Aniversarea a 250 de ani de la nașterea lui Michael de Heydendorff cel Tânăr în anul 2019 oferă ocazia pentru a aminti de meritele familiei Conrad de Heydendorff pentru Mediaș și Transilvania. Din inițiativa Forumului Democrat al Germanilor din Mediaș, a Parohiei Evanghelice C.A., a Asociației Locului Natal Mediaș (Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.) din Germania și a unor membri ai familiei Conrad von Heydendorff se va realiza, în colaborare cu Primăria Municipiului Mediaș și a Muzeului Municipal Mediaș, un eveniment comemorativ în 25 septembrie 2019.
Evenimentul cuprinde următoarelor acțiuni:
1) Amplasarea și dezvelirea festivă a unei plăci comemorative pe fațada casei din Piața Regele Ferdinand I nr. 1, aflată pe vremuri în posesia lui Samuel Conrad de Heydendorff.
2) Organizarea unei micro-sesiuni științifice dedicate vieții și activității membrilor familiei Heydendorff în contextul vremurilor în care au trăit. Referenții vor prezenta următoarele comunicări:
a. Helmuth Julius Knall (Mediaș), Mediașul în perioada Heydendorff.
b. Hansotto Drotloff (Alzenau/Germania), Din istoria familiei Heydendorff.
c. Ela Cosma (Cluj-Napoca), Michael Conrad von Heydendorff cel Tânăr și românii.
d. Gudrun Liane Ittu (Sibiu), Tablourile familiei Heydendorff – imagine a stilului de viață în epocă.
e. Viorel Ștefu / Diana Macarie (Mediaș), Restaurarea tabloului din colecția Muzeului Municipal Mediaș, reprezentându-l pe Johann Peter Conrad v. Heydendorff.
f. Hansotto Drotloff (Alzenau/Germania), Biblioteca lui Michael Heydendorff cel Bătrân.
g. Cristinel Ioan Roman-Negoi (Alba-Iulia), Vizita lui Iosif al II-lea la Mediaș în 1773.
3) Vernisajul unei expoziții în incinta Muzeului Municipal. Vor fi prezentate pe mai multe panouri aspecte importante din viața și activitatea membrilor familiei Heydendorff la Mediaș și în Transilvania. Cheltuielile vor fi suportate de Asociației Locului Natal Mediaș (Heimatgemeinschaft Mediasch e.V.) din Germania. Cu această ocazie Forumul Democrat al Germanilor din Mediaș va încredința muzeului prin contract de comodat copii în proporție de 1:1 a tablourilor în ulei care reprezintă pe cei 5 primari și pe alți membri ai familiei. Cheltuielile sunt suportate de Forumul German.
4). Memento Mori la mormântul familiei Heydendorff din cimitirul evanghelic de la Mediaș.
Michael cel Tânăr a jucat un rol însemnat în viața publică: primar al Mediașului timp de câteva decenii, cărturar erudit, posesor al unei biblioteci de peste 400 de volume, membru fondator al Asociației pentru Studii Transilvane (Mediaș 1840), martor și cronicar al evenimentelor revoluționare din anii 1848-1849.