Potrivit Organizatiei ONU pentru Alimentatie si Agricultura, laptele de magarita are „beneficii nutritionale particulare” si chiar cei care sunt alergici la laptele de vaca il pot folosi fara nicio problema. Insa laptele de magarita nu este o “gaselnita” recenta. Desi tehnologia nu era avansata, in antichitate se cunostea beneficiile acestui lapte. Insasi faimoasa Cleopatra il folosea, precum si Popeea, sotia temutului Nero. Acestea aveau adevarate crescatoriide magarite si foloseau adesea laptele lor pentru a se imbaia. Mai tarziu, in secolul XIX-lea, conform Bullettin de l’Académie de Médicine din 1882, medicul Parrot de la Spitalului Enfants Assistès, din Franta, hranea bebelusii si copiii orfani exclusiv cu acest lapte. Laptele de magarita este bogat in lactoferina si lizozima, doua elemente care promoveaza actiunea de imunizare, crescand astfel protectia impotriva infectiilor, in special infectiile intestinale si respiratorii, dar este util si pentru cei care sufera de dermatita. In plus, laptele de magarita este mai digerabil decat laptele de vaca si este recomandat si pentru refluxul gastro-esofagian. Un produs natural, laptele de magarita este foarte asemanator cu laptele matern uman si bogat in vitamine si acizi grasi esentiali, dar este mai slab in grasimi decat laptele de vaca. Beneficiile sale medicinale variaza de la creme miraculoase la toate leacurile pentru diverse boli si se spune ca sunt mai usor de digerat decat laptele de vaca. Exista inclusiv lapte de magarita capsule. Acestea se pot procura de la laptemagarita.ro si sunt benefice pentru tuse sau alte boli respiratorii, ca adjuvant. Produsele oferite de acest site se gasesc sub forma de tablete si capsule asa cum spuneam. Produsul contine ca ingredient activ lapte de margarita organic liofilizat, bogat in vitamine, minerale , acizi grasi Omega 3 si 6, bacteria lactice si enzima lizozim, ceea ce ii confera calitati si efecte fiziologice similare cu ale laptelui matern cum am amintit mai sus. Pentru copii, varianta KIDS, tablete masticabile, am adaugat aroma de portocale pentru a fi acceptat de catre ei. Cercetatorii au descoperit multe alte efecte benefice ale laptelui de magarita. Ei sunt cei care au descoperit faptul ca laptele de magarita este cel mai bun inlocuitor al laptelui uman pentru continutul sau ridica declactoza, proteine, minerale si acizi grasi Omega-3. Aici, am evaluat efectele colostrului si laptelui de la magarita (rasa Martina Franca) asupra functiei celulelor mononucleare din sangele periferic uman (PBMC) la diferite intervale de la lactatie. Colostrul a indus mai multe raspunsuri IgA, in timp ce laptele a indus predominant mai multe raspunsuri IgG. Atat laptele, cat si colostrul au indus expresia CD25 si CD69 pe PBMCs. Capacitatea de a induce eliberarea de interleukine (IL) (IL-12, IL-1 beta si IL-10) si factorul alfa de necroza tumorala s-a limitat doar la lapte, in timp ce colostrul era lipsit de aceasta capacitate. In cele din urma, atat eliberarea de oxid de azot (NO) indusa de colostru cat si de lapte din PBMCs, dar laptele a prezentat o capacitate mai mare decat colostrul in generarea de NO. Luate impreuna, aceste activitati imunologice exercitate atat de colostru, cat si de laptele de la magarita pot fi utile in tratamentul bolilor legate de imunitatea umana. In special, inducerea NO din laptele de magarita poate fi foarte utila in prevenirea aterosclerozei, fiind un vasodilatator puternic si un agent antimicrobian eficient, deoarece agentii patogeni si / sau produsele lor pot juca un rol proatherogenic.

Ar trebui sa folosim laptele de magarita si pentru rutina noastra de frumusete?

Da, laptele de magarita contine ingrediente anti-imbatranire si antioxidanti. Poate fi folosit in diverse produse cosmetice pentru a imbunatati aspectul pielii ei. Pe langa faptul ca este un ingredient cheie in produsele de infrumusetare moderne pentru puterile sale de hidratare – laptele de magarita are de patru ori mai multa vitamina C fata de laptele de vaca si contine cazeina, lactoza, vitaminele A, B1, B2, B6, D si E. De asemenea, poate ajuta afectiuni ale pielii sensibile, cum ar fi eczema si declanseaza mai putine alergii decat laptele de vaca. Oamenii care au gustat acest lapte spun ca este „surprinzator de placut”, nu au arome extinse si este foarte asemanator cu laptele de vaca degresat, desi un pic mai dulce. Alaturi de beneficiile pentru frumusete, laptele de magarita contine acizi grasi reducatori de inflamatie care pot stimula sanatatea inimii si, de asemenea, este raportat ca are multe proprietati functionale. Lucrarile de cercetare stiintifica asupra beneficiilor sale potentiale pentru alergii si probleme ale pielii s-au inmultit in ultimii ani, dar oamenii de stiinta sugereaza ca sunt necesare mai multe studii clinice, desigur.

In concluzie…

Laptele este o sursa de compusi bioactivi esentiali pentru sanatatea si cresterea nou-nascutilor. Laptele de magarita, bogat in lactoza si proteine din zer, s-a dovedit a fi un bun substitut pentru laptele matern in perioada frageda si o hranire adecvata pentru pacientii cu alergie la proteinele din laptele de vaca. Pe langa acesta, acest lapte castiga un interes din ce in ce mai mare pentru nutritia umana din cauza unor alte presupuse beneficii pentru sanatate. Prezinta activitate antibacteriana spre o gama larga de bacterii Gram-pozitive si Gram-negative, stimuleaza sistemul imunitar in convalescenta, regleaza flora gastrointestinala si previne bolile inflamatorii si autoimune. In ceea ce priveste proprietatile sale antimicrobiene, desi toate componentele laptelui ar putea contribui la aceasta activitate, se considera ca, in general, fractia de proteine din zer din laptele de magarita este cea care are cele mai multe proprietati. De asemenea, sunt in analiza efectele tratamentelor de conservare si procesare asupra continutului de proteine din zer si a activitatii antimicrobiene.