Bal mascat, Halloween, party la gradi sau la scoala, zile de nastere…exista o multime de evenimente la care micutii pot sa poarte costume carnaval. Nu este nicio ocazie speciala si totusi cel mic isi doreste un costum pentru carnaval? Ar trebui sa nu mai stati pe ganduri si sa ii cumparati unul. Nu este nimic in neregula cu asta, ba din contra, exista multe beneficii pe care purtarea unor astfel de costume le are asupra celor mici. In plus, daca gasiti si o gama diversificata de costume precum cea oferita de magazinul bebelusjucaus.ro, atunci alegerea va fi mult mai simpla.

Trebuie sa stiti ca, de-a lungul secolelor, copiii din intreaga lume, dar si adultii, s-au costumat in diverse lucruri. Indiferent daca copilul dvs. isi doreste sa fie un dragon, o printesa sau o zana, creierul copilului  intra intr-o alta dimensiune atunci cand imbraca un costum!

Si desi vi se poate parea doar un joc, atunci cand copilul dvs. poarta acea pelerina, coroana sau petecul de pirat, creierul sau se dezvolta in mai multe moduri decat va puteti imagina. Dupa cum toti cei care studiaza psihologia copilului stiu, jocul este munca copilului, iar copiii vor avea beneficii cognitive, fizice, sociale si emotionale jucandu-se diverse roluri ce presupun purtarea costumelor de carnaval.

Iata 10 avantaje pe care copiii le pot avea datorita acestor costume:

  1. Dezvoltarea creierului

Costumarea ajuta la dezvoltarea creierului si memoriei copilului tau. Jocul teatral impune copiilor sa-si aminteasca ce au vazut sau auzit. Isi aduc aminte cum se comporta mama lor cand indeplineste treburile gospodaresti atunci cand o imita. Sau isi amintesc detaliile unui basm pe care l-au auzit sau vazut inainte de a-l interpreta. Costumele practic “forteaza” memoria sa lucreze.

  1. Construirea vocabularului

Interpretarea unui rol cu ajutorul costumului ajuta la construirea vocabularului pe masura ce un copil decide ce va spune personajul sau. Ii ofera o sansa de a-si extinde vocabularul cu cuvinte si expresii pe care le-ar fi auzit in povesti, dar care nu le-ar folosi in mod obisnuit. Copiii pot incepe apoi sa foloseasca aceste cuvinte noi in conversatii.

  1. Rezolvarea problemelor

Cine va fi doctorul? Cine va fi pacientul? Copiii trebuie sa ia decizii atunci cand se angajeaza in jocul costumat. Ei cauta cai de rezolvare a problemelor atunci cand decid ce costume si elemente de recuzita are nevoie fiecare personaj pentru a interpreta un scenariu.

  1. Empatie

Atunci cand un copil este implicat in jocuri de rol, acesta va reusi sa vada lumea prin ochii altuia, ceea ce creste empatia – indiferent daca se preface ca este un parinte care hraneste un copil, un medic care are grija de un pacient ranit sau un pompier care stinge un incendiu. Jocul dramatic ii ajuta pe copii sa inteleaga rolul pe care il joaca adultii in viata noastra.

  1. Dezvoltare emotionala

Copiii se confrunta in mod constant cu situatii infricosatoare pe care nu le inteleg – fie ca asista la un accident in viata reala, fie ca vad imagini violente la televizor. Copiii isi proceseaza temerile prin joc, ceea ce ii ajuta sa intelega sensul lumii si sa-si depaseasca sentimentele de neputinta. Permitand copiilor sa-si infrunte temerile prin costume si jocuri de rol, ii ajutam in dezvoltarea lor emotionala.

  1. Aptitudini motorii

Copiii isi dezvolta abilitatile motorii fine, prin imbracarea hainelor, fie ca iau o bluza, o pelerina sau leaga bandana unui pirat. Isi folosesc abilitatile motorii grosiere atunci cand se angajeaza in jocuri de rol, fie ca sar ca un super-erou, alearga ca un jucator de baschet sau se invart ca o balerina.

  1. Explorare de gen

Cand copiii aleg costumele si personajele pe care sa le interpreteze, ei sunt capabili sa exploreze diferite identitati de gen si comportamentele acelor personaje. In timp ce baietii isi doresc adesea sa fie supereroi, pompieri sau pirati, iar fetele isi doresc adesea sa fie zane si printese, este normal si sanatos pentru copii sa incerce diferite roluri de gen in timp ce invata despre lume.

  1. Imitatie

Copiii sunt creaturi imitative in mod natural. Invata despre lume imitand viata adultilor si a altora din jurul lor. Prin imbracaminte si joc de rol dramatic, copiii exploreaza viata altor oameni imitand actiunile, sentimentele si cuvintele lor.

  1. Socializare

Jocul ce implica costumare incurajeaza cooperarea. Copiii invata cum sa negocieze, deoarece sunt de acord cu povestile si regulile. Ei isi dezvolta interesul fata de altii si invata cum sa dea si sa ia. Acestia vor invata, de asemenea, sa depaseasca bariere precum timiditatea.

  1. Imaginatie

Imaginatia copiilor este nelimitata si nu a fost inca impietrita si constransa de „realitatile” prea dure ale lumii. Rudolf Steiner, fondatorul educatiei Waldorf, credea ca jocul imaginar din copilarie este cheia gandirii creative pe care acestia o vor avea ca adulti.

Atunci cand copiii se angajeaza in jocuri de de rol, folosind costumele de carnaval, imaginatia lor va avea cale libera. Nu exista nicio limita la cine, unde sau ce pot fi.