Indiferent de tipul de casa pe care il detineti, ar trebui sa acordati iluminatului exterior aceeasi importanta ca si celui interior. La urma urmei, iluminatul exterior are atat de multe avantaje. Printre care:

  • Ofera siguranta sporita dupa lasarea intunericului
  • Permite sa mergeti dintr-un colt in altul al casei fara probleme
  • Creeaza o primire calduroasa atunci cand familia si oaspetii ajung in curte
  • Subliniaza si adauga drama caracteristicilor interesante ale arhitecturii
  • Ajuta la crearea de noi spatii in interiorul gradinii, cum ar fi o zona de relaxare sau de joaca pentru copii
  • Permite gratarul in aer liber noaptea – util in special in anotimpurile cand se intuneca mai devreme

Dar aceste beneficii nu apar doar prin simpla montare a catorva elemente de iluminat exterior. Pentru a profita de aceste beneficii, schema dvs. de iluminat exterior trebuie luata in considerare si executata cu atentie.

Un inceput bun este sa va plimbati pur si simplu in jurul casei dvs. noaptea cu o lanterna. Retineti zonele intunecate care ar trebui sa fie luminate pentru siguranta sau zonele de gradina care ar putea fi luminate pentru un plus de interes sau estetica. La fel ca iluminatul interior, ganditi-va la tipurile de lumina ambientala (iluminatul general), iluminatul pentru o anumita sarcina (va ajuta sa indepliniti sarcini specifice, cum ar fi pregatirea si gatirea mancarii) si pentru accentuare (pentru a evidentia si a adauga drama la caracteristicile arhitecturale sau gradinii).

Nu uitati de anumite zone care ar putea beneficia de iluminat, cum ar fi usa de intrare, piscina, trepte, alei, usi de garaj, terase si zone de gatit in aer liber. In timp ce evaluati unde aveti nevoie de iluminat, evaluati, de asemenea, unghiurile fasciculului. Iluminarea directa nu este intotdeauna cea mai buna, deoarece nu o doriti acolo unde poate straluci direct in ochii oamenilor. In aceste cazuri este posibil sa gasiti lumina difuza sau ambientala ca o alternativa mai buna.

Exista multe categorii de corpuri de iluminat exterior care pot fi utilizate intr-o varietate de moduri. In afara de felinare, corpuri care trebuiesc atarnate, corpuri cu fixare in tavan sau elemente cu integrare in pereti, alte categorii de iluminat exterior devin tot mai populare, cum ar fi proiectoarele, care arata ca farurile unei masini si sunt utilizate pentru a creste vizibilitatea si estetica exteriorului casei. In cazul unor proiectoare LED de dimensiuni mai mici, acestea au o functie similara cu cele de dimensiuni mari, dar pentru evidentierea gradinii sau a caracteristicilor apei.

Este foarte important sa va asigurati ca toate corpurile de iluminat exterior pe care le cumparati sunt rezistente la apa (ceea ce indica faptul ca produsul poate fi folosit in zone direct expuse la ploaie) sau zone umede (pentru utilizare in medii protejate, dar potential umede).