Tu unde îți începi diminețile? Noi, de cele mai multe ori, ne punem la punct planul de bătaie de peste zi în bucătărie, în timp ce sorbim dintr-o ceașcă de cafea. Dar seara? Așa-i că, de obicei, vă adunați cu toți ai casei tot în bucătărie să aflați noutățile de peste zi? Deci se înțelege de ce este esențial ca amenajarea ei să ceară timp, răbdare și expertiza specialiștilor. Bucătăria este o zonă care este folosită mai des decât celelalte spaţii; prin urmare, ţi-ai uşura activităţile dacă bucătăria ta este organizată. Când îţi petreci toată ziua în bucătărie, înveţi cum să păstrezi lucrurile în ordine. Aici îţi prezint diferite idei pentru organizarea bucătăriei şi pentru a-ţi face viaţa mai uşoară atunci când vine vorba de pregătirea mesei. Principalul factor al haosului din bucătărie: recipiente multe fără rost. Pentru o sortare eficientă, achiziționează recipiente rectangulare, transparente, pe care să le așezi în dulap, sau să le poți pune cu ușurință în frigider, pe masă sau în cuptorul cu microunde. Din nicio bucătărie nu lipsesc rolele cu prosoape de bucătărie, hârtie de copt, folie de aluminiu sau folie alimentară. Toate ocupă spațiu. Însă, cu un organizator deștept pentru toate, pe care să-l agăți în perete, vei reuși să salvezi puțin spațiu și să ai și bucătăria bine organizată. Interiorul ușilor de la dulapuri poate fi transformat în spațiu de depozitare. Poți “agăța” de uși tocătoare, capace, măsurători sau alte ustensile de gătit. Analizează-ți bucătăria și vezi ce spații neutilizate ai. Poate masca de la chiuvetă, poate spațiul dintre un perete și frigider. Transformă orice locșor nefolosit într-un spațiu de depozitare. Dacă este mic, îngust, poate deveni un excelent loc de depozitare a condimentelor. Dacă este mai mare, va fi ideal pentru oale, cratițe și tigăi. În dulapuri și în cămară trebuie să ai totul la vedere și să ajungi cu ușurință la tot ce este depozitat înăuntru. Altfel vei uita de ele. Poți sorta alimentele și oalele după felul de mâncare pe care îl prepari. De exemplu, pasta de tomate lângă paste, iar alături tigaia pentru sos. Conservele pot sta perfect într-un suport pentru reviste, în timp ce pe ușă poate fi instalat un suport mobil de pantofi în care să pui pungile cu condimente. Creează în bucătărie zone de lucru, astfel încât să-ți fie mai ușor să te miști. De exemplu: zona pentru depozitarea alimentelor, zona pentru depozitarea vaselor, zona pentru produsele de curățenie, zona pentru pregătirea ingredientelor, zona pentru gătit. Apoi depozitează ustensilele, ingredientele, produsele, în zonele respective. Ține la îndemână toate obiectele pe care le folosești des, astfel încât să le vezi, să le iei și să le pui rapid înapoi, după ce le folosești. Cu cât folosești mai rar un obiect din bucătărie, cu atât ar trebui ținut mai departe, ca să nu te încurce. O bucătărie bine organizată te scapă de stres și astfel, prepararea cinei sau a micului dejun devine o plăcere. Bucătăria este una dintre acele încăperi din locuință care poate fi numită și inima casei, locul unde fiecare dimineață începe cu poftă de viață. Fie că vorbim despre o bucătărie mică și elegantă, fie că ne referim la un spațiu extins, procesul de amenajare implică o serie de repere utile de care e nevoie să ținem cont, pentru un rezultat pe măsura așteptărilor. 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.