Sâmbătă seara, ministrul Afacerilor Interne din România, Marcel Vela, a emis o ordonanță militară prin care este interzisă circulația pe domeniul public a grupurilor mai mari de trei persoane. Actul include 11 articole și prevede restricții cu privire la orele de circulație prin orașe, dar și prevederi de sistare a mai multor activități comerciale. Ordonanța emisă de autoritățile române prevede un șir de restricții. Măsurile intră în vigoare de duminică, de la ora 22:00, după publicarea în Monitorul Oficial. Iată câteva:
– Se suspendă temporar activitatea în stomatologii. Se admit doar intervențiile urgente.
– Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie.
– Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane.( nu mai mult de trei persoane).
– În intervalul orarului 06:00 – 22:00, se recomandă ca circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei să se efectueze numai pentru câteva motive – deplasări în scop de serviciu, pentru asistență medicală, pentru asigurare cu produse de strictă necesitate, de scurtă durată pentru îngrijirea vârstnicilor sau animalelor domestice.
– În intervalul orarului 22:00 – 06:00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai în baza unui act ce justifică motivul deplasării.
– Se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu unele excepții.
– Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază.
– Autoritățile administrației publice locale au obligația să identifice și să țină evidența persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor, și să asigure sprijin acestora.

Vezi integral video prevederile ordonanței.

 

Șapte români decedați în străinătate din cauza coronavirusului

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) anunţă că 30 de cetăţeni români din străinătate au fost infectaţi cu COVID-19, iar șapte dintre ei au decedat. De la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, 30 de români aflați în afara granițelor țării au fost infectați cu virusul COVID-19, cele mai mutle cazuri fiind în Italia, 23. Dintre aceștia, șapte au decedat, anunță Grupul de Comunicare Strategică. Numărul este în creștere față de zilele precedente, când erau confirmate doar trei decese. Dintre acestea, șase decese s-au înregistrat în Italia și unul în Franța.
„În conformitate cu informaţiile obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 30 de cetăţeni români din străinătate au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19: 23 în Italia, 2 în Namibia, 1 în Spania, 1 în Luxemburg, 1 în Irlanda, 1 în Tunisia şi 1 Franţa”, e mesajul GCS.