Home » Archive for "BASCHET"

Află cum să alegi un parfum cadou pentru femeile din viața ta!

Parfumul este un cadou pe care bărbații și femeile adoră să-l primească. Un detaliu personal care mereu măgulește și satisface. Dar este necesar să ții cont de câteva sfaturi pentru ca tu să știi ce parfum să cumperi și pentru ca cel ales să dureze mai mult pe pielea celui ce îl poartă. Iar dacă pentru bărbați poate fi mai simplu, alegerea unor parfumuri dama, mai ales atunci când trebuie oferite, este dificilă.

Legate de aromele naturii, de-a lungul istoriei, parfumurile au fost un element de seducție prin excelență. Sub formă de esențe, creme sau lichide – așa cum le cunoști astăzi – au însoțit și distins de secole și sunt un cadou ideal apreciat atât de bărbați, cât și de femei.

Află câteva secrete pentru alegerea unui parfum și care este parfumul ideal pentru fiecare tip de piele:

Care sunt cele mai bune parfumuri pentru femei?

Parfumurile dau o notă personală unică. Sunt o alchimie minunată de uleiuri esențiale, alcool și fixanți, care te ajută să te distingi în mulțime, care îți oferă siguranță și îți întăresc atractivitatea.

Dar nu toate tipurile de parfumuri se potrivesc bine cu toate tipurile de piele sau au aceeași persistență. De aceea, este important să știi care dintre ele este recomandat pentru fiecare tip de piele și anotimp și să încerci până când îl  descoperi pe cel ideal pentru tine.

Cum alegi un parfum?

Atunci când alegi un parfum, apar multe întrebări: cum știi dacă un parfum este original, ce ingrediente conține un parfum, care este diferența dintre colonie și parfum și alte câteva întrebări.

Primul lucru este să-ți alegi propriul parfum, știind că același parfum va avea un miros diferit în funcție de așa-numitul „miros de bază” al pielii fiecărei persoane. Din acest motiv, experții recomandă să nu alegi niciodată un parfum pe baza mirosului unui terț, deoarece trebuie aplicat pe corpul tău pentru a cunoaște cum aromele parfumului se combină cu PH-ul pielii. Căci ceea ce ar putea mirosi excelent pentru alții poate fi total diferit pentru tine.

Parfumurile au trei faze, deci nu te lăsa ghidată de prima impresie, care va dura doar 15 minute și va duce la o altă fază care va dura încă 40 de minute, pentru a lăsa o notă care va rămâne pe pielea ta ore în șir. Prin urmare, aceasta din urmă este aroma care va dura cel mai mult și cea care ar trebui să te mulțumească. Deci, este bine să știi că parfumurile transmit un tip de personalitate foarte definit.

Cum să alegi și să aplici un parfum?

Identificarea cu un parfum și purtarea sa pentru o lungă perioadă de timp nu te împiedică să încerci noi parfumuri. Trebuie doar să îndrăznești și să iei în considerare care sunt parfumurile cele mai bune pentru tine pe baza PH-ului lor, deoarece efectul nu funcționează la fel pentru toate tipurile de piele.

Atunci când alegi un parfum, este de asemenea important să cunoști „familiile” folosite de parfumieri. Există parfumuri citrice pentru femei și bărbați (lămâie, portocală, bergamotă); fructate (căpșuni, măr); florale (iasomie, trandafir, mosc); orientale(cuișoare, piper, lemn dulce); lemnoase(lemn de santal, paciuli, cedru) sau o combinație complexă de lemn și fructe, printre altele.

 

Ce buchete de flori pot fi livrate in sezonul rece?

În sezonul rece nu se pune problema de a sări peste florile de iarnă. Unele soiuri sunt rezistente la îngheț, altele prosperă în zăpadă, trebuie doar să le alegi pe cele potrivite. Pentru  a înfrumuseța interiorul unei case sau pentru a aduce o bucurie cuiva poti alege serviciul de livrare flori chiar si in sezonul rece. Iata cele mai frumoase flori ale iernii!

1. Spânzul, cea mai festivă dintre florile de iarnă

Este poreclit și trandafirul de Crăciun, ceea ce înseamnă că spânzul este una dintre cele mai cunoscute flori de iarnă. În alb sau roz, violet sau mov, strălucește în grădini sau buchete, pe mese sau în decor. Înflorește din decembrie până în aprilie și nu se teme nici de frig, nici de zăpadă!

2. Viburnul, cea mai rapidă dintre florile de iarnă

Se numește Viburnum sau viburnum de iarnă, care spune totul. Acest arbust înflorește de la sfârșitul toamnei până la începutul primăverii, inclusiv la mijlocul iernii. Nu înflorește în îngheț, dar profită de cea mai mică căldură pentru a înflori foarte repede, în ciorchini de flori mici de iarnă albe, roz sau roz aprins.

3. Ghiocelul, cea mai faimoasă floare de iarnă

Când vorbim despre florile de iarnă, ne gândim adesea la ghiocei. Galanthus nivalis înflorește din ianuarie până în martie și nu se lasă oprit de zăpadă, de unde și numele său: străpunge stratul de zăpadă pentru a lăsa să înflorească micile sale flori albe reperate cu verde deschis.

4. Camelia, cea mai generoasă dintre florile de iarnă

În familia cameliei, există soiuri de înflorire timpurie capabile să înflorească încă din decembrie. Cu florile lor mari de roșu și roz de iarnă pe tufișuri generoase, aceste arbuști sunt perfecți pentru a adăuga culoare grădinii în timpul sezonului rece și chiar după mult timp!

5. Iasomie de iarnă, cea mai strălucitoare floare de iarnă

Cu florile sale galbene de iarnă, iasomia de iarnă, iasomia galbenă sau Jasminum nudiflorum luminează grădina între decembrie și aprilie. Ultra-rezistentă, acest soi este rezistent la îngheț și la temperaturi negative până la -15 ° C. Particularitatea lui? Florile apar pe tulpinile goale, fără frunze!

6. Irisul, cea mai elegantă dintre florile de iarnă

Irisuri pe zăpadă? Aceste flori rafinate de iarnă își însămânțează nuanțele albastre și violete în grădină și, de asemenea, arată minunat atunci când sunt tăiate, pentru un buchet de iarnă frumos în interior!

7. Hamamelis, cea mai magică dintre florile de iarnă

O altă favorită a florilor de iarnă, hamamelisul înflorește tot sezonul într-o gamă veselă de galben, roșu și portocaliu. Încă din ianuarie, pe crengile sale goale apar flori, atât de ciudate în formă, încât arbustul este supranumit alunul vrăjitoarelor.

8. Mahonia, cea mai însorită floare de iarnă

Printre florile galbene de iarnă care trezesc o grădină adormită, mahonia este, de asemenea, o necesitate. Cu frunzele sale asemănătoare cu cele ale arborelui, acest arbust mic este rezistent la temperaturi negative până la -18 ° C și poate începe să înflorească încă din decembrie pentru unele soiuri!

 

Când este necesară o coroană dentară

O coroană dentară este un capac de protecție care acoperă dintele, îl protejează și îl face mai durabil și, de asemenea, îi îmbunătățește aspectul.

Tipurile de fatete dentare acoperă de obicei suprafețele dinților care sunt vizibile atunci când zâmbești. Deoarece deseori înlocuiesc structura lipsă a dinților, cum ar fi din cauza uzurii ușoare până la moderate, a cariilor sau a traumei dentare, fațetele pot fi extinse la aceste zone.

Când sunt necesare coroane dentare?

Coroanele dentare sunt instalate din următoarele motive:

  • Carii dentare. Stomatologia modernă recurge cel mai adesea la utilizarea coroanelor atunci când dintele este distrus, dar rădăcina este păstrată, din cauza traumei sau a altui motiv. În acest caz, dacă rădăcina păstrează un volum suficient de țesut dur, coroana este plasată direct pe rădăcină. Dacă este nevoie de mai multă stabilitate, se utilizează filete speciale sau știfturi.
  • De-a lungul timpului, dinții tind să-și piardă culoarea și forma, și toate acestea duc la un aspect inestetic. Coroanele elimină această problemă și oferă zâmbetului un aspect alb atractiv și pur.
  • Abraziunea smaltului. Fiecare dinte are o perioadă de uzură când smalțul este șters aproape complet și umplutura aduce doar un efect pe termen scurt. În această situație, coroanele dentare rezolvă o problemă similară, protejând astfel dinții de manifestările externe negative.
  • Anumite boli ale dinților și ale gingiilor. În unele patologii, de exemplu, boala parodontală, are loc relaxarea dinților, care este plină de pierderea completă a acestora. Într-o astfel de situație, este destul de necesar să se instaleze coroane temporare, care să ajute dintele să supraviețuiască până când boala este complet vindecată.

Fațete dentare

Fațetele dentare sunt de obicei definite ca acoperiri protectoare și estetice pentru diferite suprafețe. Faţetele dentare sunt acoperiri protectoare și estetice care acoperă parțial dinții, în timp ce coroanele dentare sunt acoperiri protectoare și estetice care acoperă cea mai mare parte, dacă nu chiar toată suprafața dinților. Prin urmare, coroanele dentare pot fi descrise ca fațete dentare cu acoperire completă.

Fațetele dentare și coroanele dentare au același scop de a înlocui structura dentară lipsă / defectă pentru a restabili anatomia dentară la funcția și estetica orală deplină.

Termenul „fațete dentare” este utilizat în mod obișnuit pentru acele acoperiri dentare care servesc în primul rând îmbunătățirii estetice. Deși, sunt adesea mai puțin provocate fizic decât coroanele dentare cu acoperire completă, designul lor nu poate ignora rolul lor în funcția orală. Chiar și o interferență aparent minoră cu tiparele funcționale orale specifice unei persoane, poate avea consecințe grave. Fiecare structură este un mecanism fin reglat.

Care este diferența dintre coroane și fațete dentare?

Prin urmare, singura diferență între o coroană dentară și fațetă dentară este acoperirea dintelui. Coroanele dentare sunt de obicei indicate atunci când cea mai mare parte, dacă nu toată suprafața dintelui necesită reparații și acoperire. Acest lucru se aplică dinților grav deteriorați, bruxismului și, desigur, molarilor, care poartă povara forțelor de mestecat.

Coroana dentară devine noua suprafață exterioară a dintelui. Fațetele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a ascunde decolorarea sau pentru a remodela dintele. Coroanele sunt folosite pentru a întări structura rămasă a dintelui sau pentru a îmbunătăți estetica.

Sperăm că acest articol v-a ajutat să cunoașteți mai bine o parte din ce este bine ca fiecare să știe despre dantura sa. În articolele următoare vom aborda un alt subiect foarte interesant: ce este un aparat metalic ortodontic? Pe scurt – este primul aparat ortodontic fix inventat și reprezintă o soluție aleasă de cei mai multi pacienți datorită avantajelor semnificative pe care le aduce la un preț mult mai mic decât al celorlalte soluții.

 

Despre vopsitoria în câmp electrostatic și cum a apărut?

Suprafețele pieselor din aluminiu pot fi protejate și îmbunătățite vizual prin acoperirea cu vopsea de tip poliester. Ferestrele și ușile, copertinele, balustradele și chiar fațade întregi, structuri metalice mari și multe obiecte de zi cu zi, dar și componente pentru mașini și vehicule, sunt vopsite electrostatic.

Un strat de pulbere protejează împotriva coroziunii și zgârieturilor și, de asemenea, face ca acele suprafețe să fie rezistente la uzură. În același timp, vopsirea electrostatică îmbunătățește aspectul acestor obiecte. Pentru o lungă perioadă de timp, a fost posibilă numai pentru suprafețe metalice din motive tehnice. Între timp, tehnologiile inovatoare permit utilizarea acestui proces și pentru rafinarea suprafețelor nemetalice. Vopsirea în câmp electrostatic este, de asemenea, deosebit de potrivită pentru componente voluminoase și grele.

Ce este vopsirea electrostatică?

Cu o vopsire clasică sub formă de pulbere, suprafețele pieselor prelucrate electric sunt acoperite cu un strat de vopsea. Prin urmare, procesul original de acoperire cu pulbere este potrivit numai pentru obiecte metalice. Înainte de acoperirea cu vopseaua propriu-zisă, piesele de prelucrat trebuie curățate și pre-tratate, apoi sunt transportate la un sistem de aplicare. Acolo vopseaua este aplicată pe piese și arsă pe suprafețele lor la temperaturi de până la 250°. Din punct de vedere tehnic acest proces se numește rețea, este nucleul acoperirii cu vopsea. Datorită efectului căldurii, structurile pulberii de vopsea și suprafața piesei de prelucrat care urmează să fie vopsite sunt conectate în rețea.

Multe companii, așa cum este și Analko, ale căror servicii includ acoperire cu pulbere au certificate independente pentru tehnologia lor de fabricație și calitatea produselor lor. Vopselele în sine trebuie, de asemenea, să îndeplinească cerințe stricte de calitate și, de exemplu, să sfideze condițiile meteorologice nefavorabile de câțiva ani.

Scurt istoric al vopsirii în câmp electrostatic

Bazele vopsirii electrostatice au fost dezvoltate la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950. Mai întâi, polimerii organici au fost pulverizați cu flacără pe suprafețe metalice. Prima vopsitorie in camp electrostatic a fost realizată de către omul de știință Dr. Erwin Gemmer, care a dezvoltat un proces de sinterizare în pat fluidizat. Dezavantajul acestui tip de vopsire a constat, printre altele, în grosimile foarte mari ale stratului de vopsea, care nu erau practice pentru multe aplicații. La mijlocul anilor 1960, această problemă a fost rezolvată de apariția pistoalelor electrostatice, prin care a fost posibilă o acoperire cu vopsea mult mai fină. Tehnologia corespunzătoare a fost dezvoltată în mare măsură în SUA, dar pistoalele pentru vopsirea cu pulbere electrostatică au intrat și pe piață în Europa de la început. Mai mult sau mai puțin în același timp – între 1966 și 1973 – au fost dezvoltate tipurile de bază ale materialelor plastice utilizate în prezent în vopsirea electrostatică.

Primele cabine de vopsire au fost, de asemenea, introduse la sfârșitul anilor 1960. Inițial, acestea erau sisteme convenționale de vopsire convertite corespunzător, pentru a căror sursă de alimentare era necesar un cablu separat de înaltă tensiune, printre altele.

Tehnologia pentru cabine de vopsire și pistoale de pulverizare, dar și vopselele în sine, au fost dezvoltate continuu încă din anii 1970. Astăzi, peste 90% din sistemele de acoperire cu pulbere sunt echipate cu așa-numitele duze cu jet plat. Transportoare de vopsire cu pulbere sunt pe piață de la începutul anilor 1990.

În cursul acestor evoluții tehnologice, vopsirea electrostatică s-a consolidat în întreaga lume. De la sfârșitul anilor 1980, piața sistemelor tehnice și a vopselelor pentru acoperirea cu vopsea în câmp electrostatic a demonstrat o creștere foarte dinamică.

Principalele domenii de aplicare au fost și sunt acoperirea metalică generală, vopsirea electrostatică a aparatelor de uz casnic, acoperirile fațadelor, precum și vopsirea mobilierului și a automobilelor. De atunci, cota de piață a acoperirii cu pulbere a crescut probabil din nou semnificativ.

Astăzi este posibil, de asemenea, prin procedee inovatoare, vopsirea electrostatică a materialelor sensibile la temperatură, cum ar fi materialele plastice. Digitalizarea și industria vor revoluționa, de asemenea, tehnologic vopsirea electrostatică.

 

Liga națională de baschet masculin va avea o singură serie. Vezi modificările pentru sezonul 2020/2021!

Federația Română de Baschet a trimis o înștiințare tuturor cluburilor din Liga Națională de Baschet Masculin cu privire la modul în care se va desfășura sezonul 2020/2021 din LNBM. Astfel, începând din octombrie, se renunță la sistemul cu mai multe grupe valorice și se va întoarce la cel cu o singură grupă valorică în sezonul regulat. De asemenea, acesta va fi urmat apoi de un play-off/play-out clasic. În prima fază se va juca pe sistem tur retur, urmând ca apoi primele opt clasate să intre în play-off, iar restul formațiilor în play-out. De menționat că indiferent de numărul de echipe de la începutul sezonului, competiția se va relua în acest sistem. Sferturile de finală, semifinalele și finala se vor disputa în sistemul cel mai bun din cinci meciuri, așa cum s-a obișnuit în sezoanele mai demult încheiate. Finala mică, turneul 5/8, respectiv playout-ul se vor juca în sistemul cel mai bun din trei meciuri. Ultimele două clasate din LNBM vor juca la baraj cu primele două locuri din Liga 1 Masculin.

Când dăm startul baschetului în România?

Sezonul 2020/21 în Liga Națională de baschet masculin va debuta pe 10 octombrie 2020 și se va încheia cel târziu în iunie 2021. Echipele care participă în Liga Națională de baschet masculin (ediția 2020/2021) sunt obligate să înscrie cel puțin două echipe în Campionatele Naționale de juniori. Acestea pot fi proprii sau în colaborare cu alte structuri. Odată cu informațiile despre desfășurarea sezonului 2020/2021, FRB a anunțat și toate datele pentru sezonul competițional al LNBM. Limita de înscriere pentru sezonul viitor va fi de 15 iulie, în timp ce perioada de transferuri va începe pe 3 august și se va încheia cu 72 de ore înainte de startul primului meci oficial. De asemenea, taxa de înscriere va trebui să fie achitată până pe 20 august, la fel ca și prima tranșă din taxa de participare. Pe 24 august va avea loc tragerea la sorți pentru LNBM și Cupa României. Startul Cupei României este programat să aibă loc pe 3 octombrie, urmând ca Liga Națională să debuteze pe 10 octombrie.

Calendarul competițional stă la „mâna” evoluției pandemiei

FRB a propus două calendare competiționale către participanți. Acestea sunt făcute în funcție de evoluția pandemiei de covid-19 și de decizia FIBA privind startul competițiilor continentale. Astfel, în primul scenariu, cupele europene încep la sfârșitul lui septembrie/începutul lui octombrie și lotul național de seniori își poate începe activitatea în noiembrie 2020 și februarie 2021. În cel de-al doilea scenariu, cupele europene încep în ianuarie 2020 și astfel loturile naționale se reunesc în februarie și iunie 2020. În ambele situații, playoff-ul va începe în jurul datei de 23 aprilie și se va termina cel târziu pe 5 iunie. În ceea ce privește Final 4-ul Cupei, acesta se va juca pe 5-6 februarie.

Sursa: GDS.ro

 

Federaţia Română de Baschet a oferit precizări despre reluarea activităţii de pregătire în spaţii închise

Federația Româ­na de Baschet a transmis tuturor structurilor afiliate la FRB, o adresă de informa­re oficială prin care se arată că, după o lungă perioadă în care activitatea spor­tivă a fost oprită, începând din aceas­tă săptămână, în acord cu respecta­rea normelor publi­cate de autorități, activitatea de pre­gătire în spații în­chise poate fi reluată. Cum acest sezon competițional a fost încheiat, fără a se stabili campioana în Liga Națională de Baschet Masculin și Liga Națională de Baschet Feminin, echipele de seniori își pot face planul pentru noul sezon. Aceste prevederi trebuie respectate însă de cluburile de juniori care au de disputat turneele finale unde se vor decerna medaliile de campion. Cel mai probabil, echipele de seniori printre care și CS Municipal Mediaș vor începe pregătirea pentru noul sezon la începutul lunii august, iar mai mult ca sigur, multe din aceste restricții vor dispărea. În funcție de evoluția pandemiei din săptămânile viitoare, precum și de regulile impuse de autorități, antrenamentele se vor putea desfășura gradual pe grupe/posturi lucrându-se pe ateliere, în această faza fiind permisă transmiterea mingii între componenții grupului, dar fără interacțiune. Pe viitor, în funcție de măsurile de relaxare communicate de autorități se va putea permite interacțiunea între sportivii aceluiași grup/atelier și contactul moderat și/sau antrenamentul colectiv și pregătirea specifică premergătoare competițiilor.

 

OFICIAL: Federația Română de Baschet a decis anularea sezonului competițional 2019/2020

Federația Română de Baschet (FRB) a anulat sezonul competițional 2019/2020 în Liga Națională de Baschet (masculin și feminin) și Liga I. Decizia a venit ieri, 19 mai, după ce Consiliul Director a constatat imposibilitatea reluării competițiilor. S-a decis menținerea ierarhiilor din clasamentele înregistrate la data de 9 martie, momentul suspendării sezonului, fără a se decerna titlul de campioană. În Liga Națională de Baschet Masculin, U BT Cluj-Napoca și CSU Oradea aveau același record, 15 victorii și 3 înfrângeri. Cele două combatante ocupau primele două poziții. BC CSU Sibiu se afla pe ultima treaptă a podiumului cu 12 victorii și 7 înfrângeri. CS Municipal Mediaș ocupă locul 5 în Grupa Galbenă în momentul întreruperii campionatului. Consiliul Director recomandă tuturor cluburilor să încerce încheierea pe cale amiabilă a contractelor pentru a se evita litigiile salariale. Prezenta decizie intră în vigoare din 22 mai 2020 iar cluburile au posibilitatea de a-și rezolva toate aspectele organizatorice în 72 de ore.

 

 

 

Campionatele de baschet din România vor fi înghețate. Decizia finală va fi luată joi prin Comitetul Director

Competițiile de baschet din România vor fi înghețate din cauza pandemiei de coronavirus, șansele ca sezonul 2019-2020 să se încheie ”pe teren” fiind aproape nule, a anunțat, marți, președintele FRB, Horia Păun. Conform șefului Federației Române de Baschet, decizia finală nu a fost luată, însă este aproape imposibil ca ligile naționale masculine și feminine să termine sezonul, din cauza problemelor financiare, dar și a regulilor drastice impuse prin ordin de ministru pentru reînceperea pregătirii.
„Nu ştiu câte cluburi îşi vor permite să se supună acestor restricţii drastice, cu carantină şi izolare totală, cu personal, staff, dispus să stea în cantonament atâtea săptămâni. În principiu, în urma discuţiilor cu cluburile din Liga Naţională de seniori şi senioare, am agreat să închidem. Decizia nu a fost luată încă, probabil vor mai fi unele discuţii cu cluburile. Oricum liga ar fi trebuit să se închidă pe 31 mai şi cam toate contractele erau până la acea dată. Vom mai avea nişte discuţii, dar e greu de presupus că vom avea forţa financiară în primul rând să respectăm condiţiile pentru a finaliza competiţiile pe teren. Vom face exact cum s-a întâmplat şi în alte ligi din Europa, îngheţare, nu promovează, nu retrogradează nimeni. Ne-am fi dorit să terminăm pe teren competiţia sportivă, dar, din păcate, pandemia şi tot ceea ce a generat ea ne ia dreptul de a termina competiţiile, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple. Decizia va finală va fi luată prin Comitetul Director”, a declarat Horia Păun.

Conducerea Federaţiei Române de Baschet va decide joi dacă va „îngheţa” sau nu actualul sezon

Conducerea Federaţiei Române de Baschet va decide joi dacă va „îngheţa” sau nu actualul sezon competiţional și care vor fi echipele ce vor juca în Liga Campionilor Europeni din toamnă. Ministerul Tineretului şi Sportului şi Ministerul Sănătăţii au emis în 4 aprilie ordinul nr. 549, care cuprinde o serie de recomandări pentru cluburile şi federaţiile care doresc să reia antrenamentele după 15 mai, când este aşteptată încheierea stării de urgenţă. Printre condiţiile impuse de autorităţi pentru reluarea pregătirilor se află izolarea sportivilor în cadrul bazelor sportive, testarea lor pentru COVID-19, precum şi măsuri stricte de igienă şi dezinfecţie. La momentul întreruperii competiţiilor de baschet (9 martie), în Liga Naţională masculină, CS Municipal Mediaş se situa pe locul 5 din grupa galbenă.

 

FRB a prelungit perioada de sistare a competițiilor interne. Situația jucătorilor străini de la CSM Mediaș

Federația Română de Baschet (FRB) a analizat răspunsurile cluburilor din LNBM și LNBF și a hotărât să prelungească perioada de suspendare a competițiilor până la încheierea stării de urgența pe teritoriul României. Comitetul pentru situații de urgență al FRB s-a întrunit în cursul zilei de astăzi și a luat următoarele decizii privind situația actuală cu care se confruntă baschetul românesc:
1. Prelungirea perioadei de suspendare a tuturor competițiilor oficiale de baschet organizate sub egida FRB/AJB/AMMB până la încheierea stării de urgență pe teritoriul României.
2. Interzicerea tuturor antrenamentelor sportive colective pe durata stării de urgență pe teritoriul României.
3. Amânarea Adunării Generale Ordinare, convocată inițial pentru data de 14 aprilie, pentru o data ulterioară, care va fi aprobata de Consiliul Director al FRB.

Jucătorii străini de la CSM Mediaș părăsesc teritoriul României

Nijola Siladji a părăsit România în cursul zilei de ieri, 20 martie, spre Serbia. La intrarea în țara natală, jucătorul echipei noastre a fost trimis în carantină pentru 28 de zile. Vom reveni cu informații despre acesta! Jucătorii americani Jacob Gibson și Jonathan Barnes vor pleca duminică către Statele Unite ale Americii. Stefan Nikolic, căsătorit cu o româncă, va rămâne momentan în România. Quincy Harding a fost primul jucător străin care s-a întors acasă. Acesta a părăsit România pe data de 15 martie, contractul său fiind reziliat pe cale amiabilă. Jucătorii vor reveni în cazul unei posibile reluări a LNBM. (sursa: csmmedias.ro; foto: facebook CSM Medias/ Silviu Isăilă).

 

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun: „Sezonul competiţional 2019-2020 este ca şi compromis”

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, a declarat, joi, că din punctul său de vedere sezonul competiţional 2019-2020 este ca şi compromis, având în vedere întreruperea lui din cauza pandemiei de coronavirus, el precizând că performanţa sportivă contează mult mai puţin în această perioadă dificilă.
„În baschetul european sunt câteva ţări în care campionatele au fost îngheţate, adică nu s-a declarat echipa campioană sau formaţiile retrogradate. Eu urmărind atent ceea ce se întâmplă sunt convins că ne aşteaptă şi o criză economică după această pandemie. Aşa că până la o decizie în privinţa ligilor naţionale, m-aş bucura mai întâi să avem un sezon 2020-2021 cu participanţi la întrecerea sportivă. Adică m-aş bucura ca toate cluburile angrenate, fie că sunt de seniori, fie de juniori, să aibă capacitatea să îşi revină şi să reintrăm în normal. Oricum, din punctul meu de vedere acest sezon competiţional e ca şi compromis. Performanţa sportivă contează mult mai puţin, important e ca toată lumea să fie sănătoasă şi să respectăm indicaţiile autorităţilor de a sta în casă. Cluburile, în cea mai mare parte a lor, îşi doresc să finalizăm aici sezonul. Sunt însă şi vreo 2-3 voci care şi-ar dori să continuăm. Faptul că avem această nesiguranţă că nu ştim cât se va întinde perioada asta, că va fi sfârşit de aprilie, început de mai, ne limitează foarte, foarte mult marja de a lua decizii corecte în acest moment”, a spus Păun.
Acesta a menţionat că este îngrijorat de situaţia jucătorilor străini din cele două ligi naţionale de seniori, care stau la hoteluri şi mănâncă la restaurante. El susţine că este important ca ei să ajungă în ţările de origine înainte ca graniţele să se închidă din cauza pandemiei de COVID-19.
„Mai mult decât atât, în ligile naţionale de seniori avem şi foarte mulţi străini. O parte dintre ei stau la hotel, mănâncă la restaurante… deci cred că trebuie să ne gândim foarte mult la ei în acest moment şi să vedem cum ar fi cel mai bine ca ei să ajungă la casele lor înainte să se închidă graniţele, să se închidă zborurile. Pentru a nu ne trezi cu numeroşi sportivi care nu au unde să stea, nu au ce mânca din cauza regulilor impuse de starea de urgenţă. O decizie privind reluarea sau nu a sezonului vom lua în zilele următoare. Noi suntem în contact permanent cu toate cluburile, vedem ce se întâmplă. Ştiu că sportivi străini de la unele echipe au plecat deja. Mă refer la nişte jucători americani de la Focşani, de la Galaţi, care au plecat către casele lor. Vom ţine legătura cu cluburile pentru a ne asigura că toată lumea e în siguranţă. Luăm în calcul toate variantele în acest moment, ne interesează doar ca sportivii să aibă ce mânca, unde sta şi cum ajung acasă. Despre baschet să sperăm că vom avea ce povesti cât de curând”, a adăugat Horia Păun.
Toate competiţiile de baschet din România au fost suspendate până la 31 martie de Federaţia Română de Baschet. FRB a anunţat că în funcţie de evoluţia situaţiei din România referitoare la pandemia de COVID-19, decizia va suporta modificări.

 

FRB și cluburile din Liga Națională de Baschet se consultă în legătură cu eventualitatea închiderii sezonului 2019-2020

Liga Națională de Baschet se confruntă cu cel mai greu moment din istorie, și anume pandemia Covid-19. Acest lucru a creat o oarecare tevatură între președinții cluburilor de baschet, Federația Română (FRB) și jucătorii mai multor formații din campionat după ce s-a anunțat că nu este exclus ca actuala ediție de campionat să se suspende definitiv.

Preşedintele FRB, Horia Păun, invită la dialog cluburile din România

Preşedintele Federaţiei Române de Baschet, Horia Păun, a trimis, luni, o circulară cluburilor din ligile naţionale de baschet, masculin şi feminin. Acesta solicită punctul de vedere cu privire la situaţia fără precedent creată în baschetul românesc de pandemia de coronavirus.
„Având în vedere decretarea Stării de Urgență în România, din cauza pandemiei de COVID-19, dar și dorința federației de a proteja starea de sănătate a tuturor participanților la întrecerile baschetbalistice din România, președintele FR Baschet Horia Păun a trimis astăzi o circulară către toate cluburile angrenate în Ligile Naționale (LNBM si LNBF). Se solicită punctul de vedere cu privire la situația fără precedent creată în baschetul românesc. În maximum 48 de ore, președintele FR Baschet așteaptă opiniile conducătorilor de cluburi, exprimate deschis și cu deplină responsabilitate. Ele trebuie să reflecte părerea tuturor părților implicate în clubul respectiv (conducători, finanțatori, dar și sportivi, antrenori, staff-uri tehnice)”, se arată în comunicat.
Cele șapte întrebări adresate:
1. Aveți în anturajul echipei persoane infectate cu COVID-19 sau aflate în carantină sau izolare?
2. Echipa pe care o reprezentați are acces la sala de antrenamente?
3. Există vreo decizie internă a clubului dumneavoastră cu privire la continuare antrenamentelor pe perioada suspendării LNB?
4. Întâmpinați dificultăți cu privire la masa/cazarea sportivilor/participanților la activitatea sportivă legitimați la clubul dumneavoastră?
5. Aveți sportivi/participanți la activitatea sportivă care și-au manifestat intenția de a întrerupe activitatea sportivă în aceste condiții?
6. Având în vedere că mai mulți conducători de club și-au manifestat neoficial dorința de a se închide imediat sezonul 2019/2020, vă rugăm să ne precizați punctul de vedere al clubului dumneavoastră.
7. În eventualitatea închiderii LNB, vă rugăm să ne spuneți cum veți soluționa problema angajamentelor contractuale cu sportivii și ceilalți participanți la activitatea sportivă.
În decursul următoarelor 48 de ore, membrii FRB vor afla cu exactitate dorințele fiecărui club din România. Apoi, ei vor fi nevoiți să ia o decizie definitivă.

Rămâne de văzut ce va însemna, în mod concret, finalizarea campionatelor, atât la feminin, cât și la masculin. Se va acorda titlul de campioană pentru sezonul în curs? Dacă da, care va fi criteriul de desemnare a campioanei? Una dintre ideile vehiculate ar fi „să se tragă linie, iar lidera clasamentului să fie declarată campioană”.

 

BASCHET: CSM Galați a învins-o pe CSM Mediaș, pe teren propriu în cadrul etapei a 5-a cu scorul de 74-67

CSM Galați a învins pe terenul lui CSM Mediaș în cadrul etapei a 5-a din Grupa Galbenă a Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2019/20. Formația de la malul Dunării a câștigat cu scorul de 74-67. Meciul disputat în Sala Sporturilor din Mediaș a fost extrem de disputat și tensionat. Oaspeții au pus primele 6 puncte și după 3 minute conduceau cu 10-4. Siladi Și Gibson au readus gazdele în joc (10-12) și elevii lui Mihai Popa aveau să egaleze la 17 după reușita aceluiași Siladi. După primele 10 minute, oaspeții conduceau la un punct (20-21). Titus Nicoară a adus CSM Mediaș în avantaj la începutul sfertului secund (26-25), dar Porter Bunton și George Vlad au răspuns cu câte un coș de 3 de fiecare (26-31), iar după un alt coș de 3 al lui Bogdanovic, gălățenii s-au dus la 9 puncte (29-38). Stefan Nikolic și Andrei Iliescu au reușit însă să readucă Mediașul în joc, iar la pauză diferența era de 5 puncte pentru gălățeni, scor 40-45. Mediașul avea să revină în sfertul 3. Kevin Calotă egala la 47 iar după coșul de 3 al lui Gibson, gazdele aveau un avantaj de 5 puncte (52-47). Cu doar 19 puncte înscrise în sfertul 3, câștigat cu 13-6 de gazde, cele două echipe intrau în ultimul sfert la o diferență de două puncte, scor 53-51 în favoarea Mediașului. Porter Bunton și Bogdanovic aveau să aducă Galațiul în avantaj, după ce Mediașul nu a marcat timp de 3 minute (53-56). Stefan Nikolic avea însă să egaleze cu un coș de 3 puncte, 58-58. Tot Siladi a dus Mediașul în avantaj cu un dunk, dar a răspuns Krivokapic cu 4 puncte consecutive (60-63). Același Krivokapic a dus oaspeții la 5 puncte cu două minute rămase de jucat (61-66), pentru ca apoi elevii lui Eugen Ilie să gestioneze foarte bine finalul de meci și să câștige, cu 74-67. Stefan Nikolic a reușit 16 puncte, 6 pase decisive, iar Octavian Popa Calotă a adăugat 13 puncte, 4 pase decisive pentru CSM Mediaș. Echipa gălățeană a obținut prima victorie din acest sezon cu CSM Mediaș, 74-67. CSM Galați are 2-3 la general, iar CSM Mediaș are 1-4. Cele două formații se situează pe locurile 4 și 5 ale Grupei Galbene la jumătate.

Rezultate Grupa Galbenă

BCM U FC Argeș Pitești – SCM „U” Craiova 76-72
CSM Focșani – CSO Voluntari 38-67
CS Municipal Mediaș – CSM Galaţi 67-74

Clasament Grupa Galbenă

1. BCM U FC Argeș Pitești 5 5 0 448:390 10p
2. SCM „U” Craiova 5 4 1 445:373 9p
3. CSO Voluntari 5 3 2 417:383 8p
4. CSM Galaţi 5 2 3 395:404 7p
5. CS Municipal Mediaș 5 1 4 412:459 6p
6. CSM Focșani 5 0 5 349:457 5p