Oriunde ne uităm, la televizor, pe internet sau în parc, cineva ne oferă sfaturi medicale. Există atât de multă informație medicală (avizată sau nu, corectă sau dimpotrivă) peste tot încât suntem derutați și speriați: nu mai știm să luăm deciziile corecte pentru sănătatea copiilor noștri, nu mai știm în cine să avem încredere. Am ajuns să fim conduși de angoase în locuri unde ar trebui să ne folosim cu precădere rațiunea. Nu odată m-am gândit ce se întâmplă cu alimentația copiilor noștri la grădinițe. Ce se întâmplă după perioada aceea frumoasă în care ne străduim, ne stresăm, de ce să nu recunoaștem, să le oferim tot ce e mai bun: alimente bio, făcute în casă (nu pui cu hormoni, nu curcan cu antibiotice, nu vită care de fapt este cal, nu gluten, nu e-uri, nu bunici certate că nu au respectat exact rețeta pe care mama și tata o dau cu sfințenie odraslei lor). Vă regăsiți oare în vreuna din situațiile acestea? Trăim într-o eră afectată de “goana după sănătăte”, ale cărei “victime” suntem noi, oamenii. Probabil te întrebi ce este aceasta. Este căutarea permanentă a lucrurilor, materiale sau nu, care să ne satisfacă nevoia de siguranţă, în primul rând, dar şi nevoia de a trăi conform unor principii pe care le considerăm sănătoase şi care ne aduc beneficii atât fizice, cât şi un oarecare confort psihic. Este era stilului de viaţă sănătos, un stil pe care îl dorim a fi în armonie cu noi înşine şi cu natura, şi care să ne satisfacă nevoile fără a ne afecta. Alegem aşadar diete sănătoase, alimente sănătoase şi, pe cât posibil, certificate biologic, facem sport mai abitir ca niciodată (asta este probabil una dintre cele mai sănătoase alegeri pe care le poţi face), şi tânjim după momentele în care putem petrece puţin timp cu noi înşine, regăsindu-ne. Cunosc puţine persoane astăzi care să nu fie preocupate de alegeri benefice şi de cum îşi pot îmbunătăţi viaţa. Şi este perfect normal să fie aşa! Poţi să găseşti produse de sezon şi în marile lanţuri de supermarketuri, însă de multe ori sunt aduse din alte zone. În pieţele mari şi pe marginea drumului poţi să ai surpriza să cumperi alimente provenite din alte ţări, prezentate ca fiind locale, cum ar fi seminţele de chia, migdale, seminţe de in, fructele goji, curmale sau smochine. Alimentele de sezon se bucură de cea mai mare încărcătură de nutrienţi, aşadar reprezintă cea mai bună alegere. Trebuie să ne orientăm către alimente cu densitate nutriţională mare şi să evităm alimentele şi preparatele cu calorii goale, care aduc o cantitate mare de energie, fără ca aceasta să fie însoţită de micronutrienţi importanţi.
Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018.