Cea mai mare investiţie din ultimii 10 ani din România în domeniul energiei, termocentrala de la Iernut, intră în linie dreaptă. Este vorba de o investiţie în valoare totală de 269 milioane de euro care ar trebui să asigure necesarul de energie, în special în nordul ţării. Termenul de finalizare a lucrărilor este ianuarie 2020.
”Noi considerăm că această centrală va funcţiona cel puţin 30 de ani pe pieţele energetice din România”, a spus Călian Dorel, directorul sucursalei de producere a energiei electrice Iernut. La rândul său, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a spus, în cadrul prezentării investiţiei CTE Iernut, că până în prezent a fost o muncă foarte grea, însă construcţia este necesară sistemului energetic românesc. De asemenea, Balazs Bela, managerul de proiect, a declarat că centrala aflată în construcţie are o putere instalată de 430 demegawaţi, fiind un proiect important atât pentru Romgaz, cât şi pentru sistemul energetic naţional.
”Venim cu un aport de putere într-o zonă deficitară a nord-vestului României. Este un proiect care în mare măsură înlocuieşte un echipament şi o centrală veche de peste 50 de ani cu o tehnologie foarte modernă. Aş putea să spun că tradiţia energetică de la Iernut va fi continuată pentru următorii 30-40 de ani, ceea ce este un lucru foarte important, nu numai pentru Romgaz, ci pentru toată România”, a spus Balazs Bela.
În timpul vizitei de la Iernut, a fost prezentată atât centrala aflată în construcţie, cât şi cea veche, preluată în anul 2012 de Romgaz, în urma unei datorii. În anul 2016 Romgaz a desfăşurat o procedură de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câştigător, o asociere româno-spaniolă, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea ”la cheie” a proiectului de dezvoltare şi modernizare a termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuţia lucrărilor necesare şi punerea în funcţiune. Valoare investiţiei este de circa 269 milioane de euro fără TVA. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii.

SURSA