Home » Archive for "EVENIMENTE"

Medieșenii au parte de petrecere la Barajul Ighiș la evenimentul „Maial – serbare câmpenească”

Mediașul se pregătește de sărbătoare! Cu tradiții, cânt și joc că doară sosește vremea Maialului… Primăria Municipiului Mediaş organizează marți, 1 mai 2018, începând cu ora 11:00, o nouă ediție a evenimentului „Maial – serbare câmpenească”. Medieșenii care iubesc cântecul, dansul popular și voia bună sunt așteptați la Barajul Ighiș pentru a petrece câteva ore în compania unor soliști cunoscuți precum: Adriana Anghel, Mariana Anghel, Ciprian și Mihaela Istrate, Luminița Dejan, Costel Popa, Jeni Banea, Aurelian Suciu, Dănuț Tabără Filuț, Ansamblul folcloric „Purtata” Mediaș cu soliștii Antonia Glogovețan, Bianca Crețu, Alin Matyas, Diana Crețu si Radu Dumitru și Ansamblul folcloric „Cununa Blăjelului”. Manifestarea este organizată de către Consiliul Local prin Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret. Vă așteptăm!

Concert cu trupa Proconsul, la Serabeva Club & Lounge. Puteţi asculta live cele mai tari piese ale formaţiei!

Autorii de muzică bună din Mediaş au ocazia să asiste la un concert live susţinut de cunoscuta trupă „Proconsul”, care va cânta cele mai tari piese ale lor. Evenimentul are loc la Serabeva Club & Lounge, pe data de 5 mai 2018, începând cu ora 20:00. Preţul unui bilet este de 40 lei, iar rezervări se pot face la numărul: 0752248625. Din recital nu vor lipsi piese celebre lansate de-a lungul timpului, ce fac parte de pe cele zece albume înregistrate de trupă. Alături de recenta piesă lansată în 2017, “Ce dacă mă doare”, o colaborare cu solistul Adrian Despot de la Vița de Vie, vor putea fi fredonate și piese ca “Cerul” sau “Mi-ai luat inima”, “De la ruși”, “Pentru tine”, “Lângă mine”, “Altceva”, “Nu mi-e bine fără tine”, “Mi-ai luat inima”, “Un om mai bun” și altele. Proconsul, înfinţată în 1999, este prima trupă din România care a câștigat trofeul Cerbul de aur. 

Muzeul Gazelor Naturale organizează proiectul “Săptămâna Sănătății” cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății

Muzeul Gazelor Naturale organizează cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, celebrată anual pe data de 7 aprilie, proiectul “Săptămâna Sănătății”. Întregul eveniment se va desfășura în perioada 16 -18 aprilie iar colaboratorii acestei activități sunt: Alexandra Ababi, psiholog clinician și psihoterapeut în cadrul Centrului de Recuperare Neuromotorie ,,Pruncul Isus” Mediaș, Gina Toma, manager programe al Asociației ,,2 for Kids” și Conf.Dr.Farm. Ladislau Rosenberg. Programul activității se va desfășura astfel:

LUNI, 16 APRILIE 2018 – ora 12:00
Titlul prelegerii: Gândirea pozitivă-secretul unei vieți sănătoase
Tema: recunoașterea și gestionarea propriilor emoții
Susținere modul: psiholog clinician și psihoterapeut Alexandra Ababi
Locație: Muzeul Gazelor Naturale
Grupul țintă: elevi ai școlilor gimnaziale

MARȚI, 17 APRILIE 2018 – ora 11:00
Titlul prelegerii: Pozitiv în gândire- Negativ în analize
Tema: prevenirea și combaterea bolilor transmisibile, modul de identificare, manifestările specifice și repercursiunile acestora.
Susținere modul: Maria Gina Toma – manager programe Asociația ,,2 for Kids”
Locație: Muzeul Gazelor Naturale
Grup țintă: elevi de liceu

MIERCURI, 18 APRILIE 2018 – ora 12:00
Titlul prelegerii: Campanie Anti-Fumat
Tema: repercursiuniile fumatului asupra organismului prezentate și sub forma unor holograme
Susținere modul: Conf. Dr. Farm. Ladislau Rosenberg
Locație: Muzeul Gazelor Naturale
Grup țintă: elevi de liceu

Acțiunea face parte dintr-un program de responsabilitate socială a companiei Romgaz pentru comunitate, direcția educație-sănătate.

Acțiune de plantare de puieți forestieri în zona Valea Bisericii, între localitățile Mediaș și Dârlos

Primăria Municipiului Mediaș, în parteneriat cu Asociația „Creștem România Împreună“ și cu Ocolul Silvic Mediaș desfășoară sâmbătă, 14 aprilie 2018, începând cu ora 10.00 o acțiune de plantare de puieți forestieri în zona Valea Bisericii, între localitățile Mediaș și Dârlos. Toți medieșenii care doresc să se implice sunt așteptați începând cu ora 10:00, în fața Primăriei Mediaș, de unde va avea loc plecarea spre zona de plantare a puieților oferiți de către Ocolul Silvic Mediaș, transportul fiind asigurat de către municipalitate. Pentru informații și înscrieri vă rugăm să folosiți adresa de e-mail: comunicare.culturamedias@gmail.com, de asemenea în măsura în care este posibil vă rugăm să aveți la dumneavoastră unelte necesare acțiunii de plantare. Vă așteptăm în număr cât mai mare să vă alăturați campaniei!

Concurs Regional ” Visurile copilăriei ” ediția a-V-a organizat de Clubul Copiilor Mediaș

Proiectul a fost conceput în vederea găsirii celor mai eficiente modalități de stimulare a interesului elevilor pentru cultură și arte frumoase. Activităţile orientative propuse, care se vor a fi stimulative, au ca obiectiv dezvoltarea capacității creatoare a elevilor ,dragostea de frumos, păstrarea a tradițiilor și spiritul de competiție.

Secţiuni:

1. Secţiunea pictură – concurs cu lucrări ale elevilor din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial
– lucrările vor fi executate în acuarelă, pastel, tempera, guaşă, acril sau ulei
– nu se acceptă lucraările executate în creioane colorate sau carioca
– dimensiuni A4, suportul poate fi hârtie, carton sau pânză
2. Secţiunea desen şi grafică- concurs cu lucrări ale elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal
– lucrarile vor fi executate în creioane de grafit, penița, carbune, sepia sau tehnică mixtă
– dimensiuni A4, suportul poate fi hârtie sau carton
3. Secțiunea creație confecții și artă decorativă- concurs cu lucrări ale elevilor din învăţământul primar, gimnazial și liceal
– concurs cu felicitări, lucrări pe etamină, obiecte decorative, broderii, cusături,țesături, împletituri, colaje, quilling etc.
– lucrari executate pe suport textil sau carton în diferite tehnici de lucru
– lucrarile să aibă un aspect curat și îngrijit

Important:

– fiecare cadru didactic poate participa cu maxim 3 lucrări pe secţiune;
– lucrările vor fi realizate în tehnica de lucru la alegere;
– fiecare cadru didactic este rugat să verifice și să se încadreze corect pe cerinţele secţiunii la care participă;
– lucrările vor avea un titlu;
– concursul este fără taxă de participare;
– elevii vor participă in cadru a 8 categorii de vârsta: 4-5 ani, 6-7 ani, 8-9 ani, 10-11ani, 12-13ani, 14-15ani, 16-17ani, 18-19 ani;
– juriul va fi alcătuit din profesori de specialitate;
– elevii vor fi premiaţi cu urmatoarele premii: premiul I, II, III si menţiuni pentru fiecare categorie de vârstă;
– cadrele didactice îndrumătoare vor primi diplomă de participare;
– lucrările trimise nu sunt returnabile
– lucrarile pe care le veţi trimite în plic împreună cu fişa de înscriere și acordul de parteneriat în dublu exemplar, semnat și ștampilat de directorul unităţii, iar în plic se introduce şi un alt plic (A4) autoadresat şi timbrat pentru expedierea diplomelor, până la data limită de 27 aprilie 2018 (data poştei), cu menţiune pe plic / pachet pentru concursul “Visurile Copilăriei” la adresa: Prof. Gândilă Anuţa , str. Iacob Pisso, nr. 4, bl.33, sc.B, apt. 26, cod 551126, loc. Mediaş, jud. Sibiu .
Informații suplimentare: AICI

Recital de chitară „De la Paganini la Piazzolla”, susținut de muzicianul român Costin Soare, la Mediaş

Joi, 12 aprilie 2018, la Budapesta, începe turneul „De la Paganini la Piazzolla”, cu un recital desfăşurat sub egida Institutului Cultural Român. Turneul este un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, care îl are ca protagonist pe Costin Soare. Muzicianul propune de această dată un program care porneşte de la muzica lui Niccolò Paganini, celebrul violonist care, lucru mai puţin ştiut, era şi un pasionat chitarist, şi ajunge în lumea celui care a reinventat tangoul în secolul XX, Astor Piazzolla. Astfel, invitat într-o călătorie muzicală în lumea romantismului şi a neoromantismului de la începutul secolului XX, publicul va mai putea asculta lucrări ale unor compozitori precum Francisco Tárrega, Manuel de Falla, Isaac Albeniz, Heitor Villa-Lobos, pendulând între virtuozitate şi delicateţe, între energie intensă şi intimitate. În deschiderea a 4 dintre cele 10 recitaluri, vor concerta tineri instrumentişti în afirmare, unul dintre obiectivele asociaţiei fiind acela de a promova şi sprijini tânăra generaţie de chitarişti.
Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Proiect co-finanţat de Uniunea de Creaţie Intepretativă a Muzicienilor din România (UCIMR)
Parteneri: Institutul Cultural Român, Hora S.A. Reghin Fabrica de instrumente muzicale, Centrul Cultural Arcuş Sf. Gheorghe, Ateneul „Maior Gh. Pastia” Focşani, Institutul Cervantes Bucureşti, Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, Centrul Muzical al Universităţii Transilvania din Braşov, Primăria Mediaş, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Castelul Bran.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Observator Cultural, Radio Clasic, Agenţia de Carte.ro, Liternet.ro.

Calendarul turneului

Budapesta / 12 aprilie, ora 18, Sediul ICR Budapesta
Szeged / 14 aprilie, ora 18, Filiala Seghedin a ICR
Sf. Gheorghe / 16 aprilie, ora 19 – Centrul de Cultură Arcuş (bilete la intrare)
Focşani / 17 aprilie, ora 19 – Ateneul „Maior Gh. Pastia” (Bilete se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului)
Bucureşti / 21 aprilie, ora 19 – Institutul Cervantes (intrarea la concert este liberă şi se face pe bază de invitaţie: aceasta se poate obţine scriind la adresa kithara.logos@gmail.com)
Bacău /23 aprilie, ora 17 – Centrul de Cultură „George Apostu” (intrarea liberă)
Braşov / 25 aprilie, ora 19 – Aula „Sergiu T. Chiriacescu” a Universităţii Transilvania din Braşov (Accesul se face pe bază de invitaţie)
Mediaş / 26 aprilie, ora 19 – Casa Schuller
Bistriţa / 27 aprilie, ora 19 – Sinagoga (bilete la intrare)
Bran / 28 aprilie, ora 19 – Salonul de Muzică de la Castelul Bran (bilet: 30 de RON, detalii la: 0268 237 700)

 

FOTO și VIDEO: Sute de medieşeni au participat duminică la jocul tradițional Ţuru

Pare greu de înțeles pen­­tru cineva care nu e de-al locului cum anume un joc aparent oarecare, asemă­nă­tor cu oina, jucat de-a dreptul în mijlocul străzii, poate însufleți un oraș în­treg. Duminică dimineaţa în prima zi de Paşti, una dintre cele mai frumoase tradiţii medieşene a atras sute de locuitori ai oraşului. La ora 11:00 s-a dat startul Jocului Ţuru, o tradiţie a locuitorilor de pe strada Iazului. Foarte asemănător din punct de vedere al modului de desfăşurare şi al regulilor cu oina, jocul de ţuru este aşteptat an de an de toţi medieşenii. Duminică dimineaţa s-a dat startul acestui joc, sub privirile curioase ale medieşenilor. Nu a mai contat rezultatul sau echipa câştigătoare, păstrarea şi continuarea tradiţiei fiind mai presus de orice. Aceştia au profitat de vremea bună pentru a lua parte la acest eveniment şi pentru a se bucura de programul artistic cu muzică populară, pregătit de organizatori, Primăria Mediaş şi Dinu Bănceu. Programul artistic pregătit pentru această manifestare a cuprins cântece şi dansuri populare, susținut de artiști locali precum Diana Crețu, Costel Popa, Tabără Dănuț Filuț și ansamblul folcloric „Purtata“ din Mediaș. La finalul competiției, concurenții au fost premiați. Prezent la eveniment, Primarul Gheorghe Roman a explicat că acest joc de tradiţie trebuie să continue. Mai multe fotografii găsiţi AICI.

Jocul Ţuru

Ţuru este un joc în exclusivitate de cartier ce se desfășoară în municipiul Mediaș din anul 1850. În cartierul Olga Bancic, puțin mai sus de Valea Moșnei, în fiecare an, de Sfintele Paști, se adună jucători și spectatori care se delectează, timp de 2-3 ore, până la masa de prânz, cu un joc asemănător cu jocul național de oină. Ţuru se desfășoară pe o stradă în pantă ce reprezintă terenul de joc. De multe ori, mingea trimisă cu putere se izbește de țigle, obloane, stâlpi, poposește în grădini, dar nimeni nu se supără. În acest joc câștigă echipa care stă cel mai mult la bătaie. La finalul partidei cei care au participat la joc vor gusta din cozonaci și celelalte mâncăruri specifice sărbătorii Paștelui.

Hristos a înviat! Să fiți binecuvântați cu bogăție sufletească, cu iubire și cu speranță!

Lumina şi căldura Paştelui să ne încălzeasca sufletele, să ne lumineze minţile, să ne deschidă inimile spre iubire, credinţa şi iertare. Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire celor dragi. Fie ca Sfintele Sărbători să ne facă viaţa mai frumoasă, casa mai bogată şi masa înbelşugată. Fie ca Învierea Mântuitorului să ne facă să aducem lumină, căldură şi iubire în suflet. Hristos a înviat! 

Învierea să vă aducă mii de minuni, milioane de bucurii și dragoste infinită. Cu multă prețuire MEDIAȘ NEWS.

FOTO: Pachete pentru veterani în prag de Paște din partea Crucii Roşii Mediaş, prin campania „Banca de alimente”

La numai 3 zile după promovarea campaniei „Banca de alimente”, din magazinul Carrefour, s-au strâns în coșul special amplasat în incinta magazinului, 100 kg. de alimente. Beneficiarii acestora, au fost veteranii de război, văduvele lor și oameni bătrâni în general, bunicii noștri dragi, cum ne place să-i numim, în total 10 familii. Mulțumim dl. profesor Dan Ramf pentru că ați fost alături de ei și a-ți reușit să aduceți bucurie în sufletele acestor oameni minunați. Mii de mulțumiri tuturor celor care au donat. 
„Mulţumesc membrilor subfilialei de Cruce Roşie din Mediaş, cei care de ani de zile acordă pachete, ajutor, dragoste şi prietenie veteranilor de război, văduvelor, oamenilor bătrâni în general! Dragile noastre voluntare, dragii noştri voluntari vă mulţumim frumos în numele tuturor pe care-i căutaţi şi nu i-aţi uitat! Dumnezeu să vă ocrotească, să vă întoarcă darul! Am fost azi, cu ajutorul Crucii Roşii medieşene la 10 bunici. Bucuria revederii a fost mare, este minunat să-i vezi pe aceşti bunici! Dragi prieteni vă dorim tuturor, din Ţară şi din străinătate Sărbători Pascale cu pace şi bucurie!”  a mulțumit pe o rețea de socializare dl. profesor Dan Ramf.

Mai multe fotografii găsiți AICI.
Sursa foto: Dan Ramf

 

Stand-up comedy şi ventrilocie cu Cristian Dumitru şi ventrilocul Eduard Sandu la Serabeva

Cel mai bun comediant care nu apare la TV, Cristian Dumitru, și cel mai vestit ventriloc din România, Eduard Sandu, împreună cu personajul lui preferat, Nea Alecu, vor veni să ne distreze într-un show plin de amuzament și interacțiune, în data de 13 aprilie 2018, între orele 20:30 – 04:00 la Serabeva Club & Lounge. Pentru bilete și rezervări sunați la numărul: 0752248625. Preţ bilet suport artişti: 20 lei. 

Cristian Dumitru (cel mai bun comediant care nu apare pe TV)

Este actor și practică acest gen de umor încă din anul 2003, an în care stand-up comedy-ul a început să prindă aripi și în România. Deși nu apare pe tv cu siguranță îl știi din mediul online unde este foarte activ de ani de zile. Pe lângă filmulețele funny precum: “Luați-o-n cur (parodie hemoroeasy), Maicador, Muncitori intelectuali, etc. pe canalul său de youtube poți vedea și emisiuni online precum “Mi-e foame!” sau “Farse pe bune!”. Cristian se mândrește cu faptul că este cel mai bun comediant care nu apare pe TV dar și că are cel mai interactiv show de la noi din țară. În toți acești ani a adus zâmbete pe buzele românilor din țară cât și din străinătate.

Eduard Sandu, ventrilocul de la „Românii au talent“

Ventrilocul Eduard Sandu Andrei s-a lansat la „Românii au talent“ cu “Nea Alecu”, un bătrânel simpatic care este cu ochiul numai după fetișcane pe care le complimentează. Eduard și păpușile lui vorbitoare îți oferă un spectacol deosebit, inedit și interactiv, copiii vor participa activ și chiar vor face parte din spectacol. Prin puterea artei lui, ventrilocul Eduard va crea impresia că păpușile lui chiar sunt vii.