Tema ediţiei 2019 este “Voluntariat pentru Dezvoltare Durabilă” şi implică tinerii voluntari, ocazie care reprezintă o provocare numai bună pentru a acumula mai multă experiență împreună. Pentru Clubul Copiilor Mediaş, Muzeul Gazelor Naturale și Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,CPT. Dumitru Croitoru” Sibiu prin Detaşamentul de Pompieri Mediaş voluntariatul este o valoare, aşadar am planificat alături de partenerul Primăria Municipiului Mediaş mai multe evenimente pentru săptămâna 13-15 mai 2019 prin care să sărbătorim şi să promovăm voluntariatul alături de echipa de voluntari. Astfel, Săptămâna Națională a Voluntariatului este marcată la Mediaș de către Clubul Copiilor cu un concurs naţional „Şcoala voluntarilor – între atitudini şi aptitudini” cu desfăşurare la Muzeul Gazelor Naturale.
Programul se va desfășura astfel:
– 13 mai – ora 13:00, campanie de informare şi promovare a activităţilor de voluntariat susținute de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu prin Detaşamentul de Pompieri Mediaş și Clubul Copiilor Mediaş
–  14 mai – ora 14:00, vizită în cadrul Detașamentului de Pompieri Mediaș cu scopul de a înțelege mai bine activitatea de voluntar
– 15 mai – ora 13:00, workshop-uri nonformale alături de voluntari activi deja în comunitate cu tematici: comunicare, creativitate, evitarea conflictelor, lucru în echipă şi încrederea în sine.
Potențialii câștigători vor fi invitaţi să participe la faza națională, respectiv workshopuri tematice în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului. Elevii participanţi la faza naţională vor participa la ateliere de lucru în care se vor aborda tematicile propuse “ Minighid turistic local”,“Oraşul meu /respectul meu de sine”, “Viaţa în mâinile mele ”,“Comunitatea mea – Drepturi şi responsabilităţi”. De asemenea se vor face vizite tematice în zonă. La sfârşitul workshop-urilor participanţii vor amenaja expoziţia cu lucrările trimise în cadrul concursului de fotografie şi film „Lumea din jurul meu”şi vor prezenta, în imagini (fotografii sau film,) un minighid turistic al zonei (zona Mediaşului sau zona din care provin).