Home » Archive for "POLITICĂ"

Comisia Europeană a lansat un site dedicat reluării în siguranță a călătoriilor și a turismului în UE

Astăzi, 15 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat o platformă web intitulată „Re-open EU”, dedicată sprijinirii reluării în siguranță a călătoriilor și a turismului în întreaga Europă. Aceasta va furniza informații în timp real privind frontierele și disponibilitatea mijloacelor de transport și a serviciilor de turism din statele membre. „Re-open EU” va conține și informații practice furnizate de statele membre cu privire la restricțiile de călătorie, la măsurile de protecție a sănătății publice și de siguranță, cum ar fi distanțarea fizică sau purtatul măștilor, precum și alte informații utile precum ofertele turistice din fiecare țară și din UE. Astfel, prin decizii responsabile și în cunoștință de cauză, europenii vor fi în măsură să își planifice vacanțele de vară și deplasările pe termen mai lung ținând cont de riscurile persistente legate de coronavirus. Platforma face parte din pachetul Comisiei privind turismul și transporturile din 13 mai 2020, lansat pentru a restabili încrederea călătorilor din UE și pentru a sprijini reluarea turismului european în condiții de siguranță și cu respectarea măsurilor de precauție sanitare necesare. Noua platformă, care vine și cu o versiune de mobil (aplicație web), reprezintă un reper esențial al călătorilor aflați în UE, deoarece centralizează informații actualizate provenite de la Comisie și de la statele membre. Prin intermediul unei hărți interactive, ea le va permite cetățenilor să vadă informații specifice fiecărei țări, să afle cum evoluează situația și să consulte recomandările de călătorie pentru fiecare stat membru. Va fi ușor accesibilă prin aplicație sau prin site web, urmând să fie disponibilă în cele 24 de limbi oficiale ale UE.

 

Alocarea fondurilor europene va fi decisă în regiunea noastră, nu la București! ADR Centru devine Autoritate de Management

Parlamentul României a adoptat, miercuri, 10 iunie, o lege deosebit de importantă pentru descentralizarea modului în care se accesează fondurile europene pentru dezvoltare regională. Astfel, potrivit noii legislații, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR), devin autorități de management pentru Programul Operațional Regional. Altfel spus, fondurile alocate celor opt regiuni de dezvoltare ale României nu vor mai fi gestionate în ultimă instanță de la București, cum era până acum, ci la nivel regional. Începând cu perioada de programare financiară 2021-2027, ADR Centru va fi Autoritate de Management pentru viitoarele fonduri europene derulate prin Programul Operațional Regional 2021-2027, fonduri care se vor investi în cele șase județe ce fac parte din Regiune: respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Regiunea Centru

Rețeaua de localități din Regiunea Centru este formată din 57 de orașe (dintre care 20 sunt municipii), 357 de comune și 1788 de sate. Cele mai multe comune sunt în județul Mureș (91), iar cele mai multe sate sunt în județul Alba (656), majoritatea fiind mici și foarte mici (foarte multe cătune în Munții Apuseni cunoscute sub numele de crânguri). Rețeaua urbanistică din Regiunea Centru se caracterizează printr-o eterogenitate, astfel avem: un oraș de rang 2 (peste 200.000 de locuitori): Brașov, două orașe de rang 3 (100.000 – 200.000 de locuitori): Târgu Mureș și Sibiu, 3 orașe de rang 4 (50.000 – 100.000 de locuitori): Alba Iulia, Mediaș și Sfântu Gheorghe și 11 orașe de rang 5 (25.000 – 50.000 de locuitori): Miercurea Ciuc, Făgăraș, Reghin, Odorheiu Secuiesc, Sighișoara, Săcele, Sebeș, Cugir, Târnăveni, Aiud și Zărnești, restul orașelor fiind sub 25.000 de locuitori. În ceea ce privește spațiul rural, acesta ocupă aproximativ 83% din teritoriul regiunii și oferă rezidență pentru 40% din locuitorii Regiunii Centru.

 

26 de proiecte de hotărâre în ședința ordinară de miercuri pentru aleșii locali din Mediaș

Consilierii locali medieșeni se întrunesc în ședință ordinară în data de 27 mai 2020, pe ordinea de zi aflându-se 26 de proiecte de hotărâre. Aleșii locali vor decide, printre altele, asupra repartizării unor locuințe, precum și asupra prelungirii duratei unor contracte de închiriere pentru locuințele pentru tineri construite prin Agenția Națională pentru Locuințe, situate în Mediaş. De asemenea, consilierii vor decide aprobarea proiectelor la faza Proiect Tehnic și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivele de investiții „Instalație termică, inclusiv centrală termică Corp A și C, Școala Gimnazială Hermann Oberth Mediaș” „Instalație termică și centrală termică în Corp C, Liceul Teoretic „Axente Sever”, precum și „Reabilitare rețele alimentare cu apă potabilă și rețele de canalizare pluvială în municipiul Mediaș – cartier Vitrometan – strada Iacob Pisso”. Ședința ordinară a Consiliului Local Mediaș din această lună va avea loc miercuri, 27 mai 2020, de la ora 16:00, în sistem de videoconferință.

Sursa și foto: Radio Ring

 

ALDE Sibiu face apel către prefect și președintele CJ referitoare numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 din județ

ALDE Sibiu, într-o scrisoare deschisă semnată de liderul organizației Ovidiu Gheorghe Tocaciu, face un apel către prefect și către președintele CJ, pentru a scoate la lumină situația de la nivelul județului și de la Spitalul județean referitoare la testările și numărul de îmbolnăviri cu COVID – 19.
„Domnule prefect Mircea Creţu aveţi în aceste zile o mare responsabilitate de a gestiona situaţia de criză medicală la nivelul judeţului Sibiu. Facem un apel public la dumneavoastră de a lăsa deoparte interesele electorale ale partidului de guvernământ şi de a gestiona informaţiile publice. Sibienii din tot judeţul sunt speriaţi de lipsa totală de informaţii de la nivelul Instituţiei Prefectului. Aţi primit o circulară de la un secretar de stat din M.A.I. care vă interzice să daţi publicităţii numărul de teste făcute în judeţ şi numărul de bolnavi depistaţi. Această circulară contravine Legii 544 privind transparenţa instituţiilor publice şi nu ajută populaţia, din contră, face loc la apariţia de informaţii din diferite surse neoficiale, care stârnesc panică. Vă rog insistent să spuneţi public câte persoane sunt infectate la Sibiu şi starea lor. Doamnă preşedinte Daniela Cîmpean recentele cazuri de personal medical bolnav cu COVID-19 din Spitalul Judeţean Sibiu ridică un semnal de alarmă. Personalul medical din spital, la ora actuală, o parte este izolat la domiciliu, iar ceilalţi trebuie să vină la muncă. Personalul medical se teme pentru viaţa lor şi mulţi, datorită lipsei informaţiilor oficiale clare, vor refuza să mai vină la muncă în zilele ce urmează, generând blocaje în acordarea actului medical.Să precizaţi măsurile luate pentru protecţia personalului medical din spitale. Conform asistentului medical infectat, aceste măsuri au fost doar pe hârtie, nu şi în realitate! Dispuneţi un control de urgenţă al Consiliului Judeţean la Spitalul Judeţean Sibiu. Am remarcat multe apariţii în presa locală despre nereguli sesizate de angajaţi la respectarea procedurilor de către managementul acestui spital”, se arată în scrisoarea liderului ALDE Sibiu.

 

 

Noua conducere a Prefecturii Județului Sibiu a fost instalată în funcție joi

Joi, 12 martie a.c., la sediul Instituției Prefectului – Județul Sibiu, cu participarea reprezentanților instituțiilor deconcentrate, a instituțiilor județene și a aparatului propriu, a avut loc ceremonia oficială de investire a prefectului, Mircea Dorin Crețu, și a subprefectului Sanda-Ligia Muntean. Sanda Ligia Muntean, noul subprefect, vine de la Mediaș, unde a fost director executiv al Direcției Administrației Publice Locale. Solemnitatea depunerii jurământului celor doi înalți funcționari publici s-a desfășurat în format video-conferință, în prezența ministrului afacerilor interne, Ion Marcel Vela. În același cadru au fost investiți și subprefecții județului Sălaj și Dolj, precum și prefectul județului Dolj. În mesajul său, ministrul afacerilor interne a reliefat că, prin depunerea jurământului, înalții funcționari publici s-au angajat public, oficial, administrativ și creștin să fie în slujba cetățenilor din județ într-o perioadă cu multe semne de întrebare și necunoscute. Ei dovedesc că sunt oameni și colegi cu responsabilitate și mult curaj, calități importante ale unui om matur. Drumul pe care au pornit implică evaluarea minuțioasă a tot ceea ce ține de carantinare, de situația cetățenilor izolați la domiciliu, de o bună comunicare pe verticală cu Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul pentru Situații de Urgență, iar pe orizontală cu colegii din instituțiile deconcentrate. În toate aceste acțiuni nu e vorba de politică, ci de responsabilitate. Ministrul Vela a încheiat exprimându-și optimismul că misiunea fiecăruia va fi îndeplinită, o evaluare la nivelul ministerului și una comparativă cu celelalte țări europene a evidențiat că, românii sunt responsabili în abordarea acestei noi situații speciale ivite. În alocuțiunea sa, prefectul Crețu a asigurat de colaborarea sa totală în tot ceea ce privește obiectivele județului, cerând reciprocitate. El și-a arătat deschiderea față de discuții, care reprezintă singura cale în a rezolva orice situație ivită.

 

Bugetul orașului Copșa Mică a fost votat în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local

Miercuri, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Copșa Mică a fost votat bugetul orașului. Cele mai importante investiții sunt: podul de peste râul Târnava Mare, care face legătura cu cartierul Târnăvioara, continuarea lucrărilor de modernizare din strada Mecanicilor, construcții trotuare în Târnăvioara, modernizare stație de pompare apă, extindere iluminat public. Bugetul a fost aprobat, cu o singură abținere a unui consilier PSD. Proiectul de buget pentru anul 2020 este postat pe site-ul web al oraşului, la secțiunea Transparenţă Decizională.

Lista de investiții pentru acest an

1. Stație de pompare: 44.000 lei
2. Extindere iluminat public: 35.000 lei
3. Reparații capitale cămin cultural Târnăvioara: 20.000 lei
4. Dotări aparatură spații de joacă: 48.000 lei
5. Amenajare podețe și rigole str. Mecanicilor: 162.000 lei
6. Construcții trotuare Târnăvioara: 40.000 lei
7. Cofinanțare pod Târnava Mare: 617.000 lei
8. Construcții pod Târnava Mare: 5.600.000 lei
9. Reparații capitale trotuare: 35.000 lei
Total general: 6.601.000 lei.

 

Bugetul comunei Axente Sever aprobat în prezenţa președintelui CJ Sibiu, doamna Daniela Cîmpean

Joi, 20 februarie 2020, a avut loc ședința ordinară pe luna februarie a Consiliului Local Axente Sever, care s-a desfășurat în sala de ședințe a Primăriei. Principalul punct de pe ordinea de zi a ședinței a fost proiectul de hotărâre privind adoptarea bugetului local al comunei Axente Sever pentru anul 2020. La ședință, a participat și președintele Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, precum și reprezentanți ai instituțiilor locale și membri ai comunității (directorul Școlii Gimnaziale Axente Sever – domnul Constantin Dumitru, directorul Centrului de Plasament Agârbiciu, doamna Cornelia Dan, șeful Secției 5 Poliție Rurală Axente Sever, domnul Aurel Toșu, agenți economici și domnul Ion Gabor, cetățean de onoare al comunei Axente Sever). Bugetul comunei Axente Sever pentru anul 2020 este de 12.357.000 lei și este structurat astfel încât 62,4% din această sumă este direcționată spre investiții, în special pentru infrastructură, educație și cultură. 504.000 lei sunt bani care au fost alocați de către Consiliul Județean. Printre principalele investiții se numără reparații capitale la toalete și la bucătăria sălii festive din Axente Sever, lucrări de renovare la curtea Primăriei și la curțile grădinițelor din Axente Sever (pavaje), investiții cuprinse la capitolele „Administrație publică” și „Învățământ”, în valoare de 135.000 lei. În ceea ce privește capitolul „Cultură, recreere și religie”, sunt planificate, printre altele, reparații capitale la Căminul Cultural din Agârbiciu, amenajarea capelei mortuare din aceeași localitate și amenajarea de locuri de joacă în Axente Sever și Agârbiciu. În total, aceste investiții însumează 373.000 lei. Peste 450.000 lei sunt alocați pentru branșamente la apă-canal (proiect realizat în parteneriat cu Apa Târnavei Mari Mediaș), pentru realizarea proiectului și a studiilor necesare, precum și obținerea avizelor pentru alimentarea cu gaz a localității Șoala, realizarea PUG-ului comunei Axente Sever și pavarea unui șant comunal. Nu în ultimul rând, în prima jumătate a acestui an va fi finalizat proiectul de modernizare a drumului comunal DC 6 Agârbiciu-Șoala (o investiţie pentru care se alocă 6.759.000 lei în anul 2020), se vor asfalta trei străzi din comună cu fonduri de la bugetul local, se vor realiza trotuare noi în comună și se vor întocmi proiectele și documentația tehnică pentru 15 străzi ce urmează a fi asfaltate. De asemenea, 200.000 lei sunt alocați pentru întocmirea unui proiect și a documentației tehnice pentru realizarea unei centuri ocolitoare, pentru localitățile Axente Sever și Agârbiciu. La finalul ședinței, președintele Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean, i-a felicitat pe primarul comunei Axente Sever şi pe consilierii locali pentru abordarea aleasă în ceea ce privește structurarea bugetului local, apreciind dorința acestora de a pune accentul pe dezvoltarea comunei. De asemenea, doamna Cîmpean a apreciat și faptul că au fost atrase investiții din fonduri nerambursabile, care permit realizarea unor investiții de amploare.

 

Gheorghe Roman şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Mediaş

Sunt mai puțin de 4 luni până la debutul campaniei electorale pentru alegerile locale, iar la Mediaş partidele politice întârzie anunțarea candidaților. Primul candidat din partea unei formațiuni politice care și-a anunțat candidatura este actualul primar Gheorghe Roman. Acesta a anunţat pe o reţea de socializare, că va candida pentru un nou mandat la Primăria Mediaş din partea PNL la alegerile locale din 2020.

„Dragi medieșeni,
Ca primar am înțeles încă de la preluarea mandatului că pentru a cunoaște problemele reale ale Mediașului este extrem de important să “iau la pas” orașul și să am cât mai multe întâlniri cu dumneavoastră. Pentru mine și echipa mea a fost foarte clar că putem moderniza și dezvolta orașul doar dacă atragem cât mai multe fonduri extrabugetare – europene și guvernamentale. Astfel că, după o muncă în echipă de peste 3 ani primim vești bune și foarte bune cu privire la unele obiective de investiții extrem de importante pentru oraș, investiții pe care nu le-am fi putut realiza niciodată din taxe și impozite locale. Vom promova astfel în următorii ani lucrări pe fonduri europene și guvernamentale, nerambursabile de peste 150 milioane de euro. Ținând cont de faptul că toate aceste investiții trebuie să-și atingă scopul în folosul medieșenilor, în urma discuțiilor pe care le-am purtat cu colegii mei din PNL Mediaș și Sibiu, dar și cu foarte mulți cetățeni, am luat decizia de a candida pentru un nou mandat de primar la alegerile locale din acest an.”

 

Zeci de proiecte la ședința Consiliului Local Mediaș programată la începutul săptămânii viitoare

Un număr de 39 de proiecte de hotărâre se află pe ordinea de zi a penultimei ședințe ordinare a Consiliului Local Mediaș din această lună, programată la începutul săptămânii viitoare. Printre cele mai importante se află trei proiecte pentru acordarea de titluri de Cetățeni de Onoare ai Mediașului pentru Pompei Hădărean, Nicolae Romulus Moise, respectiv Maria Ioana Stănescu, precum și proiectul privind atribuirea unor locuințe ANL. Tot la întâlnirea aleșilor locali medieșeni se va discuta asupra proiectelor de hotărâre privind aprobarea rapoartelor de evaluare și vânzarea prin licitație publică a unor terenuri de pe strada Aurel Vlaicu din municipiu precum și proiectul privind prelungirea contractelor de închiriere și stabilirea cuantumului chiriilor pentru unele locuințe ANL de pe străzile Predeal și Sinaia. Aleșii locali din municipiu vor discuta și despre repartizarea unei locuințe sociale precum și proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Mediaș prin Consiliul Local cu unele unități administrativ-teritoriale din zona de nord a județului pentru constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru transport public local între respectivele comune. Ședința Consiliului Local Mediaș aferentă lunii noiembrie este programată luni,25 noiembrie, de la ora 16, în Sala Mare de Ședințe de Primăriei.

Sursa: Radio Ring

 

FOTO: Viceprim-ministrul României, doamna Raluca Turcan, s-a aflat sâmbătă în municipiul Mediaș

Viceprim-ministrul României, doamna Raluca Turcan, s-a aflat sâmbătă în municipiul nostru la invitația PNL Mediaș. Iată ce a declarat într-o conferință de presă susținută la sediul partidului:
„Am felicitat astăzi echipa PNL Mediaș și prin ea întreagă comunitate pentru susținerea pe care au arătat-o Președintelui în primul tur de scrutin. Încrederea de care se bucură Klaus Iohannis în rândul medieșenilor este, de altfel, firească: valorile sunt comune, convingerea că România trebuie să urmeze drumul european este, de asemena comună, iar într-o Românie normală credem cu toții. Echipa noastră de la Mediaș își face datoria față de comunitate și asta se vede cu ochiul liber. Personal, am, inclusiv din acest motiv, un angajament ferm față de Mediaș, concretizat deja prin întâlnirile pe care le-am avut împreună cu primarul Gheorghe Roman la ministerele Dezvoltării, Fondurilor Europene, Transporturilor și de Interne. Proiecte blocate ani de zile pentru medieșeni au fost deja repuse în mișcare după ce au fost ignorate inexplicabil și inacceptabil de guvernarea trecută. Gheorghe Roman a fost între primii primari care a venit cu dosarele nerezolvate ale comunității la București și felul în care se implică merită cel puțin același tip de abordare din partea autorităților naționale. Centura Mediaș, locuințele ANL, transferul clădirilor de la Interne spre Primăria Mediaș sunt prioritățile imediate comunicate de Gheorghe Roman și pe care ni le asumăm la nivel guvernamental. Mediașul are, astăzi, la Guvern un partener, așa cum merită!”
Mai multe fotografii găsiți AICI.

 

 

Klaus Iohannis a câștigat detașat primul tur al prezidențialelor, la Mediaș

45,51% dintre medieșenii cu drept de vot, respectiv 21.937 de persoane s-au prezentat la primul tur al alegerilor prezidențiale din municipiul de pe Târnava Mare. Președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, a câștigat detașat în municipiul Mediaș, acesta înregistrând un scor de 65,52%, respectiv 14.203 voturi. Este urmat la mare distanță de candidatul Partidului Social Democrat, Viorica Dăncilă, cu 10,06%, adică 2.181 de voturi. Locul trei este ocupat de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, care a fost votat de 1.937 de medieșeni, acesta având un procent de 8,93%. În municipiul Mediaș și satul aparținător Ighișul Nou au fost deschise 42 de secții de votare. Votul în primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat fără probleme în municipiu.

Sursa: Radio Ring

 

Un medieșean ar putea fi noul subprefect al județului Sibiu

Odată instalat Guvernul Ludovic Orban, au început discuțiile asupra viitorilor prefecți și subprefecți. Filiala Mediaș a Partidului Național Liberal ar putea primi postul de subprefect al județului Sibiu. Potrivit unor surse politice, viitorul subprefect ar putea fi Florin Neag, actual consilier județean și vicepreședinte al organizației județene Sibiu a Partidului Național Liberal. În luna iulie a acestui an, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe consilierul județean Florin Neag, pentru cumul de funcții pe durata mandatului. Florin Neag se alătură listei de politicieni sibieni care au fost investigați de Agenția Națională de Integritate, pentru ocuparea simultană de funcții incompatibile, în timpul exercitării unui mandat în cadrul administrației publice locale. În motivarea ANI, privitoare la starea de incompatibilitate a consilierului Florin Neag, se arată că „începând cu data de 10 iunie 2017 exercită simultan funcția de consilier județean și pe cea de director general adjunct în cadrul unei societăți comerciale, având ca acționar unic Consiliul Local Mediaș, în cadrul căreia a realizat venituri în valoare de 90.093 lei”. Potrivit ANI, consilierul Neag a încălcat Legea 161/2003, prin nerespectarea art.88, alin.1, litera d, care spune că „Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori stare de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau demnitate publică(…) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”. Florin Neag a contestat raportul Agenției Naționale de Integritate și în curând va avea prima înfățișare în cadrul procesului.

Sursa și foto: Radio Ring