Home » Archive for "EVENIMENTE"

Eveniment dedicat micilor producători și fermieri ce va avea loc la Biertan

Fundația ADEPT Transilvania propune un proiect integrat de înființare și funcționare a unei forme asociative alcătuită din fermieri și mici producători și/sau procesatori locali, inclusiv din rândul celor care, pe lângă producția primară sau procesare, desfășoară și activități în domeniul turismului. Vă așteptăm așadar la un eveniment dedicat micilor producători și fermieri ce va avea loc la Biertan! Vom discuta despre beneficiile asocierii, despre ce înseamnă marketing, cum ne adaptăm condițiilor și vremurilor și cum putem crește, împreună! Evenimentul va avea loc joi, 16 iulie 2020 de la ora 10:00, in sala de ședințe a primăriei comunei Biertan.

 

Sâmbătă, pe 11 iulie, are loc prima Vânătoare de Comori Arhitecturale din Mediaș. Vezi cum poți participa

Sâmbătă, pe 11 iulie 2020, are loc prima Vânătoare de comori arhitecturale din Mediaș! Asta înseamnă că timp de 1 oră și jumătate căutam, admirăm, fotografiem mici și mari comori arhitecturale printr-un joc urban, pe echipe, în aer liber. Și în condiții de maximă siguranță!

Ce sunt “comorile arhitecturale”?

În primul rând, comorile arhitecturale nu sunt neapărat monumente de arhitectură sau clădiri impozante. Pot fi și mici detalii arhitecturale, care se găsesc pe case aparent banale și care vorbesc de alte vremuri, altă estetică. Sunt mici detalii care dau farmec unei case, unui cartier, unui oraș. Practic, la Vânătoare va trebui să cauți – și să găseșți! – uși, portaluri, ferestre, bovindouri, ancadramente, decorațiuni și multe altele.

Și dacă n-am cunoștințe de arhitectură?

Nu-ți sunt necesare! Te ajutăm noi cu un *kit de vânătoare*: hartă, indicii, dicționar de termeni necunoscuți, etc, dar e bine să ai:
– 1-2 coechipieri
– un aparat foto/un smartphone cu baterie încărcată
– niște atenție
– niște spirit de observație (la fel de important ca aparatul foto)
– niște spirit de aventură
– încălțări comode

Cum anume se desfășoară Vânătoarea de comori arhitecturale?

După ce ai cumpărat biletele o să întâmple următoarele lucruri:
1. Primești un mail de confirmare – caută-l și în spam, de ajuns ajunge sigur, mai ales că e trimis automat
2. Cu 1 zi înainte de eveniment primești mailul cu locul de întâlnire. Mailul este trimis manual, în jur de ora 15.00
3. În ziua Vânătorii ne întâlnim la locul transmis în mail
4. Povestim cum se desfășoară totul, inclusiv partea de final.
5. Dăm fiecărei echipe un kit de vânător
6. Aveți 5 minute pentru a vă face o strategie
7. Dăm startul și stați maximum 2 ore pe teren.
8. Pe măsură ce găsiți comori, faceți o fotografie fiecăreia.
7. Discutăm despre comori (cel mai probabil online).

Măsuri de siguranță

În momentul în care o să ne întâlnim, o să purtăm o mască și așa vă vom explica regulile. O să vă rugăm să purtați și voi masca, că să fim extra safe. În plus, o să păstrăm distanța regulamentară de 2 m. În afară de înmânarea, cu grijă, a kitului de vânător, nu vom avea contact fizic. Și da, vom avea un gel de dezinfectat mâinile la noi. Tot din motive de siguranță vom avea 2 serii, că să nu existe nici un fel de înghesuială. Puteți opta să faceți parte din prima serie, care începe la ora 18.00, sau din a doua serie, care începe la 18.30. Diferențele dintre cele 2 serii vor fi minime (5 indicii).

Cât costă?

Preț adult: 50 lei
Preț elev/student (până în 22 ani): 20 lei

Cum particip?

Te înscrii luând bilete prin eventbook.ro.
Poți să achiziționezi un bilet sau mai multe.

Scopul Vânătorii arhitecturale

În general, obiectivele vânătorii arhitecturale e să te facă să fii turist în orașul tău, să descoperi o zonă relativ necunoscută din oraș, să te familiarizeze cu 2-3 termeni arhitecturali (e ca și cum ai învăța “Salut” și “Ce mai faci?” într-o limbă străină). Și să te simți bine, căci e o activitate distractivă! (O zicem noi, dar o zic mai ales cei care au participat la Vânători arhitecturale.)

 

Festivalul de film horror şi fantastic Lună Plină din Biertan, va avea loc anul acesta între 20 şi 23 august

Festivalul de Film Horror şi Fantastic Lună Plină va avea loc, între 20 şi 23 august, în comuna Biertan, unde vor avea loc proiecţii de film în aer liber, cine-concerte şi activităţi în natură precum ture cu bicicleta, ghost-hunt sau degustări de produse tradiţionale din zona Transilvaniei, au anunţat organizatorii evenimentului.
„Programat iniţial pentru începutul lunii august, organizatorii au decis să mute festivalul astfel încât să se asigure că vor fi respectate toate regulile de siguranţă şi igienă pentru un festival de film. Bilete sunt disponibile la un preţ special până pe 1 iulie: de la 65 de lei pentru acces la proiecţii sâmbătă şi duminică la 120 de lei abonament pentru toate cele 4 zile şi acces în camping. Bilete pot fi achiziţionate de pe https://eventbook.ro/program/luna-plina„, se arată în comunicat. Potrivit sursei citate, selecţia de filme include cele mai noi şi captivante producţii, precum şi filme clasice horror & fantastice. Proiecţiile în aer liber au loc la Grădina Melies (curtea Centrului Evanghelic pentru Tineret/Casa Parohială) şi la Cinema Vertigo (curtea interioară a Şcolii generale din apropierea campingului). Biertan este una dintre primele aşezări germane din Transilvania (1283), situată într-o zonă deluroasă, la numai 25 km distanţă de Sighişoara şi Mediaş. Un spaţiu ideal pentru vizionări în aer liber, Biertanul are o piaţă centrală ‘vegheată’ de o splendidă biserică fortificată, o capodoperă arhitecturală protejată de UNESCO. Cinefilii au la dispoziţie pentru cazare pensiunile din zonă, dar şi un camping îngrădit şi păzit, dotat cu duşuri şi toalete publice, un punct de predare a obiectelor de valoare şi barul „La Tăruş”. Mai multe detalii despre cazare găsiţi pe site-ul festivalului: http://bit.ly/CazareBiertan. Festivalul de Film Horror şi Fantastic „Lună Plină” este un proiect organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană.

 

Casa Memorială „Stephan Ludwig Roth” şi Turnul Pietrarilor redeschise publicului. Programul de vizitare

Casa Memorială „Stephan Ludwig Roth” a fost inaugurată la data de 25 septembrie 1970 și reprezintă prima instituție de memorialistică realizată la Mediaș, fiind dedicată marelui umanist Stephan Ludwig Roth (1796 – 1849). Expoziția, organizată în trei încăperi, cuprinde o serie importantă de obiecte care au aparținut lui Stephan Ludwig Roth, dintre care se remarcă secretair-ul de lucru și mantaua pe care acesta a purtat-o în momentul execuției sale din data de 11 mai 1849 pe Dealul Cetăţuii din Cluj, piese de mobilier original (scrin pirogravat), fotografii, documente, texte, decupaje. Casa, construită în stil neoclasic, situată pe actuala str. Johannes Honterus, nr. 10, a fost locuită de către istoricul, gânditorul şi revoluţionarul paşoptist din Transilvania Stephan Ludwig Roth între anii 1821 – 1837, perioadă de timp în care a activat la Mediaș ca profesor și predicator. A fost înmormântat la Mediaș, unde i s-a ridicat un monument, unde există o casă memorială (pe strada Hermann Oberth 10, din Mediaș) și un bust în fața liceului ce-i poartă numele.
Program de vizitare:
Marți – Vineri: 09:00 – 17:00
Sâmbătă – Duminică: 10:00 – 14:00.

Turnul Pietrarilor s-a redeschis publicului

În Turnul Pietrarilor de pe str. Johannes Honterus, in memoriam Emil Mureșan, puteți vizita expoziția permanentă „Natură și fantezie“, cu lucrări din portofoliul regretatului artist medieșean. Vă reamintim că și Muzeul Municipal funcționează după același program de vizitare, iar colegii noștri de la muzeu sunt pregătiți să vă ofere detalii despre exponatele din aceste trei locații. Construit între 1507 și 1534 turnul este unul dintre cele opt edificii de apărare construite în secolului XV și XVI în Cetatea Mediaș. Cu o înălțime de 25,8 metri, aici își desfășura în trecut activitatea breasla pietrarilor și a zidarilor. Acesta a fost grav avariat în anul 1705 când a fost atacat de armata curuţilor. În urma lucrărilor de reconstrucţie au fost adăugate elemente arhitectonice aparţinând stilului baroc.

 

 

Turneul Naţional “Orgile României” – ediţia a II-a ajunge şi în Biserica evanghelică „Sfânta Margareta” din Mediaş

Turneul naţional „Orgile României” propune în vara anului 2020, mai precis între 2 şi 9 iulie, o a doua ediţie, mai specială, continuând continuând în prelungirea slujbelor din lăcaşurile de cult, incursiunea sonoră în lumea acestui instrument, prin intermediul a doi tineri organişti români – Vlad Vişenescu şi Eduard Iosif Antal – care vor cânta muzica liturgică specifică orgii, a cărei semnificaţie s-a extins în sala de concert. Turneul reia traseul de anul trecut, dar ajunge şi în alte biserici, în care nu s-a cântat în 2019. Anul acesta, turneul va trece prin 6 oraşe – Arad, Sibiu, Alba Iulia, Iaşi, Mediaş, Bucureşti – prezentând două repertorii diverse, în viziunea tinerilor organişti Vlad Vişenescu şi Eduard Iosif Antal, care vor cânta în continuarea slujbelor. Perioada în care se va desfăşura programul este 2-9 iulie 2019, iar traseul va ajunge la: Arad – Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova”, Sibiu – Biserica franciscană, Alba Iulia – Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail”, Iaşi – Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta”, Bucureşti – Catedrala „Sfântul Iosif “. În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Vlad Vișenescu propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru “Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, iar cel propus de Eduard Iosif Antal, propune concentrarea asupra repertoriului celui care a pus bazele muzicii clasice pentru acest instrument, Johann Sebastian Bach.

Turneu Național – Orgile României ediția a II-a

2 iulie – Arad – Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova” – E. Antal
3 iulie – Sibiu – Biserica franciscană – V. Vişenescu
4 iulie – Alba Iulia – Catedrala romano-catolică „Sfântul Mihail” – E. Antal
5 iulie – Iaşi – Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” – V. Vişenescu
9 iulie – Mediaş – Biserica evanghelică „Sfânta Margareta” – E. Antal
9 iulie – Bucureşti – Catedrala Sf. Iosif – V. Vişenescu

Program muzical

Vlad Vişenescu – orgă

-Georg Muffat – Toccata Prima din Apparatus Musico-Organisticus
-Johann Sebastian Bach – Preludiul de coral „Wenn wir in höchsten Nöten sein”, BWV 641 din Orgelbüchlein
-Johann Sebastian Bach – Preludiu și fugă în Do major, BWV 531
-Johannes Brahms – Preludiul de coral „Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen” din „Elf Choralvorspiele”, Opus postum 122 Nr. 2
-César Franck – Fantezie, Op.16
-Max Reger – Kyrie eleison, Op. 59 Nr. 7
-Max Reger – Gloria in excelsis, Op. 59 Nr. 8

Eduard Antal – orgă

-Only J.S.Bach
-Toccata, Adagio şi fuga în do major BWV 564
-Preludiul şi fuga în mi minor BWV 538
-Piece d’orgue BWV 572
-Fantezia şi Fuga în sol minor BWV 542

Producător: Pro Contemporania
Coproducători: TVR 3,Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional
Cu sprijinul: JOROM Accent, JTI, Nucleo, Piccolo Maestro, Lanto Communication
Parteneri culturali: Biserica romano-catolică „Sfântul Anton de Padova” din Arad, Filarmonica din Sibiu, Biserica franciscană din Sibiu, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia, Catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, Municipiul Alba Iulia, Biserica evanghelică „Sf. Margareta” din Mediaş, Catedrala „Sfântul Iosif“ din Bucureşti.

 

Concert de muzică folk cu Grupul „Balada”, vineri, la barul Mediensis

Grupul „Balada” din municipiul Mediaș va susține vineri după-amiază un concert de muzică folk. Evenimentul se va desfășura vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19:00 la barul Mediensis situat pe strada Gheții. Intrarea este liberă, iar pentru rezervări sunați la numărul de telefon: 0754610293. Grupul Balada s-a format în anul 2018, și este format din Ioan Ivan, chitară și voce, respectiv Marius Catalan, nai, percuție și voce. Muzica folk este pentru români una de suflet, deoarece îmbină armonios vocile puternice, poezia, mesajul și linia melodică. Publicul de toate vârstele se regăsește cu ușurință în muzica folk și participă cu totul la spectacol, ceea ce face concertele speciale, fiind concerte de stare.

 

Centrul Naturist Green Vita din Mediaș organizează Sărbătoarea Lavandei ediția a 2-a

Centrul Naturist Green Vita din Mediaș organizează în perioada 2 – 4 iulie 2020, un eveniment dedicat lavandei. Vă așteptăm la Sărbătoarea Lavandei Ediția a 2-a de la Centru Naturist Green Vita din Mediaș, Șoseaua Sibiului nr. 48, vis a vis de Sediul Romgaz. Anul acesta vă pregătim lucruri unice și speciale la Sărbătoarea Lavandei. Pe lângă clasicele produse cu lavandă precum: buchete, săculeți, răsaduri, uleiuri esențiale și difuzoare de uleiuri esențiale, apă de lavandă, deodorante, săpunuri, geluri de duș, creme, iruri de buze etc., vom avea produse speciale, chiar unice: Biscuiți HandMade cu Lavandă, Sirop de Lavandă cu Miere, Săpun HandMade cu Lavandă – toate produse cu drag în România. Acum vă puteți bucura de proprietățile miraculoase ale lavandei cu efecte extraordinare mai ales pentru sistemul nervos, sistemul cardiovascular, sistemul digestiv și cel respirator, după cum se vede este mai mult decât benefică pentru perioada dificilă prin care trecem. Așteptăm cu tot dragul să vă convingeți de beneficiile acestei plante absolut minunate. Doar la Centrul Naturist Green Vita din Mediaș, Șoseaua Sibiului nr. 48, vis-a-vis de Sediul Romgaz.
PS: Anul acesta din cauza pandemiei luăm măsuri stricte de siguranță și pentru aceasta vă cerem răbdare și respectarea tuturor normelor impuse de autorități. În Locație nu vor intra mai mult de două persoane deodată, iar ceilalți vor aștepta afară distanțați fizic până iese cineva dinăuntru. Toți cei care intră în locație vor purta masca și se vor dezinfecta la intrare pe mâini. Sărbătorim mai multe zile pentru a nu se crea aglomerație.

 

Municipiul Mediaș s-a înscris la concursul naţional de lectură „Bătălia Cărţilor” 2020, ediţia a VI-a

Având în vedere că Biblioteca Municipală „St. L. Roth“ s-a deschis de curând anunțăm cititorii că și în acest an ne înscriem în proiectul național „Bătălia Cărţilor”. Menționăm că sunt mai puține titluri înscrise în concurs, ca urmare a situației epidemiologice din țara noastră. Sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, Biblioteca Municipală „St. L. Roth” Mediaș, în calitate de organizator și Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, în calitate de inițiator, lansează cea de a șasea ediție a Concursului naţional de lectură „Bătălia Cărţilor”. Concursul se desfășoară pe trei secțiuni: copii (11-13 ani), adolescenți (14-18 ani) și adulți. Participanții înscrişi la secțiunile copii și adolescenți vor avea de citit șase cărți, iar adulții opt cărți. Aceștia vor da calificative de la 1 la 5 în carnetul de lectură primit, şi vor întocmi fişe de lectură pentru fiecare carte în parte. Perioada de desfășurare a concursului este iulie – noiembrie 2020. Premierea va avea loc în luna decembrie. Mai multe detalii despre concurs și lista cărților participante găsiți la Biblioteca Municipală „St. L. Roth” Mediaș.

 

Manifestarea dedicată Zilei Drapelului de astăzi a fost anulată!

În urma adresei primite în dimineața zilei de 26 iunie 2020, din partea Ministerului Apărării Naționale, Primăria Municipiului Mediaș este nevoită să anuleze manifestarea dedicată Zilei Drapelului. Astfel, a fost adus la cunoștință faptul că, pe fondul pandemiei create de noul coronavirus COVID 19, în acest an nu se vor desfășura manifestări publice dedicate acestei sărbători. Având în vedere informațiile primite, vă aducem la cunoștință că evenimentul dedicat Zilei Drapelului, programat să aibă loc vineri, 26 iunie 2020, în Piața Corneliu Coposu, începând cu ora 12:00, este anulat. Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

Ziua Drapelului Național, va fi celebrată vineri la Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș, în colaborare cu Unitatea Militară 01810 Mediaș și Protopopiatul Ortodox Român Mediaș vor celebra, în data de 26 iunie, Ziua Drapelului Național, o aniversare devenită tradiție la nivelul întregii țări, ce evocă momentul istoric de la 1848 de recunoaștere și instituire oficială a tricolorului ca drapel și simbol unitar al națiunii române. Ceremonialul militar și ceremonialul religios de sfințire a drapelului dedicate aniversării Drapelului Național vor avea loc în Piața Corneliu Coposu, începând cu ora 12:00.

 

Expoziție de costume populare vechi purtate în zona Târnavelor la Muzeul Municipal Mediaș

În data de 24 iunie 2020, începând cu ora 10:00, cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret – printr-o acțiune comună între Muzeul Municipal și Biblioteca Municipală „St.L.Roth“ Mediaș – expune exemplare ce fac parte din costumul popular vechi, purtat în zona Târnavelor, dar și modele recente, donate de medieșeni, pentru a salva o parte din cultura materială și tradiția bunicilor și străbunicilor. Vizitatorii, pe lângă descoperirea simbolurilor și tradițiilor, vor putea afla cum se păstrează și se întrețin corect obiectele de vestimentație. Îi așteptăm cu drag pe toți cei interesați să viziteze expozițiile muzeului, de miercuri până vineri între orele 9:00 – 17:00 și duminica între orele 10:00 – 18:00.

 

Muzeul Gazelor Naturale împlinește astăzi 10 ani de la momentul în care și-a început activitatea

Centrul de Documentare și Informare și-a deschis larg porțile pentru public pe data de 13 iunie 2010. Un deceniu dedicat oamenilor, de la mic la mare, tuturor celor care i-au trecut pragul în această perioadă. În tot acest timp, Muzeul Gazelor Naturale, așa cum este cunoscut publicului larg, a fost ghidat de viziunea de cercetare, muzeificare și diseminarea informației, respectând tradiția și promovând industria gazeiferă. Muzeul Gazelor Naturale s-a implicat activ în organizarea de evenimente de responsabilitate socială educațională, culturală și de mediu, respectând cinci valori care stau la baza strategiei de performanță durabilă: documentare, informare, calitate, responsabilizare și performanță. Sunt 10 ani plini de reușite în procesul de cercetare, informare și educație, muzeul devenind un climat propice pentru dezvoltare.Pe baza experienței acumulate, aspirăm în viitor spre excelență și consolidarea prestigiului și la nivel internațional. Echipa Muzeului Gazelor Naturale mulțumește și transmite aprecierea tuturor celor care ne-au fost alături și ne-au susținut în această călătorie: conducerii companiei Romgaz, colaboratori, instituții de învățâmânt, vizitatori, oameni fără de care nu am fi putut evolua atât de frumos.