Home » Archive for "EVENIMENTE"

FOTO și VIDEO: „Caravana racilor” – trei zile de festival dedicat exclusiv fructelor de mare în Mediaș

Au trecut de la mici şi friptură la tentacule de calamar, midii şi creveţi în sos picant. Un festival culinar mai puţin obişnuit a fost organizat pentru românii care vor să-şi diversifice meniul. La „Caravana racilor”, mirosul i-a atras imediat pe gurmanzi. Însă, preţurile i-a făcut pe mulţi să se mulţumească doar cu o fotografie a delicateselor. Mai exact, pofticioşii au avut ocazia timp de trei zile, să guste din preparate din creveţi, caracatiţă, calamar, rapane, scoici, şi chiar pui de baltă. Evenimentul a avut loc în piața Regele Ferdinand, această caravană vizitând pentru prima oară municipiul Mediaș. Numai priveliștea standului unde se pregăteau racii, scoicile, caracatițele, creveții, puii de baltă și multe alte specialități, îți lasă gura apă, trebuia să guști măcar un pic din ceea ce se expunea spre vânzare. Furnizorii de servicii din cadrul evenimentului au fost Le Oac Oac Bistro, The Street Food Lobster, Caravana Racilor, Paella Espana şi Delicii Turceşti. Cei care au fost prezenți la „Caravana racilor” au avut ocazia să deguste din toate preparatele speciale și au avut garanția că racii, rapanele și midiile sunt proaspeți și sută la sută românești. Mai multe fotografii găsiți AICI.

 

 

FOTO: 184 de persoane care au împlinit 80 de ani au fost premiaţi de municipalitatea medieșeană

Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, municipalitatea medieşană a premiat persoanele care au împlinit vârsta de 80 ani. Astfel, primarul Municipiului Mediaș, dl. Gheorghe Roman și reprezentanții Direcției de Asistență Socială Mediaș, au premiat joi persoanele din municipiul Mediaș și satul aparținător Ighișul Nou.  184 de persoane care au împlinit sau vor împlini 80 de ani în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 au primit o Diplomă de Excelenţă și un premiu în bani în valoare de 400 de lei, conform hotărârii Consiliului Local Mediaș. Evenimentul s-a desfășurat la Sala Traube, cu începere de la ora 12:00. Se incheie, aşadar, un prim ciclu (cel de primăvară) în care vârstnicii sunt „răsfăţaţii” municipalităţii.

 

Jocul tradițional Țuru se va desfășura și anul acesta în municipiul Mediaș în Duminica de Paște

În Duminica de Paște medieșenii sunt așteptați la Jocul tradițional de Țuru, de pe strada Stejarului, cu începere de la ora 11:00. Ca și edițiile trecute, evenimentul este organizat de Primăria municipiului Mediaș, alături de domnul Dinu Bănceu și este urmat de un spectacol de muzică și dansuri populare suținute de soliștii vocali Costel Popa, Emilia Muntean, Dănuț Filuț Tabără, Ansamblul folcloric ,,Purtata” Mediaș cu interpreții Diana Crețu, Bianca Crețu, Radu Dumitru și Grupul vocal ,,Cununa Blăjelului”. Vă invităm alături de noi să continuăm una din cele mai vechi și autentice tradiții medieșene. Jucătorii care se vor întrece în competiția tradițională sunt coordonați de Dinu Bănceu, aceștia fiind atât cunoscători și practicanți, cât și simpli admiratori ai jocului. La finalul competiției, concurenții vor fi premiați. „Țuru” este jocul tradițional de Paște, al medieșenilor, care se ține în fiecare an în același loc. La acest joc participă bărbați de toate vârstele, împărțiți în două echipe. Aceștia folosesc o minge confecționată manual din piele, asemănătoare jocului de oină. „Țuru” este un sport similar cu baseball-ului american.

 

Concert tradițional de pricesne închinat Săptămânii Mari și Sărbătorii Învierii Domnului

Duminica de Florii – concertul tradițional de pricesne închinat Săptămânii Mari și Sărbătorii Învierii Domnului. Evenimentul, organizat de Primăria municipiului Mediaș, alături de Protopopiatul Ortodox Român Mediaș, va aduce, în fața publicului, pricesne și cântece religioase interpretate de soliștii vocali Emilia Muntean, Diana Crețu, Aurelian Suciu și Dan Filuț Tabără, dar și un recital de excepție susținut de Corala Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil a Catedralei Ortodoxe Mediaș, însoțit de un cuvânt de învățătură rostit de Părintele Protopop Ovidiu Ioan Găban, despre însemnătatea, semnificațiile și simbolurile Sărbătorii Floriilor și a Învierii Domnului. Vă invităm duminică, 21 aprilie 2019 la Sala Traube, cu începere de la ora 18:00, la un eveniment artistic și cultural de suflet, care să aducă, în fiecare din noi, pacea și lumina Sărbătorilor Pascale.

 

A doua ediție a Festivalului ARTpedia organizat de Școala Gimnazială Nr. 7 Mediaș

Școala Gimnazială Nr. 7 Mediaș va organiza în perioada 16-17 aprilie a.c., a doua ediție a Festivalului ARTpedia. Festivalul-concurs va avea loc la Sala Traube, fiind inițiat ca parte a activităților educative extra-școlare în săptămâna „Școala altfel”. Festivalul ARTpedia este dedicat elevilor din școlile gimnaziale din Mediaș și din zonă și se va desfășura pe șase secțiuni, vizând mai multe arte:
I. Muzică populară – interpretare vocală;
II. Dans popular;
III. Muzică ușoară – interpretare vocală;
IV. Dans modern;
V. Teatru;
VI. Arte plastice.
Inițiator este Școala Gimnazială Nr.7, Mediaș având ca parteneri Primăria Mediaș prin Direcția Municipală de Cultură, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Uniunea Artiștilor Plastici Mediaș. Spectacolul se va desfășurata în trei sesiuni. Prima sesiune: marți dimineața, muzică populară-interpretare vocală și dans popular. A doua sesiune: marți după-masă: muzică ușoară-interpretare vocală, dans modern. Iar sesiunea de miercuri dimineața va fi destinată spectacolului teatral. Pentru secțiunea artă plastică, jurizarea va avea loc înaintea desfășurării festivalului, expoziția cu desenele fiind afișată pe holurile Sălii Traube. Jurizarea și înmânarea premiilor va avea loc după fiecare sesiune.

 

FOTO: Doi medieșeni au participat în aceste zile la Gala Benefit Week din Olanda pentru persoane cu dizabilități

În perioada 6-13 aprilie câștigătorii concursului de talente muzicale pentru persoane cu dizabilități, care a avut loc pe 9 martie 2019 la Sfântu Gheorghe, au fost plecați într-o excursie în Olanda. Persoanele selectate de către juriu, cei patru finaliști, dintre care doi din municipiul Mediaș, au avut în aceste zile posibilitatea de a-și dezvolta cariera muzicală cu ajutorul unor mentori, de a beneficia de educație muzicală, dar și de a cânta în fața unui public mare. Ramona Moldovan – Rezidentă CITO Mediaș și Micu Ionel „Ucu” – Rezident Asociația Phoenix – Speranța, dar și Beatrice Borzoș din Belin și Nyikó Anetta, din Doboșeni, au plecat într-o excursie în Olanda, alături de însoțitorii lor. Această deplasare este premiul pe care l-au obținut în urma clasării pe primele trei locuri în finala concursului unic de talente muzicale, dedicat exclusiv persoanelor cu dizabilități. Experiența este unică pentru cei patru finaliști, fără îndoială, cel puțin pentru faptul că au zburat pentru prima oară cu avionul. Au fost cinci zile de concerte live alături de cântăreți și formații din Rusia, Coreea de Sud, Belgia, Ungaria, Norvegia, SUA și desigur Olanda, țara organizatoare a evenimentului. Cei patru finaliști, au concertat alături de formația muzicală de blues All Star, compusă din persoane cu dizabilități din Olanda. Victoria le-a asigurat un start în carieră celor patru finaliști de la concursul de talente muzicale.

Fundația „United by Music” 

Fundația „United by Music” România a lansat în luna octombrie a anului trecut înscrierile pentru concursul de talente, iar etapa de preselecții s-a desfășurat în luna decembrie în trei orașe: Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Târgu Mureș. Dintre cele 37 de persoane care s-au înscris la preselecții, au fost selectate 19. În marea finală, care a avut loc pe 9 martie, în sala de spectacole a Colegiului Székely Mikó, au fost desemnați marii câștigători. Mișcarea „United by Music” folosește puterea muzicii pentru a crea o lume în care nu există prejudecăți, indiferent de tipul de dizabilitate. „Muzica este ceea care ne unește și ne face pe toți la fel“. Acesta este motto-ul Fundației care a fost înregistrat recent în România. Fundația „United by Music“ România a fost înființată la inițiativa lui Joris van Wijngaarden, fondatorul „United by Music“ Olanda. Cu o experiență de 12 ani, organizația din Olanda a devenit o agenție de management a muzicienilor cu dizabilități. Fundația „United by Music” România dorește să extindă concursul de talente muzicale la nivel național, astfel încât să permită tuturor persoanelor cu handicap din România să-și valorifice talentul muzical în fața publicului larg.

 

Corul Jesus College Cambridge în concert la Mediaș la Biserica fortificată Sf. Margareta

Cu o tradiție ce datează încă din secolul XV, reputatul cor Jesus College Cambridge va concerta în România în cadrul unui turneu susținut cu prilejul Sărbătorilor Pascale ce va cuprinde orașele Sibiu, Biertan, Brașov și Mediaș în perioada 12 – 15 aprilie 2019. La invitația Uniunii de Creație Interpretative a Muzicienilor din România, corul format din 46 de muzicieni vizitează pentru prima dată România în urma unor turnee de succes susținute în Europa, Asia, America de Nord și Africa de Sud. Fondat în anul 1496 odată cu fondarea Colegiului din Cambridge, corul este condus din anul 2017 de Richard Pinel în calitate de director muzical și dirijor. Richard Pinel este, totodată, director al Festivalului de Muzică din Edington și virtuoz organist distins cu numeroase premii internaționale. Alături de cor vor concerta la orgă David Rees și Jason Richards. David Rees ocupă rolul de Senior Organ Scholar la Jesus College Cambridge, începându-și cariera de la vârsta de 7 ani la Westminster Abbey unde susținut la orgă slujbele zilnice, interpretând și la evenimente majore precum vizita Papei Benedict în Londra și căsătoria dintre Prințul William cu Ducesa de Cambridge în anul 2011. Iar Jason Richards este Junior Organ Scholar, absolvent al Dean Close School in Cheltenham, interpret ce s-a remarcat în numeroase recitaluri de orgă în bisericile istorice din Marea Britanie, dar și la Castelul Windsor unde a fost invitat să concerteze în timpul ceremoniei căsătoriei Prințului Harry cu Ducesa de Sussex în anul 2018.

Programul turneului

Sibiu: vineri, 12 aprilie, ora 19:00
Biserica Sf. Ioan (Johanniskirche), Strada Mitropoliei nr. 32
Un concert parte din Stagiunea „4 Anotimpuri”, reprezentând Primăvara

Biertan: sâmbătă, 13 aprilie, ora 18:00
Biserica fortificată din Biertan

Brașov: duminică, 14 aprilie, ora 18:00
Aula Universității „Transilvania”
Str. Iuliu Maniu nr. 41A

Mediaș: luni, 15 aprilie, ora 18:00
Biserica fortificată Sf. Margareta
Piața Castelului nr. 1

Intrarea va fi liberă la toate cele patru evenimente ale turneului.

 

Concurs naţional „Chimia – Ştiință sau magie?” organizat de Clubul Copiilor Mediaş

Clubul Copiilor Mediaş, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, organizează în data de 18 aprilie 2019 cea de a VII-a ediţie a Concursului Naţional de Chimie „Chimia – ştiinţă sau magie?”. Concursul se adresează tuturor elevilor pasionaţi de chimie şi ştiinţe înrudite cu aceasta. Vor participa elevi din şcoli şi licee, palate şi cluburi ale copiilor. Activităţile cuprinse în cadrul acestui concurs doresc să demonstreze capacitatea copiilor de astăzi de a trata cu seriozitate şi maxim interes probleme actuale ale ştiinţelor.
Secţiuni:
I. „Noi şi chimia” – Expoziţie – concurs de desen – pictură adresat elevilor din clasele V-XII
II. „Experimente şi amuzamente chimice” – Concurs de prezentări power point sau filme care surprind desfăşurarea unui experiment realizat de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal.
III. „Chimia şi mediul înconjurător” – Concurs de proiecte/miniproiecte de mediu realizate de elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal.
IV. „Chimia…altfel” – Concurs de fotografie adresat elevilor din învăţământul gimnazial şi liceal.
Organizator concurs: Clubul Copiilor Mediaş în parteneriat cu Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, din cadrul Primăriei Mediaș. Nu se percepe taxă de participare. Publicarea rezultatelor proiectului se va face pe www.facebook.com/ClubulCopiilorSiElevilorMedias. Informaţii suplimentare puteţi obţine la tel.0747043448(prof. Pînzar Raisa).

 

„Caravana racilor” vine la Mediaş. Festival culinar care-ţi lasă gura apă. Poftiţi la cel mai delicios eveniment

În perioada 19-21 aprilie 2019, iubitorii de fructe de mare și preparate marine sunt așteptați în piața Corneliu Coposu din Mediaș, pentru un evenimente de Sea Food, mai degrabă decât de Street Food. Vor aduce pentru dumneavoastră o gamă largă de preparate din raci și fructe de mare: raci, creveți, caracatiță, calamar, rapane, pui de baltă, scoici, carne midie, homari, sunt doar câteva din bunătățile pe care le veți putea gusta la festivalul culinar „Caravana racilor”. Potrivit organizatorilor, în cele trei zile de festival, programul va fi între orele 12:00 – 20:00, iar furnizorii de servicii din cadrul evenimentului sunt: Le Oac Oac Bistro, The Street FOOD Lobster, Caravana Racilor, Paella Espana şi Delicii Turceşti. Orice ar fi, cei prezenți la „Caravana racilor” vor degusta din toate preparatele speciale și au garanția că racii, rapanele și midiile sunt proaspeți și sută la sută românești. Cifrele arată că în ultimii ani consumul de fructe de mare s-a dublat. Nu avem încă vești despre invitați muzicali, dar sigur o să apară câteva nume văzute la Street Food Festival în ultima vreme. Scoicile și racii se vor servi cu garnituri de legume, orez, cartofi prăjiți și alte preparate locale. Cei mici vor avea o zonă specială de distracție și așteptăm să vedem care e situația deserturilor. 

 

 

FOTO: Aproximativ 1200 de copii au expus produse specifice Sărbătorii Pascale la Târgul de Paști organizat de către Primăria Mediaș

Domnul primar Gheorghe Roman, alături de doamna viceprimar Christine Thellmann au participat joi la Târgul de Paști organizat de către Primăria Mediaș. fiind însoțiți de cadre didactice, dar și de părinți. În cadrul evenimentului, aproximativ 1200 de copii au expus produse specifice Sărbătorii Pascale care au putut fi achiziționate de către doritori, au desenat pe asfalt, au participat la ateliere de încondeiat ouă, de pictură a figurinelor din ipsos și de pictură pe sticlă, putând de asemenea lua parte și la diferite concursuri. Cu toții au petrecut câteva ore de distracție și voie bună, fiind răsplătiți cu dulciuri de către primarul și viceprimarul municipiului Mediaș. La târg au fost prezenți și reprezentanți ai diferitelor asociații din municipiu, iar atmosfera a fost întreținută de către Gașca Hocus Pocus Trulala.