Cu siguranta ti s-a intamplat macar o data sa ai impresia ca fructele si legumele se strica mult prea repede, in mult prea putin timp din momentul in care le-ai cumparat sau le-ai recoltat din gradina. Exista mai multi factori care pot influenta prospetimea fructelor si a legumelor, iar astazi le vom dezvalui pe toate, precum si motivul pentru care acestea se strica mult prea rapid si care sunt modalitatile prin care le-ai putea conserva mai mult timp, dar si ce poti face cu fructele si legumele degradate si cu restul acestora.

Cultivarea

Cultivarea fructelor si a legumelor trebuie sa se faca la momentul oportun. Daca le cultivi prea repede atunci acestea nu vor fi suficient de coapte si, ca prin urmare, nu vor avea suficienta aroma. Daca le cultivi mult prea tarziu, acestea vor fi mult prea coapte si trebuie consumate intr-un timp foarte scurt.

In ceea ce priveste legumele si fructele din import, acestea sunt cultivate deseori mult prea repede. Multe dintre ele pot sub actiunea unor anumiti factori sa se coaca in timp, astfel incat pana la ajungerea acestora in magazine ele sa fie la starea adecvata. Cu toate astea sigur ai remarcat multe fructe mult prea coapte, fie mai crude decat ar fi fost starea lor potrivita. O parte din cele care nu sunt suficient de coapte au tendinta de a se coace in timp, unele preferand spatiile inchise si mediile intunecoase. Dar ce facem cu cele mult prea coapte?

Cum conservam mai mult timp prospetimea fructelor si a legumelor

De fiecare data cand achizitionezi din comert fructe si legume ar trebui sa analizezi aspectul acestora si sa le palpezi usor. De exemplu, un fruct cu coaja subtire care se prezinta mult prea moale la palpare inseamna ca e mult prea copt, ceea ce inseamna ca durata lui de viata este redusa si ca trebuie preparat si/sau consumat extrem de repede. Ar trebui intotdeauna sa te orientezi catre fructe si legume medii, adica fructe aparent tari, dar foarte usor moi.

In primul rand, pentru fructele care prezinta o codita, acea codita poate fi infasurata intr-o punga de plastic, in servetele. Coditele sunt la baza esenta dezvoltarii fructului. Blocand porii acesteia poti totodata sa blochezi temporar procesul de dezvoltare, ceea ce inseamna ca poti conserva fructele si legumele proaspete mai mult timp. Unul dintre fructele care se conserva astfel cel mai bine sunt bananele. La polul opus exista fructe si legume care se mentin mult timp proaspete de la natura, daca ele nu sunt tinute in medii extrem de umede, asa cum este ceapa, cartoful si radacinoasele. Multe fructe se supra coc in mediile inchise precum kaki. Astfel, data viitoare cand iti cumperi fructe si legume, fii atent si la aceste aspecte cand te intorci cu ele acasa.

Extrem de important este modul in care le depozitezi. Bananele de exemplu se strica mai usor atunci cand sunt tinute la rece, daca nu ai protejat codita.

Deopotriva, toate legumele si fructele trebuie depozitate corespunzator. De preferat este bine sa respecti “intimitatea” fiecarui fruct sau a fiecarui tip de leguma. Unele au o durata de viata mai lunga, altele mai scurta si astfel, degradarea unora poate provoca degradarea celorlalte. Este bine sa le depozitezi pe categorii, fapt ce face mai usoara identificarea unui numar redus deja degradat si necesar pentru a fi eliminat, salvandu-ti astfel restul produselor.

De asemenea este bine ca ele sa nu fie inghesuite si aruncate unele peste altele, in special daca vorbim de legume si fructe cu coaja moale ca rosiile, bananele, vinetele, etc. In acest caz iti recomand acest producator ladite fructe si legume care concepe exclusiv lazi adecvate, de cea mai buna calitate, ce sunt un suport excelent pentru depozitarea fructelor si a legumelor. Ele pot fi utilizate atat in gospodariile clasice, cat si in industrie, la livezi, in industria de procesare si preparare a legumelor, etc.

Vom gasi in portofoliul acestui producator o varietate estrem de larga de ladite si cuve de depozitare si pentru alte domenii, fapt ce poate ajuta la eficientizarea unor procese si la cresterea randamentului acestora, la mentinerea prospetimii unor astfel de fructe si legume, cat si la o buna gestionare.

Este important modul in care alegem cuvele si/sau laditele pentru depozitarea fructelor si a legumelor?

Este extrem de important! Lazile din materiale mult prea fine risca sa se deterioreze extrem de usor in orice moment, asa cum sunt lazile din carton, respectiv cutiile, cat si cele dintr-un plastic foarte subtire. Acestea pot necesita depozitarea unor cantitati mai mici de produse datorita masei voluminoase pe care acestea o au. In speta, de calitatea acestor cuve de depozitare depinde calitatea legumelor si a fructelor in momentul in care ajung la consumatori, fapt ce implica in mod direct o serie de cheltuieli si se rasfrang in profit.