Grupul de Comunicare Strategică a realizat un material cu răspunsuri clare privind situaţiile pe care cetăţenii le întâmpină în viaţa de zi cu zi şi sunt supuse prevederilor Ordonanţelor Militare emise de către autorităţi. Autorităţile au realizat un material cu întrebări ale cetăţenilor privind situaţiile cu care se confruntă zilnic, la care oferă răspunsuri punctuale, pentru a se asigura că populaţia respectă ordonanţele militare în vigoare.

1. Întrebare: Pot merge la serviciu, în această perioadă, şi persoanele care fac naveta? Care locuiesc în Copşa Mică, de pildă, şi muncesc în Mediaş?
Răspuns: În conformitate cu prevederile Ordonanţei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, art. 1, pct. a „Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii…deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoiˮ. Astfel, actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuinţă şi locul de muncă. Nu se face menţiunea că localitatea în care se desfăşoară activitatea profesională trebuie să fie aceeaşi cu cea de domiciliu. În conformitate cu exemplul oferit, un cetăţean care locuieşte în Copşa Mică se poate deplasa la locul de muncă din Mediaş, cu condiţia să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanţei menţionate mai sus, respectiv legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

2. Întrebare: Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Mediaş la Sibiu, de pildă?
Răspuns: Nu este prevăzută o limită de distanţă la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetăţenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgenţele majore, doar după verificarea disponibilităţii medicilor.

3. Întrebare: La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată unitatea comercială la care putem face cumpărături? Putem merge la cumpărături, de pildă, din cartierul Gura Câmpului într-un market din cartierul Vitrometan?
Răspuns: Prevederile Ordonanţei militare nr.3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menţionează o distanţă cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetăţeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. În referire strictă la acest exemplu, un cetăţean care locuieşte în cartierul Gura Câmpului nu poate merge la cumpărături pentru produse de strictă necesitate în cartierul Vitrometan întrucât în zona de domiciliu există mai multe marketuri similare cu cele din cartierul Vitrometan.

4. Întrebare: Un locuitor din Mediaş ar putea să meargă, de pildă, să le ducă medicamente şi alimente părinţilor lui domiciliaţi în judeţul Alba?
Răspuns: Actul normativ menţionat mai sus nu impune o limită de distanţă. Referitor la întrebare, da, un cetăţean din Mediaş poate merge în judeţul Alba pentru a-şi îngriji părinţii.

5. Întrebare: Ce înseamnă în kilometri, de pildă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă?
Răspuns: Activităţile fizice, sportive, trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetăţenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului şi nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activităţile fizice colective.

VA URMA!