Cei care detin o gradina cu plante sau legume recunosc diferente in a “gradinari”, deoarece fiecare cultura de legume, fructe sau plante necesita diferite proceduri. Magazinul Mesplant ofera clientilor intotdeauna o sursa de incredere atunci cand vine vorba de achizitionarea ingrasamantului de calitate, a pesticidelor sau a insecticidelor.

Poate pentru multi aceste concepte sunt straine, insa pentru cei care lucreaza in domeniu, pesticidele, ingrasamantul si insecticidele fac parte din limbajul zilnic. Pesticidele sunt mijloace chimice de protectia plantelor, obtinute prin formularea siconditionarea unui ingredient biologic activ. Cu foarte putine exceptii :

-regulatorii de crestere vegetala, folositi pentru controlul cresterii plantelor, sau produsele care actioneaza prin activarea rezistentei manifestate sistemic in plante;

-ingredientele active biologic ale pesticidelor sunt ingrediente toxice.

Aceasta toxicitate de fapt impune existenta unui cod al unei bune practici de utilizare a pesticidelor, cod care este elaborat inclusiv la nivel international.

In categoria pesticidelor sunt incluse si urmatoarele categorii de substante:

-regulatorii de crestere;

-defoliantii, desicantii, activatorii rezistentei manifestate sistemic;

-substantele de curatire ale legumelor si fructelor, substantele aplicate pentru a preveni caderea fructelor, precum si substantele aplicate inainte sau dupa recoltare pentru combaterea daunatorilor care actioneaza in timpul depozitarii si transportarii recoltei.

In functie de utilizarile lor, pesticidele pot fi clasificate in patru familii principale:

– Erbicidele, denumite si ucigasi de buruieni, sunt destinate sa lupte impotriva buruienilor care ucid sau incetinesc cresterea plantelor.

– Insecticidele sunt utilizate pentru a elimina insectele sau larvele lor, care se hranesc cu culturi.

– Fungicidele ucid ciupercile parazite care cauzeaza diverse boli la plante, inclusiv putregaiul.

– Celelalte pesticide. Acestea sunt, de exemplu, moluscocidele, rodenticidele, nematicidele, corvicidele care fac posibila lupta, impotriva bataturilor, rozatoarelor, nematozilor etc. Exista, de asemenea, fumigatii care sunt folosite pentru dezinfectarea solurilor. Toate pesticidele sunt compuse dintr-unul sau mai multe ingrediente active, de origine naturala sau sintetica, carora li se adauga alte substante (solventi, agenti de umectare, coloranti, repelenti etc.) pentru a le imbunatati eficacitatea si a le facilita utilizarea. Substanta activa (molecula) constituie principiul activ (cel care actioneaza asupra daunatorului) produsului. Se poate estima ca astazi, aproximativ 800 de substante active sunt utilizate de fermieri din diferite tari ale lumii, dintre care, tinand cont de reglementarile europene in vigoare, doar putin mai mult de jumatate sunt autorizate in Romania.

De asemenea, un discurs la fel de important ramane si cel despre ingrasamantul potrivit, care nu trebuie sa lipseasca din stocul niciunui gradinar amator sau profesionist.

Ingrasamintele organice provin din deseuri naturale, fie de la plante sau animale. Ingrasamintele minerale provin fie din depozite, fie din industria chimica. Ingrasamintele organice sunt mai lent de asimilat de catre planta, in timp ce ingrasamintele minerale sunt asimilate foarte repede. Cu toate acestea, ingrasamintele organice naturale respecta planeta si nu epuizeaza solul.

Ingrasamintele organice au multiple avantaje: pe langa respectarea mediului, deoarece provin din reciclarea materialelor organice, respecta si plantele. Unele ingrasaminte vor avea un efect rapid. Bogate in azot si fosfor, permit plantei sa creasca rapid, fara a-si arde radacinile. Aceste ingrasaminte vor fi folosite mai degraba in primavara, pentru noile dumneavoastra plantatii.

Cornul zdrobit, de exemplu, are efect pe o perioada mai lunga de timp: este un asa-numit ingrasamant de fond. Bogat in azot, este depus in jurul plantei si ii permite sa se hraneasca timp de cateva luni. Este ideal pentru plantarile de toamna (pentru fortificarea plantelor inainte de iarna), dar poate fi folosit si primavara. Nu ezitati sa folositi aceste ingrasaminte atunci cand va pregatiti pamantul, inainte de plantare.

Ingrasamintele complete sunt foarte des realizate prin procese chimice si sunt compuse din mai multe minerale: azot, potasiu, fosfor. Veti gasi in magazin dozaje precise, corespunzatoare diferitelor tipuri de plante. Ingrasamintele chimice au avantajul de a fi folosite imediat de plante si actioneaza mai repede decat ingrasamintele organice. Cu toate acestea, acestea hranesc plantele, dar nu si solul! Acestea au nevoie rapid de un nou ingrasamant  care sa le dea un „impuls”, in timp ce solul este afectat de aceste substante chimice. Puteti folosi aceste ingrasaminte in timpul irigarii, primavara de exemplu, dar si toamna. Cu toate acestea, aveti grija la riscul supradozajului: aceste produse pot arde radacinile si pot potoli solul. Acestea trebuie utilizate cu prudenta. In schimb, ar fi idnicat sa alegem produse care respecta mai mult natura.

3 substante nutritive: Azot care actioneaza asupra cresterii frunzelor si tulpinilor. Util pentru legumele cu frunze, cum ar fi varza si salatele, dar si pentru rosii si ardei, pentru a stimula cresterea tulpinilor. Fosforul care actioneaza asupra inradacinarii si fertilizarii. Un ingredient activ recomandat pomilor fructiferi, plantelor si legumelor inflorite. Potasiul care actioneaza asupra rezistentei (la daunatori si frig) si asupra dezvoltarii radacinilor. Acest ingredient activ este utilizat pe tuberculi.

Ingrasamintele naturale pot fi aduse la sfarsitul iernii, cu una pana la doua luni inainte de insamantarea legumelor. Astfel, acestea vor hrani treptat solul pe tot parcursul sezonului. De asemenea, este indicat sa aplicati un strat gros de compost la sfarsitul toamnei, pentru a se descompune pe timpul iernii. Vara, nu este nevoie de ingrasamant, orele de soare sunt suficiente pentru dezvoltarea plantelor.

Doza depinde de fiecare ingrasamant natural ales. Respectati cu strictete instructiunile de pe ambalaj. Intr-adevar, chiar daca sunt organice, nu exagerati, poate fi foarte nociv pentru sol si plante.

La Mesplant.ro, clientii vor gasi numai produse de calitate, la preturi avantajoase!