Federaţia Română de Baschet a introdus o nouă competiţie şi a trimis cluburilor noi informaţii despre Cupa României 3×3 Masculin, care se va desfăşura în premieră anul acesta. Participarea este obligatorie pentru formaţiile din Liga Naţională de Baschet Masculin, în caz contrar fiind prevăzute penalităţi de 10.000 de euro şi interdicţie la transferul de jucători străini în campionatul de 5×5, ediţia 2019-2020.
FRB a impus cluburilor din Liga Naţională de Baschet Masculin participarea la două competiţii de 3×3 în acest sezon, cu una mai puţin decît pentru cele feminine, conform totalbaschet.ro, site specializat în baschetul masculin şi feminin românesc. Băieţii sînt obligaţi să participe la Cupa României 3×3 Masculin 2019 şi la Liga Naţională de Baschet 3×3 masculin, ediţia 2019, în timp ce la fete se desfăşoară, pe lîngă LN 3×3, Cupa României 2018-2019 şi Cupa României 2019. Aceste turnee au ca scop acumularea de cît mai multe puncte în clasamentul noului sport olimpic. Reamintim că punctele acumulate de federaţiile naţionale sînt importante pentru calificarea echipelor reprezentative de 3×3 la Jocurile Olimpice din 2020. Cupa României 3×3 masculin 2019 va avea patru turnee de o zi în faza de calificare, cu şase mai puţin decît în CR 2018-2019 a fetelor. Băieţii vor avea cele patru turnee în perioada 14-17 februarie. Turneul Semifinal şi Turneul Final vor avea loc în 13 şi 14 aprilie. Echipele sînt obligate să participe la turnee cu 4 jucători români, cu vîrste între 18 şi 35 de ani (pentru punctaj maxim). Jucătorii pot fi legitimaţi la 3×3 la o echipă diferită faţă de cea pe care o reprezintă la 5 la 5. Cluburile pot legitima cel mult 8 sportivi pentru aceste turnee.

Echipele împărţite în două serii

Formaţiile din LNBM au fost împărţite în două serii, pe criterii geografice, 12 în cea vestică şi 9 în cea estică. Pentru acumularea punctajului maxim posibil în cadrul unui turneu, acesta trebuie să aibă 12 echipe la start. Pentru a îndeplini această condiţie, cu aprobarea Consiliului Director, se pot înscrie în seria estică şi alte 3 echipe reprezentante ale unor cluburi cu CIS şi afiliate la FRB. În Seria Vest au fost repartizate: CSM CSU Oradea, U BT Cluj-Napoca, BC CSU Sibiu, BCM U FC Argeş Piteşti, SCM U Craiova, SCM Timişoara, CSM Mediaş, ACS Târgu Jiu, Ciksereda Miercurea Ciuc, CSM Tîrgu Mureş, Universitatea Cluj-Napoca şi CSM Sighetu Marmaţiei. În Seria Est sînt Steaua Bucureşti, Şiinţa-Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Agronomia Bucureşti, CN Aurel Vlaicu, CSO Voluntari, ABC Athletic Constanţa, Phoenix Galaţi şi CSM Focşani. Formaţia retrasă recent din LNBM, Cuza Sport Brăila, nu a mai fost repartizată pentru competiţiile de 3×3.

Amenzi şi sancţiuni pentru cei care se retrag

Cluburile care doresc să organizeze cele patru turnee din faza de calificare pot să îşi exprime intenţia pînă în 25 ianuarie. Dacă nu există echipe doritoare să organizeze turneele, FRB va desemna 2 locaţii, iar cluburile participante vor suporta împreună cheltuielile de organizare. Neînscrierea, retragerea sau neparticiparea la toate turneele obligatorii din Cupa României 3×3 Masculin vor fi sancţionate conform deciziilor Consiliului Director din 22 octombrie, cu penalitate de 10.000 de euro şi interzicerea transferurilor jucătorilor străini pentru sezonul 2019-2020 în LNBM 5×5.

Se joacă şi Liga Naţională

A doua competiţie de 3×3 la care echipele din LNBM trebuie să participe în acest an este Liga Naţională de Baschet 3×3 Masculin, ediţia 2019. Aceasta se va desfăşura între 1 iunie şi 4 august, cu turnee de cîte două zile, organizate de Sport Arena. Cluburile trebuie să participe la minim 5 turnee, la alegere. În prima fază vor fi 9 turnee, iar cel final va avea loc în 3-4 august. Sînt prevăzute aceleaşi sancţiuni ca şi la Cupa României 3×3 pentru echipele care nu participă la Liga Naţională 3×3. În acest sezon, sancţiunea pentru neparticiparea la numărul minim de turnee în LN3x3 a fost depunctarea în campionatul de 5 la 5, depunctări fiind aplicate pînă acum în întrecerea feminină.