Home » Archive for "EVENIMENTE"

“Vine Moșul” la Târnava. Acesta ajunge pentru a șaptea oară în comună

Ca în fiecare an luna lui Decembrie este una încărcată pentru Moș Crăciun. Acesta ajunge pentru cea de-a șaptea oară în Comuna Târnava. Sâmbătă, 22 decembrie, se va plimba pe toate străzile din localitate şi va invita copiii la căminul cultural pentru a-şi primi cadourile, nu înainte ca cei mici să susțină o mică serbare, pentru a-și arăta recunoștința față de Moș Crăciun și asistentele acestuia. Aproximativ 600 de cadouri sunt pregătite să ajungă la prichindeii care au fost cuminţi, cu vârsta de până la 14 ani.
„Un moş de poveste şi cu două asistente pe măsură vor da de veste prin toată localitatea, dintr-un “autovehicul” pe patru roţi, că moşul a sosit cu multe cadouri și îi va invita pe toţi la căminul cultural, unde are loc serbarea anuală specifică Sărbătorilor de Iarnă. După ce vom asculta și vedea ceea ce au pregătit prichindeii, Moșul le va oferi drept răsplată sute de cadouri”, au declarat reprezentanții Primăriei Târnava.

Programul zilei:

Ora 15:00 – Plecarea Moșului din fața Primăriei – „Turul Moșului în Comună”
Ora 17:00 – Programul cultural „Vine Moșul la Tîrnava” (30 de minute)
Ora 17:30 – Sosirea Moșului & Împărțirea cadourilor

ShoeBox – anul acesta, bucuria de Crăciun vine în forma unei cutii de pantofi și la Mediaș

ShoeBox – Cadoul din cutia de pantofi este despre oameni care ajută alţi oameni, despre altruism şi compasiune, iar anul acesta va fi cel de al 11-lea an consecutiv în care se va organiza. Medieșenii sunt așteptați cu cutiile cu cadouri, pregătite pentru cei mici, la sediul asociației din str. Piața Regele Ferdinand I nr.3, în zilele de 13–14 decembrie a.c., între orele 10:00 – 18:00. ShoeBox nu este Moș Crăciun, reni și alte ființe magice, ci este despre oameni care ajută alți oameni, despre altruism și compasiune. Tot ce trebuie să faceți este ca într-o cutiuță de pantofi să puneți hăinuțe, jucării, dulciuri, cărți și orice altceva credeți că ar putea să aibă nevoie, dar și să facă fericit un copil. Mai jos, vă prezentăm câteva sfaturi utile despre cum se face un cadou „ShoeBox”:
Pasul 1 – Ai nevoie de:
– o cutie goală de pantofi (corpul și capacul)
– hârtie de împachetat cadouri. Găsești o mulțime de modele de Crăciun/Sărbători de Iarnă.
– foarfecă/cutter
– timp și/sau bani pentru a cumpăra lucrurile pe care vrei să le dăruiești unui copil de vârsta și genul ales de tine
– răbdare …

Pasul 2
Se învelește frumos în hârtie cutia și capacul ei, fiecare separat, apoi pui în cutie tot ce ai pe suflet să cumperi. Ai mai jos câteva sugestii:
– dulciuri (ex.ciocolata, biscuiți, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt);
– articole școlare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva;
– jucării potrivite pentru vârsta și sexul copilului;
– produse de igiena personala: perie și pasta de dinți, săpun, șampon, gel de duș;
– o felicitare de Crăciun pe care să scrii câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (ești liber să pui datele tale de contact și să păstrați legătura în continuare)
– articole de îmbrăcăminte: un fular, căciula, ciorapi groși, mănuși sau orice altceva de acest fel;
– poate o lumânare parfumată care să le amintească și lor de mireasma Crăciunului, însă fără chibrituri, nu cumva să facă vreo ispravă copiii… Lumânarea nu trebuie sa fie neapărat ceva „fancy”, ci una „folosibilă” (mulți dintre ei NU au nici măcar curent electric).
– orice alt cadou de care știți ca s-ar bucura copiii voștri sau de care v-ați fi bucurat voi dacă erați în locul lor

Pasul 3
Puteți pune în cutie tot ce intră, ce vreți și ce credeți că îi trebuie unui copil de vârsta și sexul pentru care aveți pe inimă să cumpărați ceva.

Expoziție de pictură prezentată de către elevii de la Cercul de Pictură “Curcubeul”

Membrii Cercului de pictură ,,Curcubeul’’ expun la Centrul Cultural Casa Schuller. Elevii medieşeni care fac parte din acesta se iniţiază în tainele artei cu profesorul Maria Sălăjan. Vernisajul expoziţiei este programat marți, 11 decembrie, de la ora 17:00, iar expoziția poate fi vizitată, zilnic, între orele 10:00-17:00, iar lucrările pot fi văzute pe simeze între 11 și 16 decembrie 2018. 22 de elevi îşi vor expune aceste lucrări.

Concert ecumenic de Crăciun la Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din Mediaș

Biserica Evanghelică Sfânta Margareta din municipiul Mediaș va găzdui miercuri, 19 decembrie 2018 de la ora 18:00, Concertul ecumenic de Crăciun. Evenimentul de tradiție a ajuns anul acesta la ediția cu numărul XIX. Vor participa fanfara Bisericii Penticostale și corurile reunite ale bisericilor Romano-catolică, Lutherană/Evanghelică, Reformată, Unitariană și Penticostală din Mediaș.
Solistă: Hortensia Forrai
Orgă: Liv Müller
Vioara: Stefan Tajti
Dirijori: Edith Hajnalka Toth și Catalan Tunde Maria Stefan
În program: colinde, cântece de Crăciun din tradițiile tuturor confesiunilor participante, compoziții de Wolfgang Amadeus Mozart, Luigi Cherubini, Anton Bruckner și lecturi biblice în trei limbi: germană, maghiară și română. Intrarea va fi liberă.

Expoziție cu vânzare ,,Mineralia” organizată la Muzeul Gazelor Naturale

Expoziţia cu vânzare MINERALIA revine la Muzeul Gazelor Naturale, pentru al 7-lea an consecutiv, în perioada 7-9 decembrie și va putea fi vizitată în intervalul orar 10:00 – 18:00, pe str. Șos.Sibiului nr.5. Numeroase regiuni din România- Baia Mare, Brad, Abrud, Banatul Montan- s-au dezvoltat de-a lungul secolelor datorită bogăţiilor naturale din adâncul Pământului. Oamenii s-au asezat în aceste locuri și au întemeiat comunităţi care se ocupau cu exploatarea minereurilor de cupru, plumb, aur, argint sau fier. Atrași de frumuseţea, raritatea, perfecţiunea sau culorile eșantioanelor de cristale naturale deosebit de spectaculoase, oamenii au început să adune aceste minunăţii ale naturii ca obiecte de colecţie sau decorative. Acestea sunt așa-numitele “Flori de Mină”: RODOCROZITUL, care apare sub forma unor petale de culoare roz intens; STIBINA, simbolul mineralogiei estetice din România, care formează smocuri spectaculoase de ace subţiri, lucioase, de culoare neagră; CALCITUL, care ne oferă cea mai mare varietate de culori (alb lucios, roz, negru), forme și aspecte (zaharoid); CUARŢUL sticlos, transparent, cu cristale columnare perfecte, des întâlnit în vasta lume minerală; AMETISTUL de România, de culoare mov pal, mult mai rar întâlnit; SFALERIT negru intens, GALENĂ, PIRITĂ aurie. CALCOPIRITĂ, GIPS, GRANAT și renumitul AUR NATIV. Pietrele fine care sunt găsite la suprafaţă, folosite pentru podoabe, au început să fie căutate mai ales în timpurile moderne. Nu s-au format în depozite de dimensiuni mari, motiv pentru care găsirea, extragerea, prelucrarea și montarea lor necesită o muncă considerabilă. Remarcabile pentru frumuseţea lor sunt: AGATELE din zona Bradului sau Valea Mureșului de culoare roșie, verde, albastră; RODOCROZITUL masiv din Cavnic, Maramureș; LIZARDITUL verde deschis din Tismana, în Subcarpaţi; ARAGONITUL din Corund, Carpaţii Orientali; CALCEDONIA albastră din satul Trestia, Maramureș; LEMNUL SILICIFIAT din Munţii Apuseni. Cristale deosebite de cuarţ dublu terminat transparent, denumit și “DIAMANT DE MARAMUREŞ”, apar în zona Sighetu Marmaţiei. Iar singura ocurenţă importantă de CHIHLIMBAR din România este cea din comuna Colţi, judeţul Buzău, o varietate compactă, semitransparentă, cu nuanţe roșiatice tipice. Acestora li se adaugă, în cadrul expoziţiei, bijuterii, podoabe, piese ornamentale din pietre naturale din întreaga lume, dintre cele mai spactaculoase sau rare.

Lansări de albume și CD-uri-cafea cu folk

În cadrul festivalului-concurs de muzică Folk „Mediaș Cetate Seculară” vă invităm la o triplă lansare,  duminică începând cu ora 11:00, într-un mediu informal, la Friends – Magazin și Tasting Bar Specializat de Vinuri și Cafea.
Invitați speciali care își vor lansa albume / CD:
– Sorin Poclitaru – volumul Emo t icoane
– Ștefania Iacob-cd-ul Vindecarea de frig
– Adrian Beznă-cd-ul Adi Beznă 2- Cu lupii laolaltă
Vă așteptăm cu drag!

EXPOZIŢIE: Mediaș 100 – Percepții vizuale în arta contemporană la Muzeul Municipal Mediaș

Începând cu anul 2018, Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret își propune noi colaborări cu artiștii locali. În acest sens, în perioada 7 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019, se va organiza la sediul Muzeului Municipal Mediaș expoziția temporară de artă plastică, dedicată Centenarului României: MEDIAȘ 100 – Percepții vizuale în arta contemporană. Având în vedere faptul că acest an este unul aniversar pentru țara noastră, tema proiectului expozițional este dedicată acestui moment deosebit din istoria noastră, de aceea tematica expoziției este legată de România și orașul Mediaș din anii 1918-2018, fiecare artist fiind invitat să participe cu lucrări care să exprime momente specifice acestei perioade istorice. În cadrul expoziției vor expune artiștii: Iancu Băcilă, Anca Boian, Andreea Chiorean, Ladislau Lazăr, Anné-Marie Loeillot, Mario Lup, Horia Lupp, Flaviu Lupu, Horațiu Mureșan, Andreea Popa, Vasile Popescu, Jeni Roșian, Lenuța Sandu, Tudor Turcu, Andreea Ungureanu, Alexandru Vijoli, Ladislau Völgyesi, Dan Zaharia și Iulia Zaharia, Adél Palencsár. De asemenea, expoziția va include o categorie specială, care va cuprinde o serie de lucrări semnate de cunoscuți artiști medieșeni, trecuți în neființă, precum: Ioan Băcilă (1936-2013), Maria Ciobâncan (1939-2018), Grigorie Muntean (1937-2016) și Emil Mureșan (1930-2018). Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 07 decembrie, ora 18:00, la sediul Muzeului Municipal Mediaș, Str. M. Viteazu, Nr. 46. Expoziţia va fi deschisă în perioada: 7 decembrie 2018 – 31 ianuarie 2019.

Începând cu data de 8 decembrie se va aprinde iluminatul festiv în municipiul Mediaș

Începând cu data de 8 decembrie 2018, medieșenii se vor bucura din nou de iluminatul festiv specific sărbătorilor de iarnă, realizat de către S.C. Luxten Lighting Company S.A. Vor fi montate echipamente în cartierele Vitrometan, Gura Câmpului, După Zid, pe străzile Aurel Vlaicu, Horea, Cloșca, H. Oberth, Șos. Sibiului, Avram Iancu, Moșnei, Metanului, Păcii, Greweln, Baznei, Unirii, M. Eminescu, Șt. L. Roth, Pompierilor , Brâncoveanu, Carpați, precum și în P-ța C. Coposu. Se vor monta 223 de traversări între stâlpi și ghirlande, 352 de figurine (steluțe, fulgi, clopoțel, îngerași), 156 de plase luminoase, 62 de ghirlande brazi, precum și panouri luminoase cu inscripția „La mulți ani !” la intrările în oraș și în P-ța C. Coposu. Bradul din P-ța Regele Ferdinand I se va împodobi cu ghirlande și figurine nou achiziționate și se vor monta plase luminoase în jurul parcului și ghirlande peste patinoar. Vor mai fi împodobiți brazi în parcul Vitrometan, parcul M. Viteazul, str. Stejarului și în satul aparținător Ighișul Nou.

Concurenții și programul recitalurilor la Festivalul Concurs de muzică folk „Mediaș-Cetate Seculară”

Cea de-a 35 ediție a festivalului-concurs de muzică folk “Mediaș-Cetate Seculară” va avea loc în perioada 8-9 decembrie 2018 la Sala Traube din Mediaș. Organizatorii festivalului sunt Primăria Municipiului Mediaș în parteneriat cu Asociația Culturală Mediaș-Cetate Seculară. În urma preselecției au fost acceptați în concurs 10 participanți:
1. Casian Dimb – Iermata, 25 ani
2. Dumitru Codruț Beleaua – Rupea , 44 ani
3. Diana Porca – Bistrița, 17 ani
4. Trupa Peste Generații, Craiova
5. Maria Matean, Bistrița, 16 ani
6. Sprînceană Florian, Pucioasa, 29 ani
7. Trupa Open – Iași
8. David Gojkovic – Constanța, 11 ani
9. Daria Andreea Boghean, Tg. Neamț, 13 ani
10. Stancu Gogoșeanu, Craiova, 45 ani
În cadrul concursului se vor acorda următoarele premii: Trofeul „Medias-Cetate Seculară”, Premiul II, III, Premiul Special al Juriului și Premiul de Popularitate plus alte premii oferite de sponsori, în valoare totală de peste 5000 lei. Evaluarea reprezentațiilor din seara concursului va fi efectuată de către un juriu alcătuit din personalități ale genului și reprezentanți ai organizatorilor (componența juriului va fi anunțată pe pagina de web a Asociației).
Programul festivalului este următorul:
Sâmbătă – 8 decembrie, ora 17:00 – Sala Traube Mediaș 
– Concurs
– Grupul Balada
– Ștefania Iacob & Sorin Poclitaru
– Virgil Suciu
– Emeric Imre
Duminică – 9 decembrie, ora 11:00 – Friends-Coffee & Wine Tasting Bar, Lansări de carte și album: Sorin Poclitaru, Adrian Bezna, Ștefania Iacob
Duminică – 9 decembrie, ora 18:00 – Sala Traube Mediaș
– Gala laureaților
– Iulia Lupșa
– Grupul Motto
– Adrian Bezna
– Victor Socaciu
Intrarea la festival este liberă.
Sponsori: Sindicatul Transport Gaz Mediaș, Transgaz, Mobila ABC, Konsta Splendid, Contrast Publicitate, Cofetăria Raema, Direcția de Administrare a domeniului Public Mediaș, Meditur, Tomy & Andy, Jolie, Vitamina Marketing, Happy-Blog.ro, 
Parteneri media: Nova Tv, Radio ring, Radio Mediaș, Monitorul de Mediaș, Tribuna, Mediaș News – Mircea Hodârnau, Mediaș News Blog – István Bertalan, Ora de Mediaș, Obiectiv Media, Sibiu 100%, Feri Teglas Blog.

Festivalul cu cea mai lungă tradiție

Început în anul 1974, Festivalul-Concurs „Mediaș-Cetate Seculară” a reprezentant locul de debut pentru numeroși tineri pasionați de muzică și poezie, care au reușit să răzbată dincolo de porțile sufletului omenesc. Pe scenele din Mediaș, în zilele și nopțile de festival, au oferit recitaluri extraordinare atât laureați ai edițiilor precedente, cât și interpreți consacrați din muzica românească precum Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Gheorghe Gheorghiu, Ducu Bertzi, Vali Șerban, Grupul Ecoul, George Ani, George Munteanu, Elena Cârstea, Mădălina Manole, Anca Țurcașiu, Daniel Iordăchioaie, Ioan Gyuri Pascu, Victor Socaciu, Vasile Mardare, Emeric Imre ș.a.m.d. După o perioadă de 9 ani de pauză festivalul a fost reluat de către Asociația Mediaș Cetate Seculară în parteneriat cu Consiliul Local și Primăria Mediaș ajungând în 2018 la ediția a 35-a.

Expoziţie cu ceasuri de perete pictate manual la Muzeul Gazelor Naturale

Expoziţia cu ceasuri de perete pictate manual intitulată ,,Plurivalențele unui simbol” va fi expusă pe simezele Muzeului Gazelor Naturale începând cu data de 03 decembrie 2018. Lucrările reprezintă bufnițele-un simbol al orașului Mediaș, toate fiind pictate în culori vii. Picturile sunt vernisate cu lac de protecție, care asigură o strălucire aparte, dar și o rezistență și protecție a culorilor în timp. Ceasurile funcționale sunt realizate de către doamna Gabriela Auer, care a urmat 2 ani (2012 și 2013) cursul de pictură și grafică, organizat de către Centrul de Cultură”Augustin Bena” din Alba Iulia, sub îndrumarea doamnei profesor Viorica Boitor. Expoziția este cu vânzare și va putea fi vizitată în perioada 3-10 ianuarie 2019, în intervalul orar 9:00-15:00, la Muzeul Gazelor Naturale, situat pe str. Șos.Sibiului nr.5.
Vă așteptăm!