Prima şedinţă prin videoconferinţă a Grupului de Lucru dedicat situaţiei competiţionale din România în contextul pandemiei COVID-19 a avut loc miercuri. În urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia că cel mai apropiat termen pentru reluarea competiţiilor fotbalistice din România ar putea fi 16 mai, dacă situaţia privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăţi în jurul acestei date. Dezbaterile au avut în vedere următoarele aspecte:
– starea de urgenţă declarată în România;
– perioada necesară reacomodării la efort a jucătorilor;
– modificarea termenului UEFA pentru finalizarea competiţiilor naţionale: 28 iunie faţă de 1 iunie;
– situaţia actuală a fiecărei competiţii, meciuri rămase de disputat;
– expirarea contractelor jucătorilor la data de 30 iunie sau mai devreme;
– închiderea bazelor sportive.
Luând în considerare că la nivel de competiţii această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv şi financiar pentru toate părţile implicate, pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului sistem fotbalistic s-au căutat cele mai bune soluţii de finalizare a competiţiilor naţionale:
– respectând şanselor tuturor echipelor,
– utilizând toate datele calendaristice posibile,
– respectând calendarul competiţiilor de club europene,
– având în vedere situaţia contractuală a jucătorilor,
– previzionând începerea următorului sezon în a doua jumătate a lunii iulie.
Obiectivele în luarea deciziilor:
1. Siguranţa şi sănătatea suporterilor, a jucătorilor, a staff-ului şi a tuturor persoanelor angrenate în organizarea unei competiţii sportive;
2. Sustenabilitatea financiară a cluburilor;
3. Producerea celui mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante.
Grupul de Lucru este format din:
– Răzvan Burleanu, preşedinte FRF;
– Gabriel Bodescu, secretar general-adjunct FRF;
– Felix Grigore, manager competiţii FRF;
– Mihai Andrieş, competiţii FRF;
– Adrian Stângaciu, şef serviciu juridic FRF;
– reprezentanţii Ligii 1, Ligii 2 şi Ligii 3 în Comitetul Executiv: Valeriu Argăseală (FCSB) şi Bogdan Bălănescu (FC Dinamo), Auraş Braşoveanu (Concordia Chiajna), Marius Burcă (Metaloglobus), Florea Spânu (CSO Filiaşi), Mihai Dăscălescu (Unirea Alba Iulia);
– Justin Ştefan, secretar general LPF;
– Emilian Hulubei, preşedinte AFAN şi membru în Comitetul Executiv FRF.
Următoarea întâlnire a grupului de lucru va avea loc joi, ora 17:00.

Liga Campionilor şi Europa League vor da peste cap programul din prima ligă

Liga Campionilor şi Europa League s-au oprit la faza manşelor retur din optimile de finală, astfel că revenirea la normal ar putea da peste cap programul din prima ligă. În România, meciurile din cupele europene sunt transmise de aceleaşi televiziuni care deţin şi drepturile TV pentru Casa Pariurilor Liga 1, iar asta ar duce la schimbări importante de program. FRF, a anunţat marţi că în videoconferinţa UEFA s-a discutat şi despre posibilitatea ca partidele din campionat să se dispute în aceleaşi zile cu duelurile de foc din Liga Campionilor şi Europa League. În aceste condiţii, meciurile din cupele europene vor avea prioritate pentru deţinătorii drepturilor TV. Cel mai probabil, meciurile din Casa Pariurilor Liga 1 vor începe mult mai devreme pentru a oferi un spaţiu necesar partidelor din Liga Campionilor şi Europa League. Astfel, într-un posibil calendar şi aşa sufocat, multe dintre duelurile din play-off vor fi programate să înceapă până în orele 19:00-19:30.