Home » Archive for "ECONOMIE"

Dafora Mediaş, afaceri de 97 mil. lei în 2019, minus 12%, dar compania revine pe profit

Compania de foraj Dafora (DAFR) Mediaş a încheiat anul 2019 cu venituri consolidate de 97,9 milioane lei, în scădere cu 12% faţă de nivelul din anul precedent, dar a trecut pe profit, cu un rezultat de 4,4 milioane lei, faţă de pierderi de 6,2 milioane lei în 2018, arată raportul financiar al companiei. Profitul din exploatare s-a situat la 6,3 milioane lei, comparativ cu pierderi de 3,9 milioane lei în 2018. Activele totale ale companiei aveau o valoare de 96 milioane lei la finele lui 2019, iar datoriile se ridicau la 116 milioane lei. Compania cu o capitalizare de 18,8 milioane de lei este deţinută în proporţie de 49,9% de către Gheorghe Călburean, în timp ce societatea Foraj Sonde Craiova are o deţinere de 13%, potrivit datelor BVB. De la începutul anului, acţiunile Dafora s-au depreciat cu 4% la BVB, după tranzacţii în valoare totală de 606.765 lei.

 

Achiziții de energie electrică, gaze naturale și combustibil ale Municipiului Mediaș prin Bursa Română de Mărfuri

Prin HCL 204/2019 s-a aprobat asocierea Municipiului Mediaș cu  Direcția Fiscală Locală, Direcția Administrarea Domeniului Public, Direcția de Asistență Socială, Direcția Poliția Locală, Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret, Club Sportiv Municipal, unitățile de învățământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică de pe raza municipiului Mediaș, Spitalul Municipal, Unitatea de Asistență Medico-Socială, S.C. Apa Târnavei Mari S.A., S.C. ECOSAL S.A., S.C. MEDITUR S.A., S.C. PIAŢA PRIM COM S.A.,  în vederea achiziționării în comun de energie electrică, gaze naturale și combustibil (benzină, motorină). Scopul acordului de asociere a constat în realizarea unei colaborări între aceste autorități, în vederea realizării unei politici publice comune în ceea ce privește achiziția de energie electrică, gaze naturale și combustibil (benzină, motorină), tranzacționate de către Bursa Română de Mărfuri (B.R.M.) S.A. Municipiul Mediaș a derulat procedura de achiziție publică pentru toate entitățile publice menționate, prețurile obținute în urma licitației desfășurate prin intermediul Bursei Române de Mărfuri fiind mai mici decât cele plătite anterior, iar în acest fel s-a reușit obținerea unei economii la aceste cheltuieli. Astfel, prețul nou pentru energie electrică este de 272,24 lei/MWh față de prețul vechi de 320 lei/MWh, iar prețul nou pentru gaze naturale este de 91,78 lei/MWh, față de prețul vechi de 134,21 lei/MWh.

 

Se va înființa Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport public de călători în zona de nord a județului Sibiu

Se fac primii pași pentru înființarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară care ar urma să rezolve problema transportului public de călători în zona de nord a județului Sibiu. Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Mediaș din această lună se referă la asocierea municipiului Mediaș prin Consiliul Local cu primăriile din zonă pentru înființarea asociației. Este vorba despre primăriile din localitățile Alma, Ațel, Axente Sever, Biertan, Blăjel, Brateiu, Copșa Mică, Dârlos, Dumbrăveni, Moșna, Șeica Mică, Târnava și Valea Viilor. Recent a avut loc în municipiul Mediaş o şedinţă în care s-au pus bazele unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară, pentru realizarea unui serviciu de transport persoane între localităţile din nordul judeţului. La întâlnire au participat edilii din localitățile din nordul județului, care au discutat despre posibilitatea înființării acestei asociații care să rezolve o mare problemă din această parte a județului. Această nouă structură, din care vor face parte mai multe primării din partea de nord a județului, va încerca să rezolve problema transportului de persoane între localități, o problemă pe care nicio localitate nu o poate gestiona de una singură din cauza problemelor financiare şi a complexității problemelor specifice transportului de persoane, cum ar fi autorizațiile, licențele de transport persoane sau angajații.

Sursa: Radio Ring

 

Compania Romgaz a fost premiata de Ziarul Financiar cu ocazia Galei ZF 21 de ani

Ziarul Financiar a premiat cele mai valoroase 10 companii din economie, cu ocazia Galei ZF 21 de ani: 30 de ani de capitalism, 30 de ani de business în România, 3 generații de antreprenori. Compania Romgaz a fost premiată de Ziarul Financiar la Gala ZF 2019.
“Felicitări tuturor câștigătorilor, felicitări Ziarul Financiar. Premiul acesta am înțeles că este despre numere, dar Romgaz este despre oameni, și oamenii produc numere bune după cum s-a văzut la cea mai recentă raportare. Mulțumim pentru apreciere, pentru articolele pe care le scrieți și pentru suportul pe care îl acordați pieței de energie și gaze naturale din Romania”, a spus Alexandra Posea, specialist în relația cu investitorii.

Top 10 cele mai valoroase companii din România:

1. UiPath – 6,3 miliarde de dolari
2. OMV Petrom – 5 miliarde de euro
3. Hidroelectrica – 4 miliarde de euro
4. Romgaz – 2,1 miliarde de euro
5. Banca Transilvania – 2,6 miliarde de euro
6. Automobile Dacia – 2,5 miliarde de euro
7. BCR – 2,4 miliarde de euro
8. BRD – 2 miliarde de euro
9. Globalworth – 2 miliarde de euro
10. Dedeman – 2 miliarde de euro

Premii Speciale: Superbet, Bilka, Altex, Nuclearelectrica, Sap România.

 

Rod bine crescut

Deseori asociez recoltele agricole cu copiii. Daca recolta a fost “bine crescuta”, va produce plante frumoase si inalte, insa daca recolta a fost neglijata, mai mult de jumatate nu va fi buna de nimic.

De aceea, este foarte important ca inca de la primii pasi in agricultura sa supraveghezi zilnic ceea ce se intampla pe teren. Deseori vizitez recoltele mai des decat imi vizitez rudele, insa toate acestea sunt cu un motiv. O recolta buna va produce grau si porumb de calitate, care intr-un final va fi transformat in bani.

Este o afacerea foarte profitabila insa, agricultura nu este chiar pentru oricine. Daca nu esti dispus la sacrificii si nu iti place cu “tractorul”, mai bine ramai in confortul biroului. Agricultura este munca de barbat gospodar.

Recent, am facut o descoperire foarte buna pe site-ul celor de la Rodbun.ro, o firma cu capital 100% Romanesc, care comercializeaza soiuri de plante agricole, dar si ingrasamant foliar si chimic.

Produsele de pe Rodbun sunt de cea mai inalta calitate, iar clientii pot alege grau de samanta, porumb samanta si ingrasaminte chimice de cea mai buna calitate!

Pentru ceea ce aveam nevoie, am decis sa cumpar samanta de grau pentru a obtine recolte mai bune.

Inainte de a cumpara, am analizat bine toate optiunile pe care Rodbun le ofera clientilor si am selectat doar soiurile care se potriveau climei si terenului unde locuiesc.

Am ales sa cumpar soiul Genesi, deoarece este alegerea numarul 1 in Europa. Acest soi de grau are o rezistenta foarte mare la la seceta si ger, facandu-l ideal pentru cei care incep prima experienta agricola sau pentru cei care vor sa detina recolte constante in fiecare an.

Cel de-al doilea soi pe care l-am ales se numeste GK Szilard si are un potential de productie de circa 8 tone pe hectar.

Acest soi prezinta calitati exceptionale pentru a fi prelucrat in panificatie sau patiserie.

Rodbun mi-a oferit sansa de a cumpara soiuri de samanta prestigioasa in Europa fara sa invstec foarte mult. Produsele le-am primit prin dealer-ul special Rodbun, care mi-a explicat in detaliu cum functioneaza fiecare soi.

De acum inainte o sa cumpar doar de la Rodbun produse pentru a face procesul si mai modern. Rodbun este printre putinele firme romanesti care se dedica total cresterii plantelor agricole dupa standarde moderne.

Cei care doresc ca recolta lor sa dea roade de fiecare data trebuie sa incerce produsele Rodbun!

 

Spații și terenuri libere deținute de Primăria Mediaș care pot fi valorificate prin licitație publică

Persoanele interesate vor depune cerere la Centru de Informare cu Cetăţenii, în vederea adoptării unei Hotărâri de Consiliul Local care să aprobe valorificarea acestora în condiţiile legii. Informaţii suplimentare se pot obţine zilnic de la Primăria municipiului Mediaş la tel. 0269/ 803817. Primăria municipiului Mediaş, Piaţa Corneliu Coposu, nr. 3, deţine următoarele spaţii libere pentru a fi valorificate prin licitaţie publică:
1. Piaţa Regele Ferdinand I nr. 6 – sp.1, Spaţiu Suprafața=57,20 mp, Dep. Suprafața=12,31 mp, Alimentaţie publică, nealimentar, prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere / vânzare
2. Piaţa Regele Ferdinand I nr. 6 – sp.2, Pivniţă Suprafața=89,05 mp, Dep. Suprafața=19,19 mp, Alimentaţie publică, nealimentar, prestări servicii, Închiriere / vânzare
3. Piaţa Regele Ferdinand I nr. 6 – sp.3, Spaţiu Suprafața=82,39 mp, Dep. Suprafața=38,77 mp, Pivniţă Suprafața=160,48 mp, Alimentaţie publică, nealimentar, prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere / vânzare
4. Str. Borsec nr.3 bl.4 (centrală termică), Spaţiu Suprafața=137,02 mp, Pivniţă, Închiriere / vânzare
5. Str. I. G. Duca nr.7 ap.1d, Spaţiu Suprafața=85,03 mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Vânzare
6. Str. Nicolae Iorga nr.2 – sp.2, Spaţiu Suprafața=9,90 mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere
7. Str. Unirii nr.20 ap.1, Spaţiu Suprafața=98,72 mp, Dep. Suprafața=12,35 mp, Alimentaţie publică, nealimentar, prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere
8. Str. I. G. Duca nr.33, Teren=698 mp, Suprafața parter=311mp, Suprafața Etaj=420mp, Administrativ/birouri, Închiriere, concesiune
9. Piaţa Regele Ferdinand I nr. 31 – ap.VII birou 1, Spaţiu Suprafața=51,16 mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere
10. Piaţa Regele Ferdinand I nr. 31 – ap.VII birou 2, Spaţiu Suprafața=24 mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere
11. Piaţa Regele Ferdinand I nr. 1 birou parter, Spaţiu Suprafața=9,60 mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere
12. Piaţa Regele Ferdinand I nr. 1 sp. 8 etaj, Spaţiu Suprafața=52,60 mp, Dep. Suprafața=28,40 mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere
13. Str. George Topârceanu nr.9 subap.II, Spaţiu Suprafața=55,30 mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere
14. Str. Nicolae Iorga nr.7 ap.7, Spaţiu Suprafața=25,88 mp, Dep. Suprafața=13,26 mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere / vânzare
15. Str. St. L. Roth nr.12 ap.2, Spaţiu Suprafața=61,50 mp, Pivniţă, Vânzare
16. Str. Aurel Vlaicu nr.33, S teren =10.000 mp, Teren de construcţii, Concesionare
17. Str. Aurel Vlaicu nr.33, S teren =10.000 mp, Teren de construcţii, Concesionare
18. Str.Aurel Vlaicu nr.33, S teren =13.000 mp, Teren de construcţii, Concesionare
19. Str. Aurel Vlaicu nr.33, S teren =9.334 mp, Teren de construcţii, Concesionare
20. Str. Aurel Vlaicu nr.33, S teren =10.000 mp, Teren de construcţii cu construcţii, Concesionare
21. Str. Aurel Vlaicu nr.33, S teren =10.000 mp, Teren de construcţii cu construcţii, Concesionare
22. Str. Aurel Vlaicu nr.33, S teren =10.000 mp, Teren de construcţii cu construcţii, Concesionare
23. Str. Aurel Vlaicu nr.33, S teren =10.000 mp, Teren de construcţii, Concesionare
24. Str. Aurel Vlaicu nr.33, S teren =9.860 mp, Teren de construcţii, Concesionare
25. Str. Aurel Vlaicu nr.33, S teren = 20.000mp , Teren de construcţii, Concesionare
26. Piaţa Regele Ferdinand I nr. 1 sp. 1 parter, Spaţiu Suprafața=39,00 mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere
27. Ighişul Nou, str. Morii nr.49, Spaţiu Suprafața =86 mp, Teren Suprafața= 600 mp, Moară, Închiriere, vânzare, concesiune
28. Aleea Comandor Dimitrie Moraru nr.17 sp., Parter Suprafața=90 mp, Sdep=17 mp, Spațiu pentru activități de radiodifuziune, Închiriere
29. Str. George Enescu nr.10 ap.1 parter, Suprafața=69,82 mp, Sdep=22,5mp, Prestări servicii, administrativ/birouri, Închiriere
30. Piața Regele Ferdinand nr.1 ap.3 sp.9-etaj,Suprafața =65,15mp, Birouri, Închiriere
31. Piața Regele Ferdinand nr.12 ap.5, Suprafața Totală=68,38 mp, Pivniță, Închiriere.
Mai multe informații găsiți AICI.
 

Adrian Constantin Volintiru este noul director general pentru următorii 4 ani la Romgaz Mediaş

Consiliul de Administraţie al Romgaz Mediaş (SNG) l-a numit în funcţia de director general al companiei, pentru o perioadă de patru ani, pe Adrian Constantin Volintiru, după ce, în luna iunie, acestuia i se încredinţase un mandat de patru luni, potrivit informărilor remise de producătorul de gaze naturale Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În luna iunie, Volintiru l-a înlocuit pe Corin Cindrea căruia i se încredinţase un mandat interimar. În trecut, actualul director al Romgaz a fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada noiembrie 2013 – martie 2014 şi preşedinte al Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), în perioada noiembrie 2012 – noiembrie 2013. De asemenea, Adrian Volintiru a ocupat şi diverse funcţii de conducere în companii precum Poşta Română (preşedinte al Consiliului de Adminis-traţie), Vulcan (director general), Upetrom 1 mai (director general), Rompetrol Downstream şi Rompetrol Rafinare (director financiar) etc.. În acest an, Romgaz a distribuit către acţionari sub formă de dividende suma de 1.923 milioane de lei (sau 4,99 lei/titlu, 4,34 lei/unitate fiind aferente rezultatului anului 2017 şi 0,65 lei/acţiune celui reportat) ca urmare a memorandumului Guvernului privind distribuirea a minimum 90% din rezultatul aferent anului trecut sub formă de dividend către companiile pe care Statul le are în portofoliu. La începutul lunii septembrie, Adrian Volintiru a declarat că distribuirea de dividende către acţionari nu afectează capacitatea Romgaz de a-şi pune în aplicare programul de investiţii pe care-l are în derulare. Planul de investiţii bugetat de Romgaz pentru anul 2018 este de 1,6 miliarde de lei.
Romgaz este una dintre cele mai profitabile companii din ţara noastră, pentru primul semestru al acestui an compania obţinând un profit net de 797,7 milioane de lei, cu 10,1% mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut, când a afişat un câştig de 887,5 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri a companiei a crescut cu 3%, la 2,474 miliarde de lei, de la 2,392 miliarde de lei. Anul trecut, producătorul de gaze naturale a obţinut un profit net de 1,87 miliarde lei, cu 82% mai mare faţă de anul anterior, pe fondul unei cifre de afaceri în valoare de 4,59 miliarde lei în 2017, comparativ cu 3,41 miliarde lei, realizată în anul 2016. Acţionarul principal al companiei este Statul Român, care, prin Ministerul Energiei, are o participaţie de 70%. Valoarea de piaţă a emitentului este de 13,12 miliarde de lei. 

 

Transgaz a încheiat preluarea Vestmoldtransgaz. Încep lucrările gazoductului Ungheni-Chișinău

SNTGN Transgaz SA, în calitate de asociat unic al subsidiarei sale din Republica Moldova, Eurotransgaz SRL, salută finalizarea procesului de privatizare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz, consfințit prin semnarea, la data de 28 martie 2018, de către Eurotransgaz și autoritățile de la Chișinău a contractului de vânzare-cumpărare a complexului patrimonial unic al Î.S Vestmoldtransgaz, transmite Transgaz. Prin crearea premiselor necesare construirii gazoductului Ungheni – Chișinău, care va contribui la creșterea securității energetice a Republicii Moldova, diversificând sursele de aprovizionare cu gaz pentru piața internă, odată cu interconectarea la infrastructura europeană de transport gaze naturale, privatizarea Vestmoldtransgaz reprezintă un moment istoric atât pentru piața de gaze naturale din Republica Moldova, cât și pentru relațiile dintre cele două state. De asemenea, prin realizarea și operarea acestui proiect, care va conduce la extinderea activității Transgaz în Republica Moldova, Transgaz își va reconfirma statutul de jucător regional.
“Finalizarea avut loc în acord cu calendarul tranzacției convenit prin contract și cu deciziile acționarilor noștri, exprimate în organele corporative ale societății, fiind rezultatul unui proces extrem de complex de îndeplinire a condițiilor necesare pentru realizarea acesteia, care a implicat alocarea de eforturi substanțiale de către ambele părți. Ne exprimăm aprecierea pentru maniera profesionistă și eficientă în care autoritățile din Republica Moldova au înțeles să inițieze, să conducă și să susțină acest proiect. În perioada imediat următoare, în calitate de asociat unic al Eurotransgaz, ne vom asigura de îndeplinirea pașilor prealabili începerii lucrărilor de construire a gazoductului, constând în finalizarea reorganizării untității privatizate și de lansarea, în acord cu legislația Republicii Moldova, a procedurilor de achiziții a lucrărilor și serviciilor necesare pentru realizarea gazoductului.”, a declarat Directorul General al Transgaz, Ion Sterian.
SNTGN Transgaz SA Mediaș este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale și asigură îndeplinirea în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate a strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, precum și cercetarea și proiectarea în domeniul specific activității sale, cu respectarea cerințelor legislației europene și naționale, a standardelor de calitate, performanță, mediu și dezvoltare durabilă.

Sursa: ziuaconstanta.ro

 

Noua centrală a Romgaz de la Iernut va fi finalizată în 2020 şi va funcţiona cel puţin 30 de ani

Cea mai mare investiţie din ultimii 10 ani din România în domeniul energiei, termocentrala de la Iernut, intră în linie dreaptă. Este vorba de o investiţie în valoare totală de 269 milioane de euro care ar trebui să asigure necesarul de energie, în special în nordul ţării. Termenul de finalizare a lucrărilor este ianuarie 2020.
”Noi considerăm că această centrală va funcţiona cel puţin 30 de ani pe pieţele energetice din România”, a spus Călian Dorel, directorul sucursalei de producere a energiei electrice Iernut. La rândul său, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a spus, în cadrul prezentării investiţiei CTE Iernut, că până în prezent a fost o muncă foarte grea, însă construcţia este necesară sistemului energetic românesc. De asemenea, Balazs Bela, managerul de proiect, a declarat că centrala aflată în construcţie are o putere instalată de 430 demegawaţi, fiind un proiect important atât pentru Romgaz, cât şi pentru sistemul energetic naţional.
”Venim cu un aport de putere într-o zonă deficitară a nord-vestului României. Este un proiect care în mare măsură înlocuieşte un echipament şi o centrală veche de peste 50 de ani cu o tehnologie foarte modernă. Aş putea să spun că tradiţia energetică de la Iernut va fi continuată pentru următorii 30-40 de ani, ceea ce este un lucru foarte important, nu numai pentru Romgaz, ci pentru toată România”, a spus Balazs Bela.
În timpul vizitei de la Iernut, a fost prezentată atât centrala aflată în construcţie, cât şi cea veche, preluată în anul 2012 de Romgaz, în urma unei datorii. În anul 2016 Romgaz a desfăşurat o procedură de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câştigător, o asociere româno-spaniolă, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea ”la cheie” a proiectului de dezvoltare şi modernizare a termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuţia lucrărilor necesare şi punerea în funcţiune. Valoare investiţiei este de circa 269 milioane de euro fără TVA. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii.

SURSA

 

Agenda lunii septembrie. Care sunt evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi în Mediaș?

Primăria Municipiului Mediaș va organiza în luna septembrie, o serie de evenimente cultural – sportive și educative cu scopul de a promova viața activă, de a ne întoarce la natură și de a implica comunitatea în cea mai mare mișcare de protecție a mediului la nivel mondial. Primul eveniment se va desfășura în data de 1 septembrie și este dedicat sportului în natură. Mediaș Bike Marathon este o competiție de ciclism cross country care se adresează atât bicicliștilor amatori, cât și celor profesioniști. Vor participa la acest concurs aproape 400 de persoane. Concurenții vor parcurge trei trasee din regiunea Târnavelor și se vor bucura la final de festivitatea de premiere și de surprizele pregătite de către organizatori. În următorul sfârșit de săptămână, mai precis în data de 8 septembrie, copiii sunt așteptați la Hanul Greweln, începând cu ora 11:00, pentru a participa la ateliere creative și la jocuri în care să-și dezvolte imaginația. Spectacolele verii vor încheia seria de evenimente desfășurate la Hanul Greweln, astfel că de la ora 17:00 sunt așteptați să-i încânte pe spectatori, interpreții de muzică populară de la Ansamblul Cununa Blăjelului, de la Ansamblul Folcloric Purtata, Dănuț Filuț Tabără, iar în final reprezentanții trupei Teatrul Noi și atât. Biserica Evanghelică ,,Sf. Margareta’’ cu sprijinul Primăriei Mediaș readuce în atenția iubitorilor de muzică clasică, Orgelsommer 2018. Artiștii sunt invitați din România, Germania, Finlanda și America. Ei vor susține concerte în Biserica Evanghelică ,,Sf. Margareta’’, de la ora 19:00, în zilele de 3, 10, 13, 19 și 22 septembrie. Ziua de 15 septembrie ne amintește de începerea școlii, însă copiii se vor îndrepta spre clasele lor, anul acesta, cu cinci zile mai devreme. Faptul că aceștia au deschidere spre activități extracuriculare și pot fi deja îndrumați de către profesori, respectiv motivați să participe la cea mai mare mișcare socială de protecție a mediului, nu poate decât să îi bucure pe organizatorii principali și să crească considerabil numărul celor care să participe la acțiuni de curățenie a zonelor din jurul Mediașului. Ziua de 15 septembrie va fi una specială, pentru că va avea loc o nouă Zi de Curățenie Națională ,,Let`s Do It, România!”, care va reuni, la nivel internațional 150 de țări sub umbrela World Cleanup Day. Și în acest an, Mediașul se alătură acestei inițiative, adresând același mesaj reprezentanților ONG-urilor, unităților școlare și societăților comerciale de a-și aduce aportul la: Let’s Clean the World In One Day ! În aceeași zi de 15 septembrie, Polițiștii internaționali vor găti la Mediaș. Sunt așteptate echipe din țară și din străinătate să prepare mâncare tradițională în curtea Muzeului Municipal, începând cu ora 10:00, alături de bucătarii Civitas Mediensis și să participe la Concursul international de gătit. Un alt eveniment culinar, în perioada 21 – 23 septembrie este cel organizat în Piața Regele Ferdinand I și este numit Weinfest. Vor fi prezentate vinuri, mâncăruri tradiționale și se va asculta muzică de toate genurile, de la jazz la pop. La acest eveniment este așteptată și trupa Taxi, iar ca o atracție pentru tânăra generație, se anunță deja prin canalele de socializare, înscrierea la Concursul Regina Vinului. Invitați la Weinfest sunt sașii plecați în străinătate, care speră să regăsească atmosfera de toamnă a copilăriei lor, în burgul medieval. Indiferent de vârstă, medieșenii care iubesc muzica populară și tradiția românească sunt așteptați la un spectacol, în data de 16 septembrie, de la ora 19:30, In Memoriam Ariton Tarnu, la Sala Traube. Invitați vor fi artiști locali și consacrați ai scenei românești. Ziua de 19 septembrie este legată de carte și de activitate muzeală. 19 septembrie este numită Ziua Porţilor Deschise, la iniţiativa Consiliului Europei și astfel toate muzeele se pot vizita fără taxe. De aceea este adresată invitația tuturor celor care vor să viziteze Muzeul Municipal și Casele memoriale să își îndrepte pașii spre aceste instituții, intrarea va fi gratuită, iar informațiile primite vor fi de mare importanță. La Biblioteca Municipală, de la ora 13:00 va fi lansat Softul Liberty. Toți cei prezenți la eveniment vor afla despre fondul bibliotecii și despre cărțile preferate prin intermediul internetului. Toată lumea cunoaște proverbul ,,Cine n-are bătrâni să-și cumpere”. Indiferent că sunt români, sași, maghiari sau rromi, municipalitatea își îndreaptă atenția asupra acestei categorii de persoane vârstnice și organizează pe tot parcursul anului evenimente care să le aducă zâmbetul pe buze, bunicilor. Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Special pentru dânșii, va fi organizat în data de 29 septembrie, un spectacol la Sala Traube, invitată fiind artista Ileana Șipoteanu. Parteneri ai acestor evenimente pe parcursul lunii septembrie sunt cei din mass media locală și județeană, instituțiile de învățământ, primăriile din zona de nord a județului Sibiu, iar organizatori principali sau în colaborare cu autoritățile locale sunt: Primăria Municipiului Mediaș, Asociația de Turism și Ecologie Dianthus cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, Colinele Transilvaniei, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Sibiu, Biserica Evanghelică ,,Sf. Margareta’’, Asociația Culturală Pusteblume, Asociația Locului Natal, Asociația Ardealul Mediaș, Forumul Democrat German, Piața Prim Com SA, Școala Națională de Gaz, Let’s do it,
România !

 

Romgaz are un consiliu de administraţie pentru următorii patru ani

Acţionarii producătorului naţional de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG), al doilea cel mai valoros emitent de pe piaţa locală de capital, deţinut de statul român în proporţie de 70%, au hotărât alegerea a şapte membri pen­tru un mandat de patru ani în consiliul de ad­ministraţie. Printre membrii consiliului se numără Liviu Nistoran, fost pre­şe­dinte al consiliului de administraţie provizoriu. El este licenţiat în inginerie electrică în cadrul Uni­ver­sităţii Politehnica Bucureşti în 1994 şi a creat bran­du­l Evolio. A fost iniţial numit în boardul companiei ener­ge­tice în sep­tem­brie 2017, pe un mandat provizoriu de patru luni. Romgaz este compania de stat de pe bursa bucureştea­nă care a oferit cele mai mari dividende statului român, respectiv 1,55 miliarde lei în 2017, de trei ori mai mult faţă de anul precedent, şi  1,344 miliarde lei în 2018. Nistoran a fost de asemenea membru şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, o altă companie care a virat dividende consistente către stat. În afară de Nistoran, restul de şase membrii sunt: Volintiru Adrian Constantin, Ungur Ramona, Grigorescu Remus, Ciobanu Romeo Cristian, Jude Aristotel Marius, Petrus A.M. Jansen.

sursa

 
12