In situatia in care organismul intampina dificultati la digerarea zaharului din lapte sau din produsele lactate, spunem ca persoana respectiva are intoleranta la lactoza. Acest lucru se datoreaza faptului ca sistemul digestiv nu dispune de suficienta lactaza pentru a descompune zaharurile in componente mai simple, simptomele fiind diaree, durerile si crampele abdominale.

Cum evitam intoleranta la lactoza in cazul bebelusilor

Singura metoda pentru a evita disconfortul digestiv cauzate de deficienta de lactaza care duce la intoleranta la lactoza in cazul bebelusilor, este de a le administra lapte praf fara lactoza. Formulele fara lactoza sunt obtinute din lapte de vaca, deci contin proteina din laptele de vaca, dar sunt rafinate pentru a indeparta continutul de lactoza care se inlocuieste cu un carbohidrat diferit. Ideal este si Topfer 2.

Atentie in cazul copiilor alergici la lapte

Cand optati pentru lapte praf fara lactoza, nu uitati ca acesta nu functioneaza in cazul copiilor alergici la lapte. In cazul acestora se recomanda utilizarea formulei special conceputa pentru bebelusii intoleranti la lapte.

Forme de lapte praf fara lactoza

Cand alegi ce tip de formula vei folosi pentru bebelususul tau, merita sa intelegi prin ce difera tipurile de lapte praf fara lactoza. Formulele pentru sugari contin cantitati diferite de zahar si proteine, fiind diferit clasificate. Multe din formulele obisnuite sunt imbogatite cu fier si sunt obtinute din lactoza si proteine derivate din laptele de vaca. In cazul sugarilor hraniti exclusiv cu lapte, se recomanda aceasta formula. Daca sugarul nu tolereaza lactoza sau proteina din laptele de vaca, exista optiunea pe baza de soia. Acesta nu contin lactoza si se bazeaza pe proteina din boabele de soia. Mai exista formulele de baza care nu contin lactoza si sunt obtinute din proteine hidroizolate, acestea fiind usor de digerat de sugarii cu alergii proteice.

Lapte praf fara lactoza – diverse forme de prezentare

Atunci cand alegi o formula de lapte praf fara lactoza va trebui sa alegi intre varianta sub forma de pulbere, cea sub forma de lichid concentrat sau formula gata pregatita pentru utilizare. In general, formulele gata pregatite, chiar daca sunt putin mai scumpe, sunt mai convenabile. Laptele praf sub forma de pulbere este varianta cea mai ieftina, dar necesita preparare adecvata. De asemenea, poti cumpara formula de lapte praf sub forma de pachetele cu pulbere destinata pentru o singura masa. Acestea sunt atent masurate pentru a obtine o sticla de 220 ml, doza necesara pentru un biberon.

Cand se recomanda laptele praf fara lactoza

Daca exista cazuri de alergii alimentare sau intoleranta la lapte, este recomandat sa incepeti sa ii administrati bebelusului o fomula pe baza de soia. Formulele fara lactoza nu contin lactoza, dar au proteine din lapte devaca. De obicei, sugarii nu se nasc cu intoleranta la lactoza, motiv pentru care aceste formule sunt mai rar solicitate.