Home » Archive for "ECONOMIE"

Romgaz are un consiliu de administraţie pentru următorii patru ani

Acţionarii producătorului naţional de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG), al doilea cel mai valoros emitent de pe piaţa locală de capital, deţinut de statul român în proporţie de 70%, au hotărât alegerea a şapte membri pen­tru un mandat de patru ani în consiliul de ad­ministraţie. Printre membrii consiliului se numără Liviu Nistoran, fost pre­şe­dinte al consiliului de administraţie provizoriu. El este licenţiat în inginerie electrică în cadrul Uni­ver­sităţii Politehnica Bucureşti în 1994 şi a creat bran­du­l Evolio. A fost iniţial numit în boardul companiei ener­ge­tice în sep­tem­brie 2017, pe un mandat provizoriu de patru luni. Romgaz este compania de stat de pe bursa bucureştea­nă care a oferit cele mai mari dividende statului român, respectiv 1,55 miliarde lei în 2017, de trei ori mai mult faţă de anul precedent, şi  1,344 miliarde lei în 2018. Nistoran a fost de asemenea membru şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, o altă companie care a virat dividende consistente către stat. În afară de Nistoran, restul de şase membrii sunt: Volintiru Adrian Constantin, Ungur Ramona, Grigorescu Remus, Ciobanu Romeo Cristian, Jude Aristotel Marius, Petrus A.M. Jansen.

sursa

Transgaz Mediaş a obţinut dreptul de începere a lucrărilor la prima fază a proiectului BRUA

Transgaz SA informează, într-un comunicat transmis miercuri, că Ministerul Energiei a emis Decizia exhaustivă nr.1 pentru proiectul de interes comun „Dezvoltarea pe teritoriul României a sistemului naţional de transport a gazului pe coridorul de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria” (BRUA). Decizia se referă la tronsonul de gazoduct Podişor – Horia GMS şi la trei noi staţii de comprimare (Jupa, Bibeşti şi Podişor) (etapa1), inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică, respectiv „Conductă de transport gaze naturale Podişor – Recaş în lungime de 479 km, Staţie de comprimare gaze Podişor, Staţie de comprimare gaze Bibeşti, Staţie de comprimare gaze Jupa, organizări de şantier şi Depozite de material tubular”, se arată în comunicatul Transgaz. În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013, decizia exhaustivă reprezintă „decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autorităţi ale statelor membre, cu excepţia instanţelor judecătoreşti, care stabileşte dacă unui iniţiator de proiect i se acordă sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului”. Transgaz menţionează că „prin emiterea Deciziei exhaustive se costată îndeplinirea întregului proces de autorizare necesar realizării unui proiect de interes comun, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 şi a legislaţiei naţionale în vigoare”.
„Având în vedere finalizarea conformă şi completă a procesului de autorizare necesar pentru realizarea proiectului de interes comun, a procesului de consultare şi participare a publicului precum şi emiterea Deciziei exhaustive, SNTGN Transgaz SA, în calitate de iniţiator al Proiectului BRUA, a obţinut astfel dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construire a gazoductului, care conform calendarului estimativ de dezvoltare a proiectului BRUA are ca termen de finalizare a Fazei I, sfârşitul anului 2019”, se mai arată în comunicat.
Potrivit Transgaz, traseul conductei urmează direcţia generală de la Sud Est spre Vest, traversând judeţele Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 38 de staţii de robinete de secţionare, din care 33 pe firul conductei şi 5 în incinta staţiilor de comprimare gaz, precum şi 18 staţii de protecţie catodică.
SNTGN Transgaz SA Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniul specific activităţii sale.

Fostul șef al Autorității Naționale pentru Comunicații Liviu Nistoran a fost ales președinte al Romgaz

Consiliul de Administrație al Romgaz l-a ales pe fostul deputat Liviu Nistoran în funcție de președinte. Întrunit în ședință, Consiliul de Administrație al producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaș (SNG) l-a ales în funcția de președinte pe Liviu Nistoran, cel care în anii 2008-2009 a fost la conducerea Autorității Naționale pentru Comunicații, conform unei notificări publicate astăzi de companie pe portalul Bursei de Valori București. Nistoran, în vârstă de 49 de ani, este absolvent al Universității Politehnice București, iar în legislatura 2004-2008 a fost deputat în Parlamentul României. În mediul privat, acesta a creat brandul local de gadgeturi Evolio, iar în luna septembrie a anului trecut a fost cooptat în Consiliul de Administrație al Romgaz. Noul Consiliu de Administraţie al producătorului naţional de gaze naturale este format din Gheorghe Gabriel Gheorghe, Stan Bogdan Nicolae, Ciobanu Romeo Cristian, Nistoran Dorin Liviu, Cermonea Ioan Daniel, Grigorescu Remus şi Baciu Sorana Rodica.

sursa

Transgaz SA se va asocia cu o firmă din Spania. Ce a decis Adunarea Generală a Acționarilor

SNTGN Transgaz SA informează asupra faptului că, în cadrul şedinţei din 19.01.2018, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. a aprobat asocierea între S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. şi compania Regasificadora del Noroeste S.A. din Spania în vederea participării în etapa a doua a procesului de achiziţie a participaţiei de 66% în cadrul DESFA. Potrivit Bursa de Valori Bucureşti, Transgaz şi Reganosa vor conlucra în direcţia îndeplinirii obiectivelor aprobate de acţionarii celor două companii şi vor contura o ofertă competitivă pentru pachetul majoritar de acţiuni al DESFA, conform cerinţelor stabilite de vânzători în termenii definiţi prin cererea de depunere a ofertelor angajante. SNTGN Transgaz SA Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, precum şi cercetarea si proiectarea în domeniul specific activităţii sale, cu respectarea cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale, a standardelor de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare durabilă.

sursa

Proiectul de buget al municipiului Mediaş, în dezbatere publică săptămâna viitoare

Primăria municipiului Mediaş organizează în data de 23 ianuarie 2018, ora 12:00, în Sala „Daniel Thellmann“ o dezbatere publică privind proiectul de buget local pe anul 2018. Proiectul poate fi consultat în format fizic, la sediul Primăriei Mediaș – Centrul de Informare pentru Cetățeni, cât și pe site-ul municipalității, accesând secțiunea Informaţii Publice – Buget – Proiect Buget 2018. Toți cetăţenii interesați sunt aşteptaţi să depună în scris opiniile şi sugestiile cu valoare de recomandare, pe mailul primăriei : primaria@primariamedias.ro sau la sediul Centrului de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Mediaş, până la data de 22 ianuarie, ora 15:30. Proiectul de buget este acum în faza finală de elaborare, însă deja s-au făcut calculele privind impactul pe care îl va avea asupra încasărilor la bugetul local reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Astfel, reprezentanţii Municipalităţii spun că, în anul 2018, viramentele la bugetul local, din cotele defalcate din impozitul pe venit, se vor reduce, comparativ cu 2017, cu aproximativ 13 de milioane de lei. Mediașul va avea în 2018 un buget de aproximativ 108 milioane de lei.

BNR lansează în circulaţie, de la 1 ianuarie, bancnote şi monede cu noua stemă a ţării

Banca Naţională a României va lansa în circulaţie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, bancnote şi monede cu noua stemă a ţării. Bancnotele cu noua stemă vor avea înscrisă pe avers data de „1 ianuarie 2018”. Toate celelalte elemente grafice ale bancnotelor şi monedelor cu noua stemă, caracteristicile acestora, precum şi elementele de siguranţă ale bancnotelor cu noua stemă, vor fi aceleaşi cu cele ale bancnotelor şi monedelor aflate în circulaţie, potrivit Agerpres.  BNR precizează că bancnotele şi monedele cu noua stemă vor fi lansate în circulaţie în mod eşalonat, în funcţie de nevoile reale ale circulaţiei monetare şi vor circula în paralel cu cele existente în prezent în circulaţie.   Ce prevede legea   Coroana pe capul acvilei de aur din stema României va reveni în însemnele oficiale, preşedintele Klaus Iohannis promulgând pe 11 iulie 2016 proiectul de lege care obligă autorităţile publice să facă această modificare în stemele şi sigiile existente, până la data de 31 decembrie 2018.   „Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede legea promulgată de şeful statului. Până la data de 31 decembrie 2018, an în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora. Până la data respectivă, cele două modele de stemă a României şi respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare, în paralel.

Salariul minim a crescut, de la 1 ianuarie 2018. Creştere de 31,03% faţă de anul 2017

Anul 2018 a început cu intrarea în vigoare a unor modificări legislative care afectează cea mai mare parte a populaţiei, dar şi mediul de afaceri, cele mai importante schimbări vizând trecerea contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, creşterea salariului minim brut pe economie la 1.900 de lei, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, dar şi a cotei de contribuţie la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%. Peste un milion de români vor primi începând de la 1 ianuarie 450 de lei în plus lunar la salariu. De la începutul acestui an intră în vigoare decizia Guvernului de a majora salariu minim pe economie de la 1450 la 1900 de lei. Acest lucru nu va determina, însă, o creștere similară a salariului net. Spre exemplu, o persoană plătită în prezent cu salariul minim brut pe economie, respectiv 1.450 de lei, câștigă, de fapt, aproximativ 1.065 de lei. Începând cu 1 ianuarie 2018, câștigul lunar brut va crește la 1.900 de lei, însă câștigul lunar net al unei persoane aflată în această situație va crește la doar 1.162 de lei. Astfel, o creștere de 450 de lei a salariului brut va determina, de fapt, o creștere a câștigului net de aproximativ 97 de lei. Această discrepanță se datorează reducerii numărului de contribuții sociale și transferului contribuțiilor pentru CAS și CASS de la angajator la angajat. În continuare, obligația de a calcula, reține și plăti la bugetul de stat a acestor contribuții îi va reveni angajatorului. Tot de la începutul anului, impozitul pe venituri urmează să fie redus de la 16% la doar 10%, conform ordonanței de urgență.

Carrefour va redeschide in jurul datei de 24 martie, primul magazin remodelat Billa din Mediaș

Grupul francez Carrefour, v-a redeschide in jurul datei de 24 martie, primul magazin remodelat Billa şi rebranduit Market din Mediaș. Până la finalul anului brandul Billa trebuie să dispară de pe piață, potrivit contractului dintre Carrefour și grupul Rewe, care a deținut până la finalul anului 2015 rețeaua Billa. Astfel, pentru a respecta termenul din contract, Carrefour ar trebui să remodeleze 8-10 unități comerciale în fiecare lună. Magazinul Carrefour Market, are o sortimentație mai extinsă la nivel de categorii de produse comparativ cu supermarketul Billa care funcționa înainte, printre categoriile care nu existau înainte de remodelare fiind articolele textile, electronicele, electrocasnicele mici, dar și produsele de menaj și grădinărit. Carrefour a finalizat achiziția celor 86 de supermarketuri Billa în luna iunie a anului trecut. Din punctul de vedere al valorii, aceasta este a treia mare tranzacție din piața locală de retail, după Auchan – Real (francezii au preluat 20 de hypermarketuri Real) și Lidl – Plus (parte a grupului Schwarz, nemții de la Lidl au preluat cele 107 magazine Plus). Carrefour deține la nivel național 290 de magazine dintre care 32 hypermarketuri Carrefour, 118 supermarketuri Market, 85 de magazine Billa, 44 magazine de proximitate Express, 10 magazine de proximitate Contact și un magazin de comerț online: www.carrefour-online.ro. Cele mai recente date financiare raportate de francezi, indică pentru anul financiar 2015 afaceri de 6,2 miliarde de lei, rezultat care îi clasează pe locul doi într-un top al retailerilor pe 2015, în funcție de cifra de afaceri.

ANRM a prelungit acorduri de concesiune pentru Romgaz până în 2027

Hotărârea privind aprobarea unor acte adiţionale la acordurile de concesiune a unor perimetre de dezvoltare-exploatare şi exploatare petrolieră, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Naţională de Gaze Naturale „Romgaz”, a intrat în vigoare din data de 5 ianuarie 2016, potrivit Monitorului Oficial.  Guvernul a prelungit acordurile de concesiune pentru opt perimetre de dezvoltare-exploatare şi exploatare petrolieră concesionate Societăţii Naţionale de Gaze Naturale „Romgaz”, ca urmare a identificării unor rezerve suplimentare de gaze naturale în perimetrele Alămor, Buneşti, Buza, Nocrich-Vest, Lechinţa, Sâncel, Ulieş şi Româneşti în cursul lucrărilor petroliere şi investiţiilor realizate de titularul acordurilor şi a căror exploatare este justificată din punct de vedere economic, conform unui document postat pe site-ul Guvernului. Acordurile, al căror termen iniţial era anul 2016, au fost prelungite până la 16 decembrie 2027, cu posibilitatea de prelungire de până la 15 ani, conform art. 27 alin.(2) din Legea petrolului nr. 238/2004.  De asemenea, a fost stabilit un nou an limită a exploatării economice pentru fiecare zăcământ în parte, şi anume: 2036 – perimetrul Alămor, 2020 – Buneşti, 2035 – Buza, 2022 – Nocrich-Vest, 2023 – Lechinţa, 2026 – Sâncel, 2041 – Ulieş şi 2017 – perimetrul Româneşti. Prin actele adiţionale aprobate de Guvern, au fost stabilite şi obligaţiile Romgaz în legătură cu gestionarea deşeurilor rezultate din executarea operaţiunilor petroliere, în conformitate cuusiv cele privind răspunderea de mediu. Exploatarea gazelor naturale din cele opt perimetre vizate ar atrage continuarea fără întrerupere a operaţiunilor de exploatare, posibilitatea stabilirii şi a altor lucrări care ar putea duce, ulterior, la identificarea unor noi resurse, un impact bugetar pozitiv asupra bugetului de stat, mai arată documentul postat pe site-ul Guvernului. Printr-o Hotărâre de Guvern privind aprobarea actelor de dare în administrare pentru dezvoltare-exploatare şi exploatare petrolieră a 140 de zăcăminte, i s-a acordat Regiei Autonome a Gazelor Naturale „Romgaz”, prin încredinţare directă, în baza art. 43 din Legea petrolului nr. 134/1995, dreptul de a exploata aceste zăcăminte „până la sfârşitul exploatării economice a zăcămintelor petroliere”.  Ulterior, în 2004, pentru perimetrele Alămor, Buneşti, Buza, Nocrich-Vest, Lechinţa, Sâncel, Ulieş şi Româneşti au fost încheiate Acorduri de concesiune, care expiră în 2016 – an care la momentul încheierii acordurilor reprezentau data epuizării rezervelor „dovedite” confirmate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.