Home » Archive for "EVENIMENTE"

Spectacol de operă în scop caritabil cu baritonul Vasile Chișiu, soprana Egle Chișiu, tenorul Vlad Miriță și pianista Mihaela Vâlcea

Joi, 19 septembrie 2019, de la ora 18:00, la Sala Traube, baritonul Vasile Chișiu va susține un spectacol de operă în scop caritabil. Alaturi îi vor fi soprana Egle Chișiu, tenorul Vlad Miriță și pianista Mihaela Vâlcea.

Vasile Chișiu, care din agricultor a devenit bariton

Baritonul Vasile Chișiu s-a născut la Mediaș (România). A studiat Canto la Universitatea Națională de Muzică din București și la Conservatorul A. Scontrino din Trapani, Italia. Are doi copii senzaționali și o soție, soprana Egle Chișiu, care s-a născut într-o familie de intelectuali din Vilnius (Lituania). În anul 1996, Vasile Chişiu a fost desemnat cel mai tânăr fermier din România, premiu oferit de Fundaţia Fermier. Ulterior a fost invitat la diferite congrese internaţionale de profil, iar cel de la Bruxelles din anul 1997 i-a marcat începutul unei alte vieţi. „Fiecare participant trebuia să-şi promoveze ţara, iar eu m-am îmbrăcat în costum naţional, am cântat cântece populare (deja aveam lansat un CD). Am cântat şi «O sole mio», dar nu ştiam prea bine cuvintele, îl văzusem la televizor pe Pavarotti şi mi-a rămas în minte. La finalul melodiei, jurnaliştii de la televiziunea Rai 1 au venit la mine, au făcut o plecăciune şi mi-au spus: felicitari maestro! Apoi ceilalţi consileri europeni mi-au spus că eu trebuie să devin solist de operă, nu trebuie să-mi irosesc talentul. Şi aşa am facut, la începutul anilor 2000 am renunţat la agricultură”, a declarat Vasile Chişiu. La insistenţele cântăreţei de muzică populară Lucreţia Ciobanu, Vasilie Chişiu a început să se pregătească pentru admiterea la Conservator alături de profesoarele Ana Stratulat şi Crina Popovici. În anul 2006, Vasile Chişiu a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, secţia canto. A obţinut bursa Socrates la Conservatorul Antonio Scontrino din Trapani, Italia şi a urmat studii de canto cu maeştrii Corneliu Fănăţeanu şi Eduard Tumagian. A participat la cursuri de masterclass conduse de nume mari precum: Mariana Nicolesco, Ludovic Spiess, Leontina Văduva, Constantin Zaharia, Ileana Cotrubaş, Viorica Cortez, Eduard Tumagian, Nelly Miricioiu. Din anul 2005, Vasile Chişiu este solist al Operei Naţionale Bucureşti şi a susţinut concerte în ţări precum Germania, Lituania, Italia, Ungaria. Printre premiile pe care le-a obţinut se numără: Grand Prix oferit de regiunea Oder-Spree, în cadrul cursurilor de Opera „Oper Oder Spree 2006” în Cetatea Beeskow, Germania, şi premiul Fundaţiei Darcleè la Concusul Internaţional de Canto Hariclea Darcleè (Brăila).

 

Programul evenimentului Dracula Horse Festival de la Domeniul Dracula din Daneș

În inima Transilvaniei, la numai câțiva kilometri de cetatea medievală a Sighișoarei, înconjurați de peisajele de poveste de la Domeniul Dracula Daneș, va avea loc cea de a doua ediție Dracula Horse Festival. O experiență de festival unică, în care rusticul și natura se îmbină perfect cu activitățile din cadrul festivalului, cu momentele artistice special pregătite și, bineînțeles, cu spectacolele ecvestre deosebite. Un festival care își propune să aducă publicul mai aproape de natură, să experimenteze lucruri noi, să descopere magia zonelor transilvănene, să se bucure de moment. Festivalul propune două zile de poveste cu spectacole ecvestre și show-uri de călărie spectaculoase, activități în natură și diferite ateliere. Dracula Horse Festival va avea loc pe Domeniul Dracula Daneș în perioada 27-29 septembrie 2019. Denis Ștefan ne va impresiona și anul acesta cu show-urile lui speciale și pline de adrenalină. Evenimentul anunță spectacole impresionante cu cai de rasă și concert cu trupa Voltaj. Voltaj este una dintre primele trupe care va concerta la ediția aceasta a Dracula Horse Festival. Muzică live și concerte country vor fi pretutindeni în zona de festival și, în plus, organizatorii promit și alte concerte surpriză.
Bilete Dracula Horse Festival:
Abonament (preț întreg) – 158 lei
Abonament copii – 79 lei
Bilet duminică (preț întreg) – 68 lei
Bilet duminică (copii) – 34 lei
Bilet sâmbătă (preț întreg) – 108 lei
Bilet sâmbătă (copii) – 54 lei
* Pentru ziua de 27 nu este nevoie de bilet.

 

Sâmbătă, 24 august, în Mălâncrav este Sărbătoarea Lichiului

Ea va avea loc în curtea casei de oaspeți de la nr. 297, îngrijită de doamna Lucica, o gospodărie unde există un cuptor potrivit, iar cei interesați vor participa la o demonstrație despre cum se face acest desert specific transilvănean.
“Pe lângă lichiul proaspăt copt, veți gusta și vă veți răcori și cu alte bunătăți tradiționale din zonă, așa că vă așteptăm la noi pe la prânz. Prețul pentru participare este 70 lei/persoană”, informează organizatorii. Pentru cazare, doritorii sunt invitați să-și facă rezervare la una dintre casele de oaspeți pe site-ul www.experiencetransylvania.ro sau să scrie la booking@experiencetransylvania.ro pentru a primi recomandări.

 

Astăzi începe prima ediție a Festivalului de Film în aer liber „La Perne”. Progamul complet al evenimentului

Caravana TIFF ajunge, între 16 – 20 iulie, la Mediaș, în calitate de partener la prima ediție a Festivalului de Film în aer liber „La Perne”. Evenimentul le propune cinefililor 5 seri de film în Piața Regele Ferdinand I unde vor putea vedea 10 producții de scurt și lungmetraj, apreciate de publicul de pretutindeni. Proiecțiile vor începe la ora 21:00, iar intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.
Prima seară de cinema în aer liber la Mediaș va fi deschisă vineri, 16 august, de scurtmetrajul Opinci (r. Anton Groves), premiat anul acesta la TIFF în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Imediat după proiecția acestuia, medieșenii vor putea vedea comedia ardeleanască Pup-o, mă! (r. Camelia Popa), care a cucerit publicul autohton prin ingrediente precum tradiţiile, peisajele pitoreşti, personajele spumoase şi umorul autentic românesc.
Sâmbătă, 17 august, cinefilii află care este Secretul fericirii. Filmul este debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură. După un scenariu scris de Alexandru Popa, firul narativ urmărește doi prieteni care descoperă că fericirea unuia depinde de nefericirea celuilalt. Din distribuție fac parte Vlad Zamfirescu, Irina Velcescu și Theo Marton. Filmul va fi precedat de proiecția scurtmetrajului Celed (r. Anghel Damian).
Serile de film în aer liber continuă la Mediaș duminică, 18 august, când va fi proiectat scurtmetrajul Învierea domnului Constantin, în regia lui Cornel Brad, care prezintă secvențe din viaţa unui emigrant întors acasă unde află că a fost declarat decedat. Cei prezenți în Piața Regele Ferdinand I se vor putea delecta apoi cu documentarul Caisă (r. Alexandru Mavrodineanu). Acesta spune într-un mod plin de naturalețe și simplitate povestea relației dintre un antrenor de box și un tânăr sportiv foarte talentat, dar a cărui carieră e pusă sub semnul întrebării.
Luni, 19 august, are în program scurtmetrajul Cadoul de Crăciun, în regia lui Bogdan Mureșanu, premiat în cadrul Festivalului Internațional de Surtmetraje de la Clermont-Ferrand precum și la ediția precedentă a Premiilor Gopo. Seara continuă cu cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu, Parking, inspirat de bestseller-ul „Apropierea” al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari. Descris ca fiind „o odă dedicată tuturor visătorilor și cutezătorilor care au părăsit zona de confort a orașului natal pentru a căuta o viață mai bună în altă parte.” (Cineuropa), filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă (Belén Cuesta) și dorul de casă.
Ultima seară de proiecții în aer liber la Mediaș se încheie cu Arctic, debutul remarcabil în lungmetraj al regizorului brazilian Joe Penna, o lecție autentică de supraviețuire în confruntarea om-natură. Înainte de thriller-ul descris de Mondociné ca fiind un „labirint glacial cu un personaj principal prizonier al luptei cu el însuși și cu instinctul său de supraviețuire”, cinefilii vor urmări scurtmetrajul Havana, CUBA, în regia lui Andrei Huţuleac și prezentat la TIFF 2019, o poveste despre singurătate şi modul subtil în care aceasta îi afectează pe oameni.
Festivalul de Film în aer liber „La Perne” este organizat de Contrast Publicitate în colaborare cu Primăria Municipiului Mediaș, Caravana TIFF, Paralela 45 și ADD Transilvania Mea.

 

Operatorul de transport public Meditur SA Mediaș, organizează un concurs de desen pentru copii

Trolly, mascota operatorului de transport public Meditur SA Mediaș, vă anunță cu bucurie că în perioada 15 – 21 august 2019 se desfășoară un concurs de desen. Copii care vor desena și depune un troleibuz pe pagina de facebook a societății https://www.facebook.com/scmeditursa.medias și își vor invita prietenii să dea cât mai multe like-uri desenelor depuse pot câștiga „botezarea” a trei troleibuze după numele temerarilor câștigători. În data de 21 august 2019, Meditur SA Mediaș sărbătorește 30 de ani de transport public electric în Mediaș, ocazie cu care dorește promovarea acestei modalități de transport mai puțin poluante. Întregul regulament al concursului îl găsiți mai jos:
1. Limita de vârstă pentru concurenți este de la 2-12 ani.
2. Obiectul concursului îl reprezintă desenarea în creion, culori sau pictură a unui troleibuz și up-loadarea acestuia pe pagina de facebook a societății.
3. Ierarhizarea desenelor ce intră în concurs se va face prin numărul de like-uri primite de fiecare desen postat și înscris în concurs.
4. Perioada desfășurării concursului este: 15 august 2019 – 20 august 2019.
5. La data de 20 august ora 14:00 se închide perioada de vot (prin „like-uri” acordate) și se stabilesc câștigătorii locurilor 1, 2 și 3.
6. Câștigătorii locurilor 1, 2 și 3 vor fi stabiliți în data de 21 august și vor fi anunțați public.
7. Premiile acordate sunt: denumirea a trei troleibuze după numele căștigătorilor.

 

Astăzi, spectacolul “Petrecere la Han” de Sfânta Maria, organizat de Primăria Municipiului Mediaș

În zi de sărbătoare, iubitorii muzicii populare se întâlnesc astăzi, la un eveniment organizat de Primăria Municipiului Mediaș! De Sfânta Maria sunteți așteptați împreună cu familia şi prietenii la spectacolul “Petrecere la Han”, începând cu ora 17:00. Spectacolul va fi deschis de Ansamblul folcloric Purtata din Mediaș și Ansamblul Jidvei România. Pe scenă vor mai urca soliștii: Narcisa Luncan, Costel Popa, Diana și Bianca Crețu, Radu Dumitru, Ciprian și Mihaela Istrate. Aceștia îi vor încânta pe spectatorii prezenți cu frumusețea muzicii populare. Seara se va încheia cu prestația părintelui Marius Ciprian Pop, care va susține un recital deosebit în fața publicului prezent în zi de sărbătoare la Hanul Greweln. Intrarea la eveniment este liberă!

 

Concert, ateliere de slime, mascote și multe alte surprize la evenimentul ”Spectacolul verii”

Primăria Municipiului Mediaș organizează ”Spectacolul verii”, în data de 31 august 2019, la Hanul Greweln. Participanții din cadrul programului ”Școala de vară 2019” sunt așteptați cu ateliere de slime, mascote și multe alte surprize, iar părinții vor putea asculta un concert susținut de Tudor Turcu și trupa germană Daggu Project.

Tudor Turcu

Tudor Turcu a cochetat cu muzica, îndeosebi cu muzica metal, dintotdeauna, însă a dobândit notorietatea odată cu participarea la X Factor România în 2012. În cadrul concursului difuzat de Antena 1, Tudor a surprins juriul şi telespectatorii cu interpretarea sa cu care a dorit să promoveze muzica rock, inserând în prestaţiile sale pasaje de growl, specifice death metalului. După ce câștigat concursul, Tudor a participat la Selecția Națională Eurovision 2013 cu piesa „Hello”. În 2014, cântărețul a participat din nou la Selecția Națională pentru Eurovision. Alături de trupa Clipa, câștigătorul X Factor cântă „World of Dreams”, o piesă rock ritmată cu influențe folclorice. Artistul a lansat piese precum „Nu minți”, „Is there anybody out there?”, „Anastasia”, „Goi de Trecut” sau „Vise Colorate”, și a cântat în deschiderea concertelor Dark Tranquility și Europe.

Daggu Project

Genul de muzică pe care-l abordează trupa Daggu Project din Berlin, este pop-dance cu influențe rock. Membri trupei au obiceiul de a arunca cu CD-uri în public, pe respectivele CD-uri fiind înregistrate melodii ale Daggu Project. Aruncatul CD-urilor este un moment pur original în timpului spectacolelor și se adresează în special fanilor și oamenilor care trăiesc cu adevărat acordurile acestei muzici nemțești.

 

Este interesant sa ai propria ta afacere!

Ne inconjoara o multime de lucruri interesante, pacat ca nu avem timp sa ne ocupam de ele! De pilda, este un adevarat privilegiu sa ai cafeneaua ta si sa le organizezi la cerere clientilor petreceri de vis.

Oamenii sa se refugieze in localul tau, stiind ca au parte de o primire calda, de cafea si ceai aromat, de cele mai proaspete si gustoase deserturi si de preturi excelente. Sigur ca si designul si personalul fac diferenta dintre un local plin mereu si altul gol.

Dar de un magazin plin cu rochii frumoase pentru toate marimile, ce spui? Te vor indragi pe loc doamnele mai plinute, sa vada ca ti-ai dat interesul sa aduci si pentru ele ceva  de imbracat.

Ai acces la toate aceste experiente interesante numai trecand prin etapa infiintare firma.

Stai! Nu este condamnabil, daca inca nu te-ai decis ce sa iti deschizi. Apeleaza la Fabrica-de-firme.ro sa iti ofere consiliere, fiindca ei cu asta se ocupa, au experienta, cunostinte actualizate de legislatie si studii de piata. Ei stiu pe ce segment de activitate ai sanse mai mari de reusita.

Vrei sa ajuti oamenii prin intermediul cunostintelor de psihologie sau drept din facultate?

Esti liber sa faci acest lucru, dar sa soliciti infiintare PFA.

PFA-ul necesita atestarea nivelului de cunostinte spcifice activitatii desfasurate, in timp ce conditii infiintare SRL  sunt maleabile si exista si posibilitatea cooptarii de asociati. Un SRL poate avea pana la 50 de asociati, cu conditia ca fiecare sa detina un capital social mai mare de 10 lei.

Cu asociati esti mult mai puternic, dar cand apar dispute ireconciliabile intre detinatorii capitalului social, intreprinderea se afla in mare pericol.

Consider ca este bine sa ai un numar cat mai mic de asociati, iar acestia sa provina din randul persoanelor de incredere care nu te-au dezamagit niciodata.

Oricum, tine-i aproape pe cei de la Fabrica-de-firme.ro, care iti sunt de folos la toate schimbarile care tin de activitatea firmei tale. Ai nevoie de un sediu social mai bun? Ei ti-l pun la dispozitie si fac si demersurile legale pentru schimbare sediu social.

Doresti sa inchizi un punct de lucru sau sa suspenzi activitatea firmei pe o anumita perioada, mai mica de 3 ani, din motive personale?

Ei stiu ce acte sunt necesare si mai ales carei institutii sa solicite legalizarea acestor schimbari.

 

Serbare câmpenească ”Mărie, dragă Mărie!”, în comuna Valea Lungă, ediția a XVI-a. Programul complet

Comuna Valea Lungă îmbracă straie de sărbătoare, joi, 15 august 2019, cu ocazia Serbării câmpeneşti „Mărie, dragă Mărie”. Desfășurată în fiecare an în preajma datei de 15 august, sărbătoarea adună de fiecare dată zeci de participanți. Fiii satului și iubitori de folclor și tradiții românești sunt așteptați la un spectacol de muzică și dansuri populare. Evenimentul începe la ora 15:00, cu Te Deum după care va urma spectacolul folcloric de la ora 15:30, și se va încheia cu un frumos foc de artificii, spre seară, în jurul orei 21:00. Evenimentul a devenit deja o tradiție culturală care definește comunitatea locală din Valea Lungă și reunește anual sute de oameni din comună și împrejurimi, dornici să se bucure împreună și să sărbătorească pe acordurile muzicale ale invitaților, diferite ansambluri folclorice și interpreți muzicali. Iată programul complet al serbării câmpeneşti „Mărie, dragă Mărie” de la Valea Lungă, de joi, 15 august 2019:
– Ora 15:00: Te Deum
– Ora 15:30: Spectacol folcloric cu:
Toma Bogdan
Cătălin Hașa
Virginia Irimuș
Carmen Şteţco
Daniel Pop
Ionuț Fulea
Ina Todoran
Grupul vocal „Izvoarele”
Cristian Tomoni cu formația ,,Mini-Muzicanții”
Acompaniază grupul instrumental „Codru de România”
– Ora 21:00: Focuri de artificii
Evenimentul este prezentat de Teodora Zărnescu, și este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local şi Primăria Valea Lungă.

 

Recital de chitară flamenco cu Varga András la Casa de lângă Sinagoga din Mediaș

Vă așteptăm la o poveste a trăirilor interioare, sonoritate caldă, un pahar de vin și un pahar de vorbă, miercuri 14 august 2019 de la ora 19:00 la Casa de lângă Sinagoga din Mediaș, unde vă veți putea delecta și cu un recital de chitară flamenco cu Varga András. În program vor fi stiluri tradiționale de flamenco ca solea, tangos, alegrias dar și piese proprii. Intrarea este liberă,  dar donațiile sunt bine venite!

Varga András

Varga András este chitarist și artist plastic din Cluj-Napoca. A absolvit Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu” în anul 1995. Concomitent a început să studieze chitara flamenco autodidact, fiind influențat de chitaristul Paco de Lucia. În 1997 a înființat grupul „Guadalquivir”, prima formație din România care interpreta flamenco tradițional pe lângă piesele proprii. Din anul 2000 și-a continuat activitatea timp de 10 ani la Budapesta. Aici a înființat grupul „Verde del mar”, un grup complex de dansatori și muzicieni. În paralel, alături de flamenco tradițional, și-a promovat muzica proprie. Din anul 2010 revine în Cluj-Napoca, unde susține mai multe concerte ca și chitarist. Repertoriul lui este împărțit în două secțiuni: una de flamenco iar cealaltă de compoziții proprii. Partea care include flamenco tradițional este una mai energică și mai mișcată incluzând: Media granainas, Solea, Alegrias, Bulerias, Tangos și alte stiluri tradiționale. Acestea sunt interpretate în diferite maniere chitaristice, de la Sabicas și Moraito până la Paco de Lucia. Piesele din repertoriul propriu aduc un caracter mai melancolic, interiorizat, meditativ fiind în contrapunct cu prima parte a concertului. Bajo la luna (farruca) , Amor y libertad (rumba), Lacul de la Tata, Din inimă, Albatros, sunt compoziții proprii care alcătuiesc un întreg, împreună generând o poveste a trăirilor interioare, dând libertate imaginației ascultătorului. Acesta poate să descopere sonoritatea caldă, specifică chitării și posibilitatea de a realiza acompaniament și solistică în același timp, simțind senzația întregului care nu poate fi separat.
“Chitara este un mijloc de a mă exprima și a mă transpune într-o altă stare de spirit.” (András Varga)