Pe data de 5 decembrie va avea loc la Ateneul Român un concert de iarnă susținut de către Ansamblul de Muzică Tradițională Românescă „Icoane”, avându-i ca invitați pe artiștii Corului de cameră PRELUDIU, condus de către maestru dirijor Voicu Enăchescu, ca o finalitate a proiectului ”Restitutio – Colinda transilvană printre veacuri”, demarat de Fundația Culturală Terrarmonia împreună cu Ministerului Culturii și Identității Naționale. Acest proiect a avut la baza trei componente principale:
– activitate de cercetare desfășurată în teren de către prof. univ. dr. Ioan Bocșa împreună cu o echipă formată din tineri specialiști și studenți, timp de mai bine de 25 de ani. prin culegeri de folclor în județele Alba, Hunedoara și Sălaj (peste 3500 de producții muzicale folclorice)
– realizarea unei valoroase lucrări ce conține 7500 colinde – ”Colinda în Transilvania – catalog tipologic muzical” vol I și II plus DVD documentar, autori prof .univ. dr. Ileana Szenik și Ioan Bocșa
– restituirea acestor valori către marele public prin concertele susținute și CD-urile înregistrate de către Ansamblul de Muzică Tradițională Românescă ”Icoane”.

Concret, proiectul Fundației Culturale TERRARMONIA propune ca activități principale:

– Seminar de specialitate – acțiune dedicată specialiștilor din domeniile muzică, etnologie, istorie, sociologie, organizat la Cluj Napoca. Seminarul va crea ocazia unor discuții și analize (din diverse perspective) asupra caracterului ritualic al colindelor.

– Work shop-ul ”Modalități de preluare și restituire a patrimoniului național imaterial, în general și a colindei, în special”, organizat la București, la Ateneul Român. Se va realiza un atelier de specialitate la care vor putea participa studenți din domeniile muzică/ arte/ etnografie, melomani, etc. Evenimenul oferă ocazia unui dialog direct cu cercetătorul Ioan Bocșa și cu maestrul Voicu Enăchescu, facilitând înțelegerea rolului colindei, a evoluției acesteia și a modalităților actuale de preluare.- Reeditarea și distribuirea națională și internațională a lucrării