Home » Archive for "ȘTIRI"

Miercuri, o nouă zi liberă pentru români. Se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române

Românii vor beneficia, pe 24 ianuarie 2018, de o nouă zi liberă. În această zi, potrivit legislației muncii din România, se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române. Totuși, românii care sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală trebuie să primească compensații pentru munca în zilele de sărbătoare. De la regulile privind interdicția de a munci în zilele de sărbătoare sunt exceptați salariații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică. Lor le este impusă munca în zilele de sărbătoare deoarece, în această perioadă, trebuie asigurată asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate. De asemenea, în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității nu se acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală. Conform Codului muncii, salariaților amintiți anterior „li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”, iar în cazul în care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, „salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”.
Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau cei care nu acordă compensații angajaților care lucrează în acele zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Grădinița Româno – Finlandeză din Mediaș lansează programul „Pre-nursery” care vizează copiii cu vârsta între 1,5 – 2 ani

Momentul în care cel mic începe creșa este de mare importanță. Atât el cât și părinții lui sunt încercați de o întreagă paletă de emoții. Intrarea în colectivitate este primul pas în „lumea mare” ferit de protecția parentală. Concediul de îngrijire al copilului se termină la noi în țară, în cel mai fericit caz, când copilul împlinește 1 an și 11 luni. Majoritatea părinților optează din acel moment pentru creșă. În funcție de programul la care este înscris, copilul petrece de regulă între 4-8 ore în mijlocul unor persoane care în prima fază sunt doar niște străini. Mulți dintre acești copii sunt obișnuiți să fie în prezența permanentă a unui părinte. Viața lor socială până în acel moment se limitează la membri apropiați din familie și atât. Rolul primelor zile de acomodare la creșă, în prezența mamei sau a tatălui este foarte importantă pentru a face această trecere o experiență cât mai lină și plăcută. Din păcate nu toate familiile beneficiază de acest privilegiu. În foarte multe cazuri, intrarea în grădiniță sau creșă se face brusc, lăsând un impact negativ asupra copilului și al părinților. Pentru a facilita intrarea în colectivitate, Grădinița Româno – Finlandeză lansează programul „PRE-NURSERY” care vizează copiii cu vârsta între 1,5 – 2 ani. În cadrul acestui program, copii participă însoțiți de părinți la activități specifice celor din creșă și grădiniță. Activitățile sunt adaptate vârstei copiilor și vor fi coordonate de educatoarele de la Grădinița Româno – Finlandeză Mediaș. Vom încerca prin activitățile planificate să creștem gradul de independență al copiilor, să facilităm modul în care ei interacționează cu alți copii de vârsta lor, să le facem cunoscut modul în care pot dezvolta relații apropiate și cu alte persoane și nu în ultimul rând să susținem și să informăm părinții cum pot gestiona în mod constructiv anxietatea de separare. Toate acestea se vor petrece sub umbrela colorată a jocului. Grupul va fi format din 12 copiii și va fi coordonat de 3 cadre didactice. Activitățile se vor desfășura o dată pe săptămână, în perioada 15.02.2018 – 15.03.2018 între orele 17:00-18:30 la sediul grădiniței noastre din str Nicolae Iorga nr 6. Înscrierile încep din 15 ianuarie 2018 și se fac la adresa de email contact@gradinitafinlandeza.ro în limita locurilor disponibile. Pentru mai multe detalii legate de modul de desfășurare și costurile aferente vă rugăm să ne scrieți la contact@gradinitafinlandeza.ro sau la telefon 0745598141.

Profesor de religie, paroh la Biserica „Sfânta Treime” din Mediaş, filmat în timp ce se masturba în clasă

Preotul Adrian Circa, paroh la Biserica „Sfânta Treime” din Mediaş, a fost filmat de o elevă a liceului „Nicolae Teclu” din Copşa Mică, în timp ce se masturba în timpul orei de religie. „În urma apariţiei imaginilor în media, ne-am sesizat din oficiu şi, împreună cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaş, am declanşat cercetări privind circumstanţele producerii incidentului, încadrarea juridică a faptei urmând a fi stabilită. Între timp, mama uneia dintre eleve a depus plângere înregistrată la nivelul Poliţei Oraşului Copşa Mică”, a anunţat IPJ Sibiu, citat de Agerpres. Diriginta ar fi ştiut de incidentul cu profesorul de religie şi nu a anunţat mai departe, acuză liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Sibiu, Teodor Dumitru Fîrţonea, care a cerut verificarea profedsoarei. Liderul sindical din învăţământul sibian se aşteaptă ca elevii să ceară, de acum, să poată merge cu telefoanele mobile la ore, după acest incident. „Pe bună dreptate, mă aştept ca Asociaţia Elevilor să revină la supărarea pe care au avut-o, că telefoanele la ore trebuie predate şi închise. Uite că e un caz în care e bine că a fost telefonul”, a explicat Fîrţonea. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Claudia Mery Simtion, a declarat că „o comisie a Inspectoratului este încă la Copşa Mică, unde sunt verificate toate persoanele implicate”, fiind întrebată inclusiv diriginta elevilor dacă ştia sau nu de incident. De asemenea, se verifică şi cum au reuşit elevii să filmeze cu mobilul acest profesor preot, în timpul orei, la liceul din Copşa Mică, fiind interzis accesul cu telefonul mobil la cursuri.

Liviu Pop i-a cerut public cadrului didactic să îşi dea demisia din sistemul de învăţământ

Potrivit ministrului, diriginta clasei nu ar fi informat conducerea unităţii de învăţământ despre incident.
„Eu îi cer public să îşi dea demisia din sistemul de învăţământ. Este un profesor de religie şi preot care nu putea să predea în sistemul de învăţământ fără avizul cultului respectiv. Am înţeles că s-a titularizat acum 15 ani. Ancheta este în desfăşurare la nivelul unităţii şcolare. Cealaltă componentă – faptul că eleva clasei respective a sesizat-o pe dirigintă de acest incident, dar diriginta clasei nu a transmis conducerii unităţii de şcolare ceea ce se întâmplă în clasă. De aceea pot să spun că a aflat presa înaintea noastră. Una peste alta, eu cred că din datele preliminare, dacă am înţeles bine, este profesor acolo. S-a recunoscut lucrul acesta. Eu îi cer public să îşi dea demisia din sistemul de învăţământ. Aştept finalul anchetei la nivelul inspectoratului şcolar. Dacă se va impune completare vom interveni, dar la cât de profesionişti sunt colegii mei din Sibiu sunt convins că vor lua cele mai bune decizii pentru sistemul de învăţământ”, a precizat Pop. El a menţionat că a cerut Inspectoratului Şcolar Sibiu să asigure alt cadru didactic de religie până la rezolvarea problemei. „Pentru toţi elevii de la clasa respectivă am cerut Inspectoratului Şcolar să asigure un alt cadru didactic la ora de religie până la rezolvarea problemei”, a spus Pop.

Mitropolitul Ardealului: Dacă se adevereşte că preotul profesor de la Copşa Mică a greşit, aşa ceva este de neconceput

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a declarat, pentru AGERPRES, că a început vineri o anchetă şi cercetează dacă preotul profesor de religie din Copşa Mică, reclamat de elevi că s-ar fi masturbat, este vinovat. În cazul în care se dovedeşte că preotul profesor a greşit, acesta nu va mai purta haina preoţească, a spus Mitropolitul Ardealului.
„Noi facem ancheta. Am primit azi de la minister informaţia. Preotul profesor, dacă este vinovat, suportă consecinţele canonice. Aşa ceva este de neconceput”, a menţionat ÎPS Laurenţiu Streza. Potrivit Mitropolitului Ardealului, acest preot ar fi suferit o operaţie şi ar avea şi probleme de sănătate, nefiind cunoscut în rândul preoţilor cu probleme de comportament.

Medieşenii, obligați să curețe trotuarele de gheață și zăpadă. Cât e amenda!

Ca urmare a apariţiei zăpezii, sunt afectate căile de deplasare pietonală, fapt care îngreunează deplasarea în siguranţă a pietonilor. Fiecare cetăţean este obligat să-şi ia toate măsurile pentru curăţarea zăpezii imediat după depunere şi a gheţii de pe trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin sau le administrează, în vederea asigurării circulaţiei normale a pietonilor. Potrivit prevederilor H.C.L. Mediaş nr.166/2009, aruncarea zăpezii din curţi proprietate personală pe căile publice de acces, parcarea autovehiculelor, în această perioadă, astfel încât să fie stânjenită funcţionarea utilajelor de deszăpezire şi totodată necurăţarea zăpezii imediat după depunere şi a gheţii de pe trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin sau le administrează, constituie contravenţii care se sancţionează cu amendă de la 300 lei până la 500 lei pentru persoane fizice şi respectiv cu 1.000 lei până la 1.500 lei pentru persoane juridice. În toată această perioadă agenţii Poliţiei Locale Mediaş vor desfăşura acţiuni de verificare a modului de respectare a obligaţiilor cetăţenilor, iar acolo unde se constată încălcări ale prevederilor în vigoare, vor lua măsurile legale care se impun.

Lista obiectivelor de investiții pe anul 2018 cu finanțare de la bugetul local în Municipiul Mediaș

Primăria municipiului Mediaş organizează în data de 23 ianuarie 2018, ora 12:00,  în Sala „Daniel Thellmann“ o dezbatere publică privind proiectul de buget local pe anul 2018. Proiectul poate fi consultat în format fizic, la sediul Primăriei Mediaș – Centrul de Informare pentru Cetățeni, cât și pe site-ul municipalității, accesând secțiunea Informaţii Publice – Buget – Proiect Buget 2018. Toți cetăţenii interesați sunt aşteptaţi să depună  în scris opiniile şi sugestiile cu valoare de recomandare,  pe mailul primăriei:  primaria@primariamedias.ro sau la sediul Centrului de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Mediaş, până la data de 22 ianuarie, ora 15:30. Lista obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri alocate de la bugetul local pentru anul 2018 în Municipiul Mediaș :

LUCRĂRI ÎN CONTINUARE

1. Lucrări de modernizare / reabilitare Liceul Tehnologic Școala Națională de Gaz – amenajare teren de sport
2. Reabilitare instalație de încălzire și sală de sport Școala Gen. Nr. 7
3. Construire scară exterioară pentru evacuarea în caz de incendiu și reabilitări interioare pentru securitatea la incendiu – Grădinița nr. 12
4. Construire rampă pentru persoanele cu dizabilități Școala Gen. Constantin Motaș
5. Reabilitare instalație alimentare cu apă și încălzire Colegiul Tehnic ”Mediensis”
6. Reabilitare fațadă Școala Gimnazială Mihai Eminescu
7. Extindere rețele de iluminat public în Municipiul Mediaș pe străzile Liviu Rebreanu legătura între Cristalului și Caraiman, Viilor, Greweln, Hula Veche, pasaj de legătură Râșnov cu Bârsei, Geologiei
8. Reabilitare șanț dalat și lărgire strada Hula Veche până la strada Vinului
9. Protecție imobile cu panouri fonice str. Șt. O. Iosif
10. Reabilitare străzi municipiul Mediaş : str. Mathias Milles, str. Pictor Theodor Aman, str. Şerban Vodă, str. Malului, str. Şipoţele, str. Dimineţii, str. Viorelelor – proiectare și execuție
11. Consolidare și reabilitare strada Bisericii – Zona Centrală – municipiul Mediaș
12. Amenajare sens giratoriu Șoseaua Sibiului ieșire izvor (proiectare și execuție)
13. Reabilitare străzi municipiul Mediaş : Str. Christian Schesaeus
14. Amenajare zone de protecție la trotuare în municipiul Mediaș (proiectare și execuție)

LUCRĂRI NOI

1. Reabilitare corp clădire anexă Școala Gimnazială István Báthory 
2. Instalație de încălzire interioară și centrală termică Colegiul Tehnic Mediensis
3. Zid de sprijin Școala Gimnazială Cireșarii
4. Extindere rețele de iluminat public str. Michael Ambrosi și ramificația Greweln
5. Reabilitare străzi municipiul Mediaș Cartier Moșnei : Străzile Stejarului, Oituz, Carpenului, Fântânii, Morii de Scoarță, Arinului, Frasinului (proiectare și execuție)
6. Reabilitare străzi municipiul Mediaș : Străzile Castanilor, Toma Ionescu, Octavian Goga, George Topârceanu (proiectare și execuție)
7. Reabilitare străzi Municipiul Mediaș : str. Michael Weiss, I.C.Brătianu și Virgil Madgearu
8. Reabilitare străzi Municipiul Mediaș Cartier Moșnei : str. Ulmului, Șerpuită, Piatra Craiului

REPARAŢII ŞI ÎNTREŢINERE STRĂZI ŞI TROTUARE 2018

Valoare totală 4.052.000 lei din care:
COVOARE ASFALTICE : Suprafață : 30.800 mp Valoare : 2.280.000 lei
PLOMBE ASFALTICE, REPARAŢII TROTUARE CU ASFALT ȘI PARCĂRI : Suprafață : 20.000 mp Valoare : 1.372.000 lei
REPARAŢII TROTUARE (PAVAJ) : Suprafaţă : 2.500 mp Valoare : 400.000 lei

Nou proiect social. „Burse pentru copiii săraci din România” pentru cei mici din regiunea Copșa Mică

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord inițiază proiectul Burse pentru copiii săraci din România cu scopul de ajuta lunar cu suma de 25 euro un număr cât mai mare de copii din regiunea Copșa Mică. În acest sens, la Parohia Ortodoxă Română Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Valea Viilor, Mediaș, și la alte parohii din zona Copșa Mică s-au întocmit fişe sociale pentru copiii aflați în dificultate financiară, iar Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord a deschis un cont special, dedicat strângerii de fonduri pentru sprijinirea acestor copii.
„Sumele adunate în acest cont sunt virate lunar, prin centrul misionar – filantropic din Valea Viilor, magazinelor de unde copiii bursieri îşi cumpără cele necesare pe bază de bonuri. În felul acesta suntem siguri că banii sunt folosiţi cum trebuie. Facem un apel la toţi credincioşii din Europa de Nord şi la toţi oamenii de bine să susţină acest proiect, fie prin sume oferite cu regularitate, fie prin donaţii sporadice”, se precizează pe site-ul oficial al Eparhiei Europei de Nord.
La Valea Viilor, pe lângă ajutorul de 25 de euro lunar, copiii provenind din familii cu dificultăți financiare pot beneficia de o masă gratuită la cantina bisericii, unde profesori voluntari desfășoară un program de after-school. Profesorii îi ajută pe aceşti copii, după ce au servit o masă caldă, să-și facă temele. Pentru a sprijini efortul de ajutorare a copiilor cu o situaţie financiară fragilă din regiunea Copșa Mică, donaţiile pot fi efectuate în conturile afişate AICI.

sursa

METEO : Vreme rece şi închisă în toată ţara. În ce zone se va depune strat de zăpadă

Vremea se răceşte în continuare. Săptămâna viitoare va fi predominată de vreme închisă, se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie, lapoviţă şi ninsori. Un fenomen care va da şoferilor bătăi de cap va fi poleiul.
LUNI : Vremea va fi geroasă dimineața și noaptea, local, în nordul, nord-estul și centrul țării, precum și în Subcarpații Getici. În regiunile sudice și sud-estice vor fi înnorări și local va ninge slab. În restul teritoriului cerul va fi variabil și doar izolat va fulgui. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între -7 și 2 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -19 grade în estul Transilvaniei și -2 grade în sudul Banatului și pe litoral.
MARŢI : Vremea va fi în general închisă și se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării. În zona de munte și în Transilvania vor predomina ninsorile, în timp ce în rest vor fi mixte. Local, mai ales în cursul nopții, se va depune polei, cu precădere în regiunile sudice. Vântul va prezenta unele intensificări în jumătatea de nord a țării. Temperaturile maxime se vor încadra între -4 grade în Oltenia și 6 grade în Banat, iar cele minime vor fi cuprinse, în general, între -5 și 5 grade.
MIERCURI : Vremea va fi în general închisă. Temporar vor fi precipitații, mixte în jumătatea de sud a țării și predominant ninsori în rest, favorizând izolat depunerea de polei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, iar temporar și în restul teritoriului, dar mai ales în sud și est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 11 grade, iar cele minime se vor situa între -5 și 5 grade.
JOI, VINERI, SÂMBĂTĂ : Valorile termice se vor situa în jurul normelor climatologice. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată, îndeosebi în vestul, centrul și nordul țării.

FOTO : Raport de activitate 2017 al Uniunii Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș

Am început anul cu o scurtă retrospectivă asupra anului 2016 și ne-am propus țintele pentru anul 2017.
– În 28 ianuarie, Asociația Uniunea Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș a organizat o excursie comemorativă de la Mediaș la Cluj-Napoca, având ca temă principală comemorarea deportaților civili în al Doilea Război Mondial în URSS. În cadrul excursiei, profesorul universitar dr. Murádin József a prezentat pe scurt, într-o proiecție, rezultatul unui studiu recent finalizat pe această temă.
– Din anul 2011 editarea ziarului a fost preluată de Uniunea Tineretului Maghiar din Mediaș, iar distribuirea acestuia s-a transferat de la biserici la domiciliile comunității maghiare din Mediaș, ceea ce a însemnat că a trebuit să implicăm mai mulți tineri in „munca” cu ziarul. În momentul de fată ziarul este editat de o echipa de tineri din cadrul asociației, iar distribuirea acestuia se efectuează lunar la domiciliul persoanelor interesate. Anul 2017 este al doilea an în care am reușit editare, tipărirea și distribuirea acestei publicații la 1300 de familii din Mediaș prin Poșta Română, iar în localitățile din județul Sibiu, aproximativ 700 de exemplare sunt distribuite prin voluntari.
– În 4 februarie am organizat un recital interactiv pentru elevii școlii generale Báthory István din Mediaș la care au participat și elevi din Liceul Tehnologic Școala Națională de Gaz Mediaș.
– În prima parte a anului am participat la prezentări privind diferite oportunități de finanțare a proiectelor și activităților asociației, iar ca în fiecare an am încercat să exploatăm cât mai multe posibilități de atragere de fonduri nerambursabile, pentru a înlesni pe cât posibil participarea tinerilor la evenimentele, proiectele și activitățile noastre, reușind să nu solicităm taxe de participare la evenimente.
– Organizăm în județ mai multe evenimente cultural-artistice, comemorări, întruniri, mese rotunde pe diferite teme, teatru, dans popular, activități extrașcolare, sport, activități de împădurire.
– În luna aprilie ne-am pregătit cu activități care să ne aducă mai aproape de sărbătorile pascale, atât pentru tineri cât și pentru întreaga comunitate.
– În luna mai am organizat una din cele mai reușite ediții ale Festivalului de dansuri populare „Vandorcsizma”, ajunsă la a 15-a ediție în. Activitățile acestei ediții a festivalului au fost organizate în așa fel încât oricine să își găsească locul. Printre acestea amintim faptul că pe tot parcursul festivalului a avut loc un târg de produse tradiționale, activități pentru copii, prezentare de iurtă (corturi și pavilion), tir cu arcul, prezentarea vieții din sec. al X-a.
Pasionații de gastronomie s-au putut bucura de concursul de gătit gulaș, iar la finalul acestuia am reușit să împărțim peste 1500 de porții de gulaș. După spectacolele de dansuri populare ale formațiilor venite din diferite județe și chiar din străinătate, participanții s-au putut bucura și anul acesta de un concert al formației Republic din Ungaria, formație consacrată de peste 25 de ani în viața muzicală a comunității. Numărul participanților la acest eveniment a atins 4000 de persoane.
– Peste 70 de tineri din județul Sibiu (Mediaș, Sibiu, Dumbrăveni, Ocna Sibiului, Șelimbăr, Șmig) au participat în perioada 23-29 iulie 2017 “Tabăra de înot” (organizat în cadrul proiectului Europa Minorităților ediția a VII-a) desfășurat în localitatea Vlăhița, în Campingul Napsugár. Diferite activități sportive, de înot și de dezvoltare a personalității au făcut parte din programul taberei.
– În perioada 2 mai – 15 iunie, am venit în întâmpinarea părințiilor, ai căror copii sunt înscriși la școala generală Báthory István din Mediaș cu un program pilot de „școală după școală” – Clubul Piticilor. În cadrul acestui proiect pilot 10 elevi au beneficiat în mod gratuit de o masă caldă, rezolvarea temelor și activități de recreere, de timp liber, de dezvoltare a personalității și a lucrului în echipă. La finalul programului, am considerat că este un proiect important, iar până în septembrie am reușit să atragem fonduri nerambursabile pentru finanțarea acestui proiect pe plan local. Din 11 septembrie până în prezent avem un număr de 50 de elevi beneficiari ai acestui program, în mod gratuit supravegherea acestora fiind realizată de cinci angajați ai asociației. Considerăm că responsabilitatea de a îi pregăti pe acești tineri pentru viață, pentru un viitor mai bun, ne revine și ne dăm toată silința să reușim în această provocare.
În momentul de față suntem în discuții și cu alte organizații de și pentru tineret din România, pentru a ridica acest proiect la nivel național, iar unul dintre elementele importante din această ecuație este partea financiară, intenția noastră este să menținem gratuitatea acestui program.
– În luna august am participat la organizarea festivităților de comemorare, sărbătorire a 750 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Mediaș, responsabilitățile noastre în cadrul acestui proiect au fost cele privind comunicarea online a evenimentelor organizate cu acest prilej.
– În luna septembrie ne-am mărit echipa cu un bursier din Ungaria, prin Programul Petőfi Sándor. Bursierul este trimis pentru a ne ajuta, a ne înlesni munca de zi cu zi, timp de nouă luni de zile.
– La începutul anului școlar i-am întâmpinat pe elevii clasei zero cu un mic pachet conținând cărți, rechizite școlare și fructe.
– Zilele Culturii Maghiare din județul Sibiu ajunsă la a XIX-a ediție este una din cele mai mari proiecte organizate de asociația noastră. Prin organizarea acestei serii de evenimente dorim să accentuăm importanța păstrării tradițiilor și a moștenirii culturale maghiare, invitând și pe această cale pe dragii noștri cititori la cea de a XIX-a ediție a Zilelor Culturii Maghiare din județul Sibiu.
– Cu ocazia zilei de Sfântul Nicolae, UTDM Mediaș le-a pregătit copiilor o surpriză
aducându-l pe Moș Nicolae la copiii de la Școala Generală “Báthory István”, grădinița
Bucuria Copiilor, casa de tip familial Adolf Kolping și la Asociația Culturală Gyöngyvirag, Moșul împărțind aproximativ 200 de pachete.
– La fel ca în anii precedenți, sceneta ecumenică de Crăciun a adus în rândul comunității maghiare din Mediaș bucurie în ajunul Crăciunului. Această scenetă a fost organizată de asociația noastră în ultimii cinci ani în colaborare cu bisericile romano – catolice, reformate și unitariene din județul Sibiu. Sceneta de anul acesta a fost prezentată în data de 23 decembrie în sala Traube Mediaș. La acest proiect au participat aproximativ 40-50 de voluntari/tineri, iar numărul beneficiarilor este anual între 500-1000 de persoane, în funcție de locațiile alese. Asociația Uniunea Tineretului Democrat Maghiar din Mediaș este în strânsă colaborare cu toate asociațiile, fundațiile și bisericile din județ și cu foarte multe instituții, asociații și fundații din țară și din străinătate.
,,Toate acestea au fost organizate pentru comunitatea din județul Sibiu și pentru Mediaș, pentru a oferi un an bogat în evenimente culturale, sportive, religioase și de tineret. A fost un an lung și obositor dar unul de succes, pentru care mulțumim tuturor partenerilor, sponsorilor, colaboratorilor și nu în ultimul rând tinerilor voluntari care ne-au fost alături în organizarea acestor evenimente cultural-educative, fără de care nu ar fi fost posibilă atingerea scopului dar și acumularea multor amintiri frumoase în anul 2017”, a adăugat Balázs Botond, președinte UTDM Mediaș.

O fetiţă de 2 ani, din Şoroştin, a murit după ce a fost lovită de un cal

O fetiţă de 2 ani a decedat duminică seară, după ce a lovit-o un cal într-un grajd din localitatea Şoroştin, a anunţat Poliţia.
″În localitatea Şoroştin, fetiţa de 2 ani, nesupravegheată, lovită mortal de un cal în grajd. Se fac cercetări pentru stabilirea circumstanţelor în care s-a produs incidentul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Sibiu, Elena Welter. ”Fetiţa era copilul îngrijitorilor care locuiesc în imediata apropiere a grajdurilor. De dimineaţă, a ieşit din casă şi s-a dus direct în grajd. Nu se ştie exact ce s-a întâmplat, dar cel mai probabil, animalul s-a speriat şi a lovit-o”, au precizat poliţiştii sibieni.
Medicii prezenți la locul accidentului spun că ”manevrele de resuscitare au fost efectuate fară succes”. În luna iunie 2017, o altă fetiţă de 2 ani a murit după ce a fost lovită de cal într-o fermă din localitatea Marpod.

Ionii, au fost sărbătoriți la Copșa Mică ajunsă la a XIV-a ediție

Cea de a XIV-a ediţie a Sărbătorii Ionilor, dedicată tuturor celor care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul, organizată de Primăria oraşului Copşa Mică, s-a desfăşurat pe data de 7 ianuarie 2018. Conform tradiţiei, ca în fiecare an, la eveniment s-au reunit cetăţenii care îşi serbează numele sfânt împreună cu familiile, prietenii şi cunoştinţele, la un pahar de vin fiert, o cană de ceai şi o felie de cozonac. Nu au lipsit de la această sărbătoare nici oficialităţile oraşului, consilierii locali, preoţii, membrii Sfatului Bătrânilor şi ai Grupului de Dezbateri Publice, Poliţiştii locali, Pompierii voluntari ai oraşului. Focul de tabără, specific acestui eveniment, a fost aprins, la ora 18:00, de dl. Cioban Ioan, unul dintre Ionii serbaţi, desemnat de Sfatul Bătrânilor ca reprezentatul de onoare al sărbătoriţilor pe acest an, după care toţi invitaţii au cântat în jurul focului tradiţionalul “La Mulţi Ani!”. Cu acest eveniment s-au încheiat Sărbătorile de iarnă, începute anul trecut pe 5 decembrie, cu sărbătoarea Sfântului Nicolae.