Home » Archive for "FOTBAL"

Sergiu Buș: „Îmi ajung 700 – 800 de lei ca să trăim. Vreau să începem cât mai repede campionatul”

Pandemia de coronavirus a oprit fotbalul românesc, iar unele echipe și-au trimis angajații în șomaj tehnic. Este și cazul lui Sergiu Buș, de la Gaz Metan Mediaș. Chiar dacă nu a semnat încă nimic, atacantul de 27 de ani susține că și medieșenii au luat măsuri financiare. În plus, Buș nu duce lipsă de mișcare. E ajutat chiar de președintele clubului.
„Acum trebuie să avem grijă să nu ne îngrășăm, să facem tot ce putem. Eu stau acasă și îmi ajut soția cât de mult pot. Îi mulțumesc că ne umple burțile. M-am întâlnit cu domnul președinte și mi-a împrumutat o bicicletă. Am completat declarația, am ieșit legal, dar am lipsit doar 5 minute, că orașul e mic, am ajuns în 3 minute la stadion și m-am întors. Nu am auzit de alți colegi care să meargă la stadion. Sper să începem cât mai repede pentru că mi-e dor de fotbal și mie și celorlalți români. Am noroc că am rude care lucrează la spital, ei sunt în prima linie și eu am informații directe. Chiar dacă mai stăm în casă o lună jumătate sau două, trebuie să respectăm asta, pentru că e mai importantă sănătatea. Eu chiar dacă sunt șomer, stau în casă. Eu nu am semnat nimic, dar mă conformez deciziei clubului. Domnul președinte a luat decizia, am avut o discuție amicală, de la câțiva metri, dar eu sper să nu dureze mult, pentru că atunci vom simți asta. I-am spus că înțeleg poziția lui, iar el a spus să stau liniștit, că toate cluburile au situația asta, dar o să se revanșeze. Eu sunt convins că așa va fi, pentru că aici nu au fost niciodată probleme financiare”, a spus Sergiu Buș.

Sergiu Buș: „În Anglia aveam 7.000 de lire pe săptămână. A fost un șoc”

Chiar dacă nu a semnat încă nimic cu Gaz Metan Mediaș, Sergiu Buș spune că va intra în șomaj tehnic dacă va fi cazul. Potrivit Guvernului, șomajul tehnic presupune o sumă de cel mult 75 la sută din salariu mediu brut pe economie, adică în jur de 2.450 de lei net. Cu toate acestea, Buș e un om calculat și spune că se descurcă chiar și cu mai puțini bani. În plus, atacantul a dezvăluit ce salariu avea în Anglia, când juca la Sheffield Wednesday.
„Probabil voi primi 75 la sută din salariul mediu brut. Eu mi-am făcut un calcul cu soția și stricăm pe lună cam 700-800 de lei ca să trăim, deci îmi ajunge. Mulțumesc lui Dumnezeu că am putut să pun deoparte bani. Eu vreau să începem cât mai repede, să terminăm campionatul, pentru că am muncit foarte mult, credeți-mă. Eu am fost cu CFR prin Champions League, dar am fost al 19-lea, deci cam am stat prin tribună. Dar ca experiență, cea din Championship a fost cea mai frumoasă, plus fotbalul de acolo și fanii. A fost greșeala mea, am avut probabil un sentiment de automulțumire, ca românul, atunci când am avut un salariu mare. Aveam 7.000 de lire pe săptămână, fără taxe, care erau cam 30-40 la sută, dar pentru mine, era un salariu imens. Eu am plecat de la Sofia neluând de 3 luni bani, deci pentru mine a fost un șoc imens”, a spus Buș.
În februarie 2015, Sergiu Buș s-a transferat de la CSKA Sofia la Sheffield Wednesday pentru 800.000 de euro. După un an a fost împrumutat la Salernitana și a revenit în Anglia în iunie 2016, însă după numai o jumătate de an a plecat din nou, dar la Astra.

Sursa: Digi Sport

 

Angajații AJF Sibiu au intrat în șomaj tehnic până la data de 31.04.2020

Conform hotărârii Comitetului de Urgență a AJF Sibiu din data de 03.04.2020 se suspendă toate ședințele comitetului executiv și ale comisiilor permanente a AJF Sibiu pe perioadă nedeterminată. De a asemenea în urma deciziei președintelui AJF Sibiu începând cu data de 01.04.2020 tuturor angajaților AJF Sibiu le este suspendat contractul de muncă aceștia intrând în șomaj tehnic până la data de 31.04.2020.

„Comitetul de Urgență a AJF Sibiu
Hotărârea nr. 7/03.04.2020

În conformitate cu dispozițiile art. 44, punctul 2 din Statutul Asociației Județene de Fotbal Sibiu, Comitetul de Urgentă compus din:
Duma Ioan – președinte AJF Sibiu
Suciu Constantin – vicepreședinte AJF Sibiu
Bârză Adrian – Reprezentant Liga a-IV-a Sibiu:

Luând în considerare deciziile luate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgentă, a restricțiilor impuse de Ordonanțele Militare și a Stării de Urgență, Comitetul de Urgență a AJF Sibiu a decis:
1. Să suspende pe o perioadă nedeterminată ședințele comitetului executiv al AJF Sibiu.
2. Să suspende pe o perioadă nedeterminată ședințele comisiilor permanente ale AJF Sibiu.
De asemenea ia la cunoștință de decizia președintelui AJF Sibiu cu privire la suspendarea contractelor de muncă a angajațiilor AJF Sibiu începând cu 01.04.2020 datorită suspendării tuturor activitățiilor sportive la nivelul județului și implicit a activității curente a AJF Sibiu. Ședința Comitetului de Urgență a avut loc telefonic.

Președinte: Duma Ioan
Vicepreședinte: Suciu Constantin
Reprezentant Liga a-IV-a: Bârză Adrian”

 

Lukas Droppa, mijlocașul de la Gaz Metan Mediaș a plecat acasă în Cehia cu permisie specială de la club

Lukas Droppa (30 de ani), mijlocașul celor de la Gaz Metan Mediaș, a ascultat până acum ordinele și sfaturile pe care le-au primit toți cetățenii din România după Ordonanța militară 6, dar n-a mai rezistat și a plecat acasă. Lukas Droppa, 30 de ani, era blocat la Mediaș, în timp ce aștepta cu înfrigurare vești din țara natală fiindcă soția sa trebuia să nască, al doilea copil al cuplului, după fetița celor doi, acum în vârstă de 4 ani. Mijlocașul celor de la Gaz Metan a reușit să plece din România și, după 24 de ore de mers pe drum, a ajuns în sfârșit acasă. Tocmai când a ajuns, soția sa, Sonka, l-a adus pe lume pe micuțul Lucas, iar în acest week-end urmează ca întreaga familie să se reunească acasă.
„Acum, sunt fericit, tocmai am culcat-o pe fetița, sunt liniștit. O așteptăm pe soție să vină de la maternitate, cu cel mic. Da, acum sunt împlinit și fericit, sper ca toată lumea să fie sănătoasă și să ne revedem cu bine, cu fotbal bun, să ne reluăm viețile noastre normale. Președintele și antrenorul mi-au dat voie să plec acasă, de aceea le mulțumesc din suflet, încă o dată au dovedit că sunt superoameni. Mai ales că nu se știe când va reîncepe campionatul. Când se va cunoaște programul, voi reveni de urgență la Mediaș. Soția a avut ceva probleme, a fost o situație de mare urgență. Ambasada Cehiei m-a ajutat mult, am avut posibilitatea să trec prin Ungaria, mi-au făcut documente ca să pot tranzita țara, totul a fost OK, apoi am ajuns prin Austria și Cehia, fără probleme. De aceea mulțumesc tuturor celor m-au ajutat să ajung acasă la ai mei”, a comentat Lukas pentru Gazeta Sporturilor.
”Toți străinii sunt aici, cred că totul este ok. Doar Droppa a plecat din România și a ajuns după 24 de ore la el acasă, în Cehia. Ieri i-a născut soția. Nu știu cum a făcut, sincer. Nu știu cine și cum l-a lăsat să treacă granița”, a spus Pleșca, într-o intervenție în direct prin Skype, în cadrul emisiunii Digi Sport Special.

Surse: Digi Sport, GSP

 

Jucătorii de FIFA ai lui Gaz Metan Mediaș participă la un turneu caritabil de fotbal virtual

Gaz Metan Mediaș intră în mediul virtual cu echipa Gaz Metan Mediaș e-Sports! Aceștia se vor alătura competiției SuperCupa #jucămdeacasă, turneu de FIFA20 11v11 organizat de cluburile de fotbal din România! Pe această cale îl felicităm pe Cristi Rusu pentru munca depusă pentru echipa medieșeană de eSports și îi urăm succes în toate planurile echipei pe care o reprezintă!

Pentru că fotbalul este pus pe pauză din cauza pandemiei de coronavirus, jucătorii de FIFA, în colaborare cu Federația Română de Fotbal Virtual, vor să ne mențină în fenomen și organizează SuperCupa #jucămdeacasă. Va fi un eveniment caritabil, iar banii strânși prin intermediul platformei Bilete.ro vor fi donați către cluburi, care vor decide dacă vor păstra banii pentru a ajuta la buna lor funcționare în această perioadă dificilă sau îi vor dona către spitale pentru lupta contra coronavirusului. Până acum și-au anunțat prezența echipele de FIFA ale cluburilor Dinamo București, Rapid București, Gaz Metan Mediaș, FC Argeș, FC U Craiova, SR Brașov și Bucharest United. Se va juca în sistem 11 vs. 11, în FIFA 20 Pro Clubs. Doritorii mai au timp să se înscrie până pe 5 aprilie.
„Dragi cluburi, Dragi suporteri, Dragi parteneri,
Lumea așa cum o știm este nevoită să schimbe regulile pentru a trece cu bine peste aceste momente dificile. Fotbalul nostru drag este nevoit să se conformeze acestor reguli pentru a-i proteja pe cei care îl iubesc. Este o situație atipică în care simțim cu toții lipsa fotbalului. Ne este dor de antrenamente, de jucători, de meciuri, de suporteri, de cântecele galeriei și mai ales de atmosfera stadionului. Ne este dor de FOTBAL. Acum suntem nevoiți să #stămîncasă pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru. Trebuie să câștigăm meciul cu virusul pentru a ne trăi viața în afara propriilor case, așa cum am făcut-o mereu. Din acest motiv, haideți să facem ce știm noi cel mai bine. Să jucăm fotbal! Pentru că nu putem veni la stadion vom transforma casele în vestiare personale și Playstation-urile în terenuri de joc. Vom juca FIFA 20 în modul 11 contra 11 pentru a ne bucura împreună de fotbal. Invităm toate cluburile de fotbal din România: indiferent că sunt masculine, feminine, de minifotbal, fotbal pe plajă sau academii de fotbal să își construiască echipe de FIFA 20 11v11 pe consola Playstation 4. În acest mod vom avea parte de fotbal și competiție, iar timpul va trece mai ușor. Dacă suporterii sunt lipsiți de spectacol, cluburile sunt supuse unei presiuni financiare de neimaginat. Având în vedere acest aspect, oferim posibilitatea cluburilor de fotbal să colaboreze cu partenerul nostru de ticketing bilete.ro pentru a promova evenimentul în mediul online. Banii din bilete sau orice altă metodă de monetizare a meciurilor vor fi încasați de cluburi, care mai departe vor decide dacă vor fi păstrați în club sau donați către spitalele care îngrijesc pacienții depistați pozitiv cu Covid-19. Înscrierile se fac în intervalul 3-5 Aprilie 2020, iar cluburile de fotbal interesate să participe în SuperCupa #jucămdeacasă pot cere mai multe informații trimițând un mail la adresa contact@frfv.ro , competiția urmând a fi organizată pe platforma Federației Române de Fotbal Virtual: www.frfv.ro. Noi vom oferi întreg suportul necesar înscrierii și participării în competiție. De la jucători de FIFA și până la modalități de transmitere în direct a partidelor de FIFA 20 11v11”, este comunicatul organizatorilor SuperCupei #jucămdacasă.

 

Primele reacții ale jucătorilor, după ce Gaz Metan a intrat în șomaj tehnic. Lukas Droppa blocat la Mediaș

Răzvan Pleșca (37 de ani) și Marius Constantin (35 de ani) au reacționat după ce Gaz Metan Mediaş a anunțat că jucătorii, antrenorii şi ceilalţi angajaţi ai clubului intră în şomaj tehnic ca urmare a problemelor financiare provocate de pandemia de coronavirus. Guvernul va asigura sportivilor a căror activitate este afectată de criza COVID-19 un venit minim de 75% din salariul aferent contractului, plafonat la nivelul a 75% din câştigul salarial mediu brut pe economie.
”Referitor la situația de la club, ca de altfel din toată țara, este un moment greu în istoria acestui club, cum au mai fost în ultimii ani, dar eu sunt încrezător că o vom scoate la capăt și când va trece starea de urgență vom relua competițiile, vom reuși să diminuăm cât mai mult din pierderile financiare ale tuturor, în așa fel încât nimeni nu va rămâne cu restanțe. Așa cum nu a rămas nimeni nici în anii trecuți”, a spus portarul Pleșca, într-o conferință de presă.

Marius Constantin: ”Nici președintele nu a vrut să ia decizia asta!”

”Este o decizie pe care nici președintele nu a vrut să o ia, dar a luat-o ca să salveze clubul. Și până la urmă, clubul este prioritar. E o perioadă complicată pentru toată lumea datorită izolării. Toată lumea își găsește tot timpul de activități ca timpul să treacă mai repede. Orice profesionist are o gamă variată de exerciții pe care le poate efectua și în casă și pe lângă asta cărți, filme”, a comentat căpitanul ardelenilor, Marius Constantin.

Lukas Droppa nu poate merge acasă, la familia sa, din cauza pandemiei

Fotbalistul celor de la Gaz Metan Mediaș, Lukas Droppa (30 de ani) a povestit prin ce situație trece la club și prin ce momente dramatice trece în condițiile în care pandemia l-a prins departe de familie.
„Sunt bine, dar nu sunt bine. Sunt blocat în casă. Eu la Mediaș, familia în Cehia. Greșeala mare a fost acum două săptămâni, după ce s-a blocat campionatul. Trebuia să fim lăsați noi, străinii, să putem pleca din România, fiecare la familia lui. Am pierdut timpul, iar acum sunt blocat aici. Unde să te mai duci? Aeroportul e blocat, nu mai sunt curse. Și așteptăm ce? Stăm și ne antrenăm degeaba. Soția mea e însărcinată, trebuie să nască. Azi, mâine, zilele astea, poate chiar acum! Stau aici degeaba, fără să pot s-o ajut. Va naște un băiețel. Fetița noastră de 4 ani mă sună zilnic și plânge: ‘Tati, tu de ce nu vii la noi? De ce nu vii acasă?’. Îmi vine să urlu, să plâng și eu, m-ar elibera, jur. Înnebunesc! Partea bună e că la Gaz Metan contractele sunt plătite la timp, oamenii au fost corecți mereu. Am făcut istorie pentru oraș, pentru Gaz Metan, alături de Mister Edward Iordănescu, suntem extrem de mândri de echipă, de staff, de club, sperăm să începem fotbalul cât mai curând pentru a continua lucrurile frumoase, împreună”, a declarat Lukas Droppa.

 

VIDEO: Mesajul președintelui clubului Gaz Metan Mediaș, Ioan Mărginean, pentru suporteri și nu numai

Preşedintele clubului Gaz Metan Mediaş, Ioan Mărginean, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că tot personalul grupării, în frunte cu el, intră în şomaj tehnic. Este vorba de 27 de jucători şi de încă 38 de angajaţi, a precizat Mărginean. În 25 martie trebuia să se pronunţe tribunalul privind ieşirea din reorganizare, dar a apărut această stare de urgenţă şi s-au suspendat toate procesele, cea ce înseamnă o pierdere pentru club de 270.000 de euro. El a subliniat că gruparea pe care o conduce este la zi cu salariile şi cu dările la stat. Iată mesajul preşedintelui clubului pentru toţi suporterii echipei:

 

VIDEO: Tot personalul de la Gaz Metan Mediaş intră în şomaj tehnic, în frunte cu preşedintele clubului, Ioan Mărginean

Jucătorii, antrenorii şi ceilalţi angajaţi ai clubului de fotbal Gaz Metan Mediaş intră în şomaj tehnic ca urmare a problemelor financiare provocate de pandemia de coronavirus, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Ioan Mărginean, administrator special şi preşedinte al grupării aflate în reorganizare. Este vorba de 27 de jucători şi de încă 38 de persoane, a precizat Mărginean.
„Trecem printr-o situaţie specială pe care nu şi-a dorit-o nimeni, dar trebuie să fim solidari şi încrezători că vom trece toţi peste ea. Noi am plătit salariile pe lunile ianuarie şi februarie integral. Am plătit toate contribuţiile la stat şi avem certificat fiscal zero, deci noi nu avem acum nicio problemă. Dar nu putem să ne facem un plan financiar pentru această perioadă grea care nu ştim cât va dura. Şi atunci ne-am luat o măsură de precauţie şi am cerut administratorului judiciar să avizeze planul de intrare în şomaj tehnic, începând cu mine. Avem 27 de jucători în lot la echipa mare şi 38 de angajaţi. Deci noi am fost de bună credinţă, am plătit salariile la zi, dar nu ştim încotro să o apucăm. Aşa că am zis să fim toţi solidari în această perioadă, atât cât durează, o lună, două… Azi depunem la ITM cererea prin care tot personalul intră în şomaj tehnic conform ordonanţei Guvernului. Am luat această decizie după o analiză profundă a tot ceea ce înseamnă partea financiară, administrativă şi sportivă, având în vedere că suntem organizaţi ca societate non-profit şi că la Judecătoria Sibiu s-a depus cererea de ieşire din insolvenţă cu plata anticipată în urmă cu 11 luni. În 25 martie trebuia să se pronunţe tribunalul privind ieşirea din reorganizare, mai ales că nu mai apăruse nicio contestaţie. Dar, din păcate, a apărut această stare de urgenţă şi s-au suspendat toate procesele. Iar în aceste condiţii, din punct de vedere financiar au apărut multe probleme pe care nu le putem controla la acest moment. Respectiv nu ştim dacă se va relua campionatul şi dacă se vor mai disputa meciurile rămase. Dacă nu se joacă, asta ar însemna o pierdere pentru club de 270.000 de euro. De asemenea, nu am reuşit la acest moment să ne creionăm pentru sezonul următor un buget din sponsorizări, contracte publicitare… toate erau în derulare şi se încheiau, iar acum trebuia să discutăm pentru sezonul următor. Sperăm să disputăm meciurile rămase şi apoi clubul va achita din tot ce produce bonusurile financiare şi contractele fiecărui jucător, a adăugat preşedintele.
Acesta e explicat că încearcă să rezolve problemele jucătorilor străini care au rămas în România în această perioadă.
„Sunt 4 jucători străini care locuiesc la hotelul clubului, Ricardo Batista, Thomas Juel Nielsen, Michael Diakota şi Nasser Chamed. Noi le-am propus să îi mutăm în oraş în două apartamente pe care le plăteşte clubul pentru că e greu să fie izolaţi la hotel. Încercăm să îi ajutăm cu tot ce putem. Mai avem şi problema lui Lukas Droppa a cărui soţie este în Cehia şi urmează să nască. Noi încercăm să ajutăm pe toată lumea în această perioadă”, a menţionat el.

 

Când îşi va relua formaţia Gaz Metan Mediaş pregătirile: ”Momentan, totul este îngheţat!”

Edi Iordănescu, antrenorul formaţiei Gaz Metan Mediaş a vorbit despre această perioadă dificilă în care jucătorii săi sunt obligaţi să stea acasă. Contactat de Telekom Sport, tehnicianul revelaţiei din Mediaş a confirmat că totul este îngheţat pentru moment şi nu ştie la ce dată îşi va putea relua formaţia sa pregătirile:
”Momentan, e totul stopat, pe o perioadă nedeterminată. Din ce am mai discutat şi noi, cu alţi conducători, chiar şi alţi antrenori, jucătorii au perioade scurte determinate… în sensul în care le-am spus că au o săptămână liberă, apoi vom reveni cu detalii, în funcţie de desfăşurarea evenimentelor. Totul este îngheţat în momentul de faţă, iar prioritar este să depăşim acest moment. Ei vor fi acasă, le-am recomandat ceea ce au recomandat şi specialiştii şi autorităţile. Să fie responsabili şi să stea în casă. Vedem în perioada următoare, în funcţie de ceea ce se va întâmpla, când ne vom relua activitatea de antrenament, de pregătire” ne-a declarat în exclusivitate Edi Iordănescu, antrenorul formaţiei Gaz Metan Mediaş.

 

Edi Iordănescu cere autorităților să ia măsuri radicale împotriva pandemiei de coronavirus!

Edi Iordănescu, crede că autoritățile nu au luat decizii suficient de dure pentru stoparea Covid-19. Numărul de persoane depistate cu coronavirus a ajuns miercuri la 794. De asemenea, s-au înregistrat 12 decese. Antrenorul lui Gaz Metan Mediaș, Edi Iordănescu, crede că România ar trebui să ia măsuri radicale împotriva pandemiei de coronavirus și a dat drept exemple alte țări care au hotărât să între în izolare totală.
„Țări mai dezvoltate și mai civilizare decât România au decis izolare totală: Italia, Spania, Germania, urmează Anglia, Israel, Statele Unite…China deja a trecut prin acest proces, nu știu noi ce așteptăm!? Cred că a trecut momentul „recomandărilor”, am demonstrat că noi suntem mai „inteligenți” decât specialiștii și autoritățile în atâtea cazuri deja! Umanitatea va trece și peste această provocare, cu siguranță cea mai mare după al doilea Război Mondial, dar cu măsuri concrete, severe chiar și cu ajutorul lui Dumnezeu”, a spus Edi Iordănescu pe contul sau de facebook.

 

VIDEO: Cluburile de fotbal pot fi despăgubite pentru pierderile financiare cauzate de coronavirus! Se cere ajutorul guvernului

Patronii, președinții și finanțatorii din fotbalul nostru cer implicarea Guvernului pentru „salvarea fotbalului”. Fie că este vorba de subvenții, vie că este vorba de scutiri de impozite, fie că este vorba de amânări ale dărilor către stat, toți doresc un răspuns imediat. Dacă unele echipe au totuși resurse și jucători pe care i-ar putea da pe sume mari în străinătate, celelalte echipe din Liga 1 nu au aceeași situație. Gaz Metan Mediaș a și amenințat, de altfel, că dacă nu se face nimic, în 2-3 săptămâni este posibil chiar să se și retragă din campionat. „Salariile trebui plătite conform contractelor semnate cu jucătorii, dar de unde să scoatem bani dacă bani nu intră deloc în club? Contabilitatea clubului este complet dată peste cap. Trebuie să plătești cu bani pe care nu-i ai, că nu au de unde să vină”, spunea Edi Iordănescu. S-au mai discutat variatele fie de înghețare a campionatului, anularea lui integral sau anularea play-off și play-out cu păstrarea ierarhiei de la finalul sezonului regulat. Niciuna din aceste soluții nu va aduna o majoritate printre conducătorii cluburilor. În fiecare din ele, câștigătoare ar fi CFR Cluj.

Răzvan Burleanu cere ajutorul guvernului

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a anunțat că dorește ca toate cluburile de fotbal care au suferit pierderi financiare din cauza coronavirusului să fie despăgubite. Acesta speră ca Ministerul Tineretului și Sportului să accepte solicitarea pe care FRF a făcut-o, cu privire la o posibilă schemă financiară.
„Am solicitat Ministerului Tineretului și Sportului crearea unei scheme financiare de ajutor pentru a compensa organizatorii de evenimente sportive cu peste o mie de participanți, care au fost anulate sau suspendate din cauza izbucnirii COVID-19. Sub această schemă, organizatorii ar avea dreptul de a fi compensați pentru pierderile suferite drept consecință a anulării sau suspendării evenimentelor pentru care, de exemplu, biletele au fost deja vândute. Fotbalul se va relua cu porțile închise doar în momentul în care vom fi siguri că siguranța și sănătatea jucătorilor și a staff-ului nu sunt în pericol. Suporterii vor putea să revină pe stadion, doar atunci când vom fi siguri că nu există niciun risc pentru aceștia. Siguranța și sănătatea înainte de toate!”, a spus Răzvan Burleanu, în cadrul unei videoconferințe susținută de la domiciliu.

Ministerul Sportului: Cluburile sportive şi federaţiile vor beneficia de amânarea plăţilor pentru utilităţi

Ministrul Sportului, Ionuţ Stroe, a declarat că federaţiile şi cluburile sportive vor fi scutite de la plata utilităţilor. În baza unei hotărâri adoptate de Guvern, cluburile şi federaţiilor vor beneficia de o amânare la plată a serviciilor de utilităţi, electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet, dar şi a chiriei imobilelor în perioada stării de urgenţă. Precizarea a fost făcută de Ionuţ Stroe şi va dura pe perioada stării de urgenţă.
„Pentru cluburile care se află în dificultate acum am obţinut amânare de la plată pe timpul perioadei stării de urgenţă a serviciului de utilităţi, electricitate, gaze naturale, apă, servicii de telefonie, internet, precum şi amânarea la plată a chiriei pentru imobilele care au ca destinaţie sediu social şi toate celelalte. Este valabil şi pentru cluburi şi pentru federaţii”, a declarat Stroe. Ministrul consideră că adoptarea acestei hotărâri ar putea salva unele cluburi afectate de criza pandemiei COVID-19.
„Dar obligatoriu trebuie să fie cluburi organizate legal, cu Certificat de Identitate Sportivă şi activitatea lor să fie afectată de aceste măsuri luate pentru combaterea virusului. Este vorba despre toate federaţiile naţionale, cluburile sportive care deţin Certificat de Identitate Sportivă. Printre măsurile luate de Guvern sunt mai multe măsuri la care se pot încadra cluburile, dar trebuie să fie agenţi economici. Eu nu spun că doar ajută sportul românesc aceste măsuri, îl salvează. Cel puţin pentru ligile inferioare, pentru discipline precum rugby, volei, baschet, care au jucători pe sume mici”, a mai spus ministrul.

 

Liga I s-ar putea relua la 16 mai, dacă situaţia privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăţi

Prima şedinţă prin videoconferinţă a Grupului de Lucru dedicat situaţiei competiţionale din România în contextul pandemiei COVID-19 a avut loc miercuri. În urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia că cel mai apropiat termen pentru reluarea competiţiilor fotbalistice din România ar putea fi 16 mai, dacă situaţia privind epidemia COVID-19 se va îmbunătăţi în jurul acestei date. Dezbaterile au avut în vedere următoarele aspecte:
– starea de urgenţă declarată în România;
– perioada necesară reacomodării la efort a jucătorilor;
– modificarea termenului UEFA pentru finalizarea competiţiilor naţionale: 28 iunie faţă de 1 iunie;
– situaţia actuală a fiecărei competiţii, meciuri rămase de disputat;
– expirarea contractelor jucătorilor la data de 30 iunie sau mai devreme;
– închiderea bazelor sportive.
Luând în considerare că la nivel de competiţii această criză conduce la mari probleme din punct de vedere sportiv şi financiar pentru toate părţile implicate, pentru a putea reduce impactul negativ asupra întregului sistem fotbalistic s-au căutat cele mai bune soluţii de finalizare a competiţiilor naţionale:
– respectând şanselor tuturor echipelor,
– utilizând toate datele calendaristice posibile,
– respectând calendarul competiţiilor de club europene,
– având în vedere situaţia contractuală a jucătorilor,
– previzionând începerea următorului sezon în a doua jumătate a lunii iulie.
Obiectivele în luarea deciziilor:
1. Siguranţa şi sănătatea suporterilor, a jucătorilor, a staff-ului şi a tuturor persoanelor angrenate în organizarea unei competiţii sportive;
2. Sustenabilitatea financiară a cluburilor;
3. Producerea celui mai mic nivel de nedreptate pentru toate cluburile participante.
Grupul de Lucru este format din:
– Răzvan Burleanu, preşedinte FRF;
– Gabriel Bodescu, secretar general-adjunct FRF;
– Felix Grigore, manager competiţii FRF;
– Mihai Andrieş, competiţii FRF;
– Adrian Stângaciu, şef serviciu juridic FRF;
– reprezentanţii Ligii 1, Ligii 2 şi Ligii 3 în Comitetul Executiv: Valeriu Argăseală (FCSB) şi Bogdan Bălănescu (FC Dinamo), Auraş Braşoveanu (Concordia Chiajna), Marius Burcă (Metaloglobus), Florea Spânu (CSO Filiaşi), Mihai Dăscălescu (Unirea Alba Iulia);
– Justin Ştefan, secretar general LPF;
– Emilian Hulubei, preşedinte AFAN şi membru în Comitetul Executiv FRF.
Următoarea întâlnire a grupului de lucru va avea loc joi, ora 17:00.

Liga Campionilor şi Europa League vor da peste cap programul din prima ligă

Liga Campionilor şi Europa League s-au oprit la faza manşelor retur din optimile de finală, astfel că revenirea la normal ar putea da peste cap programul din prima ligă. În România, meciurile din cupele europene sunt transmise de aceleaşi televiziuni care deţin şi drepturile TV pentru Casa Pariurilor Liga 1, iar asta ar duce la schimbări importante de program. FRF, a anunţat marţi că în videoconferinţa UEFA s-a discutat şi despre posibilitatea ca partidele din campionat să se dispute în aceleaşi zile cu duelurile de foc din Liga Campionilor şi Europa League. În aceste condiţii, meciurile din cupele europene vor avea prioritate pentru deţinătorii drepturilor TV. Cel mai probabil, meciurile din Casa Pariurilor Liga 1 vor începe mult mai devreme pentru a oferi un spaţiu necesar partidelor din Liga Campionilor şi Europa League. Astfel, într-un posibil calendar şi aşa sufocat, multe dintre duelurile din play-off vor fi programate să înceapă până în orele 19:00-19:30.