Home » Archive for "EVENIMENTE"

Concert de orgă cu Erich Türk la Biserica Evanghelică Sf. Margareta din Mediaş

Stagiunea de concerte „Orgelsommer 2018” a Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Mediaş vă invită la un concert de orgă cu Erich Türk din Cluj-Napoca,  în data de 25 iunie 2018 de la ora 19:00. În program: Georg Muffat, Matthias Weckmann, Francois Couperin, Carl Philipp Emmanuel Bach, Johann Sebastian Bach. Erich Türk (născut în 12 iunie 1972) a studiat orga la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. Ursula Philippi, şi la Universitatea de Muzică şi Artă Dramatică din Viena, la clasa prof. Michael Rădulescu. A studiat clavecinul cu Ilton Wjuniski şi Gordon Murray. A participat activ la numeroase cursuri de măestrie de orgă, clavecin şi basso continuo, în Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi la Moscova. În perioada 1995-1999, a fost organist şi dirijor de cor la Biserica evanghelică Sf. Margareta din Mediaş. Tot din 1995, predă orgă, clavecin, organologie şi muzică de cameră la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca. Atât în calitate de solist, cât şi de membru al Ansamblului Baroc Transilvania, al Balkan Baroque Band şi al altor formaţii camerale, a susţinut numeroase recitaluri și concerte în România şi în majoritatea ţărilor europene. A efectuat numeroase înregistrări radio, TV şi CD. Alături de Ansamblul Baroc Transylvania, a realizat un DVD documentar cu muzică autohtonă. Se implică în revigorarea muzicii vechi şi în cercetarea instrumentelor de epocă, fiind invitat frecvent la festivaluri de profil din ţară. A fondat casa de discuri TransylvANTIQs, dedicată culturii muzicale autohtone, pentru care a imprimat, printre alte CD-uri, un disc cu muzică de orgă înregistrat la orga Johannes Hahn a Bisericii evanghelice Sf. Margareta din Mediaș. Este preocupat şi de interpretarea muzicii contemporane, fiind protagonistul a numeroase prime audiţii absolute. La Concursul Internaţional de Orgă “J.S. Bach” de la Bruges/Belgia (2000), a obţinut premiul al II-lea şi premiul publicului. Cu sprijinul financiar oferit de: Martin-Luther-Bund şi Primăria Mediaş. Intrarea este liberă!

Stand-up comedy cu Cosmin Tobă și Paul Mirea la The Place din Mediaș

I-ai văzut la iUmor. Hai să-i vezi live duminică, 24 iunie 2018, începând cu ora 20:00, The Place din Mediaș te invită la un spectacol de stand-up comedy susținut de Cosmin Tobă și Paul Mirea. Mirea Paul este un comedian foarte ambițios, care a reușit în scurt timp să se facă remarcat prin ambiția și curajul de a dezvolta subiecte sensibile precum glume psihopate,umor macabru sau teme religioase. Semifinalist iUmor în sezonul 1 și 3, Mirea Paul a reușit de fiecare dată să impresioneze juriul primind de fiecare dată cele 3 like-uri. Cosmin Tobă sau prezentatorul de știri pervers nu are prejudecăți. Glumele lui sunt simple dar profunde inspirate din realitate. Acest tip de abordare a fost pe placul juraților iUmor atât în audiții cât și în finală obținând cele 3 like-uri și aprecierea juraților! Suport artiști 20 lei.

Ziua Universală a Iei ediția a IV-a va fi sărbătorită la Mediaș

Din anul 2013, la inițiativa grupului La Blouse Roumaine, Ziua Universală a Iei se sărbătorește peste tot în lume acolo unde trăiesc comunități de români preocupați de recuperarea patrimoniului arhaic reprezentat de ia românească. Ne-am alăturat cu bucurie încă din primul an în care sărbatoarea de Sânziene și-a propus să îmbrace întreaga planeta în ia Românească. Dacă în primii ani ne-am concentrat pe recuperarea și introducerea iei ca obiect vestimentar în peisajul urban, evenimentul s-a îmbogățit de la un an la altul cu noi valențe și abordări. În 2015 Ziua Iei a devenit ziua portului popular românesc, serbat la Mediaș printr-o recompunere a unei serbări cămpenești. În anul centenarului s-a născut firesc ideea ca evenimentul să se desfășoare în jurul personalității Reginei Maria a României, o veșnică îndrăgostită și promotoare a portului popular, înnobilând evenimentul din acest an cu o expoziție de Straie Alese din colecția personală a doamnei Ligia Pop. Vă așteptăm așadar în data de 24 iunie la a IV-a ediție a Zilei Iei la Mediaș, găzduită de Muzeul Gazelor Naturale, între orele 13:00 – 16:00. Programul evenimentului cuprinde vernisajul colecției Straie Alese al doamnei Ligia Pop, recital al grupului folk Motto, ateliere pentru copii și tradiționala decernare a titlului SânzIAna 2018, pentru care recomandăm să veniți în cele mai alese straie populare. Acces la Muzeu doar pietonal, intrarea liberă. Expoziția va mai putea fi vizitată în perioada 25-29 iunie, între orele 9:00-16:00. Organizatorii evenimentului: Straie Alese – Ligia Pop, Muzeul Gazelor Naturale, Pledoarie pentru Ie, Șezătoare Mediaș, I Love Mediaș. Parteneri: Grupul Motto, Asociația Mediașul Nostru, Mediaș News, Cofetăria Friandise, Beeline – web design & more, Nova TV, Aria Etaj, Arta Lemnului, Magazin Antik, Mediaș Live, Konsta Splendid, Edelweiss, Lucr’ușor. Toată lumea e invitată.

FOTO: ISU SIBIU a sărbătorit 10 ani de SMURD la Mediaș

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu a sărbătorit astăzi, 22 iunie a.c., zece ani de când paramedicii SMURD din cadrul Secției de pompieri Mediaș au fost alături de cetățeni în diverse situații, atunci când viața acestora a fost pusă în pericol. Activitatea s-a desfășurat în centrul municipiul Mediaș, în prezența oficialităților locale și comenzii inspectoratului. În cei 10 ani de existenţă, echipajele SMURD Mediaș au participat la un număr de peste 12.000 de situaţii de urgenţă, iar un număr de 12.225 de persoane au beneficiat de intervenţia promptă a SMURD. Sub deviza ”Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”, paramedicii SMURD au răspuns celor peste 12.000 de solicitări ale cetățenilor, intervenind la 427 de accidente rutiere și acordând primul-ajutor calificat unui număr de peste 12.200 de cetățeni, dintre aceștia 1259 fiind copii și 10.966 adulți.  Paramedici SMURD au fost alături de locuitorii municipiului Mediaș și localităților Alma, Alma Vii, Ațel, Biertan, Boian, Brateiu, Blăjel, Buzd, Copșa Mare, Curciu, Dârlos, Dumbrăveni, Dupuș, Ernea, Florești, Giacăș, Hoghilag, Laslea, Mălăncrăv, Moșna, Nemșa, Nou Săsesc, Păucea, Prod, Richiș, Roandola, Românești, Șaroș pe Târnave, Șmig, Valchig, Valea Lungă și Velț, aflate în raionul de intervenție al Șecției de pompieri Mediaș, în cele mai dificile momente, îndeplinindu-și misiunile încredinţate cu perseverenţă şi profesionalism. La împlinirea unui deceniu de SMURD în Mediaș, inspectorul șef al ISU Sibiu, domnul colonel Laurențiu Cosmin Balcu, le-a mulţumit tuturor și i-a felicitat pentru răbdarea, curajul, efortul depus, solidaritatea umană şi măiestria profesională dovedite în acest timp.

sursa şi foto: ISU SIBIU

Medieșenii sunt așteptați de autorități să celebreze împreună Ziua Drapelului

Primăria Municipiului Mediaș, în colaborare cu Unitatea Militară 01810 Mediaș și Protopopiatul Ortodox Român Mediaș vor celebra, în acest an, Ziua Drapelului Național, o aniversare devenită tradiție la nivelul întregii țări, ce evocă momentul istoric de la 1848 de recunoaștere și instituire oficială a tricolorului ca drapel și simbol unitar al națiunii române. Evenimentele dedicate aniversării Drapelului Național vor debuta luni, 25 iunie 2018, de la ora 18:00, în Piața Corneliu Coposu, printr-un ceremonial militar și religios de coborâre a acestuia de pe catargul din fața Primăriei Mediaș și purtarea, cu onoruri militare, la Catedrala Ortodoxă ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” unde va avea loc slujba de sfințire. A doua zi, 26 iunie, de la ora 12:00, drapelul va fi arborat din nou, în Piața Corneliu Coposu, în cadrul unei manifestări festive ce va evoca însemnătatea, semnificațiile și evoluția simbolurilor naționale de-a lungul istoriei noastre.

Ceremonial dedicat celor care au înființat, condus și activat la SMURD Mediaș la 10 ani de la înființare

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la prima intervenție SMURD Mediaș, prilej cu care Primăria Municipiului Mediaș împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,, Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu vor organiza un ceremonial dedicat celor care au înființat, condus și activat în toată această perioadă în cadrul SMURD Mediaș. Vă invităm alături de noi să aducem, prin participarea noastră, mulțumiri și recunoștința datorată salvatorilor noștri, celor care au vegheat și continuă să o facă la viața și siguranța noastră. Evenimentul va debuta vineri, 22 iunie 2018, de la ora 11:00, în piața Primăriei Mediaș, și va cuprinde, alături de ceremonialul specific momentului și o prezentare a tehnicii de intervenție a echipajelor SMURD.

Programul Festivalului Caprei, al „Produselor Tradiţionale de pe Târnave” și „Bursa de Capre”

Centrul Comunei Tîrnava găzduiește la finele acestei săptămâni Festivalul Caprei, al „Produselor Tradiţionale de pe Târnave” şi “Bursa de Capre”. Evenimentul se află la a treia ediție în mediul rural și promovează tradiţia şi produsele tradiţionale, precum și susţinerea fermelor prin asigurarea existenței materiale şi implicit a micilor fermieri, prin creşterea caprelor şi a păşunatului, beneficiarii fiind crecătorii de capre din zonă şi întreaga comunitate. Festivalul este o piaţă volantă de produse alimentare şi se adresează întregii comunităţi locale, printr-o serie de activităţi, cum ar fi expoziţia de animale cu licitație şi unelte agricole, tombolă cu diverse premii constând în produse tradiţionale, concursuri şi jocuri interactive pentru copii şi degustări de produse tradiţionale atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. La standuri,vizitatorii târgului vor putea degusta şi cumpăra specialităţi din brânză, carne de capră și ied, gemuri, siropuri, ceaiuri şi condimente, pâine de casă, uleiuri, vinuri şi alte bucate delicioase din zona Târnavelor, iar atmosfera este întreținută de programul artistic “Cântecul ṣi Voia Bună la Tîrnava”.
„Vă invităm alături de noi la relansarea târgurilor ţărăneşti de odinioară, Bursa Caprei, să participaţi la concursurile şi jocurile de educaţie a gustului şi să vă bucuraţi din plin de bunătăţile locului într-o atmosferă de târg ţărănesc”, transmit organizatorii.
Festivalul are loc duminică, 24 Iunie 2018, în Centrul Comunei Tîrnava, începând cu ora 10:00 și este organizat de către Primăria Tîrnava, în colaborare cu Asociaţia Caprimed, punctele principale de atracție fiind obiceiurile și meșteșugurile din Transilvania, precum și dezvoltarea comunitară, comercială și turistică, dar nu în ultimul rând Regiunea Tîrnava, importanța în cooperare și lanțul UNESCO. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Județean Sibiu.

Programul complet al festivalului:

10:00 – 11:00 – Deschiderea porților și prezentarea evenimentelor din cadrul Festivalului. Primirea şi repartizarea invitaţilor la standuri şi înmânarea ecusoanelor.
11:00 – 12:45 – Deschiderea oficială”Bursa de Capre”, licitație, decernare diplome- Preşedinte Caprimed.
12:45 – 13:00 – Deschiderea oficială a Festivalului de către Primarul comunei Tîrnava dl.Pleiner Norbert. Luări de cuvânt: Oficiali, Camera Agricolă, Organizator si înmânare diplome.
13:00 – 13:30 – Turul de piaţă-decernarea diplomelor de participare micilor producători și membrilor Caprimed.
13:30 – 14:00 – “Tinere Vlăstare”- Dans specific din Zona Târnavelor cu Ansamblul “Tradiția” din Păucea.
14:00 – 14:50 – “Voia bună la Tîrnava”- Cu Formația de muzică populară Acord Mediaş.
Expoziție – Produse tradiționale şi meşteşuguri – descrierea tehnologii.
– Coşul tradițional Caprimed & Monica Cucerzan, spre consum.
– Tombola Caprimed – Locul : 1 – Filmul festival 2010,2014,2017; 2 – Ghidul de afaceri ; 3 – Un Caş Capră.
– Laptele si Produsele din lapte de Capră – descriere, calități.
– Regal Culinar, Gigi Cucerzan – Degustarea preparatelor din lapte şi carne de Capră.
– Prezentarea Comunei Tîrnava şi a Asociației Caprimed.
15:00 Program artistic – “Tradiţia, Cântecul şi Dansul popular la Tîrnava”.
15:00 ‐ 15:30 – Program cu Grupul de copii ai Școlii şi Liceului din comuna Tîrnava şi Cucerzan Alexandra.
15:30 – 15:50 – Dans specific zonei,“Ţigănesc” din Tîrnava.
16:00 – Program artistic “Cânt şi joc pe plai străbun” susţinut de cunoscuţii interpreţi de muzică populară
16:00 – 16:50 – Emilia Muntean.                  
17:00 – 17:50 – Formaţia MedMusic Mediaş – Bleahu Răzvan şi Bogdan Prihoi.
18:00 – 18:50 – Robert Târnăveanu.
19:00 – 20:15 – Ansamblul de dansuri populare ”Cununa” Agnita.
20:30 – Cuvânt de încheiere – Primar comuna Tîrnava – Pleiner Norbert şi Preşedinte Caprimed – Gheorghe Streza.

Consiliul Local al Tinerilor aduce în fața tinerilor medieșeni cea de a opta ediție a Balului Liceelor

Într-o lume întoarsă pe dos spiritele se duelează în prim plan. Vineri, 15 iunie, două realități se ciocnesc; de partea binelui și de cea a răului s-au alăturat deja concurenții – 7 perechi de elevi medieșeni luptă pentru titlul de Miss și Mister Balul Liceelor 2018. Cea de a opta ediție a Balului Liceelor se va desfășura în 15 iunie la Sala Traube, începând cu ora 17:00. Biletele se achiziționează prin intermediul organizatorilor delegați din fiecare liceu (lista este disponibilă pe pagina de FB a Consiliului Local al Tinerilor), iar prețul de intrare este de 10 lei.

FOTO şi VIDEO: Eric, Lazăr şi prietenii lor au jucat fotbal pentru copiii de la Centrul Pruncul Isus Mediaş

Eric de Oliveira și Valentin Lazăr, alături de prietenii lor, au jucat un meci caritabil pentru copiii de la Centrul de Recuperare Neuromotorie Pruncul Isus din Mediaș. Meciul a avut loc sâmbătă de la ora 17:00 pe Stadionul „Gaz Metan”. Cei doi s-au întâlnit în Qatar, unde au jucat în ultimul sezon. La finalul jocului, a fost organizată și o licitație cu tricouri ce au fost donate de jucători importanţi din România şi din străinătate. Printre cei care au trimis tricouri pentru licitaţie sunt Ianis Hagi, Dorin Rotariu, Bogdan Lobonţ, Younes Hamza, Gerson, George Puşcaş, Luca Leiva, Ciro Immobile, Anderson şi Ştefan Radu. Evenimentul a constat în doi paşi importanţi. Pe lângă meciul caritabil, unde intrarea a fost liberă, dar suporterii au putut face donaţii în urnele pregătite la stadion, cei doi jucători au organizat şi o licitaţie pentru tricouri ale fotbaliştilor. Licitaţia a început pe pagina de facebook al lui Eric de Oliveira Pereira. Printre invitaţi au fost Răzvan Pleșca, Alex Munteanu, Darius Olaru, Cristi Bud, Roberto Ayza, Florin Cordoș, Roberto Romeo, Ștefan Bărboianu, Lucian Goian, Constantin Grecu, Andrei Pitian, Virgil Ghiță, Arpad Tordai, Mihai Stancu, Andrei Marc și Cristi Gavra. Mai multe fotografii găsiți AICI.

Mâine la Sala Traube spectacol de dans organizat de Primăria Mediaș și clubul Magic of the Dance

Primăria Mediaș, alături de Clubul de dans sportiv „Magic of the Dance”, organizează un spectacol deosebit, luni, 11 iunie 2018 de la ora 19:00 la Sala Traube din Mediaș. Spectacolul de dans sportiv se adresează tuturor grupelor de vârstă, iar participanții vor putea urmări reprezentații cu mai multe stiluri de dans, precum vals lent, vals vienez, quick-step, tango, cha-cha, samba, rumba și jive. Intrarea la spectacol este liberă!