Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, companie controlată de statul român, prin Ministerul Economiei, le-a făcut un cadou de Anul Nou potențialilor săi contractori.

A lansat primele proceduri de achiziție publică destinate masivului proiect de construire a secțiunii românești a conductei internaționale ce va interconecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei (BRUA), investiție estimată la valoarea totală de 560 milioane euro, din care 179 milioane euro vor fi suportate de către Comisia Europeană. Astfel, Transgaz a lansat, patru licitații pentru materiale, componente și echipamente necesare proiectului construirii conductei BRUA, cele patru contracte care urmează să fie atribuite putând ajunge, cumulat, la valoarea însumată maximă de aproape 300 milioane euro, cu tot cu TVA. Cel mai mare contract scos la licitație de Transgaz se referă la achiziția de material tubular și curbe pentru conducta BRUA, valoarea sa maximă fiind estimată la circa 238 milioane euro cu tot cu TVA. Celelalte trei licitații lansate de Transgaz urmăresc achiziția de grupuri de comprimare, respectiv compresoare centrifugale acționate cu turbine de gaze (valoarea estimată la 56,2 milioane euro, TVA inclusă), robinete speciale (valoare maximă estimată la 8,27 milioane euro cu tot cu TVA) și îmbinări electroizolante monobloc (1,04 milioane euro, TVA inclusă). Proiectul BRUA a apărut după eșecul Nabucco și presupune dezvoltarea unei capacități de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) și Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte. BRUA va străbate teritoriul României pe o distanță de 528 de kilometri, de la sud, din județul Giurgiu, spre vest, traversând județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro. Din cele aproximativ 680 de locuri de muncă generate pe durata de construire a BRUA, aproximativ 340 vor fi ocupate de forța de muncă locală. Comisia Europeană a validat, pe 19 ianuarie 2016, finanțarea cu suma de 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul național de transport al gazelor naturale pentru dezvoltarea conductei BRUA, faza 1. După punerea în funcțiune, proiectul va asigura o capacitate maximă de transport gaze naturale de 1,5 miliarde metri cubi/an înspre Bulgaria și de 4,4 miliarde mc/an înspre Ungaria. Prin această conductă ar urma să fie transportate spre Austria și alte state vest-europene și gazele extrase din Marea Neagră.

BRUA – proiect foarte important pentru România. Ce presupune acesta

BRUA este un proiect de aproximativ 560 milioane de EURO care se va traduce pe teritoriul României printr-o conductă de 550 km pe traseul Giurgiu – Podişor – Corbu – Hurezani – Haţeg – Recaş – Horia şi a trei staţii noi de comprimare (Corbu, Haţeg, Horia), care vor lega punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota). La momentul finalizării BRUA (2019), gazoductul va permite transportul a 1,5 mld. mc/an gaze naturale înspre Bulgaria şi de 4,4 mld. mc/an înspre Ungaria. Gazoductul va permite nu doar furnizarea de gaze către Europa Centrală ci și un flux bidirecțional, ceea ce înseamnă mai multe surse, mai multă competiție și un preț mai mic pentru consumatorul final. Avantajele României în urma acestor evoluții de pe piața europeană de energie sunt importante și se vor resimți direct în buzunarul românilor. Dincolo de un preț mai competitiv la gaze, beneficiile înseamnă locuri de muncă, atât în faza de implementare cât și în cea de exploatare precum și o mulțime de oportunități pentru piața furnizorilor de servicii și echipamente care activează în domeniul energiei. De asemenea, securitatea energetică a României va fi îmbunătățită, iar poziția țării noastre, ca furnizor de stabilitate și posesoare a unuia dintre cele mai importante sisteme energetice din regiune va fi consolidată.

sursa