Home » Archive for "EVENIMENTE"

Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române în săptămâna 22 – 26 ianuarie în municipiul Mediaș

În săptămâna 22 – 26 ianuarie, Primăria Municipiului Mediaș organizează o serie de evenimente dedicate importantului moment istoric care a avut loc la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române. Acestea se vor desfășura atât la sediul Primăriei Mediaș, cât și al instituțiilor de cultură din municipiu.

Masă rotundă dedicată Unirii din 1859

Primăria Municipiului Mediaș organizează luni, 22 ianuarie, o dezbatere având ca temă „Unirea de la 24 ianuarie 1859“. Manifestarea se va desfășura în Sala de Ședințe ,,Daniel Thellmann“ , începând cu ora 17:00. Invitați la această masă rotundă sunt istorici și oameni de cultură din Mediaș, Sibiu și Turda: Alexandru Hudițeanu, Alexandru Bucur, Dionisie Turcu, Delia Voina, Răzvan Mihai Neagu, Vasile Mărculeț, Helmuth Knall, Mihai Chiriac, Ion Mihai Ionescu, Dan Ramf, Viorel Ștefu.

Manifestare la muzeu – „Mica Unire și rolul ei în istoria României“

Muzeul Municipal Mediaș va marca împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, printr-o activitate organizată în colaborare cu Grădinița „Bucuria Copiilor”, în data de 23 ianuarie, ora 10:30. La acțiune vor participa grupele mari ale instituției amintite, sub îndrumarea doamnelor învățătoare Victoria Ciulea, Silvia Bozdog, Amalia Gâdea și Anca Mozeș, coordonate de către directorul instituției, doamna Izabella Peter. În cadrul acestei manifestări vor avea loc o serie de prezentări sub forma unor lecții deschise, susținute pe înțelesul celor mici, cu referire la evenimentele istorice care au stat la baza formării Statului Național Unitar Român.

Expoziție de carte tematică la Biblioteca Municipală

În perioada 22 – 31 ianuarie 2018, la Biblioteca Municipală „St. L. Roth” Mediaş este organizată expoziţia de carte „Pe-al nostru steag e scris Unire”. Manifestarea, organizată atât la secția copii, cât și adulți, este dedicată Unirii Principatelor Române, cu diferiţi scriitori, personalităţi şi istorici români care au marcat acest eveniment politic şi cultural atât în literatură, cât şi în istorie. Printre cărţile aflate în expoziţie, menţionăm câteva titluri existente în fondul nostru de carte, volume ce aşteaptă să fie răsfoite de cei interesaţi: Dumitru Vitcu – „Diplomaţi ai Unirii”, Al. I. Cuza – „Acte şi scrisori“, Dan Berindei – „Epoca Unirii”, Vasile Alecsandri – „Hora Unirii”, Cezar Bolliac – „Răsunet de la Hora Unirei de Vasile Alecsandri”, Mihail Kogalniceanu – „Scrieri literare şi istorice”, Dimitrie Bolintineanu – „La Unire” și altele.

Programul cultural al Comunei Târnava, pe anul 2018

Administrația comunei Târnava a pus la punct lista principalelor evenimente culturale care vor anima comuna sibiană pe parcursul acestui an. La loc de cinste, se află Festivalul Tineretului, dar și Ziua Recoltei, precum și manifestările prilejuite de păstrarea tradițiilor de iarnă. Iată ce evenimente vor avea loc:

– 25 MAI – ZIUA PORȚILOR DESCHISE – ed.IV
– 1 IUNIE – ZIUA COPILULUI – ed.VI
– 11 – 23 IUNIE – “CUPA TÎRNAVEI” – campionatul de minifotbal INSTITUȚII ȘI FIRME
– 24 IUNIE – FESTIVALUL CAPREI – ed.III
– 17,18,19 AUGUST – FESTIVALUL TINERETULUI – ed.VII
– 7 OCTOMBRIE – ZIUA RECOLTEI – ed.VI
– 1 DECEMBRIE – 1 DECEMBRIE SPECIAL – ed.II
– 22 DECEMBRIE – VINE MOȘUL LA TIRNAVA – ed.VII
– 31 DECEMBRIE – REVELIONUL LA TÎRNAVA – ed.VI

Primăria Municipiului Mediaș organizează luni o dezbatere având ca temă ,,Unirea de la 24 ianuarie 1859″

Primăria Municipiului Mediaș organizează luni, 22 ianuarie, o dezbatere având ca temă ,,Unirea de la 24 ianuarie 1859″. Manifestarea se va desfășura în Sala de Ședințe ,,Daniel Thellmann” , începând cu ora 17:00. Invitați la această masă rotundă sunt istorici și oameni de cultură din Mediaș, Sibiu și Turda: Alexandru Hudițeanu, Alexandru Bucur, Dionisie Turcu, Delia Voina, Răzvan Mihai Neagu, Vasile Mărculeț, Helmuth Knall, Mihai Chiriac, Ion Mihai Ionescu, Dan Ramf, Viorel Ștefu.

Muzeul Gazelor Naturale din Mediaș organizează evenimentul “24 ianuarie – Ziua Micii Uniri”

Muzeul Gazelor Naturale organizează în data de 22 ianuarie, începând cu ora 13:00, evenimentul “24 ianuarie – Ziua Micii Uniri”, dedicat împlinirii a 159 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române Moldova și Țara Românească. Ținând cont de specificul instituției, muzeul dorește să aducă în atenția elevilor, prin muzeograful Angela Păucean, o evocare a momentelor de început ale istoriei gazului natural în România. În cadrul actiunii, elevii Școlii Gimnaziale “Hermann Oberth”, coordonați de prof.dr.de istorie – Mihai Chiriac, vor susține alocuțiuni referitoare la procesul de înfăptuire a Unirii Principatelor Române.

Mica Unire din 24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Unirea a fost legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Procesul, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului 1859 liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, act care a adus cele două state într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România.

Proiect-pilot de promovare a Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” la Şcoala Gimnazială ,,Constantin Ioan Motaş” din Mediaş

În data de 22 ianuarie 2018, un număr de 40 de elevi şi patru cadre vor participa, la Şcoala Gimnazială ,,Constantin Ioan Motaş” din Mediaş, la activitatea de promovare a Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia din proiectul-pilot „Performanţă cu epoleţi”. Proiectul, iniţiat de colegiul militar albaiulian, se înscrie în cadrul campaniei de promovare a învăţământului militar preuniversitar, având grup ţintă, elevii de gimnaziu, clasele a VII-a şi a VIII-a.
„Prezenţa elevilor în uniformă în rândul colegilor mai mici va presupune prezentarea unor secvenţe specifice colegiului militar, exerciţiu demonstrativ cu arme, prezentarea şi distribuirea unor pliante, socializarea cu elevii de gimnaziu interesaţi de o carieră militară. Acestei vizite îi vor urma altele, pe parcursul acesti luni la: Şcoala Gimnazială ,,Radu Popa” Sighişoara şi Colegiul Naţional ,,Avram Iancu” Câmpeni”, se precizează într-un comunicat de presă remis de conducerea Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Pentru buna desfăşurare a proiectului vor colabora cu reprezentanţii Birourilor Informare Recrutare din judeţele unde se vor desfăşura activităţile.

Stand Up Comedy cu Doru Ivanov şi Viorel Huțupaşu la Prohibition Pub din Mediaş

Prohibition Pub revine cu show-urile de Stand-Up Comedy. Primul show din acest an este duminică, 21 ianuarie, de la ora 19:30 cu Doru Ivanov (finalist iUmor) si Huțupaşu Viorel. Preţ bilet : 20 lei. Info și rezervări : 0726 656 158.
Doru Ivanov este comediant profesionist din 2005, a realizat împreună cu trupa Spitalu’ 9 cel mai lung turneu de comedie din România, în casele de cultură din 107 orașe (5 ani consecutiv) și are o experiență de peste 1500 de show-uri live. Înainte de Prima Tv și Radio 21 (Virgin FM), a lucrat ca actor și scenarist pentru Antena 1, Kanal D și matinalul Kiss FM. În ultimul sezon de iUmor a ridicat juriul și publicul în picioare.
Mihai Bendeac : „Dacă nu cel mai bun, cu siguranță în top 3 numere de stand up de la iUmor”
Cheloo : „Așa trebuie să fie un show de stand up comedy”
Mihai Găinușa : „Un real talent !”
Huțupaşu Viorel a deschis show-uri pentru cei mai cunoscuți comedianți din țară și stăpânește foarte bine autoironia. Cu siguranță ți-l amintești de la emisiunea iUmor, unde a făcut senzație.
Vă aşteptăm la umor!

 

Rugăciuni „pentru unitatea creştinilor” în 6 biserici medieşene ce aparţin mai multor culte

În perioada 21-26 ianuarie, și în Mediaș va avea loc „Săptămana de rugăciune pentru unitatea creștinilor”. În cadrul acesteia, pe rând, se vor organiza seri de rugăciune în șase biserici din oraș, aparținând cultelor ortodox, romano-catolic, greco-catolic, reformat, unitarian și evanghelic. În fiecare an, în luna ianuarie, bisericile creștine din toată lumea organizează seri de rugăciune pentru unitatea crestină. Inițiativa s-a născut în lumea protestantă la începutul secolului XX. Programul în Mediaș este următorul:
– 21 ianuarie (duminică) : Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” (str. Stejarului, cartierul Mosnei) – predică : preot evanghelic
– 22 ianuarie (luni) : Biserica Ortodoxă „Buna vestire” (str. 1 Decembrie) – predică : preot romano-catolic
– 23 ianuarie (marți) : Biserica Romano-Catolică (str. M. Viteazul) – predică : preot reformat
– 24 ianuarie (miercuri) : Biserica Reformată (str. Unirii) – predică : preot ortodox
– 25 ianuarie (joi) : Biserica Unitariană (str. Th. Aman) – predică : preot greco-catolic
– 26 ianuarie (vineri) : Biserica Evanghelică „Sf. Margareta” (Piața Castelului) – predică : preot unitarian.
Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor a fost instituită în 1908, când s-a hotărât ca în a treia săptămână a lunii ianuarie să fie organizate seri de rugăciune comună pentru cre­dincioșii diferitelor confesiuni. În fiecare an se alege o temă de meditație, iar reprezentanții confesiunilor creștine rostesc în biserici cuvinte de învățătură.

FOTO : Piesa de teatru „Ai lu’ Gorobete” revine vineri pe scena sălii Traube din Mediaș

Trupa de teatru „Noi și… Atât” în colaborare cu Primăria Municipiului Mediaș, vă invită la un spectacol de comedie intitulat „Ai lu’ Gorobete” de Radu Gabriel, un spectacol plin de umor. Spectacolul se va desfășura vineri, 19.01.2018 începând cu ora 18:00 la sala Traube. Toate metehnele românești sunt ironizate într-un șir de scene petrecute în bătătura lui Ilie Gorobete. Ilie, familia lui, ginerele neamț, vecinii-toți cu replici memorabile (de un umor subțire, fără vulgarități), formând un spectacol ce și-a meritat din plin aplauzele. Din distribuție fac parte:
ILIE GOROBETE – Gabi Medeșan
VERGIL – fratele mare – Dan Popa
AURICA, VERONICA – Alexandra Popa
NINEL – fratele mic – Sebi Pop
FIICA MARIA – Iulia Oltean
POLIȚISTUL CORNEL – Raphael Toth
CUMNATUL HANS – Rareș Ciobănașu
VECINA NORICA – Feher Gabriella
DINEL – Diana Bădescu
ILDIKO – Daniela Fodor
Piesa este scrisă de fostul membru al grupului VOUĂ buzoianul Radu Gabriel. Intitulată „Comedii cu Gorobete”, piesa a fost scrisă în urma succesului înregistrat de serialul de televiziune „Ai lu Gorobete”. Vă așteptăm cu drag!

Muzeul Gazelor Naturale găzduiește evenimentul ,,Mihai Eminescu-poet patriot” cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Muzeul Gazelor Naturale găzduiește în data de 15 ianuarie, începând cu ora 13:00, evenimentul ,,Mihai Eminescu-poet patriot”. Este o acțiune organizată de către Colegiul Tehnic ,,Mediensis” și Școala Gimnazială nr.7, dedicată Zilei Culturii Naționale. Programul evenimentului va cuprinde:
– Prezentări PowerPoint realizate de către elevii Colegiului Tehnic ,,Mediensis’’
– Elevii Școlii Gimnaziale nr.7 vor recita creații lirice proprii
– Program recitări poezii cu temă eminesciană
Întregul eveniment se înscrie în seria acțiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Totodată se vor mai recita poezii cu temă eminesciană.

Crucea Roșie Mediaș organizează un curs de prim ajutor

Începem înscrierile pentru un nou curs de prim ajutor, care va avea loc la data de 20.01.2018 (sâmbătă), începând cu ora 9:00. Durata cursului este de 12 ore. Sesiunile au caracter preponderent practic și punem la dispoziție toate materialele necesare. Acest curs oferă posibilitatea de a învață tehnici cheie de salvare a vieții pană la sosirea ajutoarelor calificate de la Ambulanță. Crucea Roșie Română organizează cursuri de prim ajutor pentru:
-angajați din întreprinderi și instituții ca măsură de prevenire pe linie de protecție a muncii;
-cursanți de la școlile de șoferi;
-cadre didactice din școli și licee, ca educație în domeniul acordării primului ajutor;
-cetățeni dornici să acționeze în situații reale, în caz de accidentări.
Cursul de prim ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia se primește un certificat de absolvire și o legitimație, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază. Crucea Roșie Română organizează cursuri de prim ajutor de bază în conformitate cu prevederile Legii 139/1995 a Societății Naționale de Cruce Roșie din România și a Legii nr. 524/2004 pentru modificarea și completarea Legii SNCRR care stipulează ca, pentru categoriile profesionale expuse riscurilor de accidentare, aceste cursuri sunt obligatorii.

„A ști sau a nu fi! „

Crucea Roșie Română are certificare europeană a crusurilor de prim ajutor eliberată de Centrul Mondial de Referință pentru acordarea primului ajutor al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semiluna Roșie. Crucea Roșie Română este furnizor de prim ajutor acreditat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice. Programa de curs este standardizată la nivel național și armonizată în conformitate cu recomandările Consiliului European de Resuscitare și ale Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semiluna Roșie.” Înscrieri la nr.de tel. 0740617043 între orele 9:00-14:00.