Ciorapii medicinali, cunoscuti ca si ciorapi elastici cu compresie gradata sunt accesorii pentru membrele inferioare. Sunt caracterizati printr-o plasa elastica care exercita o compresie pe picior. Acesti ciorapi sunt conceputi pentru a exercita o compresie neuniforma in diferite puncte (si de aceea se spune ca compresia este „gradata”).

Presiunea se exercita intr-un mod descrescator, de jos in sus, adica de la glezna (punctul in care compresia este cea mai puternica) pana la coapsa (punctul in care compresia este mai blanda). Exista mai multe tipuri diferite de produse pe piata, care sunt adesea confundate sub acest singur nume. De fapt, exista:

-Ciorapi elastici medicali cu compresie gradata;
-Ciorapi de compresie gradata pentru uz medical si terapeutic;
-Ciorapi elastici cu compresie gradata sau preventiva;
-Ciorapi elastici preventivi, utili pentru a relaxa piciorul(chiar daca sunt adesea numiti „ciorapi de odihna”);
-Ciorapi elastici cu compresie gradata pentru sport.

Principiul din spatele acestor tipuri diferite de produse este acelasi: acela al „compresiei gradate”. Acestia pot fi achiztionati de la magazine de specialitate precum santebeautik.ro. Aici sunt disponibili ciorapi medicinali thuasne sau Oedema, extrem de apreciati in lumea medicala. Acesti ciorapi sunt foarte indicati in cazul varicelor si nu numai.

Conform studiilor aprofundate, ciorapi de compresie gradata ajuta fluxul de sange sa aiba o traiectorie corecta pe calea ascensiunii de la picioare catre inima. Beneficiul acestui micromasaj ajuta la prevenirea retentiei de lichide, a varicelor si favorizeaza oxigenarea musculara. Sarcina acestor ciorapi speciali este, de fapt, stimularea si favorizarea circulatiei venoase a sangelui de la picioare catre inima, evitand astfel aparitia problemelor legate de „insuficienta venoasa”, cum ar fi inflamatia venelor, varicelor si alte patologiilor similare.

Pentru a asigura o fluiditate mai mare a sangelui, compresia trebuie, de fapt, sa fie „gradata”. Evident, la fiecare etapa patologica trebuie sa corespunda o compresie adecvata, de aceea este esential sa cunoastem tipurile de produse diferite pentru a intelege nevoia reala a fiecarei persoane.

Este important sa ne amintim ca nu vorbim pur si simplu de „ciorapi stransi” sau deosebit de „stransi”. Acestia sunt adevarate dispozitive medicale studiate cu atentie si concepute pentru a preveni sau vindeca, prin gradul diferit de compresie exercitata pe peretii venei, tulburari ale picioarelor.

Venele sunt vase de sange care au functia de a aduce sange din tesuturi (de exemplu: de la picioare la inima). Exista valve care, datorita mecanismului lor de inchidere orientat spre inima, impiedica sangele sa curga inapoi in jos, deoarece acestea se deschid doar pentru a lasa sangele care este transportat in directia inimii. Cand, din anumite motive, functia acestor valve este compromisa si acestea nu mai garanteaza sigiliul („incontinenta valvelor”), permitand curgerea sangelui in jos, presiunea excesiva a sangelui in vene duce rapid la formarea varicelor si a altor probleme sau simptome mai mult sau mai putin grave, mai mult sau mai putin evidente.

Primele simptome se manifesta ca o usoara umflare a gleznelor, care de obicei se crede ca  este cauzata de conditiile meteorologice sau din cauza unei perioade indelungate de stat jos sau in picioare. Odata cu agravarea problemelor, apare si o senzatie de congestie si durere sau o senzatie de agitatie, cunoscuta sub numele de „sindromul picioarelor nelinistite”.

Din punct de vedere functional, venele sistemului nostru circulator au sarcina de a readuce sangele din tesuturi la inima si constituie locul celui mai mare depozit de sange. Deoarece presiunea in sistemul venos este foarte scazuta, peretii acestor vase sunt subtiri, dar prevazuti cu un strat muscular care le permite sa se contracte sau sa se extinda in functie de nevoile organismului.

Tensiunea arteriala in vene este redusa treptat de la picioare la inima. La o persoana care sta in pozitie verticala, diferenta de tensiune arteriala intre partea inferioara si partea superioara a corpului poate provoca tulburari considerabile, in special daca nu se afla in conditii mai mult decat optime. In timpul activarii muschilor picioarelor (la alergare sau mers) muschii comprima tesuturile si venele si imping sangele spre inima.

Problemele de acest tip au drept consecinta naturala o crestere a presiunii venoase la nivelul picioarelor, ceea ce poate duce la insuficienta venoasa cronica sau la o eficienta slaba a sistemului circulator.

Prin vene varicoase (sau varice) ne referim la orice vena dilatata anormal.
Din cauza congestiei sangelui care de la picioare curge cu greu in sus spre inima, tesuturile membrelor inferioare sunt semnificativ deteriorate. In peretii vaselor de sange se poate produce o formare progresiva de depozite a tesuturilor conjunctive si, daca cresterea presiunii nu inceteaza, venele alungite si sinuoase iau forma unei pungi sau a unui tub, denumite in mod obisnuit vene varicoase (varice). In 95% din cazuri sunt vizibile pe picioare.

„Varicele” sunt doar simptomul unei boli a venelor, astfel incat severitatea acestor simptome nu este deloc proportionala cu amploarea si intensitatea modificarii care afecteaza venele.  Din acest motiv este recomandat, pe langa medicamentatie, sa utilizati si ciorapi de compresie sau medicinali, care ajuta si promoveaza fluxul de sange de la picioare catre inima. Este indicat sa alegeti ciorapii numai dupa ce ati cerut sfatul medicului daca ii folositi ca si tratament. Acesta va stii ce grad de compresie va este necesar, cum si cat trebuie sa ii purtati. Pentru mai multe detalii, intrati pe site-ul santebeautik.ro.