Cu toate că ENGIE și EON reprezintă principalii furnizori de gaze din România, au apărut zeci de furnizori care pot deveni o concurență serioasă. Astfel, conform unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă există 10 furnizori care oferă gaze naturale consumatorilor actuali ai ENGIE sub prețul ofertat de acesta și 16 furnizori (oferte) care oferă gaze naturale sub prețul pe care-l oferă EON la consumatorii săi actuali. Reamintim că ENGIE și E.ON controlează cea mare parte din piață, acoperind întreaga țară, însă au apărut zeci de furnizori care pot deveni o concurență serioasă. ENGIE controlează jumătatea de sud a țării, iar E.ON jumătatea de nord. Mai sunt două săptămâni până la liberalizarea pieței de gaze, iar ceea ce trebuie să știe consumatorii este că pot alege din zeci de oferte.

Pentru zonele consumatorilor casnici de gaze unde furnizorul de gaze este ENGIE

Pentru zonele consumatorilor casnici de gaze unde furnizorul de gaze este EON

”Chiar dacă există oferte cu până la 14% mai mici decât ofertele marilor furnizori, datorită faptului că majoritatea consumatorilor casnici sunt confuzi în lipsa cunoștințelor minime privind negocierea și a mesajelor autorităților care justifică practicarea de prețuri incorecte pentru populație a actualilor furnizori, numărul celor care au contractat / accesat aceste oferte este extrem de mic”, a declarat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.
Asociația Energia Inteligentă menționează că la 1 iulie 2020 piața de gaze naturale pentru consumatorii casnici se liberalizează și consumatorii care nu își negociază contractul cu furnizorul actual sau cu unul nou, vor primi gaze la prețul stabilit unilateral de la furnizorul său actual. Reamintim că începând cu 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.

Sursa: Hotnews.ro