Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a născut în oraşul Naissus (Niş, în Serbia de astăzi), în jurul anului 274.

A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după înfrângerea lui Maxenţiu şi a lui Liciniu.

Pentru creştini, cea mai importantă realizare a lui Constantin este emiterea Edictului de toleranţă de la Mediolanum, din anul 313.

„Multe sunt motivele pentru care Biserica i-a trecut în rândul sfinţilor pe împăratul Constantin cel Mare. Prin edictul amintit el a dat libertate Bisericii creştine, a oprit persecuţiile cu care înaintaşii lui, împăraţii romani îi persecutau atât pe creştini cât şi Biserica creştină. El este cel care a convocat Sinodul I Ecumenic, iar la unele lucrări ale sinodului a participat chiar şi împăratul Constantin. A dat libertate şi drepturi Bisericilor, episcopilor şi creştinilor”, a arătat Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, după cum informează TRINITAS TV.

Sfânta Elena, mama împăratului, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul.

„Împărăteasa Elena s-a ocupat mult de ridicarea de lăcaşuri sfinte în locurile sfinte atât la Ierusalim, cât şi în celelalte locuri sfinte ale Orientului şi ea a fost cea care a găsit crucea Mântuitorului Iisus Hristos în urma săpăturilor arheologice pe care le-a făcut chiar pe locul unde a fost răstignit Mântuitorul şi anume, pe Golgota”, a mai spus Preasfinţitul Visarion.

Un fragment din moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena se află şi la Catedrala patriarhală din Bucureşti. Potrivit statisticilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, peste 1,8 milioane de români îşi serbează, pe 21 mai, onomastica.
LA MULTI ANI!