uzurii în exploatare. Asfaltul este degradat, cu multe crăpături, fisuri și gropi, iar traficul rutier se desfășoară în condiții foarte grele, se arată în documentul care însoțește proiectul de hotărâre. Prin acest proiect se vizează reabilitarea sistemului rutier, a rețelei de trotuare, urmând să se reabiliteze și rețeaua de canalizare pluvială de pe stradă, de la intersecția cu strada Toma Ionescu până la stăvilar și se va realiza o canalizare pluvială nouă de la intersecția cu strada Horea până la intersecția cu strada Toma Ionescu. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 2,6 milioane de lei.

 

Se discută acordul-cadru pentru reabilitarea drumului spre Ighișul Nou

Consilierii locali din Mediaș au discutat la ședința ordinară aferentă acestei luni proiectul de hotărâre privind însușirea unui acord-cadru de parteneriat între Unitatea Administrativ Teritorială Mediaș și Administrația Națională Apele Române-Administrația Bazinală de Apă Mureș pentru implementarea proiectului de reabilitare și modernizare a drumului care face legătura între Mediaș și satul aparținător Ighișul Nou. Reabilitarea acestui drum este parte integrantă a unui proiect de aproximativ 5 milioane de euro care mai prevede și amenajarea unui Centru Multifuncțional-Educațional în corpul E al fostei Școli de Aviație din oraș. În privința reabilitării drumului care face legătura cu satul aparținător Ighișul Nou, responsabilii primăriei și-au propus reabilitarea sistemului rutier, realizarea de trotuare pentru trafic pietonal, amenajarea unei piste pentru bicicliști, reabilitarea podețelor, a rețelei de canalizare pluvială, consolidări ale zidurilor de sprijin și extinderea rețelei de iluminat. Valoarea acestui prim proiect este de 9,1 milioane de lei. În ceea ce privește Centrul Multifuncțional-Educațional, care urmează să fie amenajat într-unul dintre corpurile de clădire ale fostei de Școli de Aviație, se dorește implicarea medieșenilor în activitățile cultural-recreative care vor fi organizate. Viitorul centru va găzdui săli de teatru și spectacole, sală de canto, ateliere pentru machetare și printare tridimensională, ateliere meșteșugărești, săli expoziționale și săli de conferințe. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 14,1 milioane de lei. Primăria Mediaș a depus la finalul anului 2018 o cerere de finanțare pentru a primi fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operațional 2014-2020, Axa 13.1 care vizează îmbunătățirea calității vieții populației din în orașele mici și mijlocii din România.

 

Coronavirus România, 1 aprilie: 2460 de cazuri în România, 85 de decese, 34 de pacienți sunt în stare gravă

Până astăzi, 1 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.460 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 252 au fost declarate vindecate și externate (84 la București, 56 la Timiș, 26 la Iași, 21 la Caraș-Severin, 12 la Constanța, 20 la Prahova, 8 la Dolj, 5 la Brașov, 8 la Cluj, 5 la Galați, 2 la Bihor, 1 la Brăila, 1 la Mureș, 1 la Neamț, 1 la Alba, 1 Argeș). Totodată, până acum, 85 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Craiova, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timișoara, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Oradea, Ialomița, Bihor și Mureș, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 215 noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 57 de pacienți, dintre care 34 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este deocamdată staționară. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 12.218 de persoane. Alte 119.218 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 26.609 teste. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 923 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.826 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 260 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Totodată, în ultimele 24 de ore, Poliția și Jandarmeria au aplicat, în același interval de timp, 522 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină. Polițiștii au depistat, în același interval de 24 de ore, 6.939 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.366.595 lei. În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 196 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 105 în Spania, 57 în Italia, 14 în Franța, 7 în Germania, 4 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 24 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 6 în Franța, 4 în Marea Britanie, 4 în Spania și unul în Germania, au decedat. Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

 

Spitalul Municipal Mediaș va constitui rezervă pentru Spitalul Clinic Județean Sibiu și pentru Spitalul Militar de Urgență Sibiu

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este singurul spital din județ care va trata pacienții infectați cu noul coronavirus. Totodată, Spitalul Municipal Mediaș va constitui rezervă pentru secția de Boli Infecțioase a SCJU Sibiu și pentru Spitalul Militar de Urgență Sibiu.
„În completarea ordinului de ministru, nr. 533/29.03.2020 pentru aprobarea planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de COVID-19 și a listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2, facem următoarele precizări:
– În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, din 29.03.2020, s-a hotărât ca Spitalul Clinic Județean Sibiu să fie Spital COVID-19 la nivelul Județului Sibiu.
– În aceeași locație vor continua să funcționeze secțiile ce se află în clădirea Secției de Obstetrică și Ginecologie; Secția de Oncologie va fii relocată în spațiile Secției ORL, ambele având acces direct din Bulevardul Corneliu Coposu.
– Spitalul Militar de Urgență Sibiu va prelua cazurile de chirurgie, oftalmologie și ORL.
– Spitalul CFR va prelua cazurile de endocrinologie, medicină internă, diabet, gastroenterologie, precum și Medicală I și II.
– Spitalul Orășenesc Cisnădie va prelua cazurile de nefrologie fără dializă.
– Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu, va prelua cazurile COVID-19 copii pe strada Pompeiu Onofrei, iar cazurile fără COVID-19 pe strada Gh. Barițiu și pe strada Transilvaniei.
– Spitalul Municipal Mediaș va constitui rezervă pentru secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic Județean Sibiu și pentru Spitalul Militar de Urgență Sibiu”, informează Instituția Prefectului Județelui Sibiu.
Ordinul 533 al ministrului Sănătății include Spitalul Clinic Județean de Urgență pe lista spitalelor de suport din România pentru pacienții confirmați cu COVID-19. SCUJ Sibiu figurează în Anexa II a ordinului cu 5 pavilioane, plus un pavilion pentru maternitate pacienți COVID-19.

Andreea Ştefan
Purtător de cuvânt Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu