Arhitectura este o profesie bazată pe servicii, iar firma de arhitectură, https://www.aia-proiect.ro/ oferă pachete în care includ servicii de design, administrative și de construcție. Așadar, care proiecte case cu etaj ți se potrivește cel mai bine? Fiecare firmă de arhitectură are punctele sale forte și propriul mod de a funcționa. Proiectul casei este o etapă tratată superficial de cele mai multe ori de proprietari, considerată a fi în totalitate responsabilitatea arhitectului. Există însă și o categorie de persoane care se implică trup și suflet în proiectul casei lor. Până la urmă, este locul unde îți vei petrece timpul cu familia, locul unde îți vei face amintiri și îți vei scrie povestea.
Recomandăm să urmărești următorii pași în proiectarea casei tale: 

1. Inspiră-te

Nu e nimic rău în a te inspira. Dacă îți amintești că ai văzut casa perfectă într-un film, vizionează filmul din nou, ia notițe, vizualizează-te în casa respectivă. Sau poate ai un vecin cu un design special al casei și care îți face cu ochiul. Vizitează-l, cere-i ajutorul în proiectarea casei tale, explică-i ce ți-ai dori și pune pe foaie câteva idei. Reține, nu există idei bune și idei rele, ci doar idei potrivite gustului tău sau din contra, idei care nu se pliază proiectului tău. Discută aceste idei cu prieteni, familie, cu toți cei care au petrecut destul de mult timp în preajma ta și îți cunosc preferințele. Citește reviste de specialitate, decupează modele de case care îți atrag atenția, notează orice mic detaliu care crezi că te va ajuta mai târziu în realizarea proiectului.

2. Organizează-te

Înainte de a merge la un arhitect să îi ceri ajutorul în realizarea proiectului casei tale, organizează-ți toate ideile și cerințele într-o agendă. În acest fel, îți va fi mult mai ușor să îi explici ce îți dorești. Mergi mai departe de atât și îndrăznește să desenezi o schiță a casei. Nu îți face griji, nu trebuie să fii artist, ci doar să îți lași imaginația să își facă treaba. Scrie în agendă orice lucru mărunt care crezi că te ajută în acest demers.

3. Apelează la Internet

Nu mai e un secret că putem găsi orice pe Internet doar cu un click. Există multe site-uri care te pot ajuta în proiectarea casei tale, de la oferirea de soluții pentru poziționarea acesteia (spre exemplu, către apus sau către răsărit) până la alegerea elementelor de decor. Tot ce trebuie să faci este să cauți site-ul potrivit pentru nevoile tale și să îți începi proiectul. Poți simula diverse stiluri și tipuri de arhitectură pentru a afla care ți se potrivește cel mai bine. Un alt atu al Internetului este că prin intermediul lui poți cântări avantaje și dezavantaje pentru anumite aspecte importante. Spre exemplu, poți compara proiecte de case din lemn cu proiecte de case din cărămidă, sau casele cu mansardă și casele cu etaj.

4. Estimează costurile

Partea financiară a unui proiect de casă este cea care de cele mai multe ori îți dă dureri de cap. După ce ai o schiță orientativă a casei, cu număr de dormitoare, băi, bucătărie, living și tot ce ți-ai propus, fă o listă cu materialele care ți-ar trebui și costurile care le presupune realizarea proiectului tău. În acest fel, vei avea o viziune clară asupra situației financiare a proiectului. Totodată, ar fi bine să îți stabilești un buget de la începutul proiectului, ca să nu fii nevoit mai târziu să faci anumite compromisuri și să te trezești în fiecare zi într-o casă care nu se ridică la nivelul așteptărilor tale.

5. Apelează la un arhitect

Ai fi crezut că acesta este primul pas în proiectarea unei case, dar după cum am văzut, avem nevoie de informare pentru a ști exact ce ne dorim. În acest fel, la întâlnirea cu arhitectul, ne vom putea exprima dorințele și îi vom putea prezenta o schiță a proiectului casei noastre, urmând ca forma finală să îi aparțină. Specialiștii susțin că este nevoie de cel puțin patru întâlniri cu proiectantul pentru a definitiva proiectul unei case, așa că asigură-te în decursul acestor întâlniri acorzi o importanță mare detaliilor și îi oferi proiectantului informațiile necesare realizării proiectului.

Arhitectul este o piesă importantă a proiectului casei tale deoarece el îți va pune pe hârtie casa visurilor tale. Așa că, ai grijă cum îl alegi! Este important să îți alegi arhitectul pe bază recomandărilor familiei și a prietenilor sau pe baza unui portofoliu. Dacă îți place o anumită casă și cunoști proprietarul acesteia, poți apela la el pentru a afla cine a proiectat casa. În acest fel, poți fi sigur că proiectul tău este pe mâini bune. Arhitectul nu doar desenează schița casei tale, ci se ocupă de ea atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. El este cel care îți dimensionează camerele și le așează în funcție de scopul folosinței, îți amplasează ferestrele în funcție de punctele cardinale și se asigură că vei avea destulă lumină naturală, dacă asta îți dorești. Tot arhitectul concepe și fațada casei și se asigură că va fi una care va întoarce priviri în cartier. Alte aspecte la care ar trebui să te gândești sunt: numărul de camere, numărul de băi, cum vor fi amplasate (spre exemplu, living și bucătărie la parter și dormitoarele la etaj), câte etaje va avea casa, va exista mansardă sau nu, etc. Aceste decizii sunt ușor de luat dacă în prealabil ai urmat pașii descriși mai sus, te-ai informat și ai pus cap la cap toate ideile. În concluzie, proiectul unei case este un pas important în construcția acesteia. Dacă vrei ca totul să iasă ca la carte, urmează pașii din acest articol, gândește-te la toate micile detalii și pune-le pe hârtie, găsește-ți un arhitect bun, care îți împărtășește viziunea și lucrați împreună la casa visurilor tale. Succes!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2019.