Oare de ce isi duc copiii sau nepotii parintii si bunicii la azil? Se stie ca acest lucru nu este la indemana oricui si ca presupune un efort financiar, dar fac acest lucru pentru a le asigura celor dragi o casa securizata.

Nu ii lasa inima sa ii stie pe batranii lor singuri in casa, fara ajutorul de care au nevoie, fiindca la batranete puterile scad si mai apar si imbolnavirile. Isi doresc monitorizare permanenta, asistenta medicala la dispozitie, conditii omenesti si mai ales sa fie tratati cu mult respect la camin.

Apartinatorii care isi incredinteaza batranii azilelor de batrani sunt iubitori, de aceea managerii ar trebui sa le rasplateasca alegerea avand grija ca de ochii din cap de bunicii care sunt adusi aici.

Conditiile costa insa si se concretizeaza in investitii. Azile batrani sunt obligate sa aiba produse de igiena de cea mai buna calitate, sa asigure caldura, hrana variata, dar sa dispuna si de camere frigorifice special amenajate pentru cei care decedeaza aici. Mortii sa fie pastrati in conditii de maxima igiena si sa fie preluati in cateva minute de la deces din camerele lor.

Lasati zeci de ore in camere, decedatii pot provoca grave imbolnaviri colegilor lor. In primul rand, ei devin surse de microbi si in al doilea rand, trauma emotionala va fi si ea profunda.

Inca nu am scapat de pandemie si se impune sa fim prevazatori, in special in institutiile in care se afla multe persoane vulnerabile.

Sa admitem ca nu exista spatiu si posibilitati ca fiecare camin de batrani sa poata amenaja o camera frigorifica pentru decedati la standarde europene, dar prevederile DSP-ului sunt clare: managerii sunt obligati sa aiba contracte cu firme de servicii funerare autorizate DSP din apropiere care sa preia cu promptitudine trupurile neinsufletite si sa se ocupe de inmormantare.

Acest contract este folositor tuturor.

  1. Decedatul primeste ingrijirile necesare la timp, in conditii de igiena si respect, fiindca personalul de la pompe funebre este bine pregatit profesional, are experienta si dispune si de echipamentele necesare.
  2. Batranii din camin sunt protejati sub toate aspectele.
  3. Personalul din azil nu mai este nevoit sa manipuleze trupul ninsufletit. Toata lumea se teme in pandemie ca decesul sa nu fi survenit in urma infectarii cu covid, de aceea prezenta angajatilor firmei de pompe funebre i-ar linisti pe toti.
  4. Apartinatorii raman sa suporte durerea, fiind scutiti de stres si de alergatura.

Firma de pompe funebre  autorizata DSP actioneaza decent si nimeni nu este lezat. Vara personalul se prezinta cu autoutilitare capabile sa asigure temperaturi scazute trupului neinsufletit, pana la sala autorizata de pregatire. Sala respectiva este dotata cu frigidere funerare in care decedatii sa fie pastrati pana la pregatirea lor pentru inmormantare.

 

Aceeasi firma poate organiza inmormantarea cu tot ceea ce implica, respectand traditiile si dorintele apartinatorilor.

Sa se verifice toate azilele de batrani, sa nu mai existe cazuri regretabile in care aceste institutii sa devina focare de infectie pentru comunitate!

Lumea ar trebui sa inteleaga ca bunicii reprezinta comorile spirituale ale tuturor natiunilor si sa le asigure conditii de viata decente. Ei trebuie iubiti, sa poata face fata greutatilor varstei si protejati.