O coroană dentară este un capac de protecție care acoperă dintele, îl protejează și îl face mai durabil și, de asemenea, îi îmbunătățește aspectul.

Tipurile de fatete dentare acoperă de obicei suprafețele dinților care sunt vizibile atunci când zâmbești. Deoarece deseori înlocuiesc structura lipsă a dinților, cum ar fi din cauza uzurii ușoare până la moderate, a cariilor sau a traumei dentare, fațetele pot fi extinse la aceste zone.

Când sunt necesare coroane dentare?

Coroanele dentare sunt instalate din următoarele motive:

  • Carii dentare. Stomatologia modernă recurge cel mai adesea la utilizarea coroanelor atunci când dintele este distrus, dar rădăcina este păstrată, din cauza traumei sau a altui motiv. În acest caz, dacă rădăcina păstrează un volum suficient de țesut dur, coroana este plasată direct pe rădăcină. Dacă este nevoie de mai multă stabilitate, se utilizează filete speciale sau știfturi.
  • De-a lungul timpului, dinții tind să-și piardă culoarea și forma, și toate acestea duc la un aspect inestetic. Coroanele elimină această problemă și oferă zâmbetului un aspect alb atractiv și pur.
  • Abraziunea smaltului. Fiecare dinte are o perioadă de uzură când smalțul este șters aproape complet și umplutura aduce doar un efect pe termen scurt. În această situație, coroanele dentare rezolvă o problemă similară, protejând astfel dinții de manifestările externe negative.
  • Anumite boli ale dinților și ale gingiilor. În unele patologii, de exemplu, boala parodontală, are loc relaxarea dinților, care este plină de pierderea completă a acestora. Într-o astfel de situație, este destul de necesar să se instaleze coroane temporare, care să ajute dintele să supraviețuiască până când boala este complet vindecată.

Fațete dentare

Fațetele dentare sunt de obicei definite ca acoperiri protectoare și estetice pentru diferite suprafețe. Faţetele dentare sunt acoperiri protectoare și estetice care acoperă parțial dinții, în timp ce coroanele dentare sunt acoperiri protectoare și estetice care acoperă cea mai mare parte, dacă nu chiar toată suprafața dinților. Prin urmare, coroanele dentare pot fi descrise ca fațete dentare cu acoperire completă.

Fațetele dentare și coroanele dentare au același scop de a înlocui structura dentară lipsă / defectă pentru a restabili anatomia dentară la funcția și estetica orală deplină.

Termenul „fațete dentare” este utilizat în mod obișnuit pentru acele acoperiri dentare care servesc în primul rând îmbunătățirii estetice. Deși, sunt adesea mai puțin provocate fizic decât coroanele dentare cu acoperire completă, designul lor nu poate ignora rolul lor în funcția orală. Chiar și o interferență aparent minoră cu tiparele funcționale orale specifice unei persoane, poate avea consecințe grave. Fiecare structură este un mecanism fin reglat.

Care este diferența dintre coroane și fațete dentare?

Prin urmare, singura diferență între o coroană dentară și fațetă dentară este acoperirea dintelui. Coroanele dentare sunt de obicei indicate atunci când cea mai mare parte, dacă nu toată suprafața dintelui necesită reparații și acoperire. Acest lucru se aplică dinților grav deteriorați, bruxismului și, desigur, molarilor, care poartă povara forțelor de mestecat.

Coroana dentară devine noua suprafață exterioară a dintelui. Fațetele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a ascunde decolorarea sau pentru a remodela dintele. Coroanele sunt folosite pentru a întări structura rămasă a dintelui sau pentru a îmbunătăți estetica.

Sperăm că acest articol v-a ajutat să cunoașteți mai bine o parte din ce este bine ca fiecare să știe despre dantura sa. În articolele următoare vom aborda un alt subiect foarte interesant: ce este un aparat metalic ortodontic? Pe scurt – este primul aparat ortodontic fix inventat și reprezintă o soluție aleasă de cei mai multi pacienți datorită avantajelor semnificative pe care le aduce la un preț mult mai mic decât al celorlalte soluții.