Home » Archive for "EVENIMENTE"

Petreceți Rusaliile în mod autentic la Alma Vii la o șezătoare autentică și la un concert special de jazz

De Rusalii, Transylvania Live vă invită să luați parte la o nouă experiență culturală plină de semnificație în satul săsesc Alma Vii, unde comunitatea locală vă așteaptă cu tot ce are mai bun. Petreceți Rusaliile în mod autentic la Alma Vii în perioada 15 – 16 iunie 2019. Peisajul natural pitoresc este străjuit de o splendidă biserică fortificată veche de șapte secole, în grădina căreia vă invităm la o șezătoare autentică și la un concert special în după-amiaza zilei de duminică, 16 iunie. Concertul va fi susținut de Luiza Zan, una dintre cele mai frumoase voci ale jazz-ului românesc, oferindu-vă un repertoriu autentic al bucuriei de a fi așa cum numai muzica de jazz poate exprima.
Alegeți unul dintre cele trei pachete pe care vi le propunem:

A) cuprinde cazare două nopți, bufet cu bucate tradiționale și accesul la concert,
B) cuprinde doar bufetul și accesul la concert, iar
C) cuprinde doar accesul la concert.

Pachet A: Cuprinde cazare 2 nopți (sâmbătă 15 și duminică 16 iunie), bufet și concert Luiza Zan în după-amiaza zilei de duminica în cetatea Alma Vii.
Varianta A1: Cazare cu mic dejun Alma Vii, la pensiunea Alma Via, https://alma-via.ro – 600 lei/persoană
Varianta A2: Cazare cu mic dejun la casele de oaspeți Experience Transylvania 103 si 104 din Alma Vii, https://www.experiencetransylvania.ro/guesthouse/alma-vii-104/ si https://www.experiencetransylvania.ro/guesthouse/alma-vii-103/ – 550 lei/persoană
Varianta A3: Cazare fără mic dejun la Casa de pe colț din Biertan, Experience Transylvania, https://www.experiencetransylvania.ro/guesthouse/biertan-2/ – 500 lei/persoană
Plus accesul la evenimentele din Duminica Rusaliilor din Cetatea Alma Vii:
– bufet la iarbă verde după-amiaza, de la ora 15:00
– concert Luiza Zan de la ora 18:00
Info 1: Dacă doriți, puteți lua și cina la cazare în Alma Vii, trebuie doar să ne anunțați din timp că doriți acest lucru. Costul este de 50 lei/persoană.
Info 2: Dacă doriți să veniți de vineri seara, vă rugăm să ne contactați la booking@experiencetransylvania.ro și vă putem extinde rezervarea.

Pachet B: 120 lei/persoană
Pentru după-amiaza de duminică, 16 iunie. Cuprinde bufet în cetatea Alma Vii de la ora 15:00 + accesul la concertul susținut de Luiza Zan de la ora 18:00.

Pachet C: 50 lei/persoană. Cuprinde accesul la concertul susținut de Luiza Zan în cetatea Alma Vii, duminică, 16 iunie, ora 18:00

Un eveniment marca Transylvania Live, un program inițiat și dezvoltat de Fundația Mihai Eminescu Trust și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) cu scopul de a promova turismul responsabil în compania muzicii de calitate.

Despre Alma Vii

Satul săsesc Alma Vii se află în județul Sibiu și este atestat din 1298; este unul dinte puţinele sate cu o populaţie activă şi un patrimoniu construit bine conservat. În prezent, în Alma Vii trăiesc aproape 400 de persoane care au ocupații tradiționale: au grijă de culturi, livezi și animale, cresc albine, lucrează la atelierul de fierarie, tamplăresc, cos sau brodează și gătesc în tihnă, după rețete păstrate din străbuni. Fortificația bisericii evanghelice medievale a fost recent restaurată de către Fundația Mihai Eminescu Trust, iar în prezent spațiul găzduiește o expoziție interactivă care explică stilul de viață al oamenilor care au locuit în aceste locuri. Aici vor avea loc bufetul și concertul de jazz susținut de Luiza Zan. Dacă veți alege să și înnoptați la Alma Vii sau Biertan, vă veți caza în case tradiționale transilvănene care au fost restaurate și convertite în case de oaspeți tradiționale. Aceste case păstrează încă atmosfera unor vremuri trecute și, fără să fie perfecte, asigură confortul necesar unei experiențe plăcute și autentice. Veți mânca feluri tradiționale, gătite cu ingrediente din curțile și grădinile locale. Dacă aveți timp de stat puțin de vorbă, veți descoperi o mulțime de lucruri interesante despre oamenii și obiceiurile locului și veți afla detalii despre modul liniștit și autentic în care ei continuă să traiască și astăzi.

Despre Luiza Zan

Luiza Zan este o voce de excepție a jazz-ului românesc. Susține că s-a născut pentru muzică și emoția pe care doar muzica o poate purta pe sine, transformând oamenii. Concertele sale sunt triumful acestui crez, desfâșurându-se de fiecare dată cu sălile pline, fie că sunt în România sau pe alte scene internaționale. A colaborat cu numeroase nume ale jazz-ului autohton și ale celui mondial, reușind să-și contureze un stil inconfundabil marcat de autenticitatea emoțiilor, dezvoltat în spatele a mii de ore de studiu. A scris muzică pentru sine, pentru film și teatru, în prezent visând să cânte jazz cu orchestre simfonice. S-a retras din viața agitată a orașelor, dedicându-se studiului, compoziției, familiei. Iar momentele când Luiza Zan revine pe o scenă sunt stări de grație dăruite cu generozitatea harului său. „Cel mai mult mă bucură efectul vindecător pe care muzica îl are asupra oamenilor”, a declarat artista într-un interviu recent pentru 4arte.ro

Despre Transylvania Live

Această invitație este făcută de către Fundația Mihai Eminescu Trust şi Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) cu scopul de a promova turismul responsabil într-o experiență culturală cuprinzătoare care uneşte trecutul şi prezentul într-un mod firesc, parte dintr-un program mai amplu intitulat „Transylvania Live”. Sub egida programului Transylvania Live, cele două instituții cu meniri complementare au anunțat organizarea a numeroase evenimente culturale în regiune cu scopul de a promova patrimoniul și tradițiile locale, pentru a încuraja comunitățile să devină parte activă în acest demers și, totodată, de a promova muzica bună, artele contemporane, oferind oportunități de afirmare și scene inedite tinerilor artiști din România. Cum atât MET cât și UCIMR organizau evenimente în regiune, fie împreună, fie separat, și-au reunit eforturile și mai asumat sub egida programului Transylvania Live.

Pentru informații suplimentare, vă invităm să contactați inițiatorii programului Transylvania Live la adresa: booking@transylvanialive.ro . Aflați mai multe pe www.transylvanialive.ro și pe www.Facebook.com/TransylvaniaLive.ro 

 

Au început înscrierile pentru școala de vară la Mediaș !

Primăria Municipiului Mediaș organizează  pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 – 10 ani, Școala de vară, ediția 2019. Aceasta se va desfășura în perioada 18 iunie – 30 august, la Hanul Greweln. Cursurile și activitățile se vor organiza sub îndrumarea cadrelor didactice din unitățile școlare medieșene,  de luni până vineri, între orele 8:00 – 16:00. În cele 8 ore petrecute la Hanul Greweln, copiii vor avea parte momente recreative, educative și sportive, conform unui program stabilit dinainte. Perioada de înscriere este între 10 – 14 iunie, iar detalii se primesc la numărul de telefon: 0747121396 sau adresa de email: antonela.barbu@primariamedias.ro, persoana de contact Antonela Barbu. Taxa de înscriere este de  150 lei / săptămână, prețul incluzând și o masă zilnică.

 

Concert de chitară „De la Schubert la Sting” cu Costin Soare la Biserica Evanghelică „Sf. Margareta” din Mediaş

Stagiunea de concerte „Orgelsommer 2019” a Bisericii Evanghelice Sf. Margareta din Mediaş vă invită la un concert de chitară, „De la Schubert la Sting” cu Costin Soare. Evenimentul va avea loc luni, 10 iunie, de la ora 19:00, la Biserica Evanghelică „Sf. Margareta” din Mediaş. Intrarea este liberă.

Costin Soare continuă seria turneelor de succes din anii trecuţi

Desfăşurat în 6 oraşe din ţară, sub egida Asociaţiei Culturale Kitharalogos, turneul are ca fir conducător ideea de cântec:
– lied-uri de Franz Schubert, aranjate de unul dintre cei mai importanţi chitarişti ai secolului al XIX-lea, Johann Kaspar Mertz;
– teme cu variaţiuni, lucrări care au la bază arii sau cântece celebre;
– sonata a III-a de Manuel Maria Ponce, una dintre cele mai frumoase compuse pentru chitară în secolul XX, care are în partea mediană un Chanson nostalgic;
– la finalul călătoriei muzicale, un aranjament inedit după unul dintre cele mai iubite song-uri cântate de Sting, „Shape of My Heart”.
Ca şi în anii precedenţi, Asociaţia Culturală Kitharalogos îşi îndeplineşte obiectivul de a promova şi sprijini tinerele talente în afirmare de la noi prin invitarea acestora cu mini-recitaluri în deschiderea a două concerte şi oferirea de corzi şi accesorii pentru instrument. Unul dintre cei mai apreciaţi şi activi chitarişti români, cu 8 turnee naţionale la activ, muzician polivalent cu un repertoriu care porneşte de la muzica veche (interpretată la lăută) şi ajunge la cea contemporană, Costin Soare continuă seria turneelor „De la Bach la Beatles” şi „De la Paganini la Piazzolla” în care combinaţia dintre un repertoriu clasic, tradiţional al chitarei clasice şi aranjamente spectaculoase după lucrări din cultura pop/rock/jazz a secolului XX atrage spectatori de toate vârstele şi din toate categoriile sociale.

Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Parteneri: Hora S.A., Reghin – Fabrica de instrumente muzicale, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), Muzeul de Artă-Ploieşti, Institutul Cervantes, Primăria Mediaş, Biserica Evanghelică „Sf. Margareta”-Mediaş, Primăria Reghin, Compania de administrare a Castelului Bran.
Parteneri media: Radio România Muzical, Observator Cultural, Radio Trinitas, Radio Clasic, Agenţia de Carte.ro, Liternet.ro.

 

Două piese de teatru se vor juca marți la Casa de lângă Sinagogă din Mediaș

 

Marți, 11 iunie, începând cu ora 18:00, vă invităm la o seară de teatru unde elevii școlilor gimnaziale St. L. Roth din Moșna și nr. 7 din Mediaș, vor pune în scenă câte o piesă. Elevii clasei a V-a de la Școala St. L. Roth din Moșna, vor prezenta piesa de teatru „Primarul activ”. Însă la ce este activ? De multe ori mizăm doar pe virtuți, realitatea fiind complet alta. Primarul nostru se pregătește pentru o petrecere cu familia în timpul serviciului, iar apoi muncește cu familia pentru interesele comunității, doar forțat de ideea de etichetă. Piesa prezintă situații comice care se regăsesc în satele noastre. Trupa de teatru Ghioceii de la Școala Gimnazială. Nr. 7 Mediaș, va reprezenta o poveste ascunsă despre cuvinte, o adaptare după „Cabaretul cuvintelor” de Matei Vișniec. Este exprimarea dramei din spatele unor cuvinte, presărate cu note umoristice. Dacă vremea ne îngăduie, aceste piese vor fi jucate în grădina Casei de lângă Sinagogă, dacă nu ne vedem în Sinagogă. Vă așteptăm cu drag!

 

Primăria municipiului Mediaș a premiat performanțele axentiștilor

Primăria municipiului Mediaș a premiat săptămâna aceasta 19 elevi de la unitățile de învățământ din orașul nostru. Cei 19 elevi care au obținut rezultate foarte bune la etapele naționale și internaționale ale olimpiadelor și concursurilor organizate de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sporturilor au primit diplome și sume de bani. Între cei 19 elevi premiați s-au aflat și 7 elevi ai Liceului Teoretic Axente Sever, care au obținut rezultate școlare și extrașcolare deosebite in acest an. Este vorba de Pintea Călin Alexandru din clasa a IX-a Matematică Informatică, și de Mija Silviu din clasa a IX-a Instructor Sportiv, care s-au calificat la Olimpiada națională a „Meșteșugurilor artistice tradiționale”, dar și de elevele Daniela Beldean din clasa a X-a Științele Naturii și de Diana Borza din clasa a XII-a Științele Naturii, ambele participante la Simpozionul Internațional ”Apa – un miracol”, organizat de Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău. Lor li se adaugă performanțele sportive obținute de axentistele liceului nostru in domeniul tenisului. Tenisul de masă, prin Andreea Dragoman, absolventă a profilului de Științe Sociale, nu mai are nevoie de nici o prezentare. De asemenea câștigă tot mai mult teren și tenisul de câmp prin Melisa Luca, din clasa a X-a Matematică Informatică și prin Anastasia Iliescu din clasa a XI-a Științe Sociale, ele completând lista axentiștilor premiați de Primăria Municipiului Mediaș. Festivitatea de premiere a avut loc în sala de ședințe a Primăriei Mediaș și a fost oficiată de viceprimarul Christine Thellmann.

 

Expoziția „Rânduiala săsească” în incinta Muzeului Municipal Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra organizează expoziția „Rânduiala săsească” în perioada 7 iunie – 4 octombrie 2019, în incinta Muzeului Municipal Mediaș. Expoziția „Rânduiala săsească” reflectă o imagine a comunității săsești de odinioară create prin regulile ce le ordonau atât viața privată cât și pe cea ecleziastică. În prim-plan este evidențiat ansamblul arhitecturii tipice satului săsesc, cu biserica, școala și casa parohială care dominau așezarea, cu gospodăriile ordonate de-a lungul drumurilor. Printre bunurile culturale selectate spre a fi expuse se numără piese de port popular, textile de interior precum și piese de mobilier pictat. Expoziţia este completată prin imagini sugestive selectate din arhiva Muzeului ASTRA şi prin texte bilingve. Astfel avem plăcerea şi onoarea de a vă invita vineri, 7 iunie 2019, ora 17:00 la vernisajul expoziției care va avea loc la sediul Muzeului Municipal Mediaș.

 

FOTO: Burse de performanță acordate elevilor medieșeni

Viceprimarul municipiului Mediaș, Christine Thellmann,  a premiat un număr de 19 elevi din Mediaș, care au obținut rezultate excepționale la etapele naționale și internaționale ale diverselor concursuri. Evenimentul s-a desfășurat joi, 6 iunie 2019, în Sala de Ședințe „Daniel Thellmann“ a Primăriei, cu începere de la ora 11:00. Elevii au primit din partea municipalității diplome de performanță, dar și sume de bani, în funcție de criteriile specifice de acordare a acestei categorii de stimulente. De bursele de performanță beneficiază elevii care au obținut locul I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale organizate de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS), la etapele naționale ale competițiilor și concursurilor cultural artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico – științific, de nivel național, organizate de către MECTS, sau care s-au calificat la un concurs internațional. Pentru anul viitor, conducerea municipalității medieșene intenționează suplimentarea bugetului pentru burse alocat tinerilor din unitățile de învățământ de pe raza municipiului nostru.

 

 

FOTO: Expoziția „De-a Arhitectura“ la Muzeul Municipal Mediaș

Muzeul Municipal Mediaș a găzduit în data de 5 iunie 2019 expoziția de final a claselor care au optat în anul școlar 2018 – 2019 pentru disciplina opțională „De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit“. Primarul Gheorghe Roman și viceprimarul Christine Thellmann i-au premiat pe elevii clasei I de la Școala Gimnazială nr.7, îndrumați de învățătoarea Iulia Șerban și pe elevii clasei a III-a Step by Step de la Școala Gimnazială nr.4, îndrumați de învățătoarele Pex Simona Felicia și Marcu Liliana Maria, toți aceștia urmând unul dintre programele asociaţiei „De-a Arhitectura“ în actualul an şcolar. Expoziţia de la Mediaș a sărbătorit rezultatele procesului educaţional desfăşurat de elevi pe perioada anului şcolar, alături de tandemul cadru didactic-arhitect îndrumător, şi prezintă creaţiile copiilor, de la cei mai mici la cei mai mari, materializate prin machetele oraşelor imaginate de ei.

Programa şcolară pentru disciplina opțională „De-a arhitectura

Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit“ propune o abordare interdisciplinară, care îmbină elemente de
educaţie tehnologică, matematică, abilităţi practice, limba română, alfabetizare digitală şi istorie comunitară, subsumându-le în acelaşi timp unor elemente de educaţie civică. Dincolo de tematica propusă, noutatea disciplinei vine din activităţile practice derulate. Metodele de lucru folosite sunt: jocuri creative pentru dezvoltarea simțului de observație și a inteligenței artistice și tehnice, jurnal de învățare, jurnalul preferințelor, discuții de grup, discuții ghidate, lucrul în echipă, prezentări interactive. Mijloace de exprimare folosite sunt: desen, fotografie, colaj, lucrul în 3 dimensiuni, exprimare orală și în scris. Programul presupune dezvoltarea abilităților de investigare, analiză și critică, de sinteză, reprezentare, exprimare și de a face conexiuni, a imagina, a inventa și de a comunica idei. Programele se desfăşoară la nivel naţional ca opţional sau extracurricular şi sunt gratuite.

 

 

Expoziția „De-a Arhitectura“, astăzi la Muzeul Municipal Mediaș

Asociaţia „De-a Arhitectura“, alături de Primăria Municipiului Mediaș, vă invită în data de 5 iunie 2019, la expoziţia de final de an a claselor „De-a arhitectura din Mediaş“. Evenimentul se va desfășura la Muzeul Municipal Mediaș, iar principalii participanți vor fi elevii clasei I de la Școala Gimnazială nr.7, îndrumați de învățătoarea Iulia Șerban și elevii clasei a III-a Step by Step de la Școala Gimnazială nr.4, îndrumați de învățătoarele Pex Simona Felicia și Marcu Liliana Maria, toți aceștia urmând unul dintre programele asociaţiei în anul şcolar 2018-2019. Cu sprijinul Primăriei Mediaș, expoziţia va putea fi vizitată gratuit de către toți cei interesați, în data de 5 iunie, la Muzeul Municipal Mediaş, str. Mihai Viteazul, nr. 46, între orele 10:00 şi 12:00, când se va desfășura și un micro-atelier cu teme surpriză din cadrul programului „De-a arhitectura“. De asemenea, premierea participanților va avea loc la ora 11:00. Expoziţia de la Mediaș sărbătoreşte rezultatele procesului educaţional desfăşurat de elevi pe perioada anului şcolar,alături de tandemul cadru didactic-arhitect îndrumător, şi prezintă creaţiile copiilor, de la cei mai mici la cei mai mari, materializate prin machetele oraşelor imaginate de ei.

Programa şcolară pentru disciplina opțională „De-a arhitectura

Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit“ propune o abordare interdisciplinară, care îmbină elemente de educaţie tehnologică, matematică, abilităţi practice, limba română, alfabetizare digitală şi istorie comunitară, subsumându-le în acelaşi timp unor elemente de educaţie civică. Dincolo de tematica propusă, noutatea disciplinei vine din activităţile practice derulate. Metodele de lucru folosite sunt: jocuri creative pentru dezvoltarea simțului de observație și a inteligenței artistice și tehnice, jurnal de învățare, jurnalul preferințelor, discuții de grup, discuții ghidate, lucrul în echipă, prezentări interactive. Mijloace de exprimare folosite sunt: desen, fotografie, colaj, lucrul în 3 dimensiuni, exprimare orală și în scris. Programul presupune dezvoltarea abilităților de investigare, analiză și critică, de sinteză, reprezentare, exprimare și de a face conexiuni, a imagina, a inventa și de a comunica idei. Programele se desfăşoară la nivel naţional ca opţional sau extracurricular şi sunt gratuite.

 

Ziua Eroilor Neamului va fi marcată și în acest an printr-un ceremonial militar – religios

Primăria municipiului Mediaș, în colaborare cu Unitatea Militară 01810 Mediaș și reprezentanți ai cultelor religioase din oraș vor marca și în acest an Ziua Eroilor Neamului printr-un ceremonial militar – religios dedicat tuturor celor care, de-a lungul istoriei noastre, s-au jertfit pentru apărarea integrității și valorilor națiunii române. Ne revine, așadar, plăcuta onoare și îndatorire să vă invităm alături de noi joi, 6 iunie 2019, de la ora 12.00, la Cimitirul Eroilor din Mediaș ca să onorăm împreună memoria ostașilor și martirilor neamului nostru.